Leander ABC

A leander / Nerium oleander / a legnépszerűbb szubtrópusi eredetű örökzöld cserje a nyári időszakban Magyarországon. Olaszországban közel 100 fajtája van termesztésben. Metszés nélkül nagyméretű virágtartóban 2,5-3 méter magasra megnő. Bőrszerű fényes zöld levelei 10-15 cm hosszúak, keskenyek, kihegyesedőek. Illatos virágait júniustól szeptemberig hozza. Fajtától függően szimplák, vagy teltek, fehér-sárga-rózsaszín-piros-bordó színűek és más színárnyalatok lehetnek. Népszerű az az értékesítési forma, amikor három különböző színű leandert ültetnek egy cserépbe. Termése hosszúkás toktermés, mely általában télen a teleltető helyen kinyílik, és szöszös magvait szétszórja. A magvak áprilisban elvethetőek, de szaporítása dugványozással célszerűbb a szebb, egészséges anyanövényekről szedett hajtásokkal.

Kifejezetten a napos fekvést, kötöttebb szerkezetű, semleges C tipusú, tápanyagban gazdag virágföldet, egyenletes öntözést, megfelelő tápanyag utánpótlást és növényvédelmet biztosítsunk tartása során. Származásánál fogva télen novembertől április elejéig legalább részlegesen megvilágított, fagymentes 10 Celsius fok alatti teleltetést, mérsékelt öntözést kell biztosítani a leandernek. Magasabb hőmérsékleten, gyenge fényviszonyoknál nem áll le növekedése. A fejlődő új hajtásai vékonyak, csenevészek lesznek, melyen felszaporodhatnak a rovarkártevők.

A klímaváltozás hatására egyre többen kiültetik kertjükbe leanderüket és a télre /és a szerencsére / bízzák sorsukat. Többségük -5-10 celsius fokon megfagy megfelelő takarás, fagyvédelem nélkül. Viszont vannak már fagytűrő fajták, melyek megfelelő körülmények között áttelelnek.

Nerium oleander „Italia” – A németországi tapasztalatok alapján takarással -15 fokig nem károsodott levélzete. – 20 fokon ugyan elfagy a növény jelentős része, de kihajt nyár elején és gyorsan tud regenerálódni. Mínusz 14 celsius fokig fagytűrő fajtaként tartják számon a „Provence” – „Margaríta” – „Hardy Red” – „Atlasz” – „Janoch” – „Cavalaire” leander fajtákat. Igaz ezek is idősebb korukban fogják azt elviselni!

 

.

Rózsaszín szépség

Rózsaszín leander

Tavasszal, ha elmúlnak a kései fagyok és nappal már 10 Celsius fok feletti a hőmérséklet, kitehetők a szabadba. Amennyiben újabb mínuszok jönnének, ismét védett helyre szükséges tenni, bár -1-2 Celsius fokot elvisel. Távolítsuk el a beteg hajtásokat, leveleket a növényről. Éles metszőollóval alakíthatjuk, visszametszhetjük a hajtásokat akár 50-60 centiméterre is. Ahol valamikor levél volt, ott rejtett rügy is fejlődött, ami megfelelő körülmények között néhány hét multával kihajt.

A leander rák fertőzésének megakadályozása érdekében a metszőollót hypóval, denaturált szesszel fertőtlenítsük, mielőtt másik leandert metszenénk meg. Ha a növény „kinőtte” a virágtartót, ültessük 6-8 centiméterrel nagyobb méretűbe, Florasca C tipusú virágföldbe. Ha a meglévő virágtartóba szeretnénk hagyni, visszavághatjuk a gyökérzetet egyenletesen. Lemetszhetjük 15-20 %-át is, majd friss virágfölddel ültessük vissza és alaposan öntözzük be. Ezt a munkát kora tavasszal végezhetjük, amikor még alacsony a hőmérséklet, gyenge még a nap ereje.

Leander 3 in 1

Leander 3 in 1

A következő ápolási munka egy alapos kombinált hatóanyagú növényvédelmi permetezés legyen. A permetlében legyen réztartalmú növény védőszer, atkaölőszer, rovarölőszer és nedvesítőszer. Javasolt 1-2 hónaponként a leandereket permetezni megelőző jelleggel. A kombináció védelmet nyújt a baktériumos és gombás fertőzések, takácsatka és rovarkártevők / levéltetű, pajzstetű / ellen. A leander bőséges, folyamatos virágzása érdekében szükséges műtrágyázását megkezdeni. Több féle megoldással lehetséges. A lényeg, hogy magas foszfor és káliumtartalmú, mikroelemekkel kiegészített, klorídszegény tápanyag legyen gyorsan felvehető kémiai formában. Alapvetően megfelel a leandernek minden a virágzó balkonnövényekre kapható növénytáp.

Gazdaságos és hatékony az OSMOCOTE hosszú hatástartamú virágtrágya balkonnövényekhez. Tavasszal szükséges bekeverni a talajba a szükséges mennyiséget és teljes vegetációra optimális tápanyag ellátást biztosít. Látványos hatást biztosítanak a vízben gyorsan oldódó balkonnövény műtrágyák. Hetente egy alkalommal kell öntözni a belőle készített tápoldattal. Gazdaságosak, mert azonos árért több tápoldatot kapunk belőlük, mintha különböző márkájú „Leander tápoldat”-ot vásárolnánk.

Fehér leander

Fehér leander

Az öntözés gyakorisága a leander környezetének hőmérsékletétől, a napsütés erősségétől függ. Egyenletesen nyirkos legyen a talaj, tartós kiszáradás esetén a levelek megsárgulnak, lehullhatnak. Ha nagyméretű alátétünk van, úgy öntözzünk, hogy 2-3 óra alatt felszívódjon az öntöző víz.

Fontos ápolási munka az elvirágzott részek folyamatos lemetszése a hajtásvégekről. Ilyenkor ifjíthatjuk a bokrot a vesszők akár harmadára történő visszametszésével. Októbertől már csak annyira szabad öntözni a hidegebb időszak beköszöntével, hogy csak nyirkos legyen a leander talaja. Nem tápoldatozunk, viszont elvégzünk egy alapos kombinált növény védőszeres kezelést. 5 Celsius fok alatti hőmérséklet beköszöntével teleltető helyére visszük a növényt. Gondoskodni kell a mérsékelt, rendszeres öntözésről.

Barack színű leander

Barack színű leander

Osmocote Flora 5-6 hónapra tökéletes tápanyagellátást biztosít Önnek: Csak öntöznie kell!

Everris Scotts Osmocote

LEANDER ÁRAINK:

Ára: 18 literes cserépben trikolor 3 in 1 /piros-fehér-rózsaszín/ 19800.-Ft/db

Ára: 10 literes cserépben sárga szín 19800.-Ft/db

Ára: 7,5 literes cserépben trikolor, fehér / Soeur Agnes /, barackszín / Soleil Levant / 9400.-Ft/db