Taxus baccata-közönséges tiszafa a hosszú életű

A tiszafát / Taxus baccata / kiváló tulajdonságai tették népszerűvé a díszkertekben. A fenyőre hasonlító örökzöld rendkívül hosszú életű, a leghosszabb életű európai növény. Becslések szerint 2000 éves lehet a skóciai fortingalli tiszafa. Magyarországon is őshonos Bükk-vidéken, Bakonyban. A Nyugat-magyarországi Egyetem szakemberei 2011-ben az év fájává választották.

Hazánk legnagyobb tiszafája a hencsei Márffy-parkban található egy közel 300 éves 17 m magas 1,3 m átmérőjű példány. Fája tömör, vöröses barna, nagyon kemény. 1-4 centiméter hosszúkás lándzsás levelei 2-3 mm szélesek, a hajtásokon fésűsen állnak. A levelek és a termés piros magköpenyében található fekete mag taxán típusú alkaloidát tartalmaznak mérgezőek. Ezért felügyeljük a gyerekeket, háziállatokat. Az interneten böngészve nem nagyon találni híreket „tiszafa mérgezésről”. Gyógyszer, vegyszer, mosószer, élelmiszer mérgezések vezetik toronymagasan a rangsort.

Tetszetős a tiszafa termése a kármin piros kehely alakú álbogyó, mely a rigók kedvenc tápláléka. Lassan növő, ez teszi alkalmassá metszéssel, nyírással történő formázására. A barokk kertek kedvenc nyírt sövény és formára nyírt szoliter dísznövénye. . A tiszafa ültethető nyírott sövénynek, szoliternek, vegyes növénycsoportba, virágtartóba. Ami pedig a mérgező voltát illeti, egy cseh kertészet frappánsan megfogalmazta a tiszafát ellenzők felé véleményét, mi is azonosulni tudunk vele: „Nos, a végső javaslatunk, hogy ezt a növényt díszítő elemként használjuk a kertben, nem pedig desszertként.”

A Semiramis kertközpont díszfaiskolájában Gyöngyösön konténerben nevelt taxus – tiszafa fajták:

Taxus baccata ’Dovastoniana Aurea’

Taxus baccata ’Dovastoniana Aurea’

Taxus baccata ’Dovastoniana Aurea’ arany tiszafa Franciaországban 1868-ban feljegyzett fajta. Lassan növő, 3-4 méter magas, 3-4 méter széles örökzöld. Oldalhajtásaik erősek, végük visszahajlók. Hajtásai és tűleveleik fonáka tavasszal aranysárga, nyáron zöldek. Első években lassan fejlődik, későbbi növekedése 30-40 cm. Az oldalhajtásról dugványozott növények hajtásai elfekvő növekedésű, a csúcshajtásról szaporítottak felfelé növekvőek. Nőivarú, bogyótermései megjelenhetnek a növényen. Napos helyre telepítsük.

Taxus x media 'Hicksii'

Taxus x media 'Hicksii'

Taxus x media ‘Hicksii’ oszlopos tiszafa 5-6 méter magasra megnövő örökzöld. Lassú növésű, évente /10-15 cm/ felfelé törekvő, egymáshoz záródó hajtásrendszerű. Levelei fénylő sötétzöldek, 2-3 centiméter hosszúak. Nőivarú fajta ezért, ha van porzófajta a közelben, korallpiros maghordozó bogyókat terem. Évente kétszer hoz új hajtásokat. Kiváló reprezentatív, hosszú életű sövénynek történő telepítésre.

Ára:: 9,5 literes konténerben 40/60 cm magassággal 6900.-Ft/db

Taxus x media ’Hillii’ oszlopos tiszafa 3-3,5 méter magasra. 1-1,5 m szélesre megnövő örökzöld dísznövény. Mérsékelt növekedésű / évente 10-15 cm /, felfelé törekvő, sűrű hajtásrendszerű. Fényes, keskeny levelei sötétzöldek, lombozata sűrű. Hím ivarú, termést nem hoz, ’Hicksii’ közelébe ültessük a bőséges bogyótermés érdekébe. 1,5-1,8 méteres nyírt sövénynek kiváló, magasabbra ne engedjük a hó nyomás miatt. Ültethető nagyméretű virágtartóba is. Fagytűrése jó.

Ára: 9,5 literes konténerben 40/60 cm magassággal 6900.-Ft/db

Taxus baccata „Golden Carol” Aranysárga tűleveleket hordozó hajtásrendszere oldalra elhajló, mégis széles oszlopos növekedésű. Kedvező körülmények mellett 10 esztendő alatt a 3 méter magasságot eléri, idővel akár 5 méteres is lehet. Más sárga fajtákkal szemben nem ég le a napon. Kora tavasszal, vagy nyár közepén a kinyúlt hajtásokat igazítsuk a többséghez.

Ára: 15 literes konténerben 60/80 cm magassággal 8000.-Ft/db

Taxus baccata ’Fastigiata Robusta’

Taxus baccata ’Fastigiata Robusta’

Taxus baccata ’Fastigiata Robusta’ oszlopos tiszafa Németországban szelektálták 1950-ben. 3-5 méter magasra, 0,8-1 m szélesre lassan megnövő örökzöld dísznövény. Zömökebb, sűrűbb, erősebb felépítésű, de jóval karcsúbb, mint a ’Fastigiata’. Puha, hegyes tűlevelei fénylő sötétzöldek, hosszabbak, mint más fajtáké. Fagytűrése jó. Csodálatos karcsúsága miatt ültessük szoliternek, színes lombúak, eltérő formájú növények társaságába.

Ára: 5 literes konténerben 40/60 cm 6900.-Ft/db

Taxus media „Groenland” – sövény tiszafa. Rendszeres évi 2 metszéssel 1,5-2,5 méter magas, 1-1,5 méter széles oszlopos, sűrű lombozatú növényt nevelhetünk belőle. Növekedése mérsékelt. Oldalágai váza alakban kihajlanak. 2- 3 centiméteres levelei sötétzöldek, fényesek, lapos tűszerúek. Szeptemberre bepirosodnak termései melyek.nem csak díszítik a növényt, télen a rigók és más énekesmadarak csemegéje a téli zord időszakban. Szívós, fagytűrő fajta. Nem károsítják nyulak, őzek, szarvasok.

Ára: 5 literes konténerben 5900.-Ft/db 40/60 cm magassággal.

Taxus baccata „Fastigiata Aurea” – arany oszlopos ír tiszafa. Idővel 2-3 méter magasra, 60-80 centiméter szélesre megnövó, tömör, oszlopos habitusú örökzöld. Ágrendszere mereven felálló. Sötétzöld tűleveleinek széle sárga. Évente 10-15 centimétert növekedhet. Csak igazító metszésre van szüksége. Ültessük napos helyre, szoliterként, vagy cserjecsoportba.

Ára: 5 literes konténerben 6900.-Ft/db

Taxus-tiszafa gondozása, metszése, növényvédelme.

Ültetési hely megválasztása.

Jól tűri a félárnyékos, árnyékos kertrészt, de inkább napos helyet kedveli. A sárga lombozatú fajták árnyékban elveszítik fajtára jellemző színüket, növekedési erélyüket. Hazánkban nem károsodik télen. Talajjal szemben nem igényes, a meszet jól tűri. Kerüljük viszont az időszakos víz borítású pangó vizes területeket. Egyenletes öntözés és tápanyagellátás mellett mutatja meg a fajtára jellemző lombszínét, ezért a sekély termőrétegű kiszáradásra hajlamos, nem öntözhető területre sem ajánljuk ültetését. A vásárolt fajta növekedési erélyét figyelembe véve döntsünk a kerítéstől, járdától, növényektől való ültetési távolságról.

Ideális ültetési idő kora tavasz, illetve kora ősz. Optimálisak ekkor a fény és hőviszonyok a begyökeresedéshez. Ekkor a talaj egyenletes nedvességtartalmára kell ügyelni. Öntözésre nincsen recept, egyenletesen nyirkosnak kell a talajnak lennie. A nyári forróság, téli fagyok, illetve a gyomosodás elleni védelemhez javasolt a talajfelszínt fenyőkéreggel takarni megfelelő vastagságban. Megőrzi a talaj víztartalmát, kiváló hőszigetelő környezetbarát anyag. A kavicsot talajtakarására nem ajánljuk. Drága és nehezen tisztán tartható. Nyáron süti, télen fagyasztja a gyökérzetet.

Metszése.

Az egyenletes, szimmetrikus növekedés biztosítása érdekében metszeni kell a tiszafát. Általában kora tavasszal márciusban, áprilisban van az első. A második júniusban a nyári forróság beköszönte előtt célszerű. Szeptemberben egy harmadik alakító, igazító metszést végzünk. Válasszunk napos, száraz időjárási viszonyokat, hogy a sebfelületek gyorsan begyógyuljanak, a baktériumos, gombás betegségek, rovarkártevők ne telepedhessenek meg. Fontos az éles metszőolló, sövénynyíró, karvágó.

Mivel a tiszafa lassan növő fenyőféle harmadánál többet ne vágjunk le a hajtásokból. Az oldalra kihajlókat kurtítsuk elsősorban, a felfelé törekvőket csak negyedével metsszük vissza. Főleg sövény kialakításánál ne engedjünk a csábításnak, hogy gyorsan nyúljon a növény. Már a talajszint felett sűrű legyen a lombozat. Ha elértük a kívánt magasságot, sor kerül a függőleges ágrendszer folyamatos visszavágására. Úgy metszünk, hogy ne látszódjanak a belső, hajtásnélküli részek. A sövényünket „trapéz formára” alakítsuk, hogy a függőleges napsugarak egyenletesen érjék növényünket a talajszinttől a csúcsig!

Évtizedek múltán egy gondozott tiszafánál, vagy akár egy elhanyagolt 8-10 éves felkopaszodott növénynél szükség lehet fiatalító-ifjító metszésre. Egy kemény metszéssel új életszakaszt kezdhetünk el. Bár néhány esztendeig csúnyának néz ki munkánk, de megéri elvégezni. A talajfelszín felett 30-50 centiméterre mindent lemetszünk ekkor a bokorról, sövényről. Vágjuk ki az egymást dörzsölő, keresztező befelé növő ágakat. A metszlap ne legyen vízszintes, hanem enyhén lejtsen oldal irányban. Ekkor nem fog megállni a víz a sebfelületen, gyorsabb lesz begyógyulása. A munkát márciusban végezzük. Ekkor még nem látjuk a rügyeket, melyek a kéreg alatt bújnak meg. Júniusban távolítsuk el az új hajtások felett elszáradt részeket, majd negyedével vágjuk vissza az új hajtásokat. Az évi három metszéssel egyre szebb lesz növényünk, sövényünk.

Növényvédelem.

A tiszafa megfelelő környezetben, gondos ápolás mellett nem károsodik betegségektől, kártevőktől. Kötött, levegőtlen, vízzel telített talajokon a gyökérzete elfertőződhet a Phytophthora-peronoszpóra gombával. Megbarnul, megfeketedik a gyökérzet, majd május-júniusban a levelek sárgulását, elszáradását okozza. Csak jó vízgazdálkodású talajba telepítsük a növényeket, kerüljük el túlöntözésüket.

A legyengült, rossz körülmények között élő növényeken megjelenhetnek a különböző fajtájú pajzstetvek, melyeket rovarok, madarak terjesztenek a szomszédos növényekről. Ha észleljük védekezzünk ellenük 2-3 alkalommal felszívódó hatékony rovarölőszerrel.

Tápanyagutánpótlás.

Tavasszal, vagy ősszel rendszeresen szórjunk ki Florasca komposztált szarvasmarha trágyát a talajfelszínre. Nyáron viszont fenyőféléknek, örökzöldeknek megfelelő összetételű kloridszegény műtrágya kiszórása szükséges. Elengedhetetlen ápolási munka az egyenletes fejlődés, kiváló kondíció megtartása érdekében. Rendszeres használata látványos színhatást, növekedést biztosít. A lombozat sárgulását, barnulását sokszor okozza a talaj makro, vagy mikroelemhiánya. Ekkor inkább betegségekre, kártevőkre gyanakodnak a kertészkedők, nem pedig „vitamin hiányra”.