A korállberkenyék / Photinia / a 70-es évektől indultak hódító útjukra Új-Zélandról, amikor a „Red Select” a „Red Robin” legújabb, természetes mutációját Kínai és Japán szülők felhasználásával előállították. A Photinia Kelet-Ázsiai eredetű örökzöld cserje. Örökzöld, fényes, színes lombozatuk, károsítóinak alacsony száma, kiváló tulajdonságai segítették viharos terjedését a világban. Az újabb fajták nagyobb és színesebb leveleket nevelnek, végső méretük is nagyobb választékot biztosítanak a kertépítészeti felhasználásban. A tavasszal megjelenő friss hajtások különleges színe, látványa, a bőséges virágzás a kert meghatározó részévé válik. Szoliterként, színes cserjecsoportba, sövénynek, formára nyírt növénynek, virágtartóba egyaránt ültethetjük a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező korállberkenye fajtát. Válasszunk napos kertrészt, mert a közvetlen napsütés csökkenésével gyengébb lesz a növekedése, a levelek zöldülni kezdenek, a virágok száma és mérete is kisebb lesz. A talaj lehet átlagos, de gondoskodni kell a tápanyaggal történő feltöltéséről, szerkezetének javításáról. Csak öntözhető területen biztonságos a telepítése. Fagyzugokban gondoskodni kell őszi takarásáról földdel, mulccsal, fátyolfóliával. Keményebb teleken visszafagyhat, de a védett vesszőkből, gallyakból gyorsan regenerálódik a Photinia.

Photinia x fraseri 'Red Robin'

Photinia x fraseri ‘Red Robin’ 5 literes konténerben

A Semiramis kertközpontban forgalmazott népszerű fajták:

Photinia x fraseri ‘Little Red Robin’ törpe korallberkenye Magassága 0,5-0,8 méter, sűrű, felálló hajtásrendszerű örökzöldfajta. A frissen fejlődő hajtásokon fejlődő levelek élénk bordós pirosak, fényesek 4-6 centiméter hosszúak, 2-3 centiméter szélesek. Az idősebb levelek folyamatosan veszítenek piros színükből, sötétzöld bőrszerűvé válnak. Hajtásai évente többször szabálytalan időközökben, vagy metszés után fejlődnek ismét díszítve a bokrot. Télen a napsütés és fagy együttes hatásaként elbarnulhatnak, elszáradhatnak a levelek, de ezt gyorsan kiheveri a növény a következő vegetációban. Fehér tányérszerű bugavirágzatait nyár elején hozza.

Photinia x fraseri ‘Red Robin’ korállberkenye Magassága a 2-3 métert eléri idősebb korában. Hajtásrendszere sűrű, felálló. Fiatal hajtásai és levelei élénkpirosak, a nyár folyamán bronzos pirosra, majd zöldre színeződnek, lándzsa alakúak, bőrszerűek. Fehér bugavirágzatait nyáron hozza. A metszést jól tűri.

Photinia x fraseri 'Red Robin'

Photinia x fraseri ‘Red Robin’ korállberkenye

 

Legnépszerűbb díszcserjéink >>>>> Tovább olvasok