Kertépítés csapdái.

’Fehér léckerítést akarok szép kerek lyukakkal, igazi fákat és virágágyást és zöld füvet és rebarbarát és… Érted, Leó? Mint…. az a ház! Ott! ’ –idézet egy regényből. Sok ember vágyik hasonló dolgokra. És sok ember váltja valóra álmát és háza, kertje lesz. És ezen a lakóház melletti bekerített területen szeretne valamit létrehozni, megvalósítani. Van, akinek sikerül, van, akinek nem. A kertépítés nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Sok ismeretlenes egyenlet. Egymás után jönnek a megoldandó feladatok. Dönteni kell arról, hogyan végezzük el, vagy hogyan végeztessük el. Legyen megrendelt teljes körű ’kulcsra kész’ kivitelezés, vagy saját magunk végezzük el. Esetleg a speciális munkákat végeztetjük vállalkozóval. Pénz, szorgalom, szakértelem döntheti el a lehetőségek egymás közötti arányát. A kivitelezési költségek csökkentésének egy módja van, ez pedig a kertészeti alapismeretek megszerzése a munkák megrendelése, elvégzése előtt. Alkudozással nem a költségeket fogjuk optimalizálni, hanem a beépítésre kerülő növények minőségét, méretét, darab számát, a kertépítéshez szükséges anyagok minőségét, mennyiségét csökkenteni.

A kertészeti alapismeretek elsajátítása ép úgy segítheti a „csináld magad a kerted” tudásalapját, mint a felkért vállalkozó által végzett munka ellenőrzését. Hiszen a kertépítő vállalkozók jelentős része nem képzett kertész. Meglepetések helyett még a munka megrendelése előtt tájékozódjunk a szakmai múlt felől. A megoldandó feladatokat határozzuk meg, állapítsunk sorrendet. Bontsuk önálló projektekre a kertépítés feladatait /vízellátás, tereprendezés, talaj előkészítés, kerttervezés, növénybeszerzés, növénytelepítés, öntözőrendszer építés/ és saját felkészültségünk, technikai hátterünk, szabadidőnk alapján határozzuk meg mi az, amit jó minőségben eltudunk végezni és mi az, amelyet hozzáértő szakemberekkel fogunk elvégezni.

Meglepetések helyett

Meglepetések helyett

A kertépítést az öntöző víz biztosításával kell indítani. Elegendő olcsó víz nélkül rendkívül drága lesz majd a kert fenntartás. Sok megrendelő végig sem gondolja mekkora vízdíjat fog kifizetni az öntözőrendszer üzemeltetése után. Négyzetméterenként 300-400 liter vizet juttatunk ki évente egy forró, aszályos időjárásnál.

Ezért kell első feladatként végig gondolni lehetőségeinket víznyerés tekintetében!