Dísznövények ültetése

A Semiramis kertközpontban Gyöngyösön ügyelünk arra, hogy egészséges, kiváló genetikai tulajdonságú konténeres dísznövényt vásároljon a Vásárló. Döntően hazai és külföldi származású ellenőrzött szaporító anyagból neveljük faiskolánkban, nagy fajtaválasztékban ezeket a növényeket. Dísznövényeink megfelelő gondozás mellett kockázatmentesen ültethetőek március közepétől november közepéig Magyarországon és a környező országokban. Trópusi és szubtrópusi eredetű divatnövényeket nem forgalmazunk.

Döntsük, el mit szeretnénk ültetni: Az, hogy mi ültethető teljes biztonsággal, eredményesen kertünkben azt az ingatlan fekvése, fényviszonyai, talaj mechanikai és kémiai tulajdonságai, öntözési és növényvédelmi lehetőségei fogják meghatározni. Ismerjük meg azokat a dísznövényeket, amelyek a környezetünkben jól érzik magukat, gondozásához biztosítottak a feltételek. Választhatunk díszfát, fenyőféléket, örökzöldeket, lombhullató cserjéket, rózsaféléket, évelő dísznövényeket. Ha egy ültetni kívánt dísznövény nem található a lakókörnyezetünkben, annak számos oka lehet: az időszakos vízhiány, vagy magas talajvíz, a meszes, vagy éppen mészhiányos talaj, a fagyzugos terület,- szennyezett városi levegő. Persze az is lehet, hogy az ott élők még nem vásároltak, nem ültettek hasonló fajtát. Egy felkészült, tájékozott kertészkedő megtudja teremteni, részben pótolni azokat a feltételeket, amellyel az eltérő fény-víz-tápanyag-talaj igényű növényeket sikeresen telepíteni tudja. A dísznövények gondozási igénye eltérő. A borbolya, fagyal, mahónia gondozása aránylag egyszerű, de a hortenzia, rózsa, magnólia, kamélia nevelése már kertészeti tudást igényel.

Válasszuk, meg hova mit tudunk ültetni.

A dísznövények végleges felnőttkori mérete meghatározza mit hová ültessünk, hogy ne legyen zsúfolt, kezelhetetlen a környezete. Szoliterként vagy kisebb-nagyobb laza csoportokba ültetethetjük, meghatározhatjuk egyes kertrészek, hangulatát, rangját, funkcióját, alkalmasak a figyelem felkeltésére. Viráguk, termésük, különleges alakjuk vagy éppen színes lombjuk a legváltozatosabb szín- és formahatások elérését teszi lehetővé. Egy kockás papíron tervezzük meg, milyen kötésben, térállásban tudjuk kihasználni a maximális, de optimális beültetést. Általában olyan sűrűre ültetünk, hogy a cserjék, fák, örökzöldek 4–5 év múlva a teljes kifejlődés idején boruljanak csak össze. Ez a nagytermetűeknél minimum 5-6 méter, a közepes termetűeknél 2-3 méter, az alacsonyaknál 0,6–1 méter tőtávolságot jelent fajtától függően.

A fény- víz-tápanyag biztosítása fontos feladatunk, ismerni kell a dísznövények ezen igényét. Adott esetben a növény igényének megfelelően talajcserét szükséges megvalósítani. Fordítsunk figyelmet a szomszédtól, telekhatártól számított ültetési távolságra, hogy ne okozzon évekkel később jogvitát. A legtöbb önkormányzat rendeletben szabályozta a növények telepítési távolságát. Általánosságban mondható, hogy legkisebb ültetési távolság az ingatlan – telek – határától:- 3 méternél magasabbra nem növő dísznövény (élő sövény) esetében 1,50 méter. A magasabbra megnövő növények esetében metszéssel kell a 3 m-es magasságot korlátozni. A 3 méternél magasabbra nem növő dísznövények esetében 2,00 méter.

A 3 méternél magasabbra növő növények esetében 3,00 méter az ültetési távolság. Az építmény falától lombos fa telepítése 4,00 méterre lehetséges. A kúszó-kapaszkodó növény csak saját tulajdonú kerítésre, építményre futtatható fel. Amennyiben valamely oknál fogva szeretnénk ettől eltérő ültetési távolságot alkalmazni, kérjük írásban a szomszédos ingatlan tulajdonosának hozzájárulását! Abban az esetben, ha szomszédos ingatlan az épület oldalhatárára épült, vagy a kerítés mellé telepítettünk, a növények metszését, gondozását úgy kell elvégezni, hogy azok a kerítéshez és az épülethez ne érjenek hozzá, a tető fölé a kerítésen át lombkoronájuk ne nyúljon be. A „szerviz út” jó szolgálatot tesz, nem hullik át a nyesedék a szomszédos ingatlanra. Légvezeték alá, valamint a légvezetéktől számított 3 méter távolságban 3 méternél magasabbra növő fa nem ültethető! Közterületen cserjét, fát telepíteni csak engedéllyel lehet. Az engedélyt kérelemre a jegyző adja ki!

Ültető gödör előkészítése.

Az ültető gödör mérete: fák és fenyők számára: 1 × 1 × 1 méter, suhángok, bokorfák és örökzöldek számára: 0,8 × 0,8 × 0,8 méter, nagyobb növésű cserjék, örökzöldek számára: 0,6 × 0,6 × 0,6 méter, közepes növésű cserjék számára 0,4 × 0,4 × 0,4 méter. A megfelelő méretű ültető gödörben fejlődő gyökérzet gyorsabban tud növekedni, ezáltal több vizet, tápanyagot felvenni. Ásáskor a talajszint felső harmadát külön oldalra termeljük, elkülönítve az alsó kétharmadtól. A gödör aljára öntsünk Florasca BIO komposztált marhatrágyát, vagy Cofuna BIO szerves trágyát. Fák, fenyők esetében 15-20 litert, suhángok és bokorfáknál, örökzöldeknél 10-15 litert, nagyobb növésű cserjéknél 8-10 litert, közepes növésű cserjékhez 5 litert. Oktalanul nem célszerű takarékoskodni, ilyen mélységbe egyhamar nem teszünk trágyát.

Ezek az anyagok természetes forrásként tápanyagot biztosítanak, helyreállítják a mikroorganizmusokkal a talajéletet, javítják a talajszerkezetet. Soha ne tegyünk műtrágyát szerves trágya mellé, mert azok élőlényeire káros hatásúak, az érintkező gyökérzetet „megégetik”. Ne tegyünk nyers trágyát sem az ültető gödörbe, mert a lebontásukat végző baktériumok elvonják a talajból a nitrogént és dísznövényünk is tápanyaghiány (N) miatt pusztulhat el. A trágyát takarjuk a külön rakott felső harmad földdel. Aszályos, csapadékszegény időszakban javasolt az ültető gödör öntözővízzel történő feltöltése. Az elszivárgó víz elraktározódik a talajban, optimális feltételt biztosít a dísznövény megeredéséhez, örökzöldeknél kifejezetten fontos.

Ültetés mozzanatai.

Emeljük ki óvatosan a konténerből a dísznövényt. Nagyobb növénynél kettő ember szükséges ahhoz, hogy ne okozzunk sérülést a növénynek. A kiásott ültető gödröt addig töltsük fel, hogy a gyökérzettel átszőtt földlabda kényelmesen beleférjen. A talajcserét igénylő dísznövények esetében Florasca BIO A, vagy Florasca BIO C típusú virágfölddel tervezzük az ültetést. Az oltványoknál figyeljünk arra, hogy a „nemes rész” ne kerüljön a talajszint alá! Állítsuk be a növényt és próbáljuk az apróbb szerkezetű talajt a gyökérzet mellé horolóval, kapával behúzni. A rögösebb, darabosabb földből „tányért” készítsünk. Óvatosan megtaposhatjuk, tömöríthetjük a talajt vigyázva arra, hogy növényünk formájának/oszlopos, talajtakaró, tölcséres/ megfelelően maradjon. És jöhet az alapos beöntözés, egy alapos beiszapolás ez aszályos időszakokban akár 2-3 részletben. Öntözővízzel spórolni értelmetlen, mert a növény később kiszáradhat. Magasabb növényeknél megfelelő minőségű és hosszúságú tám rudat használjunk a viharos szélnek kitett területen. Őszi ültetéskor a nagyobb fagyok beálltáig érdemes „felkupacolni „a telepített melegigényes növényeket a földfelszín felett 20-30 centiméterre. Megvédi a fagytól-kiszáradástól a hajtásokat és gyökérzetet a márciusi kitakarásig.

Szeretné megismerni a savanyú talajt igénylő magnólia, hortenzia, áfonya ültetésének legfontosabb feladatait?

Ismerje meg Florasca BIO termékeinket!