Kerttervezés.

A kertépítés feladatai közül a legkomolyabb. Szellemi munka, amely csak komoly ismeretek birtokában valósítható meg. A legképzettebb szakemberek a Kertészeti Egyetem, majd Budapesti Corvinus Egyetem Tájrendező és kertépítő mérnöki szakról kerültek ki. A komolyabb cégeknél alkalmazottként, vagy tulajdonos társként dolgoznak. Rajtuk kívül más szakmák képviselői is foglalkoznak kerttervezéssel. Vannak, akik önképzés útján sajátították el a tervezést, tervezgetés tudományát, vannak, akik okj képzésben vettek részt, de vannak olyanok is, akik kerttervező programmal végzik ezt a feladatot, látvány tervel, csábítanak. Alaposan tájékozódjunk referencia munkáikat illetően, mert könnyen belefuthatunk olyan szakemberbe, aki nem rendelkezik megfelelő szaktudással, tapasztalattal és még borsos árat is kér a kerttervért. Vegyük figyelembe kertünk méretét és az arra biztosított költségvetést. Felesleges öt számjegyű összeget költeni egy tervre, ha kicsi a terület, nem akarunk drága, ápolás igényes növényeket, nem akarunk öntözőberendezést.

A kerttervezőnek ismernie kell a helyszín talaj adottságait, fényviszonyait, klimatikus adottságait, fekvését és még seregnyi aprónak tűnő dolgot. Ezeket helyszíni felmérés és megbeszélés során ismeri meg. Ezen ismeretek birtokában tud javaslatot tenni a megrendelő kívánalmai alapján, milyen típusú kertet, milyen növényösszetétellel, milyen elrendezésben célszerű megvalósítani. A konzultáció legtöbb esetben egy előre megállapodott díjjal jár, ami a tervező költségeit fedezi. Ez mind két félnek lehetőséget ad arra, hogy kölcsönösen megismerjék egymást.

A tervezőnek hozzáértését, szakmai felkészültségét kell bizonyítania, a megrendelőnek pedig azt, hogy vállalni tudja a kertépítéssel járó minden költséget és nem fogja mindenáron saját rossz ötleteivel, okvetlenkedésével akadályozni a szakmai munkát. A konzultáción dől, el folytatódik az együttműködés, vagy véget ér. Egyik fél részéről sem árt az óvatosság, ezért célszerű írásba foglalni mit tartalmaz az elkészített kertterv és mikor mennyit kell fizetnünk érte. A terv lehet egyszerű kézzel rajzolt, vagy számítógépes programmal készített vázlat terv, mely jelöli a kerti építmények, növények és növénycsoportok elhelyezését, de nem tartalmaz fajta megnevezést, méretarányos elhelyezést, mennyiségeket, egységárakat, munkadíjat. Kisebb költségvetésű, egyszerűbb kerteknél ez elegendő újabb egyeztetést követően a pontosított kivitelezői árajánlat elkészítéséhez.

Kerttervezéshez elengedethetetlenek a jó szakkönyvek, néhány nyugodt óra, némi fantázia, rajzkézség.

Kerttervezés

Nagyobb méretű, gazdag fajta összetételű, választott stílusú kert esetében már „Kertépítészeti, kertrendezési és kivitelezési terv” készüljön. Ez már minden olyan vizuális és számszaki információt tartalmaz, amely alapján megbízást adhat a megrendelő a teljes, vagy részletekben, blokkokban történő munkavégzésre. Nyomtatott, vagy elektronikus formában tartalmazza a kert méretarányos rajzát 1:100-as léptékben, a növények, növénycsoportok pontos ültetési helyét, kerti elemek /burkolat, építmény / helyét, növénylistát /tudományos és magyar névvel, javasolt méretekkel/, költségvetéshez szükséges adatokat/ elvégzendő munkák, felhasználásra kerülő anyagok mennyisége/, leírásokat, nyilatkozatokat. Külön megrendelhető a tervhez az öntözőrendszer, kerti tó és kerti világítás terve. Ezeket a hat számjegyű költségeket már csak kevesek tudják bevállalni. A magánszemélyek döntő többsége emiatt saját maga fog bele kertjének tervezésébe. Mint a focihoz ehhez is mindenki ért. Színvonalas szakkönyvet már nem vásárolnak /ami egy-két növény ára/, az interneten található írásokat sem képesek elolvasni.

Az eredmény pedig minden településen meglátszik. Kommersz, egy kaptafára készült kertek, növény nélküli udvarok. Fa, tujasor, fenyő, kavicsborítás, bográcsozó hely. Rendre látni, amikor a rosszul megválasztott, magára hagyott dísznövényen felülkerekedik a fagy, a hőség, a szárazság, a tápanyaghiány és a kártevő. Szaktudással nem rendelkező újságírók is jelentős hatással vannak az olvasók kertkultúrájára. Figyelmen kívül hagyják, hogy Magyarországon kontinentális éghajlat van, ami télen gyakori jelentős lehűlésekkel jár, és ez továbbra sem teszi lehetővé a legtöbb helyen a mediterrán kertek biztonságos fenntartását. A fizetett reklámok is romboló hatással bírnak a csodákban hívő, gyermeki naivitású, különleges növényekre vágyó emberek között. Csodasövény, goji bogyó, császárfa és társaik. S végül nem árt néhány megjegyzés a kertészeti strómanokról.

Ők azok akik „mézes kalács ház” szépségű honlapokon csábítják a Jancsikat és Juliskákat. Profi weboldalkészítőkkel készített honlapokon próbálják elhitetni, hogy a legszebb kerteket a legjobban, a legolcsóbban ők készítik. A világ minden tájáról elcsent képeket töltik fel referencia munkaként. A Google értékeléseik több százra rúgnak, de valós elvégzett munkák képeivel adósak maradnak. Közösségi oldalaik több tízezres kedvelőkkel / vásárolt like-ok? / követőkkel rendelkeznek, mégsem található egy tucat értékeléstől, ajánlástól több, posztjaikat alig kedvelik, vagy osztják meg a „tízezrek”. Ők azok, akik megszerzik a munkát, amelyeket aztán alvállalkozókkal végeztetnek el. Legyünk velük óvatosak! A feltöltött ‘referencia képeket” amennyiben a helyszín meglátogatható, vagy közterületről látható célszerű személyesen ellenőrizni.

 

Családi házhoz, nyaralóhoz történő tervezéshez nyugodtan hagyatkozhatunk a „szájreklámra”. Hallgassuk meg családtagjaink, rokonaink, barátaink ajánlását az általuk korrektnek minősített vállalkozóról, vállalkozókról. Csak azok véleménye számít akiknek saját gyakorlati tapasztalata van, jól ismerjük személyiségét, hogy „csak is az igazat, a színtiszta igazat mondja”, aki anyagilag nem érdekelt a jelölt promóciójában.

Minél több véleményt hallgatunk meg, annál racionálisabb döntést fogunk meghozni. Tudomásul kell venni, hogy gyakorló táj-és kertépítészből nagyságrendekkel kevesebb van mint tervező építészből. Az emberek többsége nem hajlandó elismerni, megfizetni kertjének profi tervét.