Leander ABC

A leander / Nerium oleander / a legnépszerűbb szubtrópusi eredetű örökzöld cserje a nyári időszakban Magyarországon. Metszés nélkül nagyméretű virágtartóban 2,5-3 méter magasra megnő. Bőrszerű fényes zöld levelei 10-15 cm hosszúak, keskenyek, kihegyesedőek. Illatos virágait júniustól szeptemberig hozza. Fajtától függően szimplák, vagy teltek, fehér-sárga-rózsaszín-piros-bordó színűek és más színárnyalatok lehetnek. Népszerű az az értékesítési forma, amikor három különböző színű leandert ültetnek egy cserépbe. Termése hosszúkás toktermés, mely általában télen a teleltető helyen kinyílik, és szöszös magvait szétszórja. A magvak áprilisban elvethetőek, de szaporítása dugványozással célszerűbb a szebb, egészséges anyanövényekről szedett hajtásokkal.                                     

Kifejezetten a napos fekvést, kötöttebb szerkezetű, semleges C tipusú, tápanyagban gazdag virágföldet, egyenletes öntözést, megfelelő tápanyag utánpótlást és növényvédelmet biztosítsunk tartása során. Származásánál fogva télen novembertől április elejéig napos, fagymentes 10 Celsius fok alatti teleltetést, mérsékelt öntözést kell biztosítani a leandernek.

 

.

Rózsaszín szépség

Rózsaszín leander

Tavasszal, ha elmúlnak a kései fagyok és nappal már 10 Celsius fok feletti a hőmérséklet, kitehetők a szabadba. Amennyiben újabb mínuszok jönnének, ismét védett helyre szükséges tenni, bár -1-2 Celsius fokot elvisel. Távolítsuk el a beteg hajtásokat, leveleket a növényről. Éles metszőollóval alakíthatjuk, visszametszhetjük a hajtásokat akár 50-60 centiméterre is. Ahol valamikor levél volt, ott rejtett rügy is fejlődött, ami megfelelő körülmények között néhány hét multával kihajt. A leander rák fertőzésének megakadályozása érdekében a metszőollót hypóval, denaturált szesszel fertőtlenítsük, mielőtt másik leandert metszenénk meg. Ha a növény „kinőtte” a virágtartót, ültessük 6-8 centiméterrel nagyobb méretűbe, Florasca C tipusú virágföldbe. Ha a meglévő virágtartóba szeretnénk hagyni, visszavághatjuk a gyökérzetet egyenletesen. Lemetszhetjük 15-20 %-át is, majd friss virágfölddel ültessük vissza és alaposan öntözzük be. Ezt a munkát kora tavasszal végezhetjük, amikor még alacsony a hőmérséklet, gyenge még a nap ereje.

Leander 3 in 1

Leander 3 in 1

A következő ápolási munka egy alapos kombinált hatóanyagú növényvédelmi permetezés legyen. A permetlében legyen réztartalmú növény védőszer, atkaölőszer, rovarölőszer és nedvesítőszer. Javasolt 1-2 hónaponként a leandereket permetezni megelőző jelleggel. A kombináció védelmet nyújt a baktériumos és gombás fertőzések, takácsatka és rovarkártevők / levéltetű, pajzstetű / ellen.  A leander bőséges, folyamatos virágzása érdekében szükséges műtrágyázását megkezdeni. Több féle megoldással lehetséges. A lényeg, hogy magas foszfor és káliumtartalmú, mikroelemekkel kiegészített, klorídszegény tápanyag legyen gyorsan felvehető kémiai formában. Alapvetően megfelel a leandernek minden a virágzó balkonnövényekre kapható növénytáp. Gazdaságos és hatékony az OSMOCOTE hosszú hatástartamú virágtrágya balkonnövényekhez. Tavasszal szükséges bekeverni a talajba a szükséges mennyiséget és teljes vegetációra optimális tápanyag ellátást biztosít. Látványos hatást biztosítanak a vízben gyorsan oldódó balkonnövény műtrágyák. Hetente egy alkalommal kell öntözni a belőle készített tápoldattal. Gazdaságosak, mert azonos árért több tápoldatot kapunk belőlük, mintha különböző márkájú „Leander tápoldat”-ot vásárolnánk.

Fehér leander

Fehér leander

Leander gondozása, metszése.

Az öntözés gyakorisága a leander környezetének hőmérsékletétől, a napsütés erősségétől függ. Egyenletesen nyirkos legyen a talaj, tartós kiszáradás esetén a levelek megsárgulnak, lehullhatnak. Ha nagyméretű alátétünk van, úgy öntözzünk, hogy 2-3 óra alatt felszívódjon az öntözővíz.

Fontos ápolási munka az elvirágzott részek folyamatos lemetszése a hajtásvégekről. Ilyenkor ifjíthatjuk a bokrot a vesszők akár harmadára történő visszametszésével. Októbertől már csak annyira szabad öntözni a hidegebb időszak beköszöntével, hogy csak nyirkos legyen a leander talaja. Nem tápoldatozunk, viszont elvégzünk egy alapos kombinált növény védőszeres kezelést.  10 Celsius fok alatti hőmérséklet beköszöntével teleltető helyére visszük a növényt.

Barack színű leander

Barack színű leander

Olasz műanyag virágtartóink között Ön is megtalálja leanderéhez szükséges termékünket!

LEANDER NYÁRI AKCIÓ!!

Fehér-meggypiros-rózsaszín és barackszínű 5 literes cserépben 4000.-Ft/db

Leander fiatalító metszése.