Juniperus-boróka a változatos örökzöld.

A juniperusok, a borókák a díszkertek, közterületek, sírkertek mindent átvészelő örökzöld dísznövénye. Érdekes módon az északi féltekén terjedt el. Hazánkban a közönséges boróka /Juniperus communis / őshonos, 5-6 méter magasra megnövő fenyőféle. Illatos és édes bogyó termésének legismertebb felhasználási formája a borovicska pálinka (Slovenská borovička) Jelentős még a vendéglátásban, vadételek ízesítésére, illetve gyógyhatású készítményekben történő felhasználása.

A szelekciók, mutációk, nemesítések eredményeiként rendkívül faj és fajta gazdag nemzetség. Formában található kúp, karcsú kúp, széles kúp, váza, katlan, oszlop, széles oszlop, szabályos gömb, lapított gömb, széles bokor, elfekvő és elterülő habitusúakat. Színben találunk ezüst kék, szürkés zöld, kékes zöld, zöld, moha zöld, világoszöld, sárgászöld, aranysárga, sárga tarka, fehér tarka, sötétzöld és barnás zöld lombszínűeket. Emiatt a fajta gazdaság miatt alkalmasak szinte minden kertépítészeti megoldásra.

A Semiramis kertközpontban Gyöngyösön konténerben nevelt népszerű juniperus – boróka fajták:

Juniperus chinensis ’Spartan’

Juniperus chinensis ’Spartan’

Juniperus chinensis ’Spartan’ spártai boróka Gyors növekedésű, fiatal korában oszlopos, később piramis alakú. Idősebb korára 6-7 méter magas, 1,5 méter széles. Sűrű hajtás rendszere felfelé törekvő. Tűlevelei moha zöldek. Idősebb korában jól tűri a szárazságot, hideget, szelet és metszést. Szereti a napos kertrészt, legalább 6 órányi napsütést, üde, tápanyagban gazdag, vízáteresztő, nem pangó vizes talajt. Megjelenése miatt sövénynek, szoliterként keskeny udvarokra, spirál formára alakítva, színes lombúak társaságába, nagyobb virágtartóba egyaránt felhasználható a kertépítészetben. Őzek, szarvasok sem szeretik. Kibírják a -35 Celsius fokos hideget is. A konténerben neveltek gyorsan begyökeresednek, a földlabdásak rendszeres gondozást igényelnek ritka gyökérzetük regenerálódása miatt, ez elsősorban a talaj nyirkosan tartását és a megfelelő magasságú támrúdhoz kötést jelenti.

Jelenleg nem kapható.

Juniperus x media „Old Gold” arany terülő boróka

Juniperus x media „Pfitzeriana Aurea” arany terülő boróka

Juniperus x media „Pfitzeriana Glauca” ezüst terülő boróka

Ára: 9,5 literes konténerben 4900.-Ft/db

Juniperus horisontalis ’Andorra Compacta’

Juniperus horisontalis ’Andorra Compacta’

Juniperus horisontalis ’Andorra Compacta’ kúszó boróka ’ 1 méter átmérőre és 0,5 méter magasra megnövő, sűrű, elterülő hajtás rendszerű örökzöld. A vízszintesen növő hajtások a végükön felállóak, így a növény párnaszerű megjelenést ad. Pikkelyleveleik vegetációban szürkés zöldek, télen lilás zöldek. Jó a szárazságtűrése, az árnyékot nem szereti. Ültessük rézsűre, nagyobb sziklakertbe, sírkertbe, magasabb dísznövények társnövényeként.

Jelenleg nem kapható.

Juniperus horizontalis ’Wiltonii’

Juniperus horizontalis ’Wiltonii’

Juniperus horizontalis ’Wiltonii’ terülő boróka Idővel 1,5-2 méter átmérőjű, 10-30 centiméter magasra lassan megnövő örökzöld. Hajtásai egymásra terülőek, csillogó szürkés kék, télen lilás árnyalatot kap. Napos kertrészt, tápanyagban gazdag, üde talajt kedveli. Idővel jól elviseli a részleges aszályt, fagyokat. Rézsűkre, nagyobb sziklakertekbe, támfalak mellé, kőedényekbe kiváló megoldás.

Ára: 5 literes konténerben 4900.-Ft/db

Juniperus × pfitzeriana 'Gold Coast'

Juniperus × pfitzeriana 'Gold Coast'

Juniperus × pfitzeriana ‘Gold Coast’- aranylombú terülő boróka. Közepes növekedéssel, idővel 0,8-1 m magas 2 m átmérőjű kompakt habitusú örökzöld dísznövény. Hajtásrendszere többszintes, sűrű, kissé felálló, végükön lefelé hajló. Lombozata sárga, télen zöldes sárga. Szereti a napos fekvést, üde tápanyagban gazdag talajt. Ültessük rézsűre, színes dísznövények társaságába.

Jelenleg nem kapható.

Juniperus squamata ’Blue Star’

Juniperus squamata Blue Star

Juniperus squamata ’Blue Star’ kék csillag törpe boróka Kifejezetten lassan növő törpe borókafajta. Végső magassága 0,5 méter, szélessége 0,6-0,8 méter lesz hosszú évek múlva. Fiatal korában lapított gömb habitusú, idősebbként kiszélesedő, hullámos lesz. Hajtásai sugárirányba nőnek, rövid íz közűek. Tűlevelei szúrósak, ezüst kék színűek, télen kissé belilulnak. Szereti a napos kertrészt, üde, tápanyagban gazdag talajt. Ültessük sziklakertbe, virágtartóba, sírkertbe.

Ára: 5 literes konténerben 4800.-Ft/db

Juniperus x media ‘Old Gold’

Juniperus x media ‘Old Gold’

Juniperus x media ‘Old Gold’ arany terülő boróka Magassága idővel 1-1,2 méter, szélessége 1,5-2 méter. Sűrű hajtásrendszere elfekvő, lassan növekszik. Pikkelylevelei kora tavasszal sárgák, nyáron sárgás zöldek, télen bronzos sárgára színeződnek. Idősebb korában jól viseli az időszakos szárazságot, téli fagyot. Csak napos helyre ültessük!

Ára: 5 literes konténerben 3900.-Ft/db

Juniperus-boróka gondozása, metszése, növényvédelme, tápanyagutánpótlása.

Ültetési hely megválasztása.

A borókákat ültethetjük szoliterként, sövényként, színes díszcserje, vagy örökzöld csoportba és virágtartóba. Válasszunk napos, vagy jól megvilágított félárnyékos kertrészt. Száraz, kőburkolatos területen várható az ’elatkásodása’. Talaj szempontjából nem válogatósak, kerüljük a pangó vizes, vagy időszakosan elvizesedő, levegőtlen területet. Néhány juniperus fajta nem szereti a meszes talajt, klorózisos tünetek jelennek meg a lombozaton. Bár szárazság tűrése kiemelkedő, gondoskodni kell a csapadékszegény, aszályos időszakban öntözéséről. A boróka fajták mérsékelten lassan növő fenyőfélék.

Legyünk türelemmel, ha sövény lassan zárja el szomszédunk, vagy utcai járókelők érdeklődő tekintetét. Járda mellé. vagy sírkertbe a legalacsonyabban kúszó fajtát válasszuk, hogy metszés után ne látszódjanak az idősebb belső, tűlevelek nélküli csupasz ágak. Minél magasabb a növény, annál nagyobb lesz ez a „kopár fal”. Ültetéskor vegyük figyelembe az adott fajta felnőttkori méretét és annak megfelelően kerüljön megfelelő távolságra járdától, kerítéstől, épülettől. Mivel a juniperusok fiatal korukban ritka gyökérzettel rendelkeznek, mindig konténeres növényt vásároljunk, ne földlabdásat!

A téli fagyok beállta előtt novemberben öntözzük be a borókákat, ha szükséges. Napos téli időben sok vizet elpárologtatnak még fagypont alatti hőmérsékleten is. Száraz, fagyott talajnál fiziológiás száradás károsíthatja a növényt.

Metszése.

A boróka metszésére a legideálisabb egy napos március végi, április elejei napot választani, növekedési ciklusa előtt. Mivel mérsékelt lassan nő hajtásrendszere, legközelebb a következő év tavaszán alakítjuk ismét a növényt. Általában önszabályozó, így csak alakító metszést végzünk. Használjunk éles metszőollót, kézi sövényvágó ollót. A motoros sövényvágót mellőzzük, mert roncsolhatja a hajtásvégeket, vesszőket, csúnya lesz munkánk. Maximum a hajtások végének negyedét vágjuk le! Vegyük figyelembe az adott fajta természetes formáját, segítsük oszlopossá-kúpossá-pillérszerűvé, vagy kúszóvá nevelni.

Először a sérült, elhalt, befelé növő, egymást keresztező, nagyon kiugró hajtásokat, vesszőket távolítsuk el. Az oszlopos növekedésű szoliterként nevelt borókánál, ha több függőleges ágat nevelt, válasszuk ki a legerősebb, legegyenesebb hajtást és a többit vágjuk le a fold felett. Sövényneveléskor maradhat 2 erős függőleges falat nevelő vessző. Nyírt sövény alakításakor 1,5 méter magasságnál a csúcshajtást vágjuk vissza 20-30 centivel, hogy megkezdődjön a növény sűrűsödése, bokrosodása. Néha szükség lehet az új hajtások súlyától erősen kihajló ágak kötözőgumival történő főágakhoz történő felkötésére 1-2 szezonig. Törekedjen a trapéz forma kialakítására. Az egyenletes fényellátottsághoz alul szélesebb, felül keskenyebb legyen a sövény. Néhány fajta például a „Hibernica” nem viseli el az erős hónyomást, szétnyílik erős havazás, ónos eső után, elveszítve zárt szerkezetét.

A közműtelepítés miatt lemetszett boróka "kopár zónája".

Juniperus-boróka metszése

A boróka magasságát a rendelkezésre álló eszközeihez / létra, sövényvágó stb. / igazítsa. Minél magasabb lesz, annál nehezebb lesz a sövénynyírás. Az épülettől, kerítéstől megfelelő távolságra ültesse, különben féloldalas, kezelhetetlen lesz idősebb korára.A kúszó, vagy tölcséres habitusú fajtáknál segítsük a szimmetrikus forma kialakítását. Szabály, hogy az alsó hajtásokat nem metsszük erősebben, mint a felettük növőkét. A függőleges napsütés egyenletesen érje a lombozatot, ne alakulhasson ki sehol árnyék.

Ahogy fejlődik, növekedik a boróka, a sűrű hajtásrendszerén, tűlevelein nem jut be a napfény a növény belsejébe. Hatására belül lehullanak a tűlevelek és egy csupasz kopár zóna alakul ki. Ez egy természetes folyamat. Más növényekkel ellentétben ezekből a vesszőkből már nem hajt ki új hajtás. Soha ne metszünk le annyi hajtást, hogy ez a kopár zóna láthatóvá váljon, mert nem fogja a bokor kiheverni, kellemetlen látvánnyá válik, melyet csak a boróka teljes eltávolítása fog megszüntetni egy új növény telepítésével. Óvatosan, meggondoltan kell tehát metszeni a juniperust. „Távolabbról kétszer szemre vételezni és egyszer vágni”! Biztosan elkerülni a „kopár zónák” megnyitását.

Növényvédelme.

Száraz, forró környezetben beton burkolatok mellett, vagy kaviccsal takart területen az fenyő takács atkák és boróka pajzs tetvek szaporodhatnak fel a legyengült növényeken. A boróka nem fejlődik, a lombozat megfakul, megritkul. A károsítónak megfelelő atka ölő, vagy rovar ölőszerrel védekezzünk nedvesítőszer hozzáadásával.

Előfordul a gyökereket, gyökérnyakat lerágó pajorok kártétele. Nehéz észre venni, mivel nem látni. A hajtásokon hervadási, száradási tünetek jelentkeznek. Célszerű megvizsgálni az elpusztult növény gyökérzetét. Amennyiben látjuk a 3-4 mm, vagy nagyobb rágókártevőket, tapasztaljuk a lerágott részeket, öntözzük be a kertet Nematop készítménnyel, mert nagyobb kárt is okozhatnak ezek a lárvák.

Rozsdagombák is okozhatnak megbetegedést. Fertőzésükkor a fiatal hajtások egyrésze leszárad a növényen. Hatékony felszívódó gombaölőszerrel védekezzünk.

Boróka tarka díszbogár kártétele az egyes hajtásrészek elszáradását okozza. Amíg van tuja, addig a borókákat kevésbé károsítja. Védekezni a rendszeres örökzöld műtrágyázással, öntözéssel tudunk, mellyel növelni tudjuk a juniperus gyantatermelő képességét, általános kondícióját.

A boróka fajták között találhatóak mészre érzékenyek is. A hajtások sárgulnak, elveszítik eredeti színüket a meszes öntöző víz, talaj hatására. A klorózis, vashiány esetében használjunk vasgálicos beöntözést.

Tápanyagutánpótlás.

Kora tavasszal, késő ősszel szórjunk a talajfelszínre Florasca komposztált szarvasmarha trágyát megfelelő mennyiségben. A mikroelemek pótlására nyáron kloridszegény örökzöld-fenyő szilárd műtrágyát adagoljunk a gyökérzet felé és sekélyen keverjük a talajba. Meszes talajon a savanyú kertészeti tőzeg kijuttatásával javítani tudjuk a víz megkötő képességet, szerkezetet.

Keserűsó oldat lombozatra permetezésével növelhetjük a növény ellenállóképességét, kondícióját.