Balkonvarázs

Minden növénybarátnak szemet gyönyörködtető, lelket melengető látvány egy szépen összeállított, szakszerűen gondozott, virágtartóban nevelt növénykompozíció. Muskátlik, petúniák, begóniák, törpedáliák, verbénák és még számtalan újdonság válik ékszerré az ablakokban, teraszokon. Sajnos nem kevés a csupasz ablakok száma, nem kevés a díszítőértékkel alig rendelkező balkonládák száma. A kertészek minden tavasszal szebbnél szebb palántákkal alacsony áron próbálnak versenyezni a vásárlók kegyeiért. Ma még sok esetben az oktalan takarékoskodás jellemzi az átlag magyar vásárlót. Ez tetten érhető a növénybeültetéseknél a nyár folyamán. A leggyengébb láncszem határozza meg a virágtartóban élő dísznövény megjelenését, szépségét. A rosszul megválasztott virágpalánta, virágföld, virágtartó, tápanyag, vagy a helytelen növényápolás helyrehozhatatlan problémát jelenthet.

Palánta

Célszerű megbízható helyről fejlett, virágzó palántát vásárolni. Ellenőrizzük a helyszínen a levélzet és gyökérzet egészségügyi állapotát. A faj és fajta kiválasztásánál vegyük figyelembe az ültetési hely fény-és szélviszonyait, melyek megkeseríthetik növényeink életét, s ez kedvünket vehetik a kertészkedéstől. Környezetünk bevált növényeit ültessük, de próbálkozzunk egy-egy más újdonsággal is a növénytársításokban. A vásárolt növényt a lehető leggyorsabban ültessük el, óvjuk a kiszáradástól és sérüléstől.

Virágpiac

Virágpiac

Virágföld

A kereskedelemben nagy választékban kaphatóak a speciálisan összeállított földkeverékek. Biztosítják az optimális fejlődést, mely feltétele a bőséges virágzásnak. Garantált minőségű, megbízható virágföldet keressünk. A gyanúsan olcsó „általános virágföld” később okozhat problémát. Gyakran elkövetett hiba, amikor a kertből, erdőből töltik meg a balkonládát, esetleg azt keverik virágfölddel. Sok-sok kórokozó, károsító jut el a balkonnövények közelébe. A silány tápanyagtartalmú, levegőtlen talajban stagnál a fejlődés, sokszor bekövetkezik a frissen ültetett palánták pusztulása. A kertben szakszerűen érlelt komposzt viszont alkalmassá tehető virágföldként történő felhasználására.

Hozzávalók

Virágültetés

Virágtartó

A lehetőségek figyelembevételével válasszunk kevesebb számú, de nagyobb űrtartalmú virágtartót. Könnyebben kezelhetjük, szélsőséges kánikulában is biztosítja a növények számára szükséges vízmennyiséget. A tudatosan takarékos kertészkedők nem vásárolnak „százforintos” virágládát, cserepet, mivel élettartalmuk rendkívül rövid. Gyártásuk során nem használnak az ultraviola sugaraknak ellenálló anyagokat. Napjainkban egyre népszerűbbek a jó minőségű, esztétikus, terrakottaszínű virágtartók. Alátéttel rendelkezzenek, mely nyáron az egyenletes vízellátás szempontjából rendkívül fontos. Felhasználhatjuk virágtartónak környezetünk látszólag felesleges, erre alkalmas használati tárgyait. Talicskák, kádak, puttonyok, öntözőkannák adhatnak életteret dísznövényeinknek.

Olasz prémium virágtartók

Virágtartók

Tápanyag utánpótlás

A zsákos virágföldek tartalmazzák a növény számára fontos tápanyagokat. Palántázás után nem ajánlott tápoldatozni a növényeket, várjunk 2-3 hetet, amíg kellően átszövik gyökereikkel a talajt. A virágképzés időszakában, illetve a nyári melegebb időszakokban, amikor „legéhesebbek” növényeink, fontos az egyenletes tápanyagellátás. A legkényelmesebb, ugyanakkor gazdaságos megoldás a szabályozott táp-anyagleadású /tartós hatású/ műtrágya használata. A virágtartó űrtartalmának elegendő tabletta, vagy granulátum a talajba helyezve megkezdi növényeink folyamatos ellátását, csak rendszeresen öntözni kell. Legelterjedtebb azért a tápoldatozás. Vásárláskor minden esetben olvassuk el a termékismertetőt, hasonlítsuk össze a tápanyagtartalmat /N-nitrogén, P-foszfor, K-kálium/ és ez alapján az árakat. Virágzó balkonnövényekhez a legmagasabb értékű terméket válasszuk.

Egyes dísznövények, mint a futópetúnia a magasabb vastartalmú /Fe/ tápoldatokat igényli, ezért a nagyobb gyártók speciális összetételű tápoldatokat is gyártanak. Nem feltétlenül kell „bedőlni” a hangzatos elnevezéseknek /”Muskátli Professzor”, „Balkonvarázs/. A Szebbnél szebb feliratokat óvatosan kezeljük, mivel sok esetben alacsony a hatóanyag tartalom. A felhasználási útmutatót pontosan tartsuk be, mivel a túlzott tápoldatozás helyrehozhatatlan kárt okozhat.

Osmocote szabályozott tápanyagleadású műtrágya

Everris Scotts Osmocote