Áfonya-Vaccinium a gyógyító gyümölcs.

Az áfonya 450 fajtájával az egész világon elterjedt növény. Az északi hegységekben, mint a trópusokon fellelhető gyümölcs, lombhullató, vagy örökzöld levelekkel. A magas bokrú kék áfonya / Vaccinium corymbosum / vált a legnépszerűbbé a gyümölcsöt fogyasztók körében Magyarországon. Kiváló forrása a növényi rostoknak, C és K vitaminoknak, fruktóznak, vasnak, mangánnak és számos antioxidánsnak. Mint más gyümölcsöt fogyasszuk frissen és különböző formában feldolgozva. Az egészségre gyakorolt jótékony hatása tudományosan bizonyított. A forgalmazott gyümölcs az üzletek polcaira külföldről érkezik, mivel a hazai termesztés elenyésző. A savanyú, tápanyagban gazdag lazaszerkezetű talaj, párás, hűvös félárnyékos fekvés hiánya korlátozza a termesztés lehetőségét.

Chandler termése

'Chandler' áfonya termése

Ha kertünkben biztosítani tudjuk mesterségesen a meghatározó igényeket meglehet próbálni a magas bokrú kék áfonya termesztését. A kertünk félárnyékos, szűrt fényű részében jelöljük ki a növény, vagy növények / különböző fajták / helyét. Vegyük figyelembe, hogy 2 méter magas és 1,5 méter széles is lehet majd végső mérete. Pangó vizes, vagy nem öntözhető terület alkalmatlan. Amennyiben a talaj nem savanyú / 4,5-5,5 pH / kémhatású, teljes talajcserére van szükség. Az ültető gödörbe Florasca BIO A típusú virágföld, vagy Királytói BIO kertészeti tőzeg és Szarvasmarha komposzt keveréke kerül. Lehet nagyméretű virágtartóba, magas ágyásba is ültetni.

A Semiramis kertközpontban lengyel faiskolák konténeres áfonya csemetéit forgalmazzuk. Népszerű, bevált fajtánk a Vaccinium corymbosum ‘Blue Ray, ‘Blue Jay’, ‘Blue Crop’, ’Goldtraube 71’, ’Elliott’, ’Spartan’, ’Duke’, ’Chandler’.

Konténeres áfonya

Konténeres áfonya

Áfonya metszése, gondozása hasonló más gyümölcs és dísznövényfélékhez. Metszése az első egy két évben a bokor sűrűsítését jelenti, amikor harmadával visszavágjuk a hajtásokat és egyenletes, szellős bokrot nevelünk. A virágokat és fürtöket az 2-3 éves vesszőkön hozza, ezért idősebb korában már a termőegyensúly biztosítása a kertészkedő feladata. Nem szabad hagyni, elöregedni, felkopaszodni a bokrot. Márciusban minden évben vágjuk ki a 4.-5. éves gallyrészeket tőben, vagy 2-3 fiatalabb hajtásrész meghagyásával. A bokor fele mindég 1-2 éves vesszőből álljon. A tőből fejlődő előző évi hajtások biztosítják a későbbi termő részeket.

A veszők színe, az idősebbek lehámló kérge segít az eligazodásban. A beteg, sérült, keresztbe növő részeket mindig távolítsuk el. A metszést évente kövesse tápanyagpótlás szerves, vagy klórmentes áfonya műtrágyával. Amennyiben ezt elmulasztjuk, a tavasz-nyár folyamán barnás vörösre színeződhetnek a levelek, mely a foszfor hiányára utal. Figyelje, hogy kialakul-e a képen látható tünetet. Klorózis esetén a hortenziáknál leírt módszerrel segítsünk a talaj savanyúságának, vastartalmának helyreállításában. Két évente savanyú kertészeti tőzeget szórjunk ki. Fontos az egyenletes öntözés a nyár folyamán. Figyeljünk a növény egészségügyi állapotára érés előtt. Ha szükséges növényvédelmi beavatkozást az élelmezés egészségügyi várakozási idő betartásával végezzünk! Fajtától függően júliustól, augusztustól kezd érni a gyümölcs folyamatosan 2-3 héten keresztül. Az érett termés nagyon gyenge húzással lejön a szárról. A rigók ellen védekezzünk fátyolfólia takarással.

Ára: 3 literes konténerben 30/40 cm-es több hajtással 3000.-Ft/db

Ára: 5 literes konténerben 40/60 cm-es több hajtással 3900.-Ft/db

 

Szeretné megtudni, hogyan kell talajcserét végezni áfonya ültetésekor?

Áfonya őszi lombszíne

Áfonya őszi lombszíne