Agroszövet és geotextília a talaj védőruhája.

A kertépítésben mindkét anyag nagyon gyorsan népszerűvé vált az elmúlt 15 évben. Összetett tulajdonságaik biztosítják sokoldalú felhasználhatóságukat. Az elnevezésük, fizikai megjelenésük, anyaguk, gyártási módjuk teljesen eltérő, mégis a felhasználók gyakran keverik a két terméket.

A geotextil nem agroszövet!

Az agroszövet.

Ahogyan a nevében is benne van, szőtt talajtakaró textília. Alapanyaga speciális adalékanyagokkal / festék pigment, UV stabilizátor stb./ kevert polipropilén granulátum, melyet extrudálnak, majd szőnek különböző szélességben. Felületén 15 x 15 cm-es négyzetes beosztás segíti a dísznövény-zöldség és gyümölcsfélék ültetését, faiskolákban a növényelhelyezést, vagy éppen a járdalap, térkő méret azonos lerakását. Szakítószilárdsága kiváló! Talajtakaró fenyőkéreg, dekorációs színezett faapríték, kavics, murva alatt akár 30 év is lehet élettartama.

Kiváló tulajdonsága, hogy a csapadékot, öntözővizet, a levegőt átengedi, ezért például a csepegtető öntözésnél agroszövettel takarjuk a talajt. Védi a gyökérzetet a a talajnedvesség gyors elpárologtatásától, a tartós téli lehűléstől. Megakadályozza a fenyőkéreg, dekorációs faapríték gyors komposztálódását, mivel azok nem érintkeznek a talajjal közvetlenül. Megakadályozza a gyomok elszaporodását, ezáltal csökkenti a gyomirtással járó ápolási munkák idejét, a gyomirtó szerek használatával járó költséget. A gyakorló kertészek többsége a növények telepítése után végzi el a talajtakarást, mivel a nagyobb ültető gödröt igénylők esetében nehézkesebb lenne a munka.

Kisebbek / évelő ágyás, szamóca / esetében a gondosan elkészített talajfelszínre történik fektetése és ollóval, tapétavágóval alakítják ki az ültető helyeket megfelelő méretű kereszt /+/ bevágással. Nagyobb, szélesebb, osztódó törzsű növényeknél kivághatunk megfelelő méretű kört /O/ is, de ezt is kereszt irányba vágjuk be, hogy évek múltán az agroszövet „ ne fojtsa” meg a növény fejlődését.

Az agroszövet széleit az erős szél ellen rögzíteni kell. Függőlegesen beáshatjuk 15-20 cm mélyre, de használhatunk fém, vagy műanyag leszúrótüskét.

Ára: 2 méter széles 980.-Ft/méter

Agroszövet

Agroszövet

A geotextilia.

Polipropilénből tűnemezéssel, vagy hőkezeléssel készített /nem szőtt/ filcszerű termék. Különböző szélességben és vastagságban /1,5-7,4 cm/ gyártják. Szakítószilárdsága és terhelhetősége gyártmánytól függően különböző. Nem UV álló, ezért szükséges takarása. Ekkor élettartama terméktől függően 5- 25 év is lehet. Felhasználása sokoldalú. Dekorációs /fenyőkéreg, kavics, murva/ anyagok alá építik. Ha tófólia alá helyezzük, védelmet adunk a gyökerektől, kövektől-állatoktól való sérülés ellen. Kedvező hőszigetelő tulajdonsága miatt védi télen a fagyra érzékeny gyökerű /magnólia, füge, gránátalma, pampafű, rododendron, azálea, rózsa, kivi/ növényeket.

Létezik bentonitos geotextil, mely vízszigetelő, vízzáró rétegként alkalmazható. Gyártanak zöld tetőkhöz vízmegtartó textíliát. Újdonság a „Fűtex” lebomló geotextília, mellyel 45 fokos rézsűk füvesítését lehet gyorsan elvégezni. A 100%-ban természetes eredetű pamutból készült termék 50 gramm fűmag keveréket tartalmaz négyzetméterként.

Geotextília

Geotextília

A növények telepítése előtt a kertrészben végezzük el az optimális tápanyagfeltöltést szerves és műtrágyával, majd végezzünk megfelelő mélységben talajmunkát.

Kis konténerben nevelt növények esetében a gondosan elgereblyézett talajfelszínre helyezhetjük az agroszövetet és leszúrótüskével, vagy a talajjal rögzítjük.

A növény számára kijelölt helyen + alakban ollóval, tapétavágóval bevágjuk és széthajtjuk a szövetet. Ültetés után visszahajtjuk a növény tövére.

Nagyobb méretű növényeknél egyszerűbb ültetésük után elhelyezni az agroszövetet egy-két hét után amikor beülepszik a föld, újra elegyengethetővé válik a talaj. A növény töve körül kör vágása célszerűbb a felhajtogatás helyett.

Kavics helyett fenyőkéreggel végezze a talajtakarást!

Agroszövettel takart kertrész

Agroszövet