Növénybeszerzés.

Dísznövény vásárlás kertépítéshez.

Amennyiben megrendelte valaki a „kulcsrakész” kertépítést nincsen növénybeszerzéssel kapcsolatos feladata. A kivitelező hozza a kerttervben listázott, vagy árajánlatában elfogadott növényeket, anyagokat. A korrektség megköveteli, hogy a kivitelező előre jelezze, ha nem azt a fajtát, méretet, mennyiséget tudja beültetni, mint ami tervezve volt. Ennek több előre nem látható oka lehet. Ilyen például amikor a tervező olyan növényt, fajtát, fajtákat, méreteket tervez amelyeket nem lehet egyszerűen beszerezni reális szállítási távolságból.

Fontos, hogy a tervező tisztában legyen a faiskolákban, kertészeti árudákban rendszeresen rendelkezésre álló termékekről és kerülje a rendkívül nehezen beszerezhető dísznövények tervben történő beépítését. Ha mégsem sikerül beszerezni a tervben szereplő növényt, helyettesíteni kell hasonló fajtájú, lombszínű, virágzatú, formájú, végső méretű, igényű dísznövénnyel. Mivel a bizalom az alapja minden üzleti kapcsolatnak, nem árt ellenőrizni a kertépítés folyamatában, hogy a tervben és árajánlatokban szereplő növények és anyagok kerültek felhasználásra. Gyengébb minőségű, kommersz anyagok akár 30-40%-al olcsóbbak lehetnek és ez az elkészült kert értékét csökkentik.

Legyen megállapodásban rögzítve az egy esztendős eredési és fajta garancia mind két fél számára előírt feltételekkel. Például a kivitelező bármikor meggyőződhessen arról, hogy szakszerűen történik a növények gondozása, előírt módon működik az öntözőrendszer, egészségesek a növények stb.

Honnan szerezhetőek be a dísznövények?

Engedéllyel rendelkező díszfaiskolákból, díszfaiskolai nagykereskedésekből, kertészeti árudákból, barkács áruházakból, internetes áruházakból.

Díszfaiskolák.

A kertépítők elsőszámú beszerzési helyei. Minden nagyobb város közelében megtalálhatóak, így a szállítási költségek szempontjából is kedvező. A helyi klimatikus és talajviszonyoknak megfelelő dísznövények télállósága kiváló, tökéletesen fejlődnek ültetési helyükön. A megrendelést követően optimális időben történik a földlabdás növények kitermelése, az eredés így akár 100%-os is lehet. Érdemes időben tőlük árjegyzéket kérni és a megrendelést leadni, mert méretükből és forgalmukból adódóan kiszámíthatatlan a folyamatosan rendelkezésre álló készlet. Visszaigazolják korrekten a megrendeléseket, hiányzó, vagy ritka fajtánál segítenek annak megfelelő helyettesítésében. Szakmai tanácsadásban termelési tapasztalataik miatt itt kapnak a vásárlók teljes körű tájékoztatást.

Nyár a legjobb évszak a vásárláshoz!

Nyár a legjobb évszak a vásárláshoz!

Díszfaiskolai nagykereskedések, diszkontok.

A legnagyobb városokban találhatóak. Kertépítők, viszonteladók, intézmények, magánszemélyek vásárolhatnak széles fajta és méret választékban a kertek építéséhez szükséges dísznövényeket, segédanyagokat. Kínálatuk részben magyar faiskolások növényei, részben import /olasz, holland, német/ termékek. Utóbbiakkal nem árt óvatosnak lenni, mivel mediterrán, illetve atlantikus klímában nevelkedett fajták. Sokkal kényesebbek az öntözésre, páratartalomra, gyakran megsínylik már a közepes teleket. Ha ilyen növényeket választunk, tavasszal, kora nyáron ültessük, hogy akklimatizálódni próbáljanak a magyarországi viszonyokhoz. Ősszel kifejezetten kockázatos megvásárolni őket, még ha akciósan is kaphatók. Üde hajtásrendszerük még fejlődésben van, szövetszerkezetük laza, fagytűrésük gyenge. Önkiszolgáló vásárláskor megkell elégedni a növényeken található etikett cédula szerény információjával, szezonális időszakban ne várjuk el, hogy egy felkészült eladó végigkíséri vásárlót a növények kiválasztásánál. Az érvényes adószámmal rendelkező vállalkozók és vállalkozások vásárolhatnak és sávos mennyiségi kedvezményt kaphatnak.

Konténeres díszfáink

Konténeres díszfák

Kertészeti áruházak, árudák.

Kisvárosokban is megtalálható dísznövény kereskedelmi egységek. Területük jelentősen változó, 600 négyzetmétertől a 15000 négyzetméteres alapterületűig található. Ennek megfelelően alakul termékskálájuk, választékuk, a kiszolgáló szakemberek, alkalmazottak létszáma, azok szakmai felkészültsége. A forgalmazott termékek árszínvonalában jelentős eltérések találhatóak. Érdemes személyesen tájékozódni a fajtaválasztékról, azok növény egészségügyi állapotáról. A vásárlói, törzsvásárlói és mennyiségi kedvezményeket és a garanciális feltételeiket hasonlítsuk össze mielőtt vásárolunk. Néhánynál meglehet rendelni szabályozott feltételrendszerrel a kerttervezést, amennyiben ott vásároljuk meg a növény és segédanyagokat. Segítenek a házhozszállításban és ültetési garanciával vállalják a kertépítést.

Barkácsáruházak.

A fővárosban, megyeszékhelyeken és néhány kisebb városban találhatóak. Kertépítés szempontjából azoknál jöhet szóba, akik akciós áron szeretnek vásárolni és nem igazán törődnek a fajtaválasztékkal, méretekkel, minőséggel. Szakképzett kertészeknek híján vannak, így az etikett cédulák információján kívül ne várjanak a vevők komolyabb felvilágosítást, szakmai segítséget. A nyári melegek beköszöntével rendre akadozik a növények gondos öntözése, növényvédelme. Ennek tudható be, hogy sokszor található végelgyengült, kiszáradt, elpusztult növény az elárusítóhelyen. Az akciós gyenge minőségű virágföldek, marhatrágyák, kéregkomposztok legyőzhetetlen beszerző helye.

Változatos színek, formák

Előkert

Internetes áruházak.

A legtöbb kockázatot jelentő beszerzési forrás kertépítés esetében, mivel a kertterv listája alapján kell beszerezni a növényfajtákat adott mennyiségben és méretben. A webshopok sokféleképpen működnek, beszerzési forrásaik különbözőek. A „profik” nem ma kezdték, legalább 4-5 év vannak jelen ezen a piacon. Honlapjuk keresés nélkül is megtalálható a jó rendszergazdáknak, vagy a folyamatos hirdetésnek köszönhetően. Mellettük egyre többen vannak akik faiskolájuk, kertészeti árudájuk szűkülő piacát akarják pótolni az online kereskedelemmel. Az internetes áruházak döntő része viszonteladó, állandó készlettel nem rendelkeznek. Szép, csábító fotók alapján rögzítik a megrendeléseket és azokat díszfaiskolás partnereiken keresztül próbálják beszerezni. Van, aki elhitetni próbálja, hogy minden növényt az ország különböző pontjain található faiskoláiból szállítja „frissen”.

A dísznövény nem egy bedobozolt laptop, amelyet minden évszakban becsomagolva szállítani, tárolni lehet, ezért csak körültekintően szabad megrendelni. Megrendeléskor figyelni kell a növény és a konténer /cserép/ méretére, bruttó árára, pontos fajta megnevezésére, a szállítás teljes költségére és idejére. A webshopok képei nagyon sokszor félre vezetőek, illegálisan másoltak, ezért ajánlott azokat ellenőrizni.

Gaillardia aristata Spintop Yellow Touch- kokárdavirág

Gaillardia aristata Spintop Yellow Touch- kokárdavirág

Félrevezető amikor a megrendelt növényről „Photo shopos” idősebb kori és nem a szállítási méret látható, valamint a növény biológiai igényéről nem minden adat helytálló. Gyakran előfordul, hogy egy sokkal szebb fajta képét teszik az oldalra. Sok esetben nincsen adat a növény és a konténer valós méretéről a pontos fajta megnevezésről. Vásárlás előtt nézzük meg az internetes áruházak Google oldalán a vásárlói minősítéseket, értékeléseket! Főleg a negatív kommenteket mérlegeljük vásárlás előtt, megelőzhetünk néhány kudarcot.

Első leckeként írja be a keresőbe a Hydrangea paniculata Pink Lady. Az eredmények között megjelenő tucatnyi kép közül alig egy-kettő valós. A többi csak behúzós tanulópénz, amikor saját kárán tanulja meg az ember mire kell odafigyelnie az online vásárlás során. Jó esetben nyáron, vagy a következő évben szembesülhetünk a valósággal.

Hydrangea paniculata "Pink Lady"

Hogyan történik a növénytelepítés?