Rózsaoltványaink.

A rózsafélék Magyarországon a török hódoltság idején terjedtek el. Napjainkra hatalmas fajtaválasztékból választhatnak az igényes kertészkedők. A virágzó egynyári növények mellett a rózsa az a dísznövény, mely május végétől a fagyokig folyamatosan, bőséggel hozza csodálatos színű-formájú-illatos virágait.

Megfelelően kiválasztott kertrészben hosszú évekre alakíthatunk ki egy reprezentatív rózsa ágyást, sövényt. Sokan azért ódzkodnak ültetésétől, „mert szúr”. De kinek jut eszébe simogatni a rózsát, borbolyát, tűztövist, mahóniát, borókát, ezüstfenyőt, magyalt, kaktuszt, murvafürtöt, szedret, vagy éppen a köszmétét.

A rózsaoltvány átlagos gondozás mellett 10-15 esztendeig díszíti a kertet, de kedvező körülmények mellett akár 20-25 évig is él. Ezért fontos a vásárló alaposan átgondolt döntése. Hol, milyen fajtát, szabadgyökérrel, vagy konténerben nevelve, milyen minőségben, mennyiért vásárolunk. A többség gondolkodását indokolatlan “árérzékenysége” motiválja. Akciós gyökércsomagolt piros-fehér- sárga-rózsaszín rózsa a multitól és megvan oldva a vásárlás. A vásárlók kisebb hányada megfontoltan dönt, elvárásai, megvalósítandó elképzelései vannak. Keresi a fajtákat, színeket és hajlandó többet fizetni a jóval többet érő nemesebb rózsaoltványokért. Megismeri, hogy különböző felhasználású rózsacsoportok léteznek, mint a tea hibrid, bokor, park, ágyás, talajtakaró, mini, kúszó, törzses fajták.

Konténeres rózsaoltványok

Rózsaoltványaink

Fajtacsoportok.

A nemesítések eredményeként 8 csoportból választhatjuk ki rózsáinkat saját elképzeléseink megvalósításához:

Romantikus rózsák / angol, vagy nosztalgia / – 60-80 sziromból álló szabályos, tömve telt virágzata illatos, fajtától függően fehér-barack-rózsaszín-vörös-lila, illetve ezek kevert árnyalataiban. Fő virágzású, de másodvirágzása is bőséges. Magasságuk 70-100 cm között.

Teahibrid rózsák – ők a legismertebbek / szálas rózsa /, legelterjedtebbek. 25-40 sziromból áll szabályos illatos virágzata 40-80 cm-es hajtáson. A lenyűgöző fajtaválaszték miatt szinte minden színben, azok kombinációjában, árnyalataiban. Magasságuk 50-120 cm fajtától függően.

Futó és kúszó rózsák – fejlődésükhöz támberendezés / pergola-rózsakapu-kerítés / szükséges. 10-40 sziromból áll szimpla-féltelt-telt illatos virágzata. magassága 150-300 cm. Fő virágzása nyár közepén van, ezt követheti egy másodvirágzás.

Ágyás rózsák / floribunda /- az idetartozó fajtákból egy látványos „virágszőnyeget” telepíthetünk folyamatos virágzással. Virágzataik 15-40 sziromlevélből állnak lehetnek szimplák-félteltek-teltek-tömve teltek. Színválasztékuk minden környezetben látványos. Magasságuk 50-150 cm fajtától függően.

Park rózsák – méretüknél fogva kevesebb növénnyel nagyobb felületet lehet beültetni, parkosítani. Egy hajtásvégen több virágot hoz folyamatos virágzással. Virágaik fajtától függően szimplák-félteltek-teltek-tömve teltek.Magasságuk 150-300 cm is.

Mini – törpe rózsák – sírkertek-ágyásszegélyek-nagyobb sziklakertek-balkon virágtartók beültetésére alkalmas fajták.Virágméretük 2-6 cm. Magasságuk 20-60 cm.

Talajtakaró rózsák – extrém, nehezen kezelhető területek beültetésére alkalmas, ahol minimális munkavégzéssel szeretnénk „virágosítani”. Fürtös, változatos színű és formájú virágzatai középtávon díszítenek. Magasságuk 60-150 cm fajtától függően.

A konténerben nevelt második esztendős rózsaoltványok a tavaszi kései fagyok elmúltával érkeznek. Ebben az időszakban van a legnagyobb fajtaválaszték kertészetünkben. Vásárlóinknak az eredményes ültetéshez díjmentes szaktanácsadást nyújtunk, helyben vásárolhatják meg az ültetéshez szükséges komposztot, műtrágyát mely elengedhetetlen a látványos virágzáshoz.

Ha konkrét igénye van, utána kell járni, mert kevés helyen található nagy választék. Tudatosan a konténeres rózsát választja, mert tudja, hogy gyors és probléma mentes az eredése, fagymentes időben megfelelő talajviszonyoknál bármikor ültethető. A Semiramis kertközpontban árusított konténerben nevelt rózsaoltványainak alanya télálló, betegségeknek ellenálló, szárazságot és nedvességet jól tűrő fajták. A rájuk oltott nemes fajták növekedési erélye kiváló, garantáltan biztosítva van a hosszú élettartam

Konténerben nevelt rózsa

Hova ültessünk rózsát?

A legnaposabb kertrészbe! A rózsa kifejezetten fényigényes, meleg igényes dísznövény. Árnyékos helyen lassan indul meg fejlődése, nagyon kevés csenevész virágot nevel., Párás környezetben /rosszul beállított öntöző/ gomba kártevők károsítják a levélzetet. A forró, száraz terület /díszburkolat, kavics talajtakarás/ szintén alkalmatlan a rózsának. Megjelenik a lisztharmat és az atka, mely legyengíti, tönkreteszi.

Megfelelő talajba! Nem szereti a pangó vizes, kötött, levegőtlen talajt ép úgy, mint a szerves anyagokat, tápanyagokat alig tartalmazó homoktalajt. Végezhető talajcsere a rózsatő ültetésénél. Ekkor a rózsa felnőtt kori méretét figyelembe véve Florasca Bio C tipusú virágföldet használunk fel. Vagy komposztált marhatrágyával és kertészeti tőzeggel rendszeres talajjavítást alkalmazunk.

Öntözhető területre! A rózsa mérsékelten elviseli a szárazságot, azonban rendszeres vízkijuttatás mellett fog folyamatosan fajtára jellemző virágot, hajtásrendszert nevelni. Májustól október végéig figyelni kell a talaj nedvesség tartalmára.

A rózsaoltványoknak fajtacsoporttól függően eltérő tőtávolságot, tenyészterületet kell biztosítanunk. A teahibrideket-bokor-ágyás-parkrózsákat 70-80 cm-re, a törzses fajtákat 100 cm-re, a mini rózsákat 25-30 cm-re, a futórózsákat 150-200 cm-re telepítsük. A konténerek oldalára ragasztott etikett címke tartalmazza a rózsaoltvány fajtáját, színét, illatának mértékét és rövid ültetési útmutatót.

Rózsa ültetésekor az ültető gödör szélessége 60 cm, mélysége 50-60 cm legyen. Ha sorba, sövényszerűen ültetjük akkor célszerű árkot ásni, így gyorsabban végzünk a talajmunkával. Növényenként 5-6 liter Marhakomposztot, vagy Cofuna humusztrágyát öntsünk az ültető gödörbe, majd egyengessük el, fedjük 5-10 cm talajjal. Száraz aszállyos időszakban célszerű félig vizzel feltölteni az ültető gödröt, hogy a víz betárazódjon a talajba, így a gyökérzet biztonságos feltételek közé kerül.

Rossz, extrém talaj esetében a rózsát Florasca C típusú virágföldbe ültessük, mely semleges kémhatású, jó szerkezetű. Óvatosan vegyük ki a konténerből a növényt és úgy ültessük be, hogy a nemes rész /mely színében is elkülönül az alanyétól /5-6 centiméterrel a talajfelszín felett legyen. Alaposan tömörítsük, egyengessük el a földet a beültetett növény körül. Ezt kövesse az alapos beöntözés. Ültethetünk virágtartóba is rózsaoltványt, de fontos az edény méretéhez választani a megfelelő fajtát.

Törzses rózsaoltványok

Törzses rózsaoltványok

Időnként etessük a bőséges virágzás és egészséges rózsa érdekében!

Az ültetést követő hónaptól rendszeresen szükséges jó minőségű klórszegény „Rózsa műtrágyával” tápozni. Hatására több és nagyobb virágot nevel, egészségesebb a fagynak ellenálló lesz a rózsa bokrunk.

Legyen otthon megfelelő növényvédő szer, ha károsítót észlelve védekezni kell. Az esős, párás időjárásnál, vagy rosszul beállított öntözőrendszernél a leveleken tartósan jelen levő víz a rozsdagomba megjelenését okozza. Amikor a meleg nappalokat hideg hajnalok váltják megjelenhet a lisztharmat szürkés-fehér bevonata a leveleken, bimbókon, hajtásokon. Időnként a levéltetveket, rózsabogarakat, atkákat kell leküzdeni.

A gazdaboltban vásároljunk megfelelő gombaölő -rovar és atkaölő szert.

Induló készlet március 16.
Megnevezés db fotó
BOKOR
Ára: 3 literes cserépben: 2540.-Ft/db
Alinka Sárga-Piros 20 fotó
Kronerburg Sárga-Bordó 20 fotó
Landora Sárga 10 fotó
Lincoln Bordó 20 fotó
Pariser Rózsaszín 20 fotó
Paulmann Piros 10 fotó
Peace Sárga-Rózsszín 10 fotó
Bianca Fehér 10 fotó
Doris Narancs 20 fotó
Eminence Sötét lila 10 fotó
Prevalent Tűzpiros 10
PARK
Ára: 3 literes cserépben 2800.-Ft/db
Nina Piros 10 fotó
Red Magic Lila 10 fotó
Tom-Tom Rózsaszín 10 fotó
MAGASTÖRZSŰ
Ára: 5 l konténerben 11500.-Ft/db
Lincoln Bordó 10 fotó
Paulmann Piros 10 fotó
Kerio Sárga 10
Kronerburg Sárga-Bordó 10 fotó
Olympia Rózsaszín 10 fotó
FUTÓRÓZSA
Ára: 3 literes cserépben 2800.-Ft/db
Don Juan Bordó 10 fotó
Sutters Gold Sárga-Narancs 10 fotó
Parade Rózsaszín 10 fotó
Ilse Krhone Zöldes Fehér 10 fotó

Kérjük vásárlás előtt érdeklődjenek az aktuális készlet felől.