Növényvédelmi praktikák

A növényvédelmi praktika az a célratörő alkalmazási mód, amellyel elérni próbáljuk, hogy növényeink mindig egészségesek maradjanak. A növény akárcsak minden más élőlény bármikor, bárhol megbetegedhet. Vírusok, baktériumok, gombák és más élőlények támadhatják meg otthonunkban, kertünkben egyaránt. „Hála” a globalizmusnak, a „szigorú” uniós előírásoknak egyre több eddig ismeretlen károsító jelenik meg környezetünkben, amelyek más kontinensen éltek. Amerikai lepkekabóca, selyemfényű puszpángmoly, „pajorkülönlegességek”, pajzstetű fajok, gyümölcslegyek, poloska fajok, bodobácsok, levélbolhák, gubacsdarazsak, levéldarazsak, művészméhek, fúrólegyek, aknázó molyok, bagolylepkék, harlekin katicák, földibolhák, zsizsikek, tujaszúk, boróka díszbogár, ázsiai cincérek. Folyamatosan figyeljünk növényeinkre és időben ismerjük fel a leggyakrabban előforduló betegségeket, károsítókat. Az interneten beazonosíthatóak a leggyakoribb fajtáik. Ezután már akár egy gyári spray használatával, akár egy literes permetezőtartályba bekevert III. kategóriás, szabadforgalmú növény védőszer oldatával gyógyíthatunk. A hatékony védekezés érdekében nem érdemes „szappanos-olajos-biolöttyöket” vásárolni. A leggyakoribb károsítókat felismeri az igazi növénybarát. Ha mégsem bátran keressenek bennünket az eredményes védekezés érdekében személyesen a Semiramis kertközpontban Gyöngyösön.

Növényvédelmi permetezés

Vírusok

Mivel nem gyógyítható fertőzésük a beteg növényt kidobhatjuk, kivághatjuk. A megelőzés érdekében fertőtlenítsük metszőollóinkat, fűrészeinket minden növény ápolása előtt és után. Megbízható, ellenőrzött faiskolában, kertészetekben vásároljunk. Folyamatosan védekezzünk a vírusokat közvetítő levéltetvek, kabócák, atkák, fonálférgek ellem megfelelő hatékony anyagokkal.

Baktériumok

Általában meleg és magas páratartalomnál terjednek legjobban. Terjedhet növényi nedvekkel/metszőolló, eszközök/, vegetatív szaporítás útján /tőosztás, dugványozás/, szívó és rágókártevők által, talajról és fertőzött növényekről vízcseppekkel. A vírusokhoz hasonlóan nagy figyelmet fordítsunk a megelőzésre, Növényvédelmi lehetőségeink korlátozottak. Rákos daganatok, kinövések, hervadások, rothadások utalhatnak a baktériumok jelenlétére, melyek veszélyt jelentenek, növényeinkre, környezetükre!

Gombák

Kedvezőtlen környezetben évszaktól függően gyakran találkozhatunk velük. Megjelenésüket okozhatja a helytelen növényápolás is. Legtöbb esetben okszerű növényvédelemmel megelőzhető, vagy gyógyítható kártételük. Több gombabetegség keserítheti meg a kertészkedők életét.

Lisztharmat

Apró, később nagyobb kiterjedésű fehér folt jelenik meg a levél fonákján, felszínén, akár a virágon és termésen is. Fertőzésnek augusztusban kedvez a hűvösebb hajnalok előfordulása. Erős fertőzéskor alaposan megritkul növényünk lombozata. Egyszerű kéntartalmú növény védőszerrel blokkolhatjuk a betegséget, szerves hatóanyagú kontakt és helyileg felszívódó szerrel pedig sikeresen gyógyíthatjuk.

Peronoszpóra

Meleg, esős nyár kedvez elterjedésének. Elsősorban a levélen vesszük észre a növekvő számú és méretű sárgás, vagy világoszöld foltokat. Később a levelek leszáradnak. Réztartalmú növény védőszert, érzékenyebb növényeknél szintetikus készítményt permetezzünk a beteg növényre.

Szürkepenész

Porzó, szürkés bevonat alakul ki a párás környezetben nevelt, vagy tárolt növények száradó levelén, vagy más elhalt részein /pl. muskátli, dália/. Tavasszal legkésőbb metsszük le az élő részekig a beteg hajtásrészt és szintetikus növény védőszerrel végezzünk lemosó permetezést.

Korompenész

Szívókártevők másodlagos károsításának tekinthetjük. Levéltetvek, pajzstetvek ürülékén, a ragacsos mézharmaton fejlődik. Feketés-szürkés koromra emlékeztető bevonat alakul ki általában a vesszőkön. Célszerű inkább a rovarok időbeni elpusztítása.

Atkák.

Szemmel nem látható élősködőink tavasszal és nyáron száraz, meleg időjárási viszonyok mellett kellemetlenkednek. Szívogatásuk, felszaporodásuk eredményeként megáll a növény fejlődése, matt-poros színűvé válik a levélzet, vékony ezüstös szálak láthatók napfényben a hajtásvégeken. Elmarad a virágzás és termésképződés. Csak atka ölőszerrel védekezhetünk hatékonyan ellenük.

Levéltetvek.

Szabad szemmel látható apró, különböző színű szárnyas rovarok. A növény nedveit szívják, meleg időben nagyon gyorsan szaporodnak, akár 10 nemzedékük is van. Vírusokkal, baktériumokkal fertőzik meg az egészséges növényeinket. Hajtásokról csepeg a mézharmat melyet a hangyák is gyorsan hordani kezdenek, a levéltetvek jelenlétének egyik jele. Megfelelő növény védőszeres kezelés a feladat. Célszerű egy felszívódó szert összekevernünk egy érintőlegesen ható készítménnyel és máris eredményes a védekezés.

Pajzstetvek.

Általában a levelek fonákján, de hajtásokon, törzsön szaporodnak el sokszor visszatérő vendégként. A pajzsuk színe lehet sárga, vagy fehér. Szívókártevőként a levéltetű kártételéhez hasonlóan legyengíti növényeinket, akár pusztulásukat okozva. Gyengén szappanos vízzel lemoshatjuk a pajzsokat, de ezzel nem pusztítjuk el a szemmel nem látható apró, mozgó egyedeket. Fontos a hatékony növény védőszer megválasztása.

Pajzstetvek.

Általában a levelek fonákján, de hajtásokon, törzsön szaporodnak el sokszor visszatérő vendégként. A pajzsuk színe lehet sárga, vagy fehér. Szívókártevőként a levéltetű kártételéhez hasonlóan legyengíti növényeinket, akár pusztulásukat okozva. Gyengén szappanos vízzel lemoshatjuk a pajzsokat, de ezzel nem pusztítjuk el a szemmel nem látható apró, mozgó egyedeket. Fontos a hatékony növény védőszer megválasztása.

Rovarkártevők.

Sok bosszúságot okoznak kertünkben, esetenként növényeink részleges, vagy teljes elpusztulását. Különböző fejlődési stádiumaikban rágják a gyökeret, törzset, hajtást, levelet, virágot, termést. Kívül-belül. Célszerű megelőző védekezést végezni a leggyakoribb rovarkártevő ellen kora tavasszal és ősszel. A rovarölő szerek alkalmazásakor figyeljünk oda a méhek, és egyéb beporzásért is felelős fajok jelenlétére. Ne kezeljünk, csak ha amikor biztonságosan elvégezhető a permetezés. Néhány esetben éppen azért nem ered meg frissen ültetett növényünk, mert a pajorok lerágják a gyökérzetet. Fontos a környezetünkben élő madarak télen történő etetése, nyáron történő itatása. Egy madárbarát kert létrehozása, mely fészkelő helyet, téli eleséget/ ehető bogyós dísznövények, gyümölcsfélék/ biztosít, “ingyenmunkásokat” telepít környezetünkbe. Egy fészekaljnyi fióka felneveléséhez énekes madaraink hihetetlen mennyiségű rovart, lárvát, bábot szednek össze kertünkben. Nem beszélve, hogy jogdíj fizetése nélkül énekelnek nekünk.

Pajor
Buxus moly hernyó
Spanyol meztelen csiga

Kiváló segítséget nyújt a károsítók beazonosításához a Juniperus Parkerdészet „Fenyőfélék, lomblevelű dísznövények védelme” kiadványa.