Növényültetés talajcserével.

A növények vásárlásakor figyelembe kell venni, hogy kertünkbe ültetve igényei minden szempontból kielégítve legyenek. Pontosan ismernünk kell, hogy alkalmas-e a fekvés és a fény-tápanyag-vízellátás mellett  talajunk milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Fontos feladat meghatározni a talaj kémhatását, pH értékét, mivel a növények tápanyagfelvétele ettől függ. Végezhetjük  lakmuszpapírral, talajteszterrel, digitális pH mérővel. Jól elvégzett talajcserével olyan növényeket is ültethetünk kertünkben, amelyek nem maradnának meg az adott körülmények között.

A kertben, vagy környezetében végzett komolyabb gépi földmunka feltárja a talajszerkezetet, vizuálisan is meggyőződhetünk arról milyen körülmények várnak a beültetett dísznövényekre. Mekkora a termőréteg valójában, milyen vízháztartása, milyen más nehézségek várnak a növény és öntozőrendszer telepítésénél.

Gépi talajmunka

Gépi talajmunka

Savanyú talajt (A típus) kedvelő növényeket Florasca BIO A virágföldbe, vagy Florasca Királytói tözeg és Marhakomposzt keverékébe ültessük. A meszes talajt (C típus) kedvelő növényeket Florasca C virágföldbe, vagy semleges tőzeg és Marha-komposzt keverékébe kerüljön. Ültethetjük más gyártó virágföldjébe is, de vásárláskor tanulmányozzuk a zsákon feltüntetett pH értéket és típusmegjelölést.

Első feladat:  A növény végső méretét és fényigényét figyelembevéve jelöljük ki az ültetőgödör helyét és méretét.

Ültetőgödör ásása

Ültetőgödör ásása.

Fontos a megfelelő méretű ültetőgödör kiásása, amely elegendő életteret biztosít a tervezett dísznövényünk számára. 

Ültetőgödör

Megfelelő méretű ültetőgödör

Második feladat:  A kitermelt földet kertünk más részében feltöltésre felhasználhatjuk.

Kitermelt talaj

Kitermelt talaj.

 Harmadik feladat:  A növény igényének megfelelő kémhatású legyen az ültetőgödör feltöltéséhez használt virágföld, vagy kertészeti tőzeg előkészítése.

Szükséges anyagok

Talajcseréhez szükséges virágföld.

Negyedik feladat:  Beültetéskor alaposan tömörítsük a virágföldet, kertészeti tőzeget a gyökérzet körül.

Virágföld tömörítése

Virágföld tömörítése.

Ötödik feladat:  Gondos beöntözés kövesse a növényültetést, hogy a talaj megfelelően ülepedni tudjon.

Alapos beöntözés

Beöntözés

Szeretné megtudni, milyen virágföldet használjon talajcseréhez?