Rózsa ültetése.

A rózsaoltvány átlagos gondozás mellett 10-15 esztendeig díszíti a kertet, de kedvező körülmények mellett akár 20-25 évig is él. Ezért fontos a vásárló alaposan átgondolt döntése. Hol, milyen fajtát, szabadgyökérrel, vagy konténerben nevelve, milyen minőségben, mennyiért vásárolunk. A többség gondolkodását indokolatlan “árérzékenysége” motiválja. Akciós gyökércsomagolt piros-fehér- sárga-rózsaszín rózsa a multitól és megvan oldva a vásárlás. A vásárlók kisebb hányada megfontoltan dönt, elvárásai, megvalósítandó elképzelései vannak. Keresi a fajtákat, színeket és hajlandó többet fizetni a jóval többet érő nemesebb rózsaoltványokért. Megismeri, hogy különböző felhasználású rózsacsoportok léteznek, mint a tea hibrid, bokor, park, ágyás, talajtakaró, mini, kúszó, törzses fajták. Ha konkrét igénye van, utána kell járni, mert kevés helyen található nagy választék. Tudatosan a konténeres rózsát választja, mert tudja, hogy gyors és probléma mentes az eredése, fagymentes időben megfelelő talajviszonyoknál bármikor ültethető. A Semiramis kertközpontban árusított Pharma Rosa cég konténerben nevelt rózsaoltványainak alanya télálló, betegségeknek ellenálló, szárazságot és nedvességet jól tűrő fajták. A rájuk oltott nemes fajták növekedési erélye kiváló, garantáltan biztosítva van a hosszú élettartam.

A rózsa kifejezetten meleg és napfényigényes dísznövény. Nem viseli el a fényszegény, légköri aszályos környezetet, pangó vizes, levegőtlen talajt. Mindezek figyelembe vételével szükséges kiválasztani a tervezett kertrészt. A szükséges vizet, tápanyagot, talajszerkezetet már tudjuk biztosítani. A rózsaoltványoknak fajtacsoporttól függően eltérő tőtávolságot, tenyészterületet kell biztosítanunk. A teahibrideket-bokor-ágyás-parkrózsákat 70-80 cm-re, a törzses fajtákat 100 cm-re, a mini rózsákat 25-30 cm-re, a futórózsákat 150-200 cm-re telepítsük. A konténerek oldalára ragasztott etikett címke tartalmazza a rózsaoltvány fajtáját, színét, illatának mértékét és rövid ültetési útmutatót.

Konténerben nevelt rózsa

Rózsa ültetésekor az ültető gödör szélessége 60 cm, mélysége 50-60 cm legyen. Ha sorba, sövényszerűen ültetjük akkor célszerű árkot ásni, így gyorsabban végzünk a talajmunkával. Növényenként 5-6 liter Marhakomposztot, vagy Cofuna humusztrágyát öntsünk az ültető gödörbe, majd egyengessük el, fedjük 5-10 cm talajjal. Száraz aszállyos időszakban célszerű félig vizzel feltölteni az ültető gödröt, hogy a víz betárazódjon a talajba, így a gyökérzet biztonságos feltételek közé kerül. Rossz, extrém talaj esetében a rózsát Florasca C típusú virágföldbe ültessük, mely semleges kémhatású, jó szerkezetű. Óvatosan vegyük ki a konténerből a növényt és úgy ültessük be, hogy a nemes rész /mely színében is elkülönül az alanyétól /5-6 centiméterrel a talajfelszín felett legyen. Alaposan tömörítsük, egyengessük el a földet a beültetett növény körül. Ezt kövesse az alapos beöntözés. Ültethetünk virágtartóba is rózsaoltványt, de fontos az edény méretéhez választani a megfelelő fajtát.

Törzses rózsaoltvány

Törzses rózsaoltvány

Szeretné cserépbe nevelni rózsaoltványát?