Cupressocyparis leylandii-leyland ciprus a sövénykirály

A Leyland ciprus az egyik legnépszerűbb sövénynövény ma Magyarországon. Rendkívül gyors a növekedése, jól tűri a metszést-nyírást, a fajtáknak szép a lombszíne, mélyre hatoló gyökérzete miatt idősebb korára elviseli a nyári aszályt. A Monterey ciprus és a Nutka álciprus természetes kereszteződésének eredménye. A Brit szigeteken több változata alakult ki eltérő ágrendszerrel és lombszínnel. A szelekciók, mutációk további fajtákat eredményeztek.

Méretben, habitusban, színben, növekedési erélyben, mésztűrésben, fagytűrésben dönthetnek a telepítők. Elképesztő számú, 55 millió egyed van már sövénynek telepítve. Az ottani kis telkeken már „Leylandii törvény” szabályozza a sövény gondozásával kapcsolatos kérdéseket a szomszédos telkek beárnyékoltságának, a kerítés, épület védelmében.

A Semiramis kertközpont díszfaiskolájában Gyöngyösön konténerben nevelt Cupressocyparis leylandii fajták:

X Cupressocyparis leylandii leyland ciprus

X Cupressocyparis leylandii leyland ciprus

X Cupressocyparis leylandii leyland ciprus Magyarországon szelektált anyanövényről szaporított. Szoliterként ültetve 18-20 méter magasra, 3-4 méter szélesre megnövő, rendkívül gyorsan fejlődő, szabályos kúp habitusú fenyőféle. Növekedése felfelé törekvő, hajtásrendszere sűrű, évente 60-80 centimétert is nőhet. Gyanta illatú finom pikkelylevelei sötétzöldek, télen bronzos árnyalattal, gyanta illattal. Ideális sövénymagassága 2-6 méter. Hatékonyan véd a zajtól, portól, széltől, akadályozza a belátást. A madaraknak kiváló búvó-és fészekrakó hely.

Ára: 9,5 literes konténerben 80/100 cm magassággal 6900.-Ft/db

Ára: 9,5 literes konténerben 100/120 cm magassággal 7900.-Ft/db

x Cupressocyparis leylandii ’Gold Rider'’ - sárgalombú leyland ciprus

Cupressocyparis Gold Rider

x Cupressocyparis leylandii ’Gold Rider’ – sárgalombú leyland ciprus Erős növekedésű, fiatalon laza, idősebb korban zárt koronájú örökzöld. Magassága a 10 métert is eléri, ekkor 3 méter széles. Pikkelylevelei sárgák, nyáron világos zöld, télen bronzosak, kissé szúrnak. Meszes talajt nem szereti. Rendszeres öntözést igényel. Fagyzugokba nem javasolt ültetése.

Jelenleg nem kapható.

Cupressocyparis leylandii "Oger"

Cupressocyparis leylandii Oger

x Cupressocyparis leylandii ‘Oger’- sötétzöldlombú leyland ciprus. Gyors, oszlopos növekedésű fajta. Metszés nélkül akár a 20 métert is eléri idővel. Lombozata sűrű, hajtásai függőlegesen feltörekvőek, ezért keskenyebb sövényt nevelhetünk belőle. Jól bírja a hideget-meleget, idősebb korában elviseli az aszályos időszakot.

Jelenleg nem kapható.

Cupressocyparis leylandii "Haggerston Grey"

Cupressocyparis leylandii Haggerston Grey

x Cupressocyparis leylandii ‘Haggerston Grey’- zöldes-szürkés lombozatú, piramis alakú leylandi ciprus. Gyors növekedésű, metszés nélkül szoliterként telepítve idővel 15-20 méter magasra is megnövő örökzöld. Átlagos körülmények között 60-70 centimétert nő egy szezonban. Különösebb igénye nincsen, 2-2,5 méter magas és 0,6-1 méter vastag nyírt sövénynek alkalmas fajta. Rendszeres nyírást, tápanyag-utánpótlást igényel.

xCupressocyparis leylandii Blue Jeans

Cupressocyparis leylandii Blue Jeans

X Cupressocyparis leylandii „Blue Jeans” Lombozata kékes zöld színű. Hajtásrendszere sűrű, feltörekvő, akár több vezérágat is nevel. Idősebb korára kúpos habitusúvá válik. Magassága 4-6 méter, szélessége 1-2 méter lehet. Mínusz 20 Celsius fokig nem károsodik. Reprezentatív sövénynek, szoliternek ültessük.

Szépen gondozott leyland sövény

Cupressocyparis leylandii sövény

Leyland ciprus gondozása.

Ültetési hely megválasztása.

A kertben történő elhelyezés előtt célszerű tájékozódni a helyi önkormányzat előírásairól, mivel kifejezetten magas fenyőféle ültetése történik. Ültessük napos helyre, vagy félárnyékba ahol legalább 6 órányi közvetlen napsütést kap. Árnyékban megáll növekedése, a sárga lombú fajta visszazöldül. Kerülni kell a szeles helyet, mert hajlamos a megdőlésre. Metszés nélkül 10-25 méter magasra és 4-4,5 méter szélesre is megnőhet szoliterként. Ezt vegyük figyelembe a térállás megválasztásánál, főleg kerítésnél, épületnél. Sövény telepítésekor 60-80 cm-es tötávolságra ültessük, hogy a talajfelszín közelében is zárjon, „ne legyen ablak” a tövek között.

Szereti a tápanyaggal feltöltött átlagos kerti talajt, a rendszeres öntözést. Nem szereti a pangó vizes kötött talajt, az időszakos vízborítottságot. A konténeres leyland ciprust vásároljunk, dús, szép gyökérzettel, nagy konténerben neveltet. Mivel fiatal korában ritka a gyökérzete, olcsósága miatt ne vásároljunk földlabdás növényt, mert egy forró, aszályos nyáron gyenge lesz eredése, sokkot kaphat, melyet csak nagyon nehezen fog kiheverni.

Telepítéséhez a kora tavasz, illetve kora ősz ideális. Több idő van a begyökeresedéshez a nyári, illetve téli időszakig.

Tavaszi és nyári hónapokban hetente kétszer, ősszel hetente egyszer öntözze a talaj nedvességtartalmát figyelembe véve. Késő ősszel érdemes alaposan beöntözni, hogy legyen tartaléka a téli párologtatáshoz. A pázsit öntözőrendszere ne szórja lombozatát, ne áztassa gyökérzetét, mivel a túlöntözés gyökérrothadást eredményez. Sárga lombozatú fajtákat fagyzugba ne telepítsük fagyérzékenységük miatt. A zöld lombozatúak elviselik a -20 Celsius fokot.

Formára nyírt leyland ciprus virágtartóban

Leyland ciprus

Metszése.

Optimális körülmények között második-harmadik évtől a sárga lombozatú fajták 40-50 centiméter, a zöld lombozatú fajták 60-80, de akár 90 centiméteres növekedést is produkálhatnak.

Áprilisban és nyár közepén végezze száraz, napos, de nem meleg időben. Esős, borús időszakban a sebfelületeken keresztül megbetegedhet növényünk baktériumokkal, gombákkal. Javasolt 2-2,5 méteres támrudakat leszúrni minden növény mellé, hogy egyenesek legyenek a törzsek a szép sövényfal kialakításához, illetve a szél ne mozgassa ki a növények gyökerét, mert üreg alakulhat ki. Ha ez megtelik vízzel akár a növény pusztulását is okozhatja. Legyen megfelelő távolság a kerítés, épület mellett. Alapelv legyen, hogy csak zöld részig vágunk és nem a barna, idősebb fás részig. Nem fog kihajtani új hajtás, csúnya „ablakos” lesz. Használjunk éles metszőollót, sövényvágót munkánk során.

Fiatal növényeknél elég az oldalra növő hajtásokat 5-10 cm-re visszavágni, az idősebbeket már 20-40 cm-re kell. 1-1,5 m magas növényeknek már a csúcshajtásait is vágjuk vissza 20-30 cm-rel. Hamarabb fogunk szép, sűrű falat kialakítani. A sövényfal kialakításánál törekedjünk a trapéz forma kialakítására. Alul széles, felül keskeny maradjon a jó fényellátottság érdekében, a felkopaszodás ellen. A magasságot rendelkezésre álló eszközeinkhez / létra, állvány / igazítsuk, amelyek biztonságos munkavégzést adnak. Hosszabb sövénynél zsinór kifeszítése után végezzük a metszést, ne bízzuk a szemmértékre.

Minél magasabbra neveljük, annál nehezebb munkát jelent majd metszése. A végső magasság elérésekor már minden hajtást vízszintesen levágunk. Soha ne hagyjuk el metszéseket, mert kezelhetetlenné válik növényünk. Kedvezőbb növekedésű évben szükséges egy szeptember-októberi igazító vágás, amikor a kiugró hajtásokat ’lecsípjük’.

Leyland ciprusaink akciós áron!

Cupressocyparis leylandiii- leyland ciprus

Növényvédelem, tápanyagutánpótlás.

Az egészséges, gondozott növény a betegségekkel szemben ellenálló. Az egyenletes vízellátás mellett rendszeresen szórjunk ki tavasszal, vagy ősszel komposztált szarvasmarha trágyát, nyáron kloridszegény örökzöld műtrágyát. Más növényektől, épületektől legyen meg a kellő távolság, hogy megfelelő legyen a légáramlás, ne legyen párás, fülledt a környezet. A kiszáradás, gyomosodás ellen mulccsal, fenyőkéreggel / ne kaviccsal / takarjuk a gyökérzetet. Ha lehet hajnalban működjön az öntözőrendszer, hogy hamar megszáradjon a lombozat.

Elszáradt gallyakat zöld hajtásokkal vágja le a növényről. Ha a sövényben fertőzött egyed található, távolítsuk el. A fertőzéstől számítva ugyanis évekig tünetmentes lehet ciprusunk.A növényeket megbízható, ellenőrzött díszfaiskolából, kereskedésből vásároljuk.

Elöregedett, kiszáradt, beteg sövények helyére ültethetjük a leyland ciprust!

Előtte gondoskodni kell azok eltávolításáról! Amennyiben be tud menni a sövényhez egy „izmosabb” minikotró akkor a gépi munka költséghatékonyabb, mint az idős növények kézi eltávolítása. Mivel gyökérrendszerük döntő többsége a talajszint alatt van, a munkavégzés során ne okozzunk kárt közműben, járdában, más műtárgyakban. A gép kiáshatja a megfelelő mélységű és szélességű ültetőgödröt. Kötött talajon érdemes néhány hónapot várni az ültetéssel a megfelelő talajállapot elérése érdekében.

Második megoldás a letisztított törzsek, a gyökérzet kézi eltávolítása. Még jóminőségű szerszámokkal is időrabló, kemény fizikai munka, igazi kihívás.

A harmadik megoldás valamivel egyszerűbb. Lebontjuk a kivágandó tuja körül 20 centiméterre a talajt és a gyökérzetet, majd vízszintesen fűrésszel, láncfűrésszel eltávolítjuk a törzset. Az ültetőgödröket ilyenkor a két csonk közé kell ásni amennyire sikerül. minimum 40 literes szükséges a telepítéshez. A fiatal ciprus gyökérzete mellé feltétlenül minőségi virágföldet, vagy kertészeti tőzeget kell tenni, mert megkell küzdenie a lassan lebomló régi gyökérzettel.

Amennyiben gondosan végzi az ápolási munkákat, hosszú évtizedeken keresztül szolgálja Önt ez a „Sövénykirály”!

Cupressocyparis leylandii „Fastigiata” – oszlopos növekedésű

Ára: 18 literes konténerben 80/100 cm magassággal 7000.-Ft/db AKCIÓ!