Növényvédelmi praktikák

A növényvédelmi praktika az a célratörő alkalmazási mód amellyel elérni próbáljuk, hogy növényeink mindég egészségesek maradjanak.A növény akárcsak minden más élőlény bármikor, bárhol megbetegedhet. Vírusok,baktériumok, gombák és más élőlények támadhatják meg otthonunkban, kertünkben egyaránt. „Hála” a globalizmusnak, a „szigorú” uniós előírásoknak egyre több eddigismeretlen károsító jelenik meg környezetünkben, amelyek eddig más kontinensen éltek. Folyamatosan figyeljünk növényeinkre és időben ismerjük fel a leggyakrabban előforduló betegségeket, károsítókat. Az interneten beazonosíthatóak a leggyakoribb fajtáik. Ezután már akár egy gyári spray használatával, akár egy literes permetezőtartályba bekevert III. kategóriás, szabadforgalmú növény védőszer oldatával  gyógyíthatunk. A hatékony védekezés érdekében nem érdemes „szappanos-olajos-biolöttyöket” vásárolni. A leggyakoribb károsítókat felismeri az igazi növénybarát. Ha mégsem bátran keressenek bennünket az eredményes védekezés érdekében személyesen.

Vírusok
Mivel nem gyógyítható fertőzésük a beteg növényt kidobhatjuk, kivághatjuk. A megelőzés érdekében fertőtlenítsük metszőollóinkat, fűrészeinket minden növény ápolása után. Megbízható, ellenőrzött faiskolában vásároljunk. Folyamatosan védekezzünk a vírusokat közvetítő levéltetvek, kabócák, atkák, fonálférgek ellem megfelelő anyagokkal. 

Baktériumok
Általában meleg és magas páratartalomnál terjednek legjobban. A vírusokhoz hasonlóan nagy figyelmet fordítsunk a megelőzésre. Rákos daganatok, kinövések, hervadások, rothadások utalhatnak a baktériumok jelenlétére, melyek veszélyt jelentenek környezetükre!

Gombák
Kedvezőtlen környezetben évszaktól függően gyakran találkozhatunk velük. Megjelenésüket okozhatja a helytelen növényápolás is. Legtöbb esetben okszerű növényvédelemmel megelőzhető, vagy gyógyítható kártételük.

Lisztharmat
Apró, később nagyobb kiterjedésű fehér folt jelenik meg a levél fonákán, felszínén, akár a virágon és termésen is. Fertőzésnek augusztusban kedvez a hűvösebb hajnalok előfordulása. Erős fertőzéskor alaposan megritkul növényünk lombozata. Egyszerű kéntartalmú növényvédőszerrel blokkolhatjuk a betegséget.

Peronoszpóra
Meleg, esős nyár kedvez elterjedésének. Elsősorban a levélen vesszük észre a növekvő számú és méretű sárgás, vagy világoszöld foltokat. Később a levelek leszáradnak. Réztartalmú növény védőszert, érzékenyebb növényeknél szintetikus készítményt permetezzünk.

Szürkepenész

Porzó, szürkés bevonat alakul ki a párás környezetben nevelt, vagy tárolt növények száradó levelén, vagy más elhalt részein /pl. muskátli, dália/. Tavasszal legkésőbb metsszük le az élőrészekig a beteg hajtásrészt és szintetikus növény védőszerrel végezzünk lemosó permetezést.

Korompenész
Szívókártevők másodlagos károsításának tekinthetjük. Levéltetvek, pajzstetvek ürülékén a ragacsos mézharmaton fejlődik. Feketés-szürkés koromra emlékeztető bevonat alakul ki általában a vesszőkön. Célszerű inkább a rovarok időbeni elpusztítása.

Atkák.
Szemmel nem látható élősködőink tavasszal és nyáron száraz, meleg időjárási viszonyok mellett kellemetlenkednek. Szívogatásuk, felszaporodásuk eredményeként megáll a növény fejlődése, matt-poros színűvé válik a levélzet, vékony ezüstös szálak láthatók napfényben a hajtásvégeken. Elmarad a virágzás és termésképződés. Csak atka ölőszerrel védekezhetünk hatékonyan ellenük.

Levéltetvek.
Szabad szemmel látható apró, különböző színű szárnyas rovarok. A növény nedveit szívják, meleg időben nagyon gyorsan szaporodnak. Növényeinkről csepeg a mézharmat melyre a hangyák is gyorsan hordani kezdenek. Megfelelő növény védőszeres kezelés feladatunk.

Pajzstetvek.
Általában a levelek fonákán, de hajtásokon, törzsön szaporodnak el sokszor visszatérő vendégként. A pajzsuk színe lehet sárga, vagy fehér. Szívókártevőként a levéltetű kártételéhez hasonlóan legyengíti növényeinket, akár pusztulásukat okozva. Gyengén szappanos vízzel lemoshatjuk a pajzsokat, de ezzel nem pusztítjuk el a szemmel nem látható apró, mozgó egyedeket. Fontos a hatékony növény védőszer megválasztása.

Rovarkártevők.
Sok bosszúságot okoznak kertünkben, esetenként növényeink részleges, vagy teljes elpusztulását. Különböző fejlődési stádiumaikban rágják a gyökeret, törzset, hajtást, levelet, virágot, termést. Kívül-belül. Célszerű megelőző védekezést végezni a leggyakoribb Károsítók ellen kora tavasszal és ősszel. Néhány esetben éppen azért nem ered meg frissen ültetettnövényünk, mert a pajorok lerágják a gyökérzetet. Fontos a környezetünkben élő madarak télen történő etetése, nyáron történő itatása. Egy madárbarát kert létrehozása, mely fészkelőhelyet, téli eleséget/ ehető bogyós dísznövények, gyümölcsfélék/ biztosít, “ingyenmunkásokat” telepít környezetünkbe. Egy fészekaljnyi fióka felneveléséhez énekes madaraink hihetetlen mennyi-ségű rovart, lárvát, bábot szednek össze kertünkben. Nem beszélve, hogy jogdíj fizetése nélkül énekelnek nekünk.