Díszfák a kertben.

 

Díszfák szerepe. A kertben élettartamuk, méretük, forma és színgazdagságuk miatt meghatározóak. Központi elemek, kertünk vázszerkezetei. Hozzájuk igazítjuk a tereket, formákat, színvilágot. Az adott kertrész jellegét, rangját, hangulatát teremti meg. Függőlegesen tagolja a kertet, hátteret nyújt az előtte levő növényzet számára. Mikroklímát, árnyékot biztosít a különböző dísznövények számára több évtizeden, emberöltőn át.

Hogyan alkalmazzuk a díszfákat kertünkben? Az átlagos kertek méretüknél fogva kisebb létszámú fa telepítését teszik lehetővé. A kis és közepes méretű fák ültetése célszerű.

Szoliterként ültetik a leggyakrabban. A díszfa nyílt kertrészbe, leggyakrabban gyepbe kerül magányosan beültetésre. A kedvező környezeti viszonyok miatt a fajtára jellemző habitusát, formáját az évek múlásával tökéletesen kialakítja. Illeszkednie kell a kert méretéhez, hangulatához.  A növényt minden oldalról látjuk ezért fontos egy oda illő megfelelő faj, fajta kiválasztása. Szép legyen a korona formája, lombozata, virágzata, kérge.

Facsoportok ültetése nagyobb kertben lehetséges. Több fával látványosabban tudjuk benépesíteni a teret, kitűnő hátteret lehet kialakítani. Célszerű páratlan számú díszfát ültetni, amely lehet azonos, vagy eltérő fajú, fajtájú. Hacsak nem növényfalat akarunk telepíteni, mellőzzük az azonos fajtájú csüngő, gömb, vagy csavart koronájú díszfák ültetését. Törekedni kell a szín, méret és forma gazdagságra, azok harmonikus arányára. A facsoport tagjainak elhelyezése szabálytalan legyen a tér minden irányába. Legyünk figyelemmel a végső méretekre, nem válhat zsúfolttá kertrészünk.

Fasor ültetése leggyakrabban utcafronton valósul, meg, szabályos távolságra, vonalas rendben helyezzük el az azonos fajtájú, méretű, koronaformájú, azonos törzsmagasságú fákat. A tekintetet egy irányba vezeti. Légvezeték, vagy a hely szűkössége miatt csak a gömbkoronájú fákat tudjuk ültetni adott környezetbe. A csavart, a lecsüngő koronájú, a tarkalombú díszfákat ne ültessük fasorba.  A faj, fajta megválasztásánál legyünk tekintettel a végső, felnőttkori méretére, harmonizáljon az utca, a járda szélességével, a környezettel. Az egymáshoz túl közel ültetett fák megnyúlnak, felkopaszodnak, elöregszenek! . Fordítsunk figyelmet a szomszédtól, telekhatártól számított ültetési távolságra, hogy ne okozzon évekkel később jogvitát. A legtöbb önkormányzat rendeletben szabályozta a növények telepítési távolságát. A 3 méternél magasabbra nem növő fa esetében 2,00 méter. A 3 méternél magasabbra növő esetében 3,00 méter az ültetési távolság. Az építmény falától lombos fa telepítése 4,00 méter. Abban az esetben, ha szomszédos ingatlan az épület oldalhatárára épült, vagy kerítés mellé telepítettünk, a növények metszését, gondozását úgy kell elvégezni, hogy azok a kerítéshez és az épülethez ne érjenek hozzá, a tető fölé, a kerítésen át lombkoronájuk ne nyúljon be.

 

 

Amikor a rosszul megválasztott császárfát az áramszolgáltató metszi.

Paluownia tomentosa-császárfa

Koronaformák.

A díszfaiskolai nemesítés eredményeként megszámolhatatlan fajta került termesztésbe. Egyes fajokon belül új koronaformákkal szaporítják a különleges fajtákat. A klasszikus normál koronaformák mellett gömb-csüngő- oszlopos-ernyős formákat választhatunk. Ezeket a fajtákat alanyba, törzsbe, vagy magas törzsbe oltva nevelik a díszfaiskolákban.

Normál korona formájú díszfa található a legnagyobb létszámban a kertekbe. Vezértengelye, sudara felfelé törekvő, ágai folyamatosan elágazódnak a törzs mentén. Ennek megfelelően alul és középen szélesebb, felfelé keskenyedő, idővel laposodó. Mérete, helyigénye nagy, árnyékoló hatása jó.

Gömbkoronájú díszfát ültethetünk légvezeték alá, szoliterként, extra nagyméretű virágtartóba. Amennyiben gyalogosjárda, vagy személyautó bejárat mellé ültetjük, csak magasan oltott fát válasszunk. Két-három évente célszerű visszametszeni az ágakat. Gömbszivarfa / Catalpa bignonioides ’Nana’ /, Gömbkőris / Fraxinus ornus ’Mecsek’ /, Gömb csepleszmeggy / Prunus fruticosa ’Globosa’ /, Gömbakác / Robinia pseudoacacia ’Umbraculifera’ /, Gömbjuhar / Acer platanoides ’Globosum’/

Csüngő koronájú díszfák nagyon szép szoliter növények. Mérete, magassága nagyban függ, milyen magas törzsbe oltották a nemes részt. Azoknak a kertészkedőknek a kedvenc fája, akik szeretnek metszeni, ugyanis a szép koronaforma kialakítása folyamatos, szakszerű metszést igényel.  Egy madárbarát kertben télen a madáretetőket jól elhelyezhetjük rajta, de karácsonykor izzósorral is feldíszíthető. Szomorú japánakác / Sophora japonica ’Pendula’ /, Szomorú eperfa / Morus alba ’Pendula’ /, Szomorú barka / Salix caprea ’Pendula’/, Szomorú szil / Ulmus glabra / Camperdownii’ /, Szomorú nyír / Betula pendula ’Youngii’ /

Oszlopos koronájú díszfák a kisebb kertek karcsú dísznövénye. Nem ad mélyárnyékot, ezért fényigényes dísznövényeket nyugodtan ültethetünk a közvetlen környezetébe. Végső magasságuk fajtától függő, szélességük 2-3 méter. Oszlopos japán díszcseresznye / Prunus serrulata ’Amanagowa’ Oszlopos aranyszil / Ulmus hollandica ’Wredeii’ /, Oszlopos díszkörte / Pyrus communis ’Beech Hill’ /

Ernyős koronájú fák ellapuló koronát nevelnek. Általában déli, mediterrán eredetű, illetve távol-keleti díszfák tartoznak ide. Éppen ezért védett, napsütéses, meleg kertrészt igényelnek. Célszerű a kert stílusát is hozzájuk igazítani.  Japán juhar / Acer palmatum /, Selyemakác / Albizia julibrissin /, Júdásfa / Cercis siliquastrum /, Papír eperfa / Broussonetia papyrifera /

A korszerű díszfaiskolákban termelnek új fajtákat is speciális metszéssel. Megvásárolhatóak piramis-szűk piramis- fordított piramis- tölcséres- ovális koronaformájú, vagy épen támberendezés mellett nevelt lapos koronájú geometriai formára nyírt fák.

Díszfák méret jelölése.

A díszfák beszerzése során az árjegyzékekben különböző árakkal találkozhat a Vásárló. A kertészetekben, web shopokban szinte lehetetlen találni teljesen azonos méretekkel rendelkező növényeket. A feltüntetett internetes áraknál sok esetben nem található a növény minden ’porcikájára’ kiterjedő információ. Így lesz sokszor az olcsóbbnak hitt vásárlás után egy jóval kisebb, vékonyabb fánk a kiszállítással együtt jóval drágábban.  Legalább könnyebb lesz elültetni.

Konténerméret.  A K25 25 literes merevfalú konténert jelent, amiben a fát nevelték értékesítést megelőzően. Minél nagyobb a fa annál nagyobb konténer szükséges az arányos gyökérzet neveléséhez. Egy 5-10 literes konténerben ne várjuk, hogy egy termetes fát fognak szállítani. A konténeres díszfák legnagyobb előnye, hogy jól szállíthatóak, tárolhatóak, egész esztendőben fagymentes időben kockázat nélkül ültethetőek.

Földlabdás növény. Fl Általában vegetációs időn kívül, késő ősszel, kora tavasszal a földből szakszerűen földdel és elegendő gyökérzettel kiemelt növényt jelöli. A földlabdát juta, vagy szövetbe csomagolják, varrással, dróthálóval rögzítik. Javasolt a frissen kitermelt növények ültetése, eredése gyengébb, mint a konténeres növényeké aszályos időszakokban. Viszont olcsóbb.

Szabadgyökerű növény. SZGY jelölésű növény olyan fát jelez, amelyet kiszántottak a faiskolában késő ősszel lombhullást követően, vagy kora tavasszal rügyfakadás előtt és gyökérzete szabadon látható. Csak a fagymentes időben ültethető, eredése gyengébb, tárolása körülményesebb.

Törzskörméret. A fa törzsének 1 méteres magasságában mért 14/16-os méret 14-16 cm törzskerületet jelent, ez kb. 5 cm-es törzsátmérőnek felel meg. Ez fajtától függően 2,5-3,5 méter magas fát jelenthet.

Törzsmagasság. Tm Díszfaoltványoknál jelzi, milyen törzsmagasságnál oltották be a nemes részt. Egy TM 200+ jelzésű gömbszivarfa már tisztességes méret, de egy TM 150/180-as méretnél nem mindegy, hogy mit szállítanak ugyanazért az árért.

Suháng. Su jelölésű díszfák egy, vagy többéves elágazás nélküli fiatal növények. A SU 150/200 egy 150-200 cm hossz közötti méretű fát jelent.

Sorfa. Sf jelölésű diszfák koronával rendelkező növények. Törzsmagasságuk 220 cm, törzskörméretük legalább 14-16 cm.

Parkfa. Pf jelölésű díszfák törzsmagassága 60-220 cm, törzskörméretük legalább 14-16 cm, rendelkezik legalább 4-5 szimmetrikusan elhelyezkedő hajtással.

Bokorfa. Bf. jelölésű díszfák alacsony törzsű, vagy tövüktől elágazó minimum 100 cm magas, 5-8 cm törzskörméretű növényt jelent.

Szállítás hogyan?

Sok vásárlónak nem jelent problémát, hogy saját személygépkocsijában elszállítsa a megvásárolt díszfát. Segítünk az utastérben történő elhelyezésben és a konténer becsomagolásában és rögzítésében. Nincsen komolyabb szennyeződés, nem sérül a kárpit és a fa. A hátsó ajtó rögzítése után látható a rendszámtábla és a hátsó világítás. Persze ezt csak 20- 30 kilóméteres távolságig megfelelő, mert az utazó sebesség a levelek épsége érdekében nem lehet több 50 km/óránál.

Gömbszivarfa szállítása

Díszfa szállítása saját gépjárművel

Díszalma szállítása

Díszfa szállítása

Szeretné megtudni, hogyan kell szakszerűen elültetni egy díszfát?

Legnépszerűbb díszfáink.