A szomorú-csüngő-pendula díszfák évenkénti metszése tavaszi kertápolási feladat. Igazi ‘növényszobrászati’ munka. Sokan félve nyúlnak a metszőolló, karvágóolló, fűrész után. Az alapelvek megismerése után rájönnek, hogy nem ördöngős ennek elsajátítása. Megélezett, jó minőségű szerszámokkal fogjunk hozzá a hajtások fakadása előtt.

Első feladatként minden keresztbe, vagy a korona belseje felé nőtt vesszőt, beteg, sérült ágrészeket vágjunk le 0,5-1 centiméteres csonkkal a fáról.

Pendula fák metszése

Keresztbe nőtt vesszők lemetszése.

Hagyhatunk néhány 1-2 rügyes csapot a koronába a kikopaszodás ellen, mert időnként a jégverés is felér egy erős metszéssel.

Pendula díszfák metszése

Biztosító csapok eperfán

Minden irányban, körkörösen hagyjuk meg a vázágakat 40-50 cm-re egymástól a szép koronaforma kialakítása érdekében.

Pendula díszfák metszése

Fontos a szép koronaforma kialakítása

A metszéssel szabályozhatjuk a korona magasságát és szélességét. Amennyiben magasabb fát szeretnénk, úgy a törzs közeléből kihajtó, felfelé növekvő hajtásokból hagyjunk meg 2-3 hajtást, vagy kössük fel egyet függőlegesen támaszhoz. Ha szélesebb koronájú fát akarunk, a kifelé hajló vesszőket vágjuk körkörösen 30-40 cm hosszúra. 

Pendula díszfák metszése

Metszéssel szabályozzuk a korona méretét

Amennyiben keskenyebb koronájú fát szeretnénk, úgy metszük le a külső, ívesen kihajló vesszőket 0,5-1 cm-es csonkkal. Metszéskor a vágóél a “maradó” rész irányába legyen a szép metszlap, a gyors sebgyógyulás érdekében.

Pendula díszfák metszése

“Szélesítő” vessző lemetszése

Ügyeljünk a vázágrendszer szabályos, szimmetrikus szellős kialakítására. Mielőtt bármit lemetszenénk “kétszer nézzük” meg.

Pendula díszfák metszése

Megfontoltan metszünk

Az utolsó részfeladat a körkörösen meghagyott vesszők visszametszése 30-40 centiméteres hosszúságra, a lehetőségek szerint azonos talajszint feletti magasságban. A nagyobb sebfelületeket kezeljük fasebkenőccsel. Metszés után ajánlatos lemosó permetezést végezni olajos-réz-kéntartalmú készítménnyel.

Pendula díszfák metszése

A díszfa végső formájának kialakítása

Szomorú csüngő ágrendszerű díszfák a Pendulák >>>>> Tovább olvasok