Cupressocyparis leylandii-leyland ciprus a sövénykirály

A Leyland ciprus  az egyik legnépszerűbb sövénynövény ma Magyarországon. Rendkívül gyors a növekedése, jól tűri a metszést-nyírást, a fajtáknak szép a lombszíne, mélyre hatoló gyökérzete miatt idősebb korára elviseli a nyári aszályt. A Monterey ciprus és a Nutka álciprus természetes kereszteződésének eredménye. A Brit szigeteken több változata alakult ki eltérő ágrendszerrel és lombszínnel. A szelekciók, mutációk további fajtákat eredményeztek. Méretben, habitusban, színben, növekedési erélyben, mésztűrésben, fagytűrésben dönthetnek a telepítők. A Leyland ciprus fényigényes növény, árnyékban megáll a gyors növekedése, a növény lombozata megritkul, a hajtások a fény felé nőnek. Nem szereti a száraz talajviszonyokat, a pangó vizes területet, az ideiglenes vízborítást. Egyes fajtáit nem szabad ültetni meszes talajba, mások fagyérzékenyek. A dinamikus növekedésükhöz tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talaj szükséges, rendszeres öntözés szükséges.

A Semiramis kertközpont díszfaiskolájában Gyöngyösön konténerben nevelt  Cupressocyparis leylandii fajták:

X Cupressocyparis leylandii leyland ciprus

X Cupressocyparis leylandii leyland ciprus

X Cupressocyparis leylandii  leyland ciprus Magyarországon szelektált anyanövényről szaporított. Szoliterként ültetve 18-20 méter magasra, 3-4 méter szélesre megnövő, rendkívül gyorsan fejlődő, szabályos kúp habitusú fenyőféle. Növekedése felfelé törekvő, hajtásrendszere sűrű, évente 60-80 centimétert is nőhet. Gyanta illatú finom pikkelylevelei sötétzöldek, télen bronzos árnyalattal, gyanta illattal. Ideális sövénymagassága 2-6 méter. Hatékonyan véd a zajtól, portól, széltől, akadályozza a belátást. A madaraknak kiváló búvó-és fészekrakó hely.

Ár: 9,5 literes konténerben 100/125 cm-es 5900.-Ft/db 

x Cupressocyparis leylandii ’Gold Rider'’ - sárgalombú leyland ciprus

Cupressocyparis Gold Rider

x Cupressocyparis leylandii ’Gold Rider’ – sárgalombú leyland ciprus  Erős növekedésű, fiatalon laza, idősebb korban zárt koronájú örökzöld. Magassága a 10 métert is eléri, ekkor 3 méter széles. Pikkelylevelei sárgák, nyáron világos zöld, télen bronzosak, kissé szúrnak. Meszes talajt nem szereti. Rendszeres öntözést igényel. Fagyzugokba nem javasolt ültetése.

Jelenleg nem kapható.

Cupressocyparis leylandii "Oger"

Cupressocyparis leylandii Oger

x Cupressocyparis leylandii ‘Oger’- sötétzöldlombú leyland ciprus. Gyors, oszlopos növekedésű fajta. Metszés nélkül akár a 20 métert is eléri idővel.Lombozata sűrű, hajtásai függőlegesen feltörekvőek, ezért keskenyebb sövényt nevelhetünk belőle. Jól bírja a hideget-meleget, idősebb korában elviseli az aszályos időszakot.

Ár: 9,5 literes konténerben 5900.-Ft/db 100/125 cm

Cupressocyparis leylandii "Haggerston Grey"

Cupressocyparis leylandii Haggerston Grey

x Cupressocyparis leylandii ‘Haggerston Grey’- zöldes-szürkés lombozatú, piramis alakú leylandciprus. Gyors növekedésű, metszés nélkül szoliterként telepítve idővel 15-20 méter magasra is megnövő örökzöld. Átlagos körülmények között 60-70 centimétert nő egy szezonban. Különösebb igénye nincsen, 2-2,5 méter magas és 0,6-1 méter vastag nyírt sövénynek alkalmas fajta. Rendszeres nyírást, tápanyagutánpótlást igényel.

Ár: 9,5 literes konténerben 5900.-Ft/db 100/125 cm

xCupressocyparis leylandii Blue Jeans

Cupressocyparis leylandii Blue Jeans

X Cupressocyparis leylandii “Blue Jeans” Lombozata kékes zöld színű. Hajtásrendszere sűrű, feltörekvő, akár több vezérágat is nevel. Idősebb korára kúpos habitusúvá válik. Magassága 4-6 méter, szélessége 1-2 méter lehet. Mínusz 20 Celsius fokig nem károsodik. Reprezentatív sövénynek, szoliternek ültessük.

Ára: 20 literes konténerben 80/100 cm magassággal 7900.-Ft/db

Szépen gondozott leyland sövény

Cupressocyparis leylandii sövény

Virágtartóban nevelt leyland ciprus

Leyland ciprus

Cupressocyparis leylandii-leyland ciprus ültetése, gondozása, metszése.

A kertben történő elhelyezés előtt célszerű tájékozódni a helyi önkormányzat előírásairól, mivel kifejezetten magas fenyőféle ültetése történik. Ültethető szoliterként, dísznövény csoportba, nyírott-és nyíratlan sövénynek, formára nyírt növénynek. Konténerben nevelt növények eredése ritkább gyökérzetük miatt kockázatmentesebb. A két méternél kisebb növény fejlődése gyorsabb, ha tám rúd mellett neveljük. A hajtásokat évente kétszer sűrűsítő metszésben részesítsük. Az első tavasszal márciusban, a második nyár közepén egy hűvösebb, borúsabb időjárási időszak alatt a napégés elkerülése érdekében. Kedvezőbb növekedésű évben lehetséges egy szeptember-októberi igazító vágásra, amikor a kiugró hajtásokat ’lecsípjük’.  A tervezett végső magasság eléréséig egy vezérágat neveljünk, a rivalizáló oldalágakat mindég vágjuk le. Éles eszközzel vágjuk le az új hajtásvégek egyharmadát, ügyelve a növény szabályos formájának kialakítására. Mindig maradjon a hajtáson zöld levélrész, ami növekedésnek indulhat. Barna, fás részig soha nem vágunk vissza! A végső magasság elérésekor már minden hajtást vízszintesen levágunk. 

A magasságot rendelkezésre álló eszközeinkhez / létra, állvány / igazítsuk, amelyek biztonságos munkavégzést adnak. Hosszabb sövénynél zsinór kifeszítése után végezzük a metszést, ne bízzuk a szemmértékre. A leyland sövény a föld felett szélesebb legyen, mint középmagasságban, vagy legfelül, hogy a napsugarak egyenletesen érjék a lombozatot, árnyékba ne kerülhessen sehol a lombozat. Ezt követően klórmentes fenyőműtrágyával, szarvasmarha komposzttal végezzünk tápanyag utánpótlást. Növényvédelem megelőző jellegű legyen. A metszéshez, nyíráshoz használt eszközöket hypóval, denaturált szesszel fertőtlenítsük. Kerüljük el a leyland ciprus víz és tápanyaghiány okozta legyengülését. A növényeket megbízható, ellenőrzött díszfaiskolából, kereskedésből vásároljuk. Tavasszal permetezzünk réztartalmú és széles hatásspektrumú felszívódó rovarölő szerrel minden évben. Ha a sövényben fertőzött egyed található, távolítsuk el.

Ismerje meg többi dísznövényünket, amelyekből csodás sövényt telepíthet kertjében!

Csodás sövény dísznövényeinkből!