Cupressocyparis leylandii-leyland ciprus a sövénykirály

A Leyland ciprus az egyik legnépszerűbb sövénynövény ma Magyarországon. Rendkívül gyors a növekedése, jól tűri a metszést-nyírást, a fajtáknak szép a lombszíne, mélyre hatoló gyökérzete miatt idősebb korára elviseli a nyári aszályt. A Monterey ciprus és a Nutka álciprus természetes kereszteződésének eredménye. A Brit szigeteken több változata alakult ki eltérő ágrendszerrel és lombszínnel. A szelekciók, mutációk további fajtákat eredményeztek.

Méretben, habitusban, színben, növekedési erélyben, mésztűrésben, fagytűrésben dönthetnek a telepítők. Elképesztő számú, 55 millió egyed van már sövénynek telepítve. Az ottani kis telkeken már „Leylandii törvény” szabályozza a sövény gondozásával kapcsolatos kérdéseket a szomszédos telkek beárnyékoltságának, a kerítés, épület védelmében.

A Semiramis kertközpont díszfaiskolájában Gyöngyösön konténerben nevelt Cupressocyparis leylandii fajták:

X Cupressocyparis leylandii leyland ciprus

X Cupressocyparis leylandii leyland ciprus

X Cupressocyparis leylandii leyland ciprus Magyarországon szelektált anyanövényről szaporított. Szoliterként ültetve 18-20 méter magasra, 3-4 méter szélesre megnövő, rendkívül gyorsan fejlődő, szabályos kúp habitusú fenyőféle. Növekedése felfelé törekvő, hajtásrendszere sűrű, évente 60-80 centimétert is nőhet. Gyanta illatú finom pikkelylevelei sötétzöldek, télen bronzos árnyalattal, gyanta illattal. Ideális sövénymagassága 2-6 méter. Hatékonyan véd a zajtól, portól, széltől, akadályozza a belátást. A madaraknak kiváló búvó-és fészekrakó hely.

Ára: 20 literes konténerben 120/150 cm magassággal 6900.-Ft/db

x Cupressocyparis leylandii ’Gold Rider'’ - sárgalombú leyland ciprus

Cupressocyparis Gold Rider

x Cupressocyparis leylandii ’Gold Rider’ – sárgalombú leyland ciprus Erős növekedésű, fiatalon laza, idősebb korban zárt koronájú örökzöld. Magassága a 10 métert is eléri, ekkor 3 méter széles. Pikkelylevelei sárgák, nyáron világos zöld, télen bronzosak, kissé szúrnak. Meszes talajt nem szereti. Rendszeres öntözést igényel.

Ára: 9,5 literes konténerben 40/60 cm magassággal 6900.-Ft/db

Cupressocyparis leylandii "Oger"

Cupressocyparis leylandii Oger

x Cupressocyparis leylandii ‘Oger’- sötétzöldlombú leyland ciprus. Gyors, oszlopos növekedésű fajta. Metszés nélkül akár a 20 métert is eléri idővel. Lombozata sűrű, hajtásai függőlegesen feltörekvőek, ezért keskenyebb sövényt nevelhetünk belőle. Jól bírja a hideget-meleget, idősebb korában elviseli az aszályos időszakot.

Jelenleg nem kapható.

Cupressocyparis leylandii "Haggerston Grey"

Cupressocyparis leylandii Haggerston Grey

x Cupressocyparis leylandii ‘Haggerston Grey’- zöldes-szürkés lombozatú, piramis alakú leylandi ciprus. Gyors növekedésű, metszés nélkül szoliterként telepítve idővel 15-20 méter magasra is megnövő örökzöld. Átlagos körülmények között 60-70 centimétert nő egy szezonban. Különösebb igénye nincsen, 2-2,5 méter magas és 0,6-1 méter vastag nyírt sövénynek alkalmas fajta. Rendszeres nyírást, tápanyag-utánpótlást igényel.

xCupressocyparis leylandii Blue Jeans

Cupressocyparis leylandii Blue Jeans

X Cupressocyparis leylandii „Blue Jeans” Lombozata kékes zöld színű. Hajtásrendszere sűrű, feltörekvő, akár több vezérágat is nevel. Idősebb korára kúpos habitusúvá válik. Magassága 4-6 méter, szélessége 1-2 méter lehet. Mínusz 20 Celsius fokig nem károsodik. Reprezentatív sövénynek, szoliternek ültessük.

Szépen gondozott leyland sövény

Cupressocyparis leylandii sövény

Leyland ciprus gondozása.

Ültetési hely megválasztása.

A kertben történő elhelyezés előtt célszerű tájékozódni a helyi önkormányzat előírásairól, mivel kifejezetten magas fenyőféle ültetése történik. Ültessük napos helyre, vagy félárnyékba ahol legalább 6 órányi közvetlen napsütést kap. Árnyékban megáll növekedése, a sárga lombú fajta visszazöldül. Kerülni kell a szeles helyet, mert hajlamos a megdőlésre. Metszés nélkül 10-25 méter magasra és 4-4,5 méter szélesre is megnőhet szoliterként. Ezt vegyük figyelembe a térállás megválasztásánál, főleg kerítésnél, épületnél. Sövény telepítésekor 60-80 cm-es tötávolságra ültessük, hogy a talajfelszín közelében is zárjon, „ne legyen ablak” a tövek között.

Szereti a tápanyaggal feltöltött átlagos kerti talajt, a rendszeres öntözést. Nem szereti a pangó vizes kötött talajt, az időszakos vízborítottságot. A konténeres leyland ciprust vásároljunk, dús, szép gyökérzettel, nagy konténerben neveltet. Mivel fiatal korában ritka a gyökérzete, olcsósága miatt ne vásároljunk földlabdás növényt, mert egy forró, aszályos nyáron gyenge lesz eredése, sokkot kaphat, melyet csak nagyon nehezen fog kiheverni.

Telepítéséhez a kora tavasz, illetve kora ősz ideális. Több idő van a begyökeresedéshez a nyári, illetve téli időszakig.

Tavaszi és nyári hónapokban hetente kétszer, ősszel hetente egyszer öntözze a talaj nedvességtartalmát figyelembe véve. Késő ősszel érdemes alaposan beöntözni, hogy legyen tartaléka a téli párologtatáshoz. A pázsit öntözőrendszere ne szórja lombozatát, ne áztassa gyökérzetét, mivel a túlöntözés gyökérrothadást eredményez. Sárga lombozatú fajtákat fagyzugba ne telepítsük fagyérzékenységük miatt. A zöld lombozatúak elviselik a -20 Celsius fokot.

Formára nyírt leyland ciprus virágtartóban

Leyland ciprus

Metszése.

Optimális körülmények között második-harmadik évtől a sárga lombozatú fajták 40-50 centiméter, a zöld lombozatú fajták 60-80, de akár 90 centiméteres növekedést is produkálhatnak.

Áprilisban és nyár közepén végezze száraz, napos, de nem meleg időben. Esős, borús időszakban a sebfelületeken keresztül megbetegedhet növényünk baktériumokkal, gombákkal. Javasolt 2-2,5 méteres támrudakat leszúrni minden növény mellé, hogy egyenesek legyenek a törzsek a szép sövényfal kialakításához, illetve a szél ne mozgassa ki a növények gyökerét, mert üreg alakulhat ki. Ha ez megtelik vízzel akár a növény pusztulását is okozhatja. Legyen megfelelő távolság a kerítés, épület mellett. Alapelv legyen, hogy csak zöld részig vágunk és nem a barna, idősebb fás részig. Nem fog kihajtani új hajtás, csúnya „ablakos” lesz. Használjunk éles metszőollót, sövényvágót munkánk során.

Fiatal növényeknél elég az oldalra növő hajtásokat 5-10 cm-re visszavágni, az idősebbeket már 20-40 cm-re kell. 1-1,5 m magas növényeknek már a csúcshajtásait is vágjuk vissza 20-30 cm-rel. Hamarabb fogunk szép, sűrű falat kialakítani. A sövényfal kialakításánál törekedjünk a trapéz forma kialakítására. Alul széles, felül keskeny maradjon a jó fényellátottság érdekében, a felkopaszodás ellen. A magasságot rendelkezésre álló eszközeinkhez / létra, állvány / igazítsuk, amelyek biztonságos munkavégzést adnak. Hosszabb sövénynél zsinór kifeszítése után végezzük a metszést, ne bízzuk a szemmértékre.

Minél magasabbra neveljük, annál nehezebb munkát jelent majd metszése. A végső magasság elérésekor már minden hajtást vízszintesen levágunk. Soha ne hagyjuk el metszéseket, mert kezelhetetlenné válik növényünk. Kedvezőbb növekedésű évben szükséges egy szeptember-októberi igazító vágás, amikor a kiugró hajtásokat ’lecsípjük’.

Leyland ciprusaink akciós áron!

Cupressocyparis leylandiii- leyland ciprus

Növényvédelem, tápanyagutánpótlás.

Az egészséges, gondozott növény a betegségekkel szemben ellenálló. Az egyenletes vízellátás mellett rendszeresen szórjunk ki tavasszal, vagy ősszel komposztált szarvasmarha trágyát, nyáron kloridszegény örökzöld műtrágyát. Más növényektől, épületektől legyen meg a kellő távolság, hogy megfelelő legyen a légáramlás, ne legyen párás, fülledt a környezet. A kiszáradás, gyomosodás ellen mulccsal, fenyőkéreggel / ne kaviccsal / takarjuk a gyökérzetet. Ha lehet hajnalban működjön az öntözőrendszer, hogy hamar megszáradjon a lombozat.

Elszáradt gallyakat zöld hajtásokkal vágja le a növényről. Ha a sövényben fertőzött egyed található, távolítsuk el. A fertőzéstől számítva ugyanis évekig tünetmentes lehet ciprusunk.A növényeket megbízható, ellenőrzött díszfaiskolából, kereskedésből vásároljuk.

Elöregedett, kiszáradt, beteg sövények helyére ültethetjük a leyland ciprust!

Előtte gondoskodni kell azok eltávolításáról! Amennyiben be tud menni a sövényhez egy „izmosabb” minikotró akkor a gépi munka költséghatékonyabb, mint az idős növények kézi eltávolítása. Mivel gyökérrendszerük döntő többsége a talajszint alatt van, a munkavégzés során ne okozzunk kárt közműben, járdában, más műtárgyakban. A gép kiáshatja a megfelelő mélységű és szélességű ültetőgödröt. Kötött talajon érdemes néhány hónapot várni az ültetéssel a megfelelő talajállapot elérése érdekében.

Második megoldás a letisztított törzsek, a gyökérzet kézi eltávolítása. Még jóminőségű szerszámokkal is időrabló, kemény fizikai munka, igazi kihívás.

A harmadik megoldás valamivel egyszerűbb. Lebontjuk a kivágandó tuja körül 20 centiméterre a talajt és a gyökérzetet, majd vízszintesen fűrésszel, láncfűrésszel eltávolítjuk a törzset. Az ültetőgödröket ilyenkor a két csonk közé kell ásni amennyire sikerül. minimum 40 literes szükséges a telepítéshez. A fiatal ciprus gyökérzete mellé feltétlenül minőségi virágföldet, vagy kertészeti tőzeget kell tenni, mert megkell küzdenie a lassan lebomló régi gyökérzettel.

Amennyiben gondosan végzi az ápolási munkákat, hosszú évtizedeken keresztül szolgálja Önt ez a „Sövénykirály”!

Cupressocyparis leylandii „Fastigiata” – oszlopos növekedésű

Ára: 18 literes konténerben 80/100 cm magassággal 7000.-Ft/db AKCIÓ!