Konténeres karácsonyfa.

Karácsonykor sokan döntenek úgy, hogy konténeres- cserepes-dézsás-földlabdás-’töves’- ’gyökeres’ ’vödrös’ -fenyőt vásárolnak, mivel van hová kiültetni odahaza a kertben, hétvégi telken, vagy éppen az iskola udvarán. Kertészetünk a Semiramis kertközpont is minden évben nevel konténeres karácsonyfákat különböző méretben. Gondozási útmutatót kapnak Vásárlóink és az abban leírtakat a többség betartja. Szépen megered a kiültetést követő évben a nálunk vásárolt fenyőfa. Mint egy romlékony élelmiszernél a karácsonyfának szánt fenyőnél is szigorúan be kell tartani a szabályokat a vásárlástól a kiültetésig, hiszen élő növényről van szó.

FENYŐFA VÁSÁRLÁSA. Decemberben a kertészetek kínálata mellett szezonális jelleggel megjelenik a kiültetésre szánt karácsonyfa a virágboltosoknál, nagy áruházaknál, gazdaboltokban, utcai árusoknál. Az átlagember nehezen tud dönteni az árak, fajták és méretek között. Aztán dönt és nagyot vesz a lehető legjobbnak tűnő áron. Pedig csak három ’kiszerelésből’ tud választani.

KONTÉNERES FENYŐ. A legbiztonságosabb kertészeti termék. A fenyő a méretének megfelelő konténerben fejlődik a díszfaiskolában. A gyökérzet átszövi a földet, termesztő közeget és folyamatosan szállítja a vizet a hajtásokhoz, levelekhez, rügyekhez. Az ültetéskor nem sérül a gyökérzet, eredése 100%-os. Mivel a termelési költsége nagyobb, így az ára azt tükrözi. Vásárlás során győződjünk meg arról, hogy masszívan a konténerben van a fenyő, nem az utóbbi hetekben-hónapokban került beültetésre. Sajnos az import dán és más külföldről érkező fenyőnél tapasztalni, hogy a szállítási költségek csökkentése érdekében szinte kiszáradt tőzegben érkeznek meg kalodában a cserepes fenyők. A nagykereskedők nem foglalkoznak egyenkénti beöntözésükkel, így kerül kiskereskedelmi forgalomba. A fenyők gyökérzetének jelentős része elhal, borítékolható a növény pusztulása.

Konténeres lucfenyő

Konténeres lucfenyő

Konténeres ezüst fenyő

Konténeres fenyő

FÖLDLABDÁS FENYŐ. A kertészetekben leggyakoribb megjelenése a fenyőféléknek. A szabadföldi díszfaiskolákban eltelepített szabadgyökerű fenyőcsemeték 5-6 esztendő után érik el azt a méretet, amelyet biztonsággal ’földlabdázni’, kitermelni tudnak a termelők. Kötött, tömött agyagtalajban termelt növények a legmegbízhatóbbak, mivel kiásásuk során masszívan a gyökérzeten marad a termőföld. Ezután jutazsákba csomagolják a földlabdát és szakszerűen összevarrják. A vásárlás során a jutazsák állapotából /szennyezettség, tisztaság/ becsülni próbáljuk a fenyő ’frissességét’, milyen régen lehetett kiásva. A földlabdás növényt emeljük meg a gyökérnyaknál és győződjünk meg, hogy a gyökérzetről nem mállott le a föld, nem lötyög, masszívan egyben van. Ha több növényből tudunk választani, mindig a legnagyobb, szabályos földlabdával, a legtöbb gyökérzettel rendelkező fenyőt vásároljuk meg.

’”TÖVES, GYÖKERES FENYŐ’”. A fenyőt csak októberben-novemberben ássák ki és préselik be cserépbe, vagy műanyag zacskóba.. Ez látható megjelenésükön. A legolcsóbb és legnagyobb mennyiségben értékesített termék decemberben. Az eredésük megbízhatatlan, mivel ültetéskor az amúgy is kevés gyökérzetről lehullik majd a föld. Nem csak a hatóságok által nem ellenőrzött utcai árusok kínálják, hanem „akciós” termékként a nagy áruházak is. Egyszerűen megismerhető, „lötyög, dőlőngészik” a 7-10 literes, méretéhez kicsi konténerben, vödörben, cserépben. Egyetlen előnye, hogy megfelelő öntözéssel tűlevelei később fognak hullani, mint a kivágott karácsonyfáké. Tervezett kiültetésre nem alkalmas

Utcai "töves fenyők"

vödrös fenyők

FENYŐFA TÁROLÁSA: A megvásárolt fenyőt hagyjuk a szabadban, kertben, teraszon, erkélyen szélvédett, árnyékos helyen. A földet, földlabdát óvnunk kell a kiszáradástól, de a túlöntözéstől is. Amennyiben -10 foknál hidegebb van, úgy takarjuk valamilyen anyaggal gyökérzetét, védjük azt a kemény fagyoktól. 2-3 nappal feldíszítése előtt akklimatizáljuk, tegyük be egy 10-15 fokos helységbe. Kienged a fagyból a gyökérzet és ha nem nyirkos öntözzük be! A földlabdás fenyőt beletehetjük egy megfelelő űrtartalmú ( 1m magas-40 liter, 1,5 m magas 60 liter) virágcserépbe, virágtartóba és virágfölddel, kertészeti tőzeggel tölthetjük ki a gyökérzet környezetét. Ezt kövesse egy alapos beöntözés. Amennyiben ki akarjuk az ünnepek után ültetni, elegendő a földlabdát alaposan betekerni, becsomagolni természetes anyagból készült használt törölközőbe, lepedőbe, nedvszívó anyagba.

Különösen a földlabdás fenyő esetében vásárlást követően célszerű az ültetőgödröt kiásni a fagyok beállta előtt és pár réteg fóliával letakarni a kiásott földet, hiszen nem tudhatjuk milyen időjárás lesz január elején amikor kiakarjuk ültetni a növényt.

 

KARÁCSONYFA DÍSZÍTÉSE, ELHELYEZÉSE:. Nagyon kíméletesen szabad feldíszíteni a fenyőt. Nem sérülhet meg a növény az ünnepek alatt. Csillagszórót, faggyúgyertyát ne tegyünk. Barbár dolog a csúcshajtás kihegyezése a dísz elhelyezése miatt. A fűtőtesttől lehetőleg távol helyezzük el. Naponta egyszer-kétszer vízzel párásítsuk lombozatát, figyeljünk földjének nyirkosan tartására. A fenyők gyökérzetén ugyanis szimbiózisban gombatörzs él. Mikorrhiza /görögül gombás gyökér/ kapcsolatban, amely mind két félnek kölcsönösen előnyös. A gomba hozzájárul a növény víz- és ásványianyag-ellátásához, amiért cserébe az anyagcseréjéhez és energiatermeléséhez szükséges szerves anyagokat kap. Életbevágóan előnyös! Ha a gyökérzet kiszárad, lehull a nedvességet, életteret biztosító talaj, a gombatörzs is kiszárad, elpusztul. Kiültetés után még kihajthat a fenyő, de fejlődésnek nem indul, előbb utóbb elpusztul, mivel megszűnik tápanyag-felvétele a gombák segítségével. A ’töves-zacskós’ fenyők pusztulása ezért nagymértékű.

Földlabdás fenyők eredése biztonságosabb, ha előre megvásárolunk mikorrhiza oltóanyagot és ültetéskor a gyökérzet közelébe juttatjuk.

Konténeres nordmann fenyő

Konténeres Nordmann fenyó

Konténerben nevelt fenyő dús gyökérzete

Fenyő gyökérzete

Fenyő szakszerűen zsákba vart földlabdával

Fenyő földlabdája

ÜNNEPEK UTÁN: Ha megoldható egy hét után bontsuk le a fa díszítését és helyezzük újra hűvös, de még fagymentes helyiségbe fenyőnket. Próbáljuk ez idő alatt tervezett ültetési helyét gondosan előkészíteni, majd szakszerűen elültetni. A földlabdás fenyő esetében ne felejtsük el több helyen elvágni a műanyag zsineget amellyel összevarrták a jutazsákot! A zsákot nem szükséges leszedni, mivel a fejlődő gyökérzet áthatol rajta és hamar lebomlik a talajban. Ha komoly fagy akadályoz az ültető gödör kiásásában, vagy más okok miatt nem lehetséges ültetése, öntözzük be alaposan, majd hőszigetelő anyaggal csomagoljuk be a gyökérzetet és tegyük ki a szabadba. Épület fala mellett árnyékban várja a tavaszt. Semmiképpen ne maradjon fűtött környezetben, mert a megindult nedvkeringés hatására februárban kihajtanak hajtásai, amelyeknek nyáron minden kórokozó-kártevő kiváló csemegét jelent majd.

Vegetáló "töves fenyő"

Vegetáló fenyő