Karácsonykor sokan döntenek úgy, hogy konténeres- cserepes-földlabdás-’töves’- ’gyökeres’ ’vödrös’ -fenyőt vásárolnak, mivel van hová kiültetni a kertben, hétvégi telken, vagy éppen az iskola udvarán. Kertészetünk a Semiramis kertközpont is minden évben nevel konténeres karácsonyfákat különböző méretben. Gondozási útmutatót kapnak Vásárlóink az abban leírtakat a többség megfogadja. Szépen megered a kiültetést követő évben a nálunk vásárolt fenyőfa. Mint egy romlékony élelmiszernél a karácsonyfának szánt fenyőnél is szigorúan bekell tartani a szabályokat a vásárlástól a kiültetésig, hiszen élő növényről van szó.

Fenyőfa vásárlása. Decemberben a kertészetek kínálata mellett szezonális jelleggel megjelenik a kiültetésre szánt karácsonyfa a virágboltosoknál, nagyáruházaknál, gazdaboltokban, utcai árusoknál. Az átlagember nehezen tud dönteni az árak, fajták és méretek között. Aztán dönt és vesz egyet a lehető legjobbnak tűnő áron. Három ’kiszerelésből’ tud választani.

Konténeres fenyő. A legbiztonságosabb kertészeti termék. A fenyő a méretének megfelelő konténerben fejlődik a díszfaiskolában. A gyökérzet átszövi a földet, termesztő közeget és folyamatosan szállítja a vizet a hajtásokhoz, levelekhez, rügyekhez. Az ültetéskor nem sérül a gyökérzet, eredése 100%-os. Mivel a termelési költsége nagyobb, így az ára azt tükrözi. Vásárlás során győződjünk meg arról, hogy masszívan a konténerben van a fenyő, nem az utóbbi hetekben-hónapokban került beültetésre.

Földlabdás fenyő. A kertészetekben leggyakoribb megjelenése a fenyőféléknek. A szabadföldi díszfaiskolákban eltelepített szabadgyökerű fenyőcsemeték 5-6 esztendő után érik el azt a méretet, amelyet biztonsággal ’földlabdázni’, kitermelni tudnak a termelők. Kötött, tömött agyagtalajban termelt növények a legmegbízhatóbbak, mivel kiásásuk során masszívan a gyökérzeten marad a termőföld. Ezután jutazsákba csomagolják a földlabdát és szakszerűen összevarrják. A vásárlás során a jutazsák állapotából /szennyezettség, tisztaság/ feltételezhetjük a fenyő ’frisseségét’, milyen régen lehetett kiásva. A földlabdás növényt emeljük meg a gyökérnyaknál és győződjünk meg, hogy a gyökérzetről nem mállott le a föld, nem lötyög, masszívan egyben marad. Ha több növényből tudunk választani, mindég a legnagyobb földlabdával, a legtöbb gyökérzettel rendelkező fenyőt vásároljuk meg.

’Töves, gyökeres fenyő’. Becsületes kertészetek ezt a terméket nem árusítják. A fenyőt csak novemberben-decemberben ássák ki és préselik be cserépbe, vagy műanyagzacskóba szakszerűtlenül, ez látható megjelenésén.  A legolcsóbb és legnagyobb mennyiségben értékesített termék decemberben, az eredésük megbízhatatlan, mivel ültetéskor az amúgy is kevés gyökérzetről lehullik majd a föld. Tudatos Vásárló nem vásárol ’töves fenyőt’.

Fenyőfa tárolása. A megvásárolt fenyőt hagyjuk a szabadban, kertben, teraszon, erkélyen. A földet, földlabdát óvnunk kell a kiszáradástól, de a túlöntözéstől is. Amennyiben -10 foknál hidegebb van, úgy takarjuk valamilyen anyaggal gyökérzetét és védjük azt a kemény fagyoktól. 2-3 nappal feldíszítése előtt akklimatizáljuk, tegyük be egy 10-15 fokos helységbe. Kienged a fagyból a gyökérzet, és ha nem nyirkos az be is öntözhetjük. A földlabdás fenyőt beletehetjük egy megfelelő méretű virágcserépbe, virágtartóba és virágfölddel, kertészeti tőzeggel tölthetjük ki a gyökérzet környezetét. Segít abban, hogy ne száradjon ki a gyökérzet, de akár tovább nevelhetjük benne a fát a következő karácsonyig.

Karácsonyfa díszítése és elhelyezése. Nagyon kíméletesen szabad feldíszíteni a fenyőt. Nem sérülhet meg a növény az ünnepek alatt. Csillagszórót, faggyúgyertyát ne tegyünk a hajtásokra. Barbár dolog a csúcshajtás kihegyezése a dísz elhelyezése miatt. A fűtőtesttől lehetőleg távol helyezzük el. Naponta egyszer-kétszer vízzel párásítsuk lombozatát, figyeljünk földjének nyirkosan tartására. A fenyők gyökérzetén ugyanis szimbiózisban gombatörzs él. Mikorrhiza /görögül gombás gyökér/ kapcsolatban, amely mind két félnek kölcsönösen előnyös. A gomba hozzájárul a növény víz- és ásványianyag-ellátásához, amiért cserébe az anyagcseréjéhez és energiatermeléséhez szükséges szerves anyagokat kap a fenyő gyökeréről. Ha a gyökérzet kiszárad, lehull a nedvességet, életteret biztosító talaj, a gombatörzs is kiszárad, elpusztul. Kiültetés után még kihajthat a fenyő, de fejlődésnek nem indul, előbb utóbb elpusztul, mivel megszűnik tápanyagfelvétele a gombák segítségével. A ’töves-zsacskós’ fenyők pusztulása ezért nagymértékű.

Ünnepek után. Ha megoldható egy hét után bontsuk le a fa díszítését és helyezzük újra hűvös, de még fagymentes helyiségbe fenyőnket. Próbáljuk ez idő alatt tervezett ültetési helyét gondosan előkészíteni, majd 3-4 nap után szakszerűen elültetni. Ha komoly fagy akadályoz az ültető gödör kiásásában, vagy más okok miatt nem lehetséges ültetése, öntözzük be alaposan, majd hőszigetelő anyaggal csomagoljuk be a gyökérzetet és tegyük ki a szabadba. Épület fala mellett árnyékban várja a tavaszt. Semmiképpen ne maradjon fűtött környezetben, mert a megindult nedvkeringés hatására februárban kihajtanak hajtásai. A gyenge, sáppadt hajtások pedig a kórokozóknak, kártevőknek jelentenek nyáron csemegét.

 

vödrös fenyők

Frissen kis gyökérzettel kiásott vödrös fenyők egy áruház parkolójában.

konténeres fenyő

Konténeres fenyő a Semiramis kertközpontban Gyöngyösön

Vegetáló 'töves fenyő'

Vegetáló ‘töves fenyő’ nem képes egészséges új hajtásokat nevelni, lassan elpusztul.