Április hónapban a Semiramis kertközpont egyik legnépszerűbb dísznövénye a magnólia, vagy kevésbé ismert nevén a liliomfa, legismertebb nevén a tulipánfa.  Az ismert fajok háromnegyede Kelet-Ázsiában, egynegyedük Amerikában őshonos. Igénylik az ottani hegyek üde, savanyú kémhatású, tápanyagban gazdag, lazaszerkezetű talajait. Kertekben ezeket az igényeket biztosítva kockázat nélkül tudjuk telepíteni. A legnépszerűbbek a lombhullató fajták, de terjednek az oltványok és az örökzöld fajták is. A magyarországi díszfaiskolák termelik a forgalmazott magnóliák döntő részét, míg külföldről oltványok és nagyméretű konténerben nevelt fajták érkeznek az azt megfizetni tudó közönségnek. Vásárlás előtt érdemes megismerni a legnépszerűbb fajtákat. Végső méretben, virág színben, nagyságban és formában nagyon sok liliomfa változathoz lehet hozzájutni.

Magnólia / Liliomfa

Magnolia x soulangeana

Magnolia X soulangeana A legismertebb, legelterjedtebb hibrid. 4-6 méter magasra megnövő, terebélyes bokor. Nagyméretű tulipánszerű virágai belül fehér, kívül a töve irányában sötétedő rózsaszín.

Magnolia Susan Nagyszámú lilásrózsaszín virágai miatt és alacsony 3-5 méteres végső magassága miatt sokan szeretik.

Magnolia Rickii Tulipánszerű virágai nagyok, 10-15 centiméteresek, bíborvörösek. Mérete 3-5 méter.

Magnolia  Nigra  Felálló sötét bíbor lila  sziromszínével, 2-3 méteres magasságával kedvelt fajta a kertészkedők körében, azonban növény egészségügyi szempontból nagyon kényes.

Magnolia Lennei Magas, felálló hajtásrendszerű bokrot nevel. Virágai harang formájúak, kívül lilásrózsaszín, belül fehér színnel.

Magnolia Galaxy Azoknak szoktuk ajánlani, akik kis törzses liliomfát szeretnének nevelni kertjükben. Hajtásrendszere dinamikusan növekvő, felálló. Akár 6-8 méteresre is megnő 10-15 esztendő alatt. A többi ismert fajtától később virágzik 2 héttel. Tulipánformájú virágai lilásrózsaszínek.

Magnolia Alexandria Nagyméretű virágai kívül mély lilák, belül fehérek, a levelek kihajtásakor jelennek meg.

Magnolia Yellow Bird  6 méter magasra kúposan növő, sárga színű, kehely formájú virágot nevelő oltvány. Virágai közepes méretűek, a levelek kihajtásakor nyílnak, így kései fagyos területeken is biztonságosan díszít. Talajjal, fekvéssel szemben igényes.

Magnolia Elizabeth Nagyon szép kankalin sárga virágú későn nyílnak nagy tömegben a hajtások csúcsain. Oltványként forgalmazzuk tavaszi szezonban. Ha sikerül kedvező kertrészt találni és minden igényét kielégítjük, akkor közel egy hónapig is gyönyörködhetünk ebben a szép díszcserjében.

Magnolia denudata Double Akár 5-6 méter magasra megnövő liliomfa. A hajtások csúcsain hozza hófehér, illatos, rendkívül nagyméretű teltvirágait. Csak nagyon jó körülmények között fejlődik, talajra, szárazságra érzékeny dísznövény.

Magnolia grandiflora Az elmúlt 10 évben egyre többen merték kertjükben elültetni ezt az örökzöld magnólia szépséget. Felületesen nézve a szobai fikuszhoz hasonlít. Lassan, mérsékelten fejlődik, állítólag 10-15 méter magas is lehet. Világoszöld, fényes, keskeny levelei bőrszerűek, fonákon barna molyhosak. Hatalmas virágait nyár közepétől augusztus végéig hozza amennyiben biztosítva van minden igénye. Mint minden magnólia ő is a túlöntözésre, pangó vízre érzékeny.

Magnolia grandiflora

Magnolia grandiflora örökzöld liliomfa

A magnólia, vagy magnóliák helyét gondosan kell megválasztani, hiszen néhány év múlva nem igen lehet átültetni, üvegszerű, rideg gyökérzete megsínyli a kiásást. Fajtaválasztással döntsük, el mekkora lehet a végső mérete, milyen legyen a habitusa, a virág mérete, színe és formája. Ha lehet, végezzünk egy komoly talajcserét, építsük ki a csepegtető öntözőrendszert az optimális vízigény kielégítésére.    A fajta hajtásrendszerét figyelembe véve szükséges 2-3 évig alakító metszésben részesíteni. Az első, vagy második évben a legerősebb, legegyenesebb vesszőt kell kijelölni, ha kis törzses fát akarunk nevelni. A díszfákhoz, gyümölcsfákhoz hasonlóan kell a suhángot továbbnevelni, majd a következő években a vázágrendszert, koronaformát kialakítani. A bokorformánál 2-3 évig alakítsuk az ágrendszert, metsszük szimmetrikus állásúra a vesszőket minden év tavaszán. Ezt követően bízzuk a magnóliára a növekedést, kialakul idővel a fajtára jellemző bokorforma. Növényvédelmi beavatkozásra az év folyamán szükség lehet. A levélgomba betegség megjelenésekor felszívódó, széles hatásspektrumú gombaölőszert használjunk. Szívó-rágókártevők esetén kontakt szert. Utóbbi években az amerikai lepkekabóca szaporodik fel nyár végére a levelek fonákján és a hajtásvégeken. A leggyakrabban előforduló ’betegség’ a tápanyaghiány. Ez akkor jelentkezik, ha a vásárlók a figyelmeztetés ellenére megspórolják a megfelelően elvégzett talajcserét a szakszerű tápanyag utánpótlást. Meszes talajnál, meszes öntözővíznél jelentkezik a klorózis. A fiatal levelek sárgulnak, az idősebb levelek szélei száradnak, a növény fejlődése leáll. Vasgálicos, vagy timsós kezelésben részesítsük a liliomfákat a ’Hortenziák a Nagyik kedvence’ cikknél leírt módon.

Magnólia ültetése >>>>>    Tovább olvasok