Áfonya-Vaccinium a gyógyító gyümölcs.

Az áfonya 450 fajtájával az egész világon elterjedt növény. Az északi hegységekben, mint a trópusokon fellelhető gyümölcs, lombhullató, vagy örökzöld levelekkel. A magas bokrú kék áfonya / Vaccinium corymbosum / vált a legnépszerűbbé a gyümölcsöt fogyasztók körében Magyarországon. Kiváló forrása a növényi rostoknak, C és K vitaminoknak, fruktóznak, vasnak, mangánnak és számos antioxidánsnak. Mint más gyümölcsöt fogyasszuk frissen és különböző formában feldolgozva. Az egészségre gyakorolt jótékony hatása tudományosan bizonyított. A forgalmazott gyümölcs az üzletek polcaira külföldről érkezik, mivel a hazai termesztés elenyésző. A savanyú, tápanyagban gazdag lazaszerkezetű talaj, párás, hűvös félárnyékos fekvés hiánya korlátozza a termesztés lehetőségét.

Chandler termése

'Chandler' áfonya termése

Ha kertünkben biztosítani tudjuk mesterségesen a meghatározó igényeket meglehet próbálni a magas bokrú kék áfonya termesztését. A kertünk félárnyékos, szűrt fényű részében jelöljük ki a növény, vagy növények / különböző fajták / helyét. Vegyük figyelembe, hogy 2 méter magas és 1,5 méter széles is lehet majd végső mérete. Pangó vizes, vagy nem öntözhető terület alkalmatlan. Amennyiben a talaj nem savanyú / 4,5-5,5 pH / kémhatású, teljes talajcserére van szükség. Az ültető gödörbe Florasca BIO A típusú virágföld, vagy Királytói BIO kertészeti tőzeg és Szarvasmarha komposzt keveréke kerül. Lehet nagyméretű virágtartóba, magas ágyásba is ültetni.

A Semiramis kertközpontban konténeres áfonya csemetéket forgalmazzuk. Népszerű, bevált fajtánk a Vaccinium corymbosum ‘ Patriot-Grover-Brigitta Blue-Blueray-Réka’

Konténeres áfonya

Konténeres áfonya

Áfonya metszése, gondozása hasonló más gyümölcs és dísznövényfélékhez. Metszése az első egy két évben a bokor sűrűsítését jelenti, amikor harmadával visszavágjuk a hajtásokat és egyenletes, szellős bokrot nevelünk. A virágokat és fürtöket az 2-3 éves vesszőkön hozza, ezért idősebb korában már a termőegyensúly biztosítása a kertészkedő feladata. Nem szabad hagyni, elöregedni, felkopaszodni a bokrot. Márciusban minden évben vágjuk ki a 4.-5. éves gallyrészeket tőben, vagy 2-3 fiatalabb hajtásrész meghagyásával. A bokor fele mindég 1-2 éves vesszőből álljon. A tőből fejlődő előző évi hajtások biztosítják a későbbi termő részeket.

A veszők színe, az idősebbek lehámló kérge segít az eligazodásban. A beteg, sérült, keresztbe növő részeket mindig távolítsuk el. A metszést évente kövesse tápanyagpótlás szerves, vagy klórmentes áfonya műtrágyával. Amennyiben ezt elmulasztjuk, a tavasz-nyár folyamán barnás vörösre színeződhetnek a levelek, mely a foszfor hiányára utal. Figyelje, hogy kialakul-e a képen látható tünetet. Klorózis esetén a hortenziáknál leírt módszerrel segítsünk a talaj savanyúságának, vastartalmának helyreállításában. Két évente savanyú kertészeti tőzeget szórjunk ki. Fontos az egyenletes öntözés a nyár folyamán. Figyeljünk a növény egészségügyi állapotára érés előtt. Ha szükséges növényvédelmi beavatkozást az élelmezés egészségügyi várakozási idő betartásával végezzünk! Fajtától függően júliustól, augusztustól kezd érni a gyümölcs folyamatosan 2-3 héten keresztül. Az érett termés nagyon gyenge húzással lejön a szárról. A rigók ellen védekezzünk fátyolfólia takarással.

Ára: 5 literes konténerben 30/40 cm-es 4900.-Ft/db

Szeretné megtudni, hogyan kell talajcserét végezni áfonya ültetésekor?

Áfonya őszi lombszíne

Áfonya őszi lombszíne