Rózsaoltványaink.

A rózsafélék Magyarországon a török hódoltság idején terjedtek el. Napjainkra hatalmas fajtaválasztékból választhatnak az igényes kertészkedők. A virágzó egynyári növények mellett a rózsa az a dísznövény, mely május végétől a fagyokig folyamatosan, bőséggel hozza csodálatos színű-formájú-illatos virágait.

Megfelelően kiválasztott kertrészben hosszú évekre alakíthatunk ki egy reprezentatív rózsa ágyást, sövényt. Sokan azért ódzkodnak ültetésétől, „mert szúr”. De kinek jut eszébe simogatni a rózsát, borbolyát, tűztövist, mahóniát, borókát, ezüstfenyőt, magyalt, kaktuszt, murvafürtöt, szedret, vagy éppen a köszmétét.

A rózsaoltvány átlagos gondozás mellett 10-15 esztendeig díszíti a kertet, de kedvező körülmények mellett akár 20-25 évig is él. Ezért fontos a vásárló alaposan átgondolt döntése. Hol, milyen fajtát, szabadgyökérrel, vagy konténerben nevelve, milyen minőségben, mennyiért vásárolunk. A többség gondolkodását indokolatlan “árérzékenysége” motiválja. Akciós gyökércsomagolt piros-fehér- sárga-rózsaszín rózsa a multitól és megvan oldva a vásárlás.

A vásárlók kisebb hányada megfontoltan dönt, elvárásai, megvalósítandó elképzelései vannak. Keresi a fajtákat, színeket és hajlandó többet fizetni a jóval többet érő nemesebb rózsaoltványokért. Megismeri, hogy különböző felhasználású rózsacsoportok léteznek, mint a tea hibrid, bokor, park, ágyás, talajtakaró, mini, kúszó, törzses fajták.

Konténeres rózsaoltványok

Rózsaoltványaink

Fajtacsoportok.

A nemesítések eredményeként 8 csoportból választhatjuk ki rózsáinkat saját elképzeléseink megvalósításához:

Romantikus rózsák / angol, vagy nosztalgia / – 60-80 sziromból álló szabályos, tömve telt virágzata illatos, fajtától függően fehér-barack-rózsaszín-vörös-lila, illetve ezek kevert árnyalataiban. Fő virágzású, de másodvirágzása is bőséges. Magasságuk 70-100 cm között.

Teahibrid rózsák – ők a legismertebbek / szálas rózsa /, legelterjedtebbek. 25-40 sziromból áll szabályos illatos virágzata 40-80 cm-es hajtáson. A lenyűgöző fajtaválaszték miatt szinte minden színben, azok kombinációjában, árnyalataiban. Magasságuk 50-120 cm fajtától függően.

Futó és kúszó rózsák – fejlődésükhöz támberendezés / pergola-rózsakapu-kerítés / szükséges. 10-40 sziromból áll szimpla-féltelt-telt illatos virágzata. magassága 150-300 cm. Fő virágzása nyár közepén van, ezt követheti egy másodvirágzás.

Ágyás rózsák / floribunda /- az idetartozó fajtákból egy látványos „virágszőnyeget” telepíthetünk folyamatos virágzással. Virágzataik 15-40 sziromlevélből állnak lehetnek szimplák-félteltek-teltek-tömve teltek. Színválasztékuk minden környezetben látványos. Magasságuk 50-150 cm fajtától függően.

Park rózsák – méretüknél fogva kevesebb növénnyel nagyobb felületet lehet beültetni, parkosítani. Egy hajtásvégen több virágot hoz folyamatos virágzással. Virágaik fajtától függően szimplák-félteltek-teltek-tömve teltek.Magasságuk 150-300 cm is.

Mini – törpe rózsák – sírkertek-ágyásszegélyek-nagyobb sziklakertek-balkon virágtartók beültetésére alkalmas fajták.Virágméretük 2-6 cm. Magasságuk 20-60 cm.

Talajtakaró rózsák – extrém, nehezen kezelhető területek beültetésére alkalmas, ahol minimális munkavégzéssel szeretnénk „virágosítani”. Fürtös, változatos színű és formájú virágzatai középtávon díszítenek. Magasságuk 60-150 cm fajtától függően.

A konténerben nevelt második esztendős rózsaoltványok a tavaszi kései fagyok elmúltával érkeznek. Ebben az időszakban van a legnagyobb fajtaválaszték kertészetünkben. Vásárlóinknak az eredményes ültetéshez díjmentes szaktanácsadást nyújtunk, helyben vásárolhatják meg az ültetéshez szükséges komposztot, műtrágyát mely elengedhetetlen a látványos virágzáshoz.

Ha konkrét igénye van, utána kell járni, mert kevés helyen található nagy választék. Tudatosan a konténeres rózsát választja, mert tudja, hogy gyors és probléma mentes az eredése, fagymentes időben megfelelő talajviszonyoknál bármikor ültethető. A Semiramis kertközpontban árusított konténerben nevelt rózsaoltványainak alanya télálló, betegségeknek ellenálló, szárazságot és nedvességet jól tűrő fajták. A rájuk oltott nemes fajták növekedési erélye kiváló, garantáltan biztosítva van a hosszú élettartam

Konténerben nevelt rózsa

Hova ültessünk rózsát?

A legnaposabb kertrészbe! A rózsa kifejezetten fényigényes, meleg igényes dísznövény. Árnyékos helyen lassan indul meg fejlődése, nagyon kevés csenevész virágot nevel., Párás környezetben /rosszul beállított öntöző/ gomba kártevők károsítják a levélzetet. A forró, száraz terület /díszburkolat, kavics talajtakarás/ szintén alkalmatlan a rózsának. Megjelenik a lisztharmat és az atka, mely legyengíti, tönkreteszi.

Megfelelő talajba! Nem szereti a pangó vizes, kötött, levegőtlen talajt ép úgy, mint a szerves anyagokat, tápanyagokat alig tartalmazó homoktalajt. Végezhető talajcsere a rózsatő ültetésénél. Ekkor a rózsa felnőtt kori méretét figyelembe véve Florasca Bio C tipusú virágföldet használunk fel. Vagy komposztált marhatrágyával és kertészeti tőzeggel rendszeres talajjavítást alkalmazunk.

Öntözhető területre! A rózsa mérsékelten elviseli a szárazságot, azonban rendszeres vízkijuttatás mellett fog folyamatosan fajtára jellemző virágot, hajtásrendszert nevelni. Májustól október végéig figyelni kell a talaj nedvesség tartalmára.

A rózsaoltványoknak fajtacsoporttól függően eltérő tőtávolságot, tenyészterületet kell biztosítanunk. A teahibrideket-bokor-ágyás-parkrózsákat 70-80 cm-re, a törzses fajtákat 100 cm-re, a mini rózsákat 25-30 cm-re, a futórózsákat 150-200 cm-re telepítsük. A konténerek oldalára ragasztott etikett címke tartalmazza a rózsaoltvány fajtáját, színét, illatának mértékét és rövid ültetési útmutatót.

Rózsa ültetésekor az ültető gödör szélessége 60 cm, mélysége 50-60 cm legyen. Ha sorba, sövényszerűen ültetjük akkor célszerű árkot ásni, így gyorsabban végzünk a talajmunkával. Növényenként 5-6 liter Marhakomposztot, vagy Cofuna humusztrágyát öntsünk az ültető gödörbe, majd egyengessük el, fedjük 5-10 cm talajjal. Száraz aszállyos időszakban célszerű félig vizzel feltölteni az ültető gödröt, hogy a víz betárazódjon a talajba, így a gyökérzet biztonságos feltételek közé kerül.

Rossz, extrém talaj esetében a rózsát Florasca C típusú virágföldbe ültessük, mely semleges kémhatású, jó szerkezetű. Óvatosan vegyük ki a konténerből a növényt és úgy ültessük be, hogy a nemes rész /mely színében is elkülönül az alanyétól /5-6 centiméterrel a talajfelszín felett legyen. Alaposan tömörítsük, egyengessük el a földet a beültetett növény körül. Ezt kövesse az alapos beöntözés. Ültethetünk virágtartóba is rózsaoltványt, de fontos az edény méretéhez választani a megfelelő fajtát.

Törzses rózsaoltványok

Törzses rózsaoltványok

Időnként etessük a bőséges virágzás és egészséges rózsa érdekében!

Az ültetést követő hónaptól rendszeresen szükséges jó minőségű klórszegény „Rózsa műtrágyával” tápozni. Hatására több és nagyobb virágot nevel, egészségesebb a fagynak ellenálló lesz a rózsa bokrunk.

Legyen otthon megfelelő növényvédő szer, ha károsítót észlelve védekezni kell. Az esős, párás időjárásnál, vagy rosszul beállított öntözőrendszernél a leveleken tartósan jelen levő víz a rozsdagomba megjelenését okozza. Amikor a meleg nappalokat hideg hajnalok váltják megjelenhet a lisztharmat szürkés-fehér bevonata a leveleken, bimbókon, hajtásokon. Időnként a levéltetveket, rózsabogarakat, atkákat kell leküzdeni.

A gazdaboltban vásároljunk megfelelő gombaölő -rovar és atkaölő szert.

Megnevezés KÉP
BOKOR RÓZSÁK
Ára: 3 literes cserépben 2700.-Ft/db
Double Delight lila-fehér Fotó
Bianca fehér Fotó
Landora sárga Fotó
Kerio sárga Fotó
Peace sárga-rózsaszín Fotó
Alinka sárga-piros Fotó
Kronenburg sárga-bordó Fotó
Lincoln bordó Fotó
Pariser rózsaszín Fotó
Paulmann piros Fotó
Doris narancs Fotó
Eminence sötétlila Fotó
Prevalent tűzpiros
PARK RÓZSÁK
Ára. 3 literes cserépben 3000.-Ft/db
Nina piros Fotó
Red Magic lila Fotó
Tom-Tom rózsaszín Fotó
Rumba sárga-narancs Fotó
Turnee sárga Fotó
FUTÓ RÓZSÁK
Ára: 3 literes cserépben 3000.-Ft/db
Casinó sárga Fotó
Orange narancs Fotó
Sutter’s Gold sárga-narancs Fotó
Parade rózsaszín Fotó
Ilse Krohne zöldes fehér Fotó
Golden Showers sárga Fotó
MAGASTÖRZSŰ RÓZSÁK
Ára: 5 literes konténerben 11000.-Ft/db
Lincoln bordó Fotó
Paulmann piros Fotó
Kerió sárga Fotó
Olympia rózsaszín Fotó
Krónenburg sárga-bordó Fotó
Double Delight fehér-piros Fotó
Moni sárga-narancs Fotó
Bianca fehér Fotó

Metszése:

A gondos metszéssel rózsaoltványaink akár évtizedekig egészségesek, megújultak lesznek, folyamatosan legszebb fajtára jellemző megjelenésüket biztosítják. A különböző fajtacsoportokat eltérően metsszük.

Futórózsák: Metszés nélkül összekuszálódott, megvastagodott, kevés és apró virágokat nevelő torzóvá vállnak néhány esztendő után. Mivel egymásba nem kapaszkodnak támrendszert kell építeni. Lehet rácsos, lehet vízszíntes drótos, vagy boltíves lugas. Ezekre kell hozzákötni a vesszőket, hajtásokat. Elegendő 40 cm-ként kialakítanunk, legyen szélviharoknak ellenálló megoldás. A futórózsák virágaikat az előző évben nevelt egyéves vesszőkön hozza, mint például a szőlő, szeder. Ezért 5-6 szép erős, hosszú hajtást kell nevelnünk minden évben. Tavasszal távolítsuk el a beteg, sérült, egymást keresztező és vékony vesszőket, régi vastag részeket. Nyáron a fővirágzást követően metsszük vissza a vesszőket a földfelszín felett 30-40 cm-re kétharmaduk, háromnegyedük eltávolításával.

Teahybridek: Általában egy virágszáron egy virágot nevelnek a friss hajtásokon. Három hullámban nyár elejétől késő őszig virágoznak. Tavasszal amikor már duzzadnak a rügyek, egyenletes eloszlásban 4-5 rügyre / kb. 10-15 cm/ metsszük a ceruzavastagságú, vagy vastagabb vesszőket. A vékonyabbakat 1-2 rügyre vágjuk. Az elhalt, beteg, egymást keresztező, vagy sérült, öreg részeket eltávolítjuk. Nyáron levirágzás, elnyílás után alsó levéltől számolva a 3-4 levélnél vágjuk le a hajtást. Nem középen, nem a virág alatt közvetlenül.

Parkrózsák: Metszése hasonló mint a teahybrideké. Lehet több rügyre /5-6/, illetve hosszabbra 15-20 cm-re metszeni tavasszal, hogy látványos virágtömeget hozzanak.

Metszéskor minimum fél centiméterre a rügy felett vágjunk enyhén lejtős sebfelületet,, hogy a víz a rügymögötti oldalon lecsurogjon. A rózsabokor legyen szellős, egyenletes szerkezetű. Az alanyből kihajtó hajtásokat /más a levél színe, formája/ mindig távolítsuk el.

Törzses rózsák: Metszése a teahybridek, illetve parkrózsák metszésével azonos. Ügyeljünk a hajtások egyenletes elosztására, a szimmetrikus megjelenésre.

Kérjük vásárlás előtt érdeklődjenek az aktuális készlet felől.

Nincsen szép rózsa megfelelő táplálás nélkül

Rózsa műtrágya