Cupressocyparis leylandii-leyland ciprus a sövénykirály

A Leyland ciprus  az egyik legnépszerűbb sövénynövény ma Magyarországon. Rendkívül gyors a növekedése, jól tűri a metszést-nyírást, a fajtáknak szép a lombszíne, mélyre hatoló gyökérzete miatt idősebb korára elviseli a nyári aszályt. A Monterey ciprus és a Nutka álciprus természetes kereszteződésének eredménye. A Brit szigeteken több változata alakult ki eltérő ágrendszerrel és lombszínnel. A szelekciók, mutációk további fajtákat eredményeztek. Méretben, habitusban, színben, növekedési erélyben, mésztűrésben, fagytűrésben dönthetnek a telepítők. A Leyland ciprus fényigényes növény, árnyékban megáll a gyors növekedése, a növény lombozata megritkul, a hajtások a fény felé nőnek. Nem szereti a száraz talajviszonyokat, a pangó vizes területet, az ideiglenes vízborítást. Egyes fajtáit nem szabad ültetni meszes talajba, mások fagyérzékenyek. A dinamikus növekedésükhöz tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talaj szükséges, rendszeres öntözés szükséges.

A Semiramis kertközpont díszfaiskolájában Gyöngyösön konténerben nevelt  Cupressocyparis leylandii fajták:

X Cupressocyparis leylandii leyland ciprus

X Cupressocyparis leylandii leyland ciprus

X Cupressocyparis leylandii  leyland ciprus Magyarországon szelektált anyanövényről szaporított. Szoliterként ültetve 18-20 méter magasra, 3-4 méter szélesre megnövő, rendkívül gyorsan növő, szabályos kúp habitusú fenyőféle. Növekedése felfelé törekvő, hajtásrendszere sűrű, évente 60-80 centimétert is nőhet. Gyanta illatú finom pikkelylevelei sötétzöldek, télen bronzos árnyalattal, gyanta illattal. Ideális sövénymagassága 2-6 méter. Hatékonyan véd a zajtól, portól, széltől, akadályozza a belátást. A madaraknak kiváló búvó-és fészekrakó hely.

Várható szeptember végétől!

Ár: 9,5 literes konténerben 3500.-Ft/db

Ár:  30 literes konténerben 4900.-Ft/db

x Cupressocyparis leylandii ’Gold Rider'’ - sárgalombú leyland ciprus

Cupressocyparis Gold Rider

x Cupressocyparis leylandii ’Gold Rider’ – sárgalombú leyland ciprus  Erős növekedésű, fiatalon laza, idősebb korban zárt koronájú örökzöld. Magassága a 10 métert is eléri, ekkor 3 méter széles. Pikkelylevelei sárgák, nyáron világos zöld, télen bronzosak, kissé szúrnak. Meszes talajt nem szereti. Rendszeres öntözést igényel. Fagyzugokba nem javasolt ültetése.

Ár:: 20 literes konténerben 7900.-Ft/db

Cupressocyparis leylandii "Oger"

Cupressocyparis leylandii Oger

x Cupressocyparis leylandii ‘Oger’- sötétzöldlombú leyland ciprus. Gyors, oszlopos növekedésű fajta. Metszés nélkül akár a 20 métert is eléri idővel.Lombozata sűrű, hajtásai függőlegesen feltörekvőek, ezért keskenyebb sövényt nevelhetünk belőle. Jól bírja a hideget-meleget, idősebb korában elviseli az aszályos időszakot.

Ár: 25 literes konténerben 4900.-Ft/db

Cupressocyparis leylandii "Haggerston Grey"

Cupressocyparis leylandii Haggerston Grey

x Cupressocyparis leylandii ‘Haggerston Grey’- zöldes-szürkés lombozatú, piramis alakú leylandciprus. Gyors növekedésű, metszés nélkül szoliterként telepítve idővel 15-20 méter magasra is megnövő örökzöld. Átlagos körülmények között 60-70 centimétert nő egy szezonban. Különösebb igénye nincsen, 2-2,5 méter magas és 0,6-1 méter vastag nyírt sövénynek alkalmas fajta. Rendszeres nyírást, tápanyagutánpótlást igényel.

Ár: 9,5 literes konténerben 3500.-Ft/db 

Ár: 25 literes konténerben 4900.-Ft/db

Szépen gondozott leylandi sövény

Cupressocyparis leylandii sövény

Virágtartóban nevelt leyland ciprus

Leyland ciprus

Cupressocyparis leylandii-leyland ciprus ültetése, gondozása, metszése.

A kertben történő elhelyezés előtt célszerű tájékozódni a helyi önkormányzat előírásairól, mivel kifejezetten magas fenyőféle ültetése történik. Ültethető szoliterként, dísznövény csoportba, nyírott-és nyíratlan sövénynek, formára nyírt növénynek. Konténerben nevelt növények eredése ritkább gyökérzetük miatt kockázatmentesebb. A két méternél kisebb növény fejlődése gyorsabb, ha tám rúd mellett neveljük. A hajtásokat évente kétszer sűrűsítő metszésben részesítsük. Az első tavasszal márciusban, a második nyár közepén egy hűvösebb, borúsabb időjárási időszak alatt a napégés elkerülése érdekében. Kedvezőbb növekedésű évben lehetséges egy szeptember-októberi igazító vágásra, amikor a kiugró hajtásokat ’lecsípjük’.  A tervezett végső magasság eléréséig egy vezérágat neveljünk, a rivalizáló oldalágakat mindég vágjuk le. Éles eszközzel vágjuk le az új hajtásvégek egyharmadát, ügyelve a növény szabályos formájának kialakítására. Mindig maradjon a hajtáson zöld levélrész, ami növekedésnek indulhat. Barna, fás részig soha nem vágunk vissza! A végső magasság elérésekor már minden hajtást vízszintesesen levágunk. A magasságot rendelkezésre álló eszközeinkhez / létra, állvány / igazítsuk, amelyek biztonságos munkavégzést adnak. Hosszabb sövénynél zsinór kifeszítése után végezzük a metszést, ne bízzuk a szemmértékre. A leyland sövény a föld felett szélesebb legyen, mint középmagasságban, vagy legfelül, hogy a napsugarak egyenletesen érjék a lombozatot, árnyékba ne kerülhessen sehol a lombozat. Ezt követően klórmentes fenyőműtrágyával, szarvasmarha komposzttal végezzünk tápanyag utánpótlást. Növényvédelem megelőző jellegű legyen. A metszéshez, nyíráshoz használt eszközöket hypóval, denaturált szesszel fertőtlenítsük. Kerüljük el a leyland ciprus víz és tápanyaghiány okozta legyengülését. A növényeket megbízható, ellenőrzött díszfaiskolából, kereskedésből vásároljuk. Tavasszal permetezzünk réztartalmú és széles hatásspektrumú felszívódó rovarölő szerrel minden évben. Ha a sövényben fertőzött egyed található, távolítsuk el.

Ismerje meg többi dísznövényünket, amelyekből csodás sövényt telepíthet kertjében!

Csodás sövény dísznövényeinkből!