Konténeres karácsonyfa.

Karácsonykor sokan döntenek úgy, hogy konténeres- cserepes-földlabdás-’töves’- ’gyökeres’ ’vödrös’ -fenyőt vásárolnak, mivel van hová kiültetni odahaza a kertben, hétvégi telken, vagy éppen az iskola udvarán. Kertészetünk a Semiramis kertközpont is minden évben nevel konténeres karácsonyfákat különböző méretben. Gondozási útmutatót kapnak Vásárlóink és az abban leírtakat a többség betartja. Szépen megered a kiültetést követő évben a nálunk vásárolt fenyőfa. Mint egy romlékony élelmiszernél a karácsonyfának szánt fenyőnél is szigorúan bekell tartani a szabályokat a vásárlástól a kiültetésig, hiszen élő növényről van szó.

Fenyőfa vásárlása. Decemberben a kertészetek kínálata mellett szezonális jelleggel megjelenik a kiültetésre szánt karácsonyfa a virágboltosoknál, nagyáruházaknál, gazdaboltokban, utcai árusoknál. Az átlagember nehezen tud dönteni az árak, fajták és méretek között. Aztán dönt és nagyot vesz a lehető legjobbnak tűnő áron. Pedig csak három ’kiszerelésből’ tud választani.

Konténeres fenyő. A legbiztonságosabb kertészeti termék. A fenyő a méretének megfelelő konténerben fejlődik a díszfaiskolában. A gyökérzet átszövi a földet, termesztő közeget és folyamatosan szállítja a vizet a hajtásokhoz, levelekhez, rügyekhez. Az ültetéskor nem sérül a gyökérzet, eredése 100%-os. Mivel a termelési költsége nagyobb, így az ára azt tükrözi. Vásárlás során győződjünk meg arról, hogy masszívan a konténerben van a fenyő, nem az utóbbi hetekben-hónapokban került beültetésre.

Konténeres fenyő

Konténeres fenyő

Földlabdás fenyő. A kertészetekben leggyakoribb megjelenése a fenyőféléknek. A szabadföldi díszfaiskolákban eltelepített szabadgyökerű fenyőcsemeték 5-6 esztendő után érik el azt a méretet, amelyet biztonsággal ’földlabdázni’, kitermelni tudnak a termelők. Kötött, tömött agyagtalajban termelt növények a legmegbízhatóbbak, mivel kiásásuk során masszívan a gyökérzeten marad a termőföld. Ezután jutazsákba csomagolják a földlabdát és szakszerűen összevarrják. A vásárlás során a jutazsák állapotából /szennyezettség, tisztaság/ becsülni próbáljuk a fenyő ’frisseségét’, milyen régen lehetett kiásva. A földlabdás növényt emeljük meg a gyökérnyaknál és győződjünk meg, hogy a gyökérzetről nem mállott le a föld, nem lötyög, masszívan egyben van. Ha több növényből tudunk választani, mindég a legnagyobb földlabdával, a legtöbb gyökérzettel rendelkező fenyőt vásároljuk meg.

’Töves, gyökeres fenyő’. Becsületes kertészetek ezt a terméket nem árusítják. A fenyőt csak októberben-novemberben ássák ki és préselik be cserépbe, vagy műanyag zacskóba szakszerűtlenül. Ez látható megjelenésükön.  A legolcsóbb és legnagyobb mennyiségben értékesített termék decemberben. Az eredésük megbízhatatlan, mivel ültetéskor az amúgy is kevés gyökérzetről lehullik majd a föld.  Nem csak a hatóságok által nem ellenőrzött utcai árusok kínálják, hanem “akciós” termékként a nagyáruházak is. Egyszerűen megismerhető, “lötyög, dőlőngészik” a 7-10 literes, méretéhez kicsi konténerben. Tudatos Vásárló nem vásárol “töves, gyökeres fenyőt”!

Utcai "töves fenyők"

vödrös fenyők

Fenyőfa tárolása. A megvásárolt fenyőt hagyjuk a szabadban, kertben, teraszon, erkélyen. A földet, földlabdát óvnunk kell a kiszáradástól, de a túlöntözéstől is. Amennyiben -10 foknál hidegebb van, úgy takarjuk valamilyen anyaggal gyökérzetét és védjük azt a kemény fagyoktól. 2-3 nappal feldíszítése előtt akklimatizáljuk, tegyük be egy 10-15 fokos helységbe. Kienged a fagyból a gyökérzet, és ha nem nyirkos az be is öntözhetjük. A földlabdás fenyőt beletehetjük egy megfelelő méretű virágcserépbe, virágtartóba és virágfölddel, kertészeti tőzeggel tölthetjük ki a gyökérzet környezetét. Segít abban, hogy ne száradjon ki a gyökérzet, de továbbnevelhetjük benne a fát a következő karácsonyig.

Karácsonyfa díszítése és elhelyezése. Nagyon kíméletesen szabad feldíszíteni a fenyőt. Nem sérülhet meg a növény az ünnepek alatt. Csillagszórót, faggyúgyertyát ne tegyünk. Barbár dolog a csúcshajtás kihegyezése a dísz elhelyezése miatt. A fűtőtesttől lehetőleg távol helyezzük el. Naponta egyszer-kétszer vízzel párásítsuk lombozatát, figyeljünk földjének nyirkosan tartására. A fenyők gyökérzetén ugyanis szimbiózisban gombatörzs él. Mikorrhiza /görögül gombás gyökér/ kapcsolatban, amely mind két félnek kölcsönösen előnyös. A gomba hozzájárul a növény víz- és ásványianyag-ellátásához, amiért cserébe az anyagcseréjéhez és energiatermeléséhez szükséges szerves anyagokat kap. Életbevágóan előnyös! Ha a gyökérzet kiszárad, lehull a nedvességet, életteret biztosító talaj, a gombatörzs is kiszárad, elpusztul. Kiültetés után még kihajthat a fenyő, de fejlődésnek nem indul, előbb utóbb elpusztul, mivel megszűnik tápanyagfelvétele a gombák segítségével. A ’töves-zsacskós’ fenyők pusztulása ezért nagymértékű.

Konténeres karácsonyfa

Picea glauca

Ünnepek után. Ha megoldható egy hét után bontsuk le a fa díszítését és helyezzük újra hűvös, de még fagymentes helyiségbe fenyőnket. Próbáljuk ez idő alatt tervezett ültetési helyét gondosan előkészíteni, majd szakszerűen elültetni. Ha komoly fagy akadályoz az ültető gödör kiásásában, vagy más okok miatt nem lehetséges ültetése, öntözzük be alaposan, majd hőszigetelő anyaggal csomagoljuk be a gyökérzetet és tegyük ki a szabadba. Épület fala mellett árnyékban várja a tavaszt. Semmiképpen ne maradjon fűtött környezetben, mert a megindult nedvkeringés hatására februárban kihajtanak hajtásai, amelyeknek nyáron minden kórokozó-kártevő kiváló csemegét jelent majd.

Vegetáló "töves fenyő"

Vegetáló fenyő

Értékesítés Gyöngyösön a Damjanich úti kertészetünkben / Kis Állatkerttel szemben/.

Nyitvatartás: 2020. december 12. szombat 10-12 óra

                                                    18. péntek 10-12 óra

                                                    19. szombat 10-12 óra

 

Konténeres karácsonyfáink:

Ezüstfenyő / Picea pungens / K25  60/80 cm Ára: 7900.-Ft/db-tól,

Lucfenyő  /Picea abies / K15  60/80 cm  Ára:3500.-Ft/db-tól

Nordmann fenyő K20 60/80 cm Ára: 8900.-Ft/db-tól

                              K10  40/60 cm Ára: 3900.-Ft/db-tól

A konténer betétdíjas, melyet sérülésmentes állapotban a “Betétdíjas papír” ellenében visszaváltunk 2021. március közepétől.

Szeretne többet megtudni népszerű örökzöldjeinkről?

Növényültetés talajcserével.