Magaságyás készítése tölgyfadeszkából.

Napjainkban népszerűvé váltak a magaságyások az otthoni és közintézményekben történő kertészkedésben. Egyszerűen, házilag elkészíthetőek. Fontos a megfelelő, környezetbarát, tartós anyagok beszerzése fafeldolgozó üzemből. Lehetőleg több éve fűrészelt, megfelelően kiszáradt, gombamentes deszkát vásároljunk. Legjobb a tölgy, vagy az akác, a keményfák. Ha törekedünk az esztétikus megjelenésre vásároljunk megfelelő lazúrfestéket a hozzávaló alapozóval. A kötőelemekből horganyzottat válasszunk, előre számoljuk ki a pontos mennyiségeket. A belső felület konzerválására tökéletesen megfelel a Bitugél emulzió. Ha minden szükséges hozzávaló beszerzésre került kezdődhet a munka.

Deszka előkészítése

Deszka előkészítése

Amennyiben szükséges, távolítsuk el a kéreg és háncsrészeket a méretre vágott deszka széleiről. Ezzel megszüntetjük a gombák, rovarok búvóhelyét, melyek idő előtt károsítanák az értékes faanyagot.

Fa konzerválása

Fa konzerválása

Jó minőségű alapozóval, ecsettel kenjük be két réteggel a gomba és rovarkártevők ellen a pormentes, száraz faanyagot. Jelentősen megnöveljük ezzel a kezeléssel magaságyásunk élettartamát.

Külső festés

Külső festés

Minőségi lazúrfestékkel kenjük le a megszáradt deszka külső oldalát. Ez védi a fát a külső környezeti behatásoktól, kiemeli az erezetet, reprezentatív megjelenést biztosít a magaságyásnak.

Vasalat elhelyezése

Vasalat elhelyezése

Megfelelő távolságokra rozsdamentes önmetsző facsavarokkal szereljük fel a sarokvasakat. A vasalat biztosítja ágyásunk megfelelő szilárdságát.

Keret összeszerelése

Keret összeszerelése

A keret összeszerelésénél vigyázzunk arra, hogy a felső szélek „síkban” legyenek.

Bitugéles kezelés

Bitugéles kezelés

A belső oldalak a földdel, vízzel érintkeznek, fokozottan védeni szükséges a gomba kártevőktől. A legmegfelelőbb megoldás Bitugél emulzióval megvédeni a deszkát. Ecsettel kenjük fel a védőanyag első rétegét. Száradás után egy második réteg szükséges vastag, egyenletes rétegben. A sarkokba többször kenjünk azok tömítése végett. Árnyékos helyen hagyjuk teljesen megszáradni az emulziót. Az élettartam növelése érdekében a belső falakra tegyünk vastagabb műanyag fóliát, hogy a földdel, gyökérzettel ne érintkezzen. Az aljára helyezett agroszövettel, geotextíliával védekezhetünk a hívatlan vendégek ellen.

Magaságyás beültetése

Magaságyás beültetése

Az elkészült magaságyást tőzeg-marhakomposzt- Florasca BIO virágföld keverékével töltsük fel. Hagyjuk 5 centiméterrel mélyebben a felszínt, hogy legyen hely a csapadéknak, öntözővíznek. Más talajok, komposztok használata esetén javasolt talajfertőtlenítést végezni. A választott növények beültetését alapos öntözés kövesse.

Néhány hónap után

Magaságyás

A megfelelő térállásra beültetett gyógy-fűszer-zöldség-gyümölcs növények néhány hónap alatt kitöltik a magaságyást.