Agroszövet  és geotextília a talaj védőruhája.

A kertépítésben mindkét anyag nagyon gyorsan népszerűvé vált az elmúlt 15 évben.  Összetett tulajdonságaik biztosítják sokoldalú felhasználhatóságukat. Az elnevezésük, fizikai megjelenésük, anyaguk, gyártási módjuk teljesen eltérő, mégis a felhasználók gyakran keverik a két terméket.                                                                                                              A geotextil nem agroszövet!

Az agroszövet , ahogyan a nevében is benne van, szőtt talajtakaró textília. Alapanyaga speciális adalékanyagokkal / festék pigment, UV stabilizátor stb./ kevert polipropilén granulátum, melyet extrudálnak, majd szőnek különböző szélességben. Felületén 15 x 15 cm-es négyzetes beosztás segíti a dísznövény-zöldség és gyümölcsfélék ültetését, faiskolákban a növényelhelyezést, vagy éppen a járdalap, térkő méret azonos lerakását. Szakítószilárdsága kiváló! Talajtakaró fenyőkéreg, dekorációs színezett faapríték, kavics, murva alatt akár 30 év is lehet élettartama.

Kiváló tulajdonsága, hogy a csapadékot, öntözővizet, a levegőt átengedi, ezért például a csepegtető öntözésnél agroszövettel takarjuk a talajt. Védi a gyökérzetet a a talajnedvesség gyors elpárologtatásától, a tartós téli lehűléstől. Megakadályozza a fenyőkéreg, dekorációs faapríték gyors komposztálódását, mivel azok nem érintkeznek a talajjal közvetlenül. Megakadályozza a gyomok elszaporodását, ezáltal csökkenti a gyomirtással járó ápolási munkák idejét, a gyomirtó szerek használatával járó költséget. A gyakorló kertészek többsége a növények telepítése után végzi el a talajtakarást, mivel a nagyobb ültető gödröt igénylők esetében nehézkesebb lenne a munka. Kisebbek / évelő ágyás, szamóca / esetében a gondosan elkészített talajfelszínre történik fektetése és ollóval, tapétavágóval alakítják ki az ültető helyeket megfelelő méretű kereszt /+/ bevágással. Nagyobb, szélesebb, osztódó törzsű növényeknél kivághatunk megfelelő méretű kört /O/ is, de ezt is kereszt irányba vágjuk be, hogy évek múltán az agroszövet „ ne fojtsa meg”a növény fejlődését.

Az agroszövet széleit az erős szél ellen rögzíteni kell. Függőlegesen beáshatjuk 15-20 cm mélyre, de használhatunk fém, vagy műanyag leszúrótüskét.

Agroszövet ára: 1 x 5 méteres 2050.-Ft/db – 1,6 x 5 méteres 2870.-Ft/db, – 2 x 5 méteres 3850.-Ft/db, – beszegett szélű összehajtogatott lepelben.

1 x 20 méteres – 7460.-Ft/db – 1,6 x 20 méteres – 11650.-Ft/db  beszegett szélű tekercsben.

Az árak bruttó árak, a készlet felől kérjük érdeklődjön!

Agroszövet

Agroszövet

A geotextilia polipropilénből tűnemezéssel, vagy hőkezeléssel készített /nem szőtt/ filcszerű termék. Különböző szélességben és vastagságban /1,5-7,4 cm/ gyártják. Szakítószilárdsága és terhelhetősége gyártmánytól függően különböző. Nem UV álló, ezért szükséges takarása. Ekkor élettartama terméktől függően 5- 25 év is lehet. Felhasználása sokoldalú. Dekorációs /fenyőkéreg, kavics, murva/ anyagok alá építik. Ha tófólia alá helyezzük, védelmet adunk a gyökerektől, kövektől-állatoktól való sérülés ellen. Kedvező hőszigetelő tulajdonsága miatt védi télen a fagyra érzékeny gyökerű /magnólia, füge, gránátalma,pampafű, rododendron, azálea, rózsa, kivi/ növényeket.  Létezik bentonitos geotextil, mely vízszigetelő, vízzáró rétegként alkalmazható. Gyártanak zöldtetőkhöz vízmegtartó textíliát. Újdonság a „Fűtex” lebomló geotextília, mellyel 45 fokos rézsűk füvesítését lehet gyorsan elvégezni. A 100%-ban természetes eredetű pamutból készült termék 50 gramm fűmagkeveréket tartalmaz négyzetméterként.

Geotextília

Geotextília

Agroszövettel takart kertrész

Agroszövet

Takarja fenyőkéreggel az agroszövetet!