Konténeres karácsonyfa.

Karácsonykor sokan döntenek úgy, hogy konténeres- cserepes-dézsás-földlabdás-’töves’- ’gyökeres’ ’vödrös’ -fenyőt vásárolnak, mivel van hová kiültetni odahaza a kertben, hétvégi telken, vagy éppen az iskola udvarán. Kertészetünk a Semiramis kertközpont is minden évben nevel konténeres karácsonyfákat különböző méretben. Gondozási útmutatót kapnak Vásárlóink és az abban leírtakat a többség betartja. Szépen megered a kiültetést követő évben a nálunk vásárolt fenyőfa. Mint egy romlékony élelmiszernél a karácsonyfának szánt fenyőnél is szigorúan be kell tartani a szabályokat a vásárlástól a kiültetésig, hiszen élő növényről van szó.

FENYŐFA VÁSÁRLÁSA. Decemberben a kertészetek kínálata mellett szezonális jelleggel megjelenik a kiültetésre szánt karácsonyfa a virágboltosoknál, nagy áruházaknál, gazdaboltokban, utcai árusoknál. Az átlagember nehezen tud dönteni az árak, fajták és méretek között. Aztán dönt és nagyot vesz a lehető legjobbnak tűnő áron. Pedig csak három ’kiszerelésből’ tud választani.

KONTÉNERES FENYŐ. A legbiztonságosabb kertészeti termék. A fenyő a méretének megfelelő konténerben fejlődik a díszfaiskolában. A gyökérzet átszövi a földet, termesztő közeget és folyamatosan szállítja a vizet a hajtásokhoz, levelekhez, rügyekhez. Az ültetéskor nem sérül a gyökérzet, eredése 100%-os. Mivel a termelési költsége nagyobb, így az ára azt tükrözi. Vásárlás során győződjünk meg arról, hogy masszívan a konténerben van a fenyő, nem az utóbbi hetekben-hónapokban került beültetésre. Sajnos az import dán és más külföldről érkező fenyőnél tapasztalni, hogy a szállítási költségek csökkentése érdekében szinte kiszáradt tőzegben érkeznek meg kalodában a cserepes fenyők. A nagykereskedők nem foglalkoznak egyenkénti beöntözésükkel, így kerül kiskereskedelmi forgalomba. A fenyők gyökérzetének jelentős része elhal, borítékolható a növény pusztulása.

Konténeres lucfenyő

Konténeres lucfenyő

Konténeres ezüst fenyő

Konténeres fenyő

FÖLDLABDÁS FENYŐ. A kertészetekben leggyakoribb megjelenése a fenyőféléknek. A szabadföldi díszfaiskolákban eltelepített szabadgyökerű fenyőcsemeték 5-6 esztendő után érik el azt a méretet, amelyet biztonsággal ’földlabdázni’, kitermelni tudnak a termelők. Kötött, tömött agyagtalajban termelt növények a legmegbízhatóbbak, mivel kiásásuk során masszívan a gyökérzeten marad a termőföld. Ezután jutazsákba csomagolják a földlabdát és szakszerűen összevarrják. A vásárlás során a jutazsák állapotából /szennyezettség, tisztaság/ becsülni próbáljuk a fenyő ’frissességét’, milyen régen lehetett kiásva. A földlabdás növényt emeljük meg a gyökérnyaknál és győződjünk meg, hogy a gyökérzetről nem mállott le a föld, nem lötyög, masszívan egyben van. Ha több növényből tudunk választani, mindig a legnagyobb, szabályos földlabdával, a legtöbb gyökérzettel rendelkező fenyőt vásároljuk meg.

’”TÖVES, GYÖKERES FENYŐ’”. A fenyőt csak októberben-novemberben ássák ki és préselik be cserépbe, vagy műanyag zacskóba.. Ez látható megjelenésükön. A legolcsóbb és legnagyobb mennyiségben értékesített termék decemberben. Az eredésük megbízhatatlan, mivel ültetéskor az amúgy is kevés gyökérzetről lehullik majd a föld. Nem csak a hatóságok által nem ellenőrzött utcai árusok kínálják, hanem „akciós” termékként a nagy áruházak is december elején. Beszerzési áron forgalmazzák, kiváló vevőcsalogató.

Egyszerűen megismerhető, „lötyög, dőlőngészik” a 7-10 literes, méretéhez kicsi konténerben, vödörben, cserépben. Egyetlen előnye, hogy megfelelő öntözéssel tűlevelei később fognak hullani, mint a kivágott karácsonyfáké. Gyökérzete minimális, tervezett kiültetésre nem alkalmas.

Utcai "töves fenyők"

vödrös fenyők

FENYŐFA TÁROLÁSA: A megvásárolt fenyőt hagyjuk a szabadban, kertben, teraszon, erkélyen szélvédett, árnyékos helyen. A földet, földlabdát óvnunk kell a kiszáradástól, de a túlöntözéstől is. Amennyiben -10 foknál hidegebb van, úgy takarjuk valamilyen anyaggal gyökérzetét, védjük azt a kemény fagyoktól. 2-3 nappal feldíszítése előtt akklimatizáljuk, tegyük be egy 10-15 fokos helységbe. Kienged a fagyból a gyökérzet és ha nem nyirkos öntözzük be! A földlabdás fenyőt beletehetjük egy megfelelő űrtartalmú ( 1m magas-40 liter, 1,5 m magas 60 liter) virágcserépbe, virágtartóba és virágfölddel, kertészeti tőzeggel tölthetjük ki a gyökérzet környezetét. Ezt kövesse egy alapos beöntözés. Amennyiben ki akarjuk az ünnepek után ültetni, elegendő a földlabdát alaposan betekerni, becsomagolni természetes anyagból készült használt törölközőbe, lepedőbe, nedvszívó anyagba.

Különösen a földlabdás fenyő esetében vásárlást követően célszerű az ültetőgödröt kiásni a fagyok beállta előtt és pár réteg fóliával letakarni a kiásott földet, hiszen nem tudhatjuk milyen időjárás lesz január elején amennyiben szeretnénk kiültetni a növényt.

 

KARÁCSONYFA DÍSZÍTÉSE, ELHELYEZÉSE:. Nagyon kíméletesen szabad feldíszíteni a fenyőt. Nem sérülhet meg a növény az ünnepek alatt. Csillagszórót, faggyúgyertyát ne tegyünk. Barbár dolog a csúcshajtás kihegyezése a dísz elhelyezése miatt. A fűtőtesttől lehetőleg távol helyezzük el. Naponta egyszer-kétszer vízzel párásítsuk lombozatát, figyeljünk földjének nyirkosan tartására. A fenyők gyökérzetén ugyanis szimbiózisban gombatörzs él. Mikorrhiza /görögül gombás gyökér/ kapcsolatban, mely mindkét félnek kölcsönösen előnyös. A gomba hozzájárul a növény víz- és ásványianyag-ellátásához, amiért cserébe az anyagcseréjéhez és energiatermeléséhez szükséges szerves anyagokat kap. Ha a gyökérzet kiszárad, lehull a nedvességet, életteret biztosító talaj, a gombatörzs is kiszárad, elpusztul. Kiültetés után még kihajthat a fenyő, de fejlődésnek nem indul, előbb utóbb elpusztul, mivel megszűnik tápanyag-felvétele a gombák segítségével. A ’töves-zacskós’ fenyők pusztulása ezért nagymértékű.

Földlabdás fenyők eredése biztonságosabb, ha előre megvásárolunk mikorrhiza oltóanyagot és ültetéskor a gyökérzet közelébe juttatjuk.

Konténeres nordmann fenyő

Konténeres Nordmann fenyó

Konténerben nevelt fenyő dús gyökérzete

Fenyő gyökérzete

Fenyő szakszerűen zsákba vart földlabdával

Fenyő földlabdája

ÜNNEPEK UTÁN: Ha megoldható egy hét után bontsuk le a fa díszítését és helyezzük újra hűvös, de még fagymentes helyiségbe fenyőnket. Próbáljuk ez idő alatt tervezett ültetési helyét gondosan előkészíteni, majd szakszerűen elültetni. A földlabdás fenyő esetében ne felejtsük el több helyen elvágni a műanyag zsineget amellyel összevarrták a jutazsákot! A zsákot nem szükséges leszedni, mivel a fejlődő gyökérzet áthatol rajta és hamar lebomlik a talajban.

Ha komoly fagy akadályoz az ültető gödör kiásásában, vagy más okok miatt nem lehetséges ültetése, öntözzük be alaposan, majd hőszigetelő anyaggal csomagoljuk be a gyökérzetet és tegyük ki a szabadba. Épület fala mellett árnyékban várja a tavaszt. Semmiképpen ne maradjon fűtött környezetben, mert a megindult nedvkeringés hatására februárban kihajtanak hajtásai, amelyeknek nyáron minden kórokozó-kártevő kiváló csemegét jelent majd.

Vegetáló "töves fenyő"

Vegetáló fenyő

Ajánlatunk: Picea glauca Super Green törpe oszlopos lucfenyő

Kis kúp alakú fenyőfajta, tökéletes választás karácsonyi asztalra, kisméretű lakásba. Kellemes zöld tűlevelekből áll lombozata. Nagyon tömör, felfelé növekvő hajtásrendszere szabályos alakú. Lassan, mérsékelten fejlődik, idővel a növény eléri a 2,50 m magasságot. Különösebb igénye a talajra, kertrészre nincsen, de a napos helyet,, rendszeres öntözést, tápanyagellátást meghálálja. Megfelelő méretű virágtartóban évekig nevelhetjük, karácsonykor újra díszíthetjük.

Célszerű nyáron megelőző növényvédelmi permetezést végezni atka, gomba és rovarkártevők ellen. Felhasználhatjuk sziklakertekhez, növénycsoportokhoz, szoliter növényként, előkertbe, tetőkertbe, elektromos vezeték alá, de akár bonsai törpe fának történő nevelésre.

Ára: 12400.-Ft/db 9,5 literes konténerben 80 cm növénymagassággal.

Picea Super Green

Picea Super Green

Pinus wallichiana himalájai selyemfenyő. Amennyiben van Önnek egy tágas, napos, öntözhető kertrész reprezentatív központi növénynek akkor ideális választás. 3-4 évtized alatt nő 20-30 méter magasra megnyúlt, nyitott kúp alakú koronája. Kérge sima fényes szürkés-barna színű. Levelei ötösével csomókban fejlődnek, selymesek, 15-20 centiméter hosszúak, hamvas kékes-zöld színűek. Idősebb korukban jelennek meg az ágvégeken 15-25 centiméter hosszúra megnövő hajlott kezdetben zöld, később világosbarna tobozai melyek lehúzzák a lombozatot.

Ára: 14900.-Ft/db 18 literes konténerben 80/90 cm

Himalájai selyemfenyő

Himalájai selyemfenyő

Picea glauca Super Blue Seedling ezüstfenyő Tűlevelei kékes-szürkék egész évben, lombozata sűrű. Szabályos kúpalakú formát nevel alakító metszés nélkül. Lassú növekedéssel éri el 20-25 év alatt 10-15 méter magasságát 3-4 méter szélességgel. Ültessük megfelelő térállásba növénycsoportba, vagy szoliter növénynek. Száraz, melegebb környezetben évente kétszer részesítsük kombinált növényvédőszeres kezelésben megelőző jelleggel.

Ára: 5500.-Ft/db 9,5 k 30/40 cm magassággal

Ezüstfenyő

Picea glauca

Abies koreana – koreai jegenyefenyő. Idővel 10-15 méterre lassan megnövő, kúpos koronájú örökzöld. Tűlevelei fénylő sötétzöldek, ezüstös fonákkal. Kezdetben piros tobozai nyárvégén kékesbarnára színeződnek, gyertyaként ülnek a hajtásokon. Ültessük jó talajszerkezetű, tápdús talajba, öntözhető kertrészbe. Meszes talajban megsárgul.

Ára: 20 literes konténerben 60/70 cm magassággal 14900.-Ft/db