Gyümölcsfa oltványokról

Amit a gyümölcsfa oltványokról egy kertészkedőnek illik tudni.

A “gyümölcsfavásárok” Magyarországon október végétől április elejéig tartanak a téli fagypont alatti időszak kivételével. A gyökérzet ugyanis nem viseli el a minuszokat, rövid időn belül károsodnak. Hivatalosan október közepétől termelhető ki a faiskolákban az un. szabadgyökerű oltvány. Általában ebben az időszakban jön az ősz hidegebb időszaka és a lehülés segít abban, hogy a speciális gépekkel kitermelt oltvány ne száradjon ki az ideiglenes betárolásáig. Szabvány szerint tisztítják, osztályozzák, kötegelik, certifikációs címkével jelölik. A címke mindent tartalmaz amelyet a gyümölcsfa oltványról a hatóságnak és a vásárlónak tudni kell.  A színe általában kék /certifikált/, fehér /bázis/, nagyon ritkán fehér átlós lila csíkkal /prebázis/. A gyengébb C.A.C. oltvány narancssárga, vagy más színű. A gyümölcsfa oltvány eredését alapvetően meghatározza, hogy a faiskolában betartsák a technológiai fegyelmet. Nem károsodhat a növény a szállítás során az értékesítőhelyen történő betárolásáig. Gyakran elkövetett hiba, hogy meleg szeles időjárásban, vagy fagypont alatti időszakban takarást, szigetelést nem biztosítanak ez pedig az eredési esélyt rontja. A vásárló nem  veszi észre, nem ismeri fel az értékét veszített oltványt. Nyáron már nem tudja bizonyítani, hogy nem ő követett el hibát a növény ültetésénél, gondozásánál. Fontos információt jelent az értékesítés során, milyen körülmények között tárolják a csemetéket. Ma a klasszikus árusítóhelyeken ún. “szabadgyökérrel” kaphatóak. Nem mondható korszerűnek,kissé körülménye-sebb a vásárlás. Fűrészporban, faforgácsban, tőzegben, homokban, illetve ezek keverékeiben vermelik el. Alapvető feladat a biológiai érték teljes megőrzése. Folyamatosan nyirkosnak, levegősnek kell lennie. Előnye, hogy a gyökérzet nincsen drasztikusan megkurtítva, látni kiemelés után a teljes oltványt. Ha bizonytalan az ember, körömmel kicsit felsértve a gyökér a hajtás egészséges színű, nem fekete, nem ráncos, nem korhadt. Válasszunk minél nagyobb, erősebb gyökérzettel rendelkező növényt. A csomagolás vásárlást követően fontos feladat egészen ültetésig. Az áruházakban csak csomagolt szabadgyökerű gyümölcsfaoltvány kapható. Erősen kurtított gyökérzettel, sokszor fűtött eladótérben. Nem tudjuk megvizsgálni a csomagolás miatt alaposan a csemetét. A fajtaválaszték még induláskor is szerény, sokszor a 990.-forintos növény még annyit sem ér. Kihajtott, vagy fonnyadt, ráncos vesszőjű oltványt még akciós áron sem vegyünk, mert munkát és időt veszíthetünk, ha nyáron az első 30 fokok után “megadja magát” a növényünk. Piacokon, vásárokon árult gyümölcsfa oltványokat nem szabad vásárolni, mert itt nem foglalkoznak a szakszerű szállítással, takarással. Ellenőrizetlen, sokszor lopott a növény. Minden árusítóhely a vevő kérésére köteles a szaporítóanyagról tételes eladási jegyzéket kiállítani, származási bizonyítványt bemutatni.