Napjainkban népszerűvé váltak a magaságyások az otthoni és közintézményekben történő kertészkedésben. Egyszerűen, házilag elkészíthetőek. Fontos a megfelelő, környezetbarát, tartós anyagok beszerzése fafeldolgozó üzemből. Lehetőleg több éve fűrészelt, megfelelően kiszáradt, gombamentes deszkát vásároljunk. Legjobb a tölgy, vagy az akác, a keményfák. Ha törekedünk az esztétikus megjelenésre vásároljunk megfelelő lazúrfestéket a hozzávaló alapozóval. A kötőelemekből horganyzottat válasszunk, előre számoljuk ki a pontos mennyiségeket. A belső felület konzerválására tökéletesen megfelel a Bitugél emulzió. Ha minden szükséges hozzávaló beszerzésre került kezdődhet a munka.

  1. Amennyiben szükséges, távolítsuk el a kéreg és háncsrészeket a deszka széleiről.
  2. Jó minőségű alapozóval ecsettel kenjük be két réteggel a gomba és rovarkártevők ellen a pormentes, száraz faanyagot.
  3. Minőségi lazúrfestékkel kenjük le a megszáradt deszka külső oldalát. Ez védi a fát a külső környezeti behatásoktól, kiemeli az erezetet, reprezentatív megjelenést biztosít a magaságyásnak.
  4. Megfelelő távolságokra rozsdamentes önmetsző facsavarokkal szereljük fel a sarokvasakat. A vasalat biztosítja  ágyásunk megfelelő szilárdságát.
  5. A keret összeszerelésénél vigyázzunk arra, hogy a felső szélek “síkban” legyenek.
  6.  A belső oldalak a földdel, vízzel érintkeznek, fokozottan védeni szükséges a gombakártevőktől. A legmegfelelőbb megoldás Bitugél emulzióval megvédeni a deszkát. Ecsettel kenjük fel a védőanyag első rétegét. Száradás után egy második réteg szükséges vastag, egyenletes rétegben. A sarkokba többször kenjünk azok tömítése végett.
  7.  Az elkészült magaságyást tőzeg-marhakomposzt- Florasca BIO virágföld keverékével töltsük fel. Más talajok, komposztok használata esetén javasolt talajfertőtlenítést végezni.
  8. A választott növények beültetését alapos öntözés kövesse.

 

 

Magaságyás

Magaságyás