Áfonya-Vaccinium a gyógyító gyümölcs.

Az áfonya 450 fajtájával az egész világon elterjedt növény. Az északi hegységekben, mint a trópusokon fellelhető gyümölcs, lombhullató, vagy örökzöld levelekkel. A magas bokrú kék áfonya / Vaccinium corymbosum / vált a legnépszerűbbé a gyümölcsöt fogyasztók körében Magyarországon. Kiváló forrása a növényi rostoknak, C és K vitaminoknak, fruktóznak, vasnak, mangánnak és számos antioxidánsnak. Mint más gyümölcsöt fogyasszuk frissen és különböző formában feldolgozva. Az egészségre gyakorolt jótékony hatása tudományosan bizonyított. A forgalmazott gyümölcs az üzletek polcaira külföldről érkezik, mivel a hazai termesztés elenyésző. A savanyú, tápanyagban gazdag lazaszerkezetű talaj, párás, hűvös félárnyékos fekvés hiánya korlátozza a termesztés lehetőségét.  

Chandler termése

'Chandler' áfonya termése

Ha kertünkben biztosítani tudjuk mesterségesen a meghatározó igényeket meglehet próbálni a magas bokrú kék áfonya termesztését.  A kertünk félárnyékos, szűrt fényű részében jelöljük ki a növény, vagy növények / különböző fajták / helyét. Vegyük figyelembe, hogy 2 méter magas és 1,5 méter széles is lehet majd végső mérete.  Pangó vizes, vagy nem öntözhető terület alkalmatlan. Amennyiben a talaj nem savanyú / 4,5-5,5 pH / kémhatású, teljes talajcserére van szükség. Az ültető gödörbe Florasca BIO A típusú virágföld, vagy Királytói BIO kertészeti tőzeg és Szarvasmarha komposzt keveréke kerül. Lehet nagyméretű virágtartóba, magas ágyásba is ültetni.

A Semiramis kertközpontban lengyel faiskolák konténeres áfonya csemetéit forgalmazzuk. Népszerű, bevált fajtánk a Vaccinium corymbosum ‘Blue Ray, ‘Blue Jay’, ‘Blue Crop’, ’Goldtraube 71’, ’Elliott’, ’Spartan’, ’Duke’, ’Chandler’.

Konténeres áfonya

Konténeres áfonya

Gondozása hasonló más gyümölcs és dísznövényfélékhez. Metszése az első egy két évben a bokor sűrűsítését jelenti, amikor harmadával visszavágjuk a hajtásokat és egyenletes, szellős bokrot nevelünk. A virágokat és fürtöket az 2-3 éves vesszőkön hozza, ezért idősebb korában már a termőegyensúly biztosítása a kertészkedő feladata. Nem szabad hagyni, elöregedni, felkopaszodni a bokrot. Márciusban minden évben vágjuk ki a 4.-5. éves gallyrészeket tőben, vagy 2-3 fiatalabb hajtásrész meghagyásával. A bokor fele mindég 1-2 éves vesszőből álljon. A tőből fejlődő előző évi hajtások biztosítják a későbbi termő részeket. A veszők színe, az idősebbek lehámló kérge segít az eligazodásban. A beteg, sérült, keresztbe növő részeket mindég távolítsuk el. A metszést évente kövesse tápanyagpótlás szerves, vagy klórmentes áfonya műtrágyával. Klorózis esetén a hortenziáknál leírt módszerrel segítsünk a talaj savanyúságának, vastartalmának helyreállításában. Két évente savanyú kertészeti tőzeget szórjunk ki. Fontos az egyenletes öntözés a nyár folyamán. Figyeljünk a növény egészségügyi állapotára érés előtt. Ha szükséges növényvédelmi beavatkozást az élelmezés egészségügyi várakozási idő betartásával végezzünk! Fajtától függően júliustól, augusztustól kezd érni a gyümölcs folyamatosan 2-3 héten keresztül. Az érett termés nagyon gyenge húzással lejön a szárról. A rigók ellen védekezzünk fátyolfólia takarással.

Áfonya-Vaccinium

Vaccinium corymbosum áfonya

Áfonyafajták 4 literes konténerben 2600.-Ft/db

 

Szeretné megtudni, hogyan kell talajcserét végezni áfonya ültetésekor?

KÜLÖNLEGES AJÁNLATUNK!