Tuja ifjító-fiatalító metszése

A tujáknál és más örökzöldeknél eljön az-az idő amikor megritkul, túl magas, esetleg széles lesz sövényünk, növényünk és szeretnénk változtatni ezen. 

Egy elöregedett 20+-os növénynél persze lehet, hogy nem úgy sikerül az ifjítás-fiatalítás, mint ahogyan reméltük, fiatalabbnál eredményes lehet.

A legalkalmasabb hónap március-április, amikor beindul a nedvkeringés, süt a nap, egyre melegebb van.

Eszközei: jó minőségű metszőolló, ágvágó olló, sövénynyíró. Alaposan megélezve!

Ifjításra-fiatalításra váró tuja sövény

Tuja ifjítása

Határozzuk meg milyen széles és magas legyen metszés után sövényünk. Vegyük figyelembe, hogy az új hajtások az ujjnyi, vagy annál vékonyabb vesszőkön nagyobb eséllyel hajtanak ki. Minél magasabb és szélesebb marad a növény annál nehezebb lesz később metszeni. Ne lepődjünk meg azon, hogy belül csak elszáradt levelek vannak és rettenetesen fog kinézni metszés után. 

Magasság és szélesség kialakítása

Tuja fiatalítás

A munka végzésénél kihúzhatunk egy zsinórt is a magasság beállításához, ha nem bízunk szemmértékünkben, térlátásunkban. Mindig gondoljuk meg, hol és mit vágunk. Mint egy jó fodrász, vagy szabó.

A hajtás vastagsága határozza meg szerszámunkat

Tuja metszése

Munkánk során a megfelelő szerszámot használjuk. A metszfelületeknek roncsolásmentesnek kell lennie, hogy a felületük hamar begyógyuljanak, betegségek, kártevők ne támadjanak.

Visszametszett tuja sövény

Tuja fiatalítása

Lelkiekben készüljünk fel egy elkeserítő látványra, ha egy drasztikusabb visszametszés szükséges. A száraz levelekkel sok mindent nem lehet tenni, a szél, csapadék fogja megtisztítani valamennyire sövényünket. Részesítsük rézoxikloridos-felszívódó rovarölőszeres tartalmú vegyszeres permetezésben növényeinket, hogy a sebfelületükön ne hatoljanak be károsítók. 

Ifjítást követő év nyarán

Tuja ifjítása fiatalítása

A növényvédelmi permetezés után rendszeresen végezzünk örökzöld műtrágyával tápanyag utánpótlást és folyamatos egyenletes öntözést. Hatására a vesszőkön kihajtanak a rügyek és lassan besűrűsödik sövényünk. Erre másfél esztendő szükséges. Évente márciusban és júliusban nyírjuk meg szakszerűen növényeinket. Lesz újabb tíz évünk. 

Boróka tarka díszbogár kártétele

boróka díszbogár kártétele

Tuja, boróka és hamisciprus sövényeinken / elsősorban a zöld lombozatú fajtákon (“Smaragd-Columna-Fastigiata”) a klímaváltozás hatására egyre több károsító / például a Boróka tarka díszbogár/ jelenik meg kártételével. Azok a növények vannak nagyobb veszélyben, amelyeknek az elégtelen öntözés és helytelen tápanyagutánpótlás miatt legyengült immunrendszere van, nem képes bőséges gyantatermelésre. Metsszük ki az elszáradt ágrészeket és bőségesen, rendszeresen öntözzünk, örökzöld műtrágyával trágyázzunk!  Erős fertőzés esetén nem érdemes ifjító-fiatalító metszésben részesíteni! Sétáljunk lakóhelyünkön és vizsgáljuk meg, milyen egészségi állapotúak a tujafélék. Amennyiben egyre több beteg, leszáradt ágú növényt találunk, nem járhat sikerrel tuja ifjításunk, kivágása mellett kell dönteni. Helyette betegségeknek ellenálló, a változó klímát jobban elviselő dísznövényt ültessünk.

Boróka tarka díszbogár

Boróka tarka díszbogár

A tuják, borókák, hamisciprusok kipusztításának képzeletbeli  díjátadóján elhangzó bogár beszéd:

“Köszönöm a szüleimnek, testvéreimnek, családomnak!  De elsősorban köszönöm a Magyar Rovartani Társaságnak akik 1999-ben megtalálták felmenőimet a Barcsi Ősborókás Természetvédelmi Területen. Harcos munkásságukkal 50000 forint eszmei értékű védett bogárrá nyilvánították Magyarországon családtagjainkat, ezzel tönkre téve több száz magyar díszfaiskolás megélhetését.”