Fűmag próbacsíráztatása

Próbacsíráztatással ellenőrízhetjük a fűmagok és minden más növényí mag csírázóképességét. Főleg akkor hasznos, ha kétség merült fel a vetőmaggal kapcsolatosan. A vásárlók egyrésze elhúzódó, hiányos, gyomos kelésnél a fűmagot okolja a magvetéskor elkövetett hibák helyett. Szigorú szabványokat, előírásokat kell betartani a vetőmag forgalmazóknak. A legtöbb csomagoláson részletes, egyszerűen értelmezhető útmutató olvasható amelyeket persze nem mindenki tart be. Figyelmen kívűl hagyják a megfelelő talajelőkészítést, gyommentesítést, optimális vetési időszakot, a vetés helyes módszerét és a kelési időszakban történő rendszeres, egyenletes öntözést. Az alacsony hőmérsékleten nem kezdődik meg, elhúzódik a fűmag kelése. Magas, 25 fok feletti hőmérsékleten pedig öntözés hiánya, vagy rendszertelensége miatt pusztulnak el csírázásuk során a magok, hiányos lesz kelésük. A helyükön pedig a talajban bőséggel jelen levő gyommagvak fognak kicsírázni akár aszályos időszakban is. A fűmagkeverékekben nem lehet gyommag! Ez vizuálisan is ellenőrizhető hiszen teljesen más színük, formájuk, nagyságuk van. Célszerű vetéskor mintát félretenni a felhasznált fűmagból. Próbacsíráztatáskor  tányérba, cserépalátétbe helyezzünk papírtörölközőt és arra egyenletesen szórjuk a magot. Helyezzünk rá egy második nedvszívó papír takarást, majd nedvesítsük be, ne hagyjuk kiszáradni. Szobahőmérsékleten 10-12 napon belül csírázni fog a fűmag és ellenőrizhető az ép csírák aránya. Mivel a minőségi fűmagok több fajta keverékei, lesznek amelyek korábban, lesznek amelyek később kelnek majd.

Próbacsíráztatás

Fűmag próbacsíráztatása