Fenyőkéreg.

Fenyőkéreg a környezet és növénybarát talajtakaró anyag.

A fenyőkéreg a fenyőfa törzsét fedő külső, elhalt része. A fa feldolgozása során lehántják, tisztítják, osztályozzák. Reprezentatív,  környezetbarát talajtakaró anyag. Sokoldalúan felhasználható, lehet növények mellé, gyermekjátszó eszközök alá, terráriumokba, kerti ösvényekre kiszórva. Ha agroszövetre kerül lassabban korhad el. Savanyú talajt kedvelő növények esetében közvetlenül szórjuk a talajra, így nem csak védi a talaj nedvességtartalmát, véd a túlzott hidegtől-melegtől, megakadályozza a gyommagvak kikelését, hanem bomlása, komposztálódása után növeli a humusztartalmat, javítja a talaj szerkezetét, tápanyagtartalmát mérsékelten savanyítva azt. A fenyőkéreg előnye, hogy nagyon lassan 4-5 év alatt bomlik le, mivel sűrű, gyantával telített szerves anyag. Pikkely szerkezetének köszönhetően 60-80% vizet  tud felvenni, így környezetének mikroklímát tud biztosítani. Színe esztétikus, kiemeli a dísznövények lombozatának színét. Előnye növény egészségügyi szempontból, hogy megakadályozza a növények leveleire a sárfelverődést, a baktériumos és gombás betegségek terjedését. Lejtős területen a talajlemosódást gátolja.

 

Kiszórás előtt a területet gyom mentesíteni szükséges az gyomnövényektől. Kifejezetten figyeljünk az évelő gyomok rizómáinak, gyökértarackjainak eltávolítására. Erős fertőzöttség esetén szükséges lehet vegyszeres gyomirtás. A fenyőkéreg nem öli meg az alatta levő évelő gyomokat, csak a csírázó magvak ellen nyújt védelmet. Viszont, ha vékony a takarás, kikelnek a gyommagvak is, ezért nem érdemes spórolni vastagságával. Ha száraz a talaj célszerű elvégezni egy öntözést. Általánosságban a kiszórt fenyőkéreg vastagsága minimum 6-8 centiméter vastag legyen. Szeles helyre a nagyobb frakciójú kérget használjuk! 1-2 évente szükséges a felszínre vékonyabb rétegben pótlást kiszórni. 10 négyzetméteres terület  6 centiméteres takarására 10 darab 60 literes zsák szükséges. Kiszórásuk előtt végezzük el a talaj tápanyag feltöltését szarvasmarha komposzttal, megfelelő kloridszegény műtrágyával a nitrogén hiány megelőzése érdekében.

Célszerű az adott felhasználáshoz a megfelelő frakciójú fenyőkérget vásárolni.

Évelő ágyásokba a kisebb rostált  /10/25 mm / fenyőkérget szórjuk ki 4-6 cm vastagságban.

Cserjéknél, örökzöldeknél, sövényeknél a nagyobb / 20/40 mm / frakciót 5-9 cm vastagságban, vagy a / 40/60 mm / frakciót 10-12 cm vastagságban használjuk.

A gyermek játszótereknél, kerti ösvényeknél a nagyobb frakciójút szórjuk ki, mivel sokkal lassabban bomlik, mint a nagyon apró.

Évente tavasszal  1-2 cm felülszórásával javítsunk esztétikai megjelenésén.

Vörösfenyőkérget az állatok is jobban szeretik

Fenyőkéreg

A vásárlók többsége meggondolatlanul próbál spórolni vásárlás során. Figyelmen kívül hagyja, hogy a fenyőkéreg egy fogyatkozó nyersanyag. Magyarországra több száz, esetleg ezer kilométer távolságról szállítják. Tisztítják, rostálják, minőségi terméket állítanak elő, melyek ára eltérő a felhasznált alapanyag miatt. Más a megjelenésük, más az illatuk, gyantatartalmuk, színük, nem tartalmaz idegen anyagot. Ezt kell megfizetni a fogyasztónak az árban. Viszont a többség a barkács áruházakban, hipermarketekben kapható “Fenyőmulcs” mellett dönt, mely nem fenyőkéreg. A csomagolásukon olvasható méret 0-40 mm. Komposztszerű, nem szitált, esetenként más anyagokat tartalmazó termék. 1-2 év alatt lebomlik, inkább őszi növény takarásra, talajjavításra alkalmas.

A manapság divatos színezett faapríték sem hosszú életű talajtakarás. A fenyőkéreghez hasonlóan fa és papíripar mellékterméke, vagy fahulladékok újrahasznosításából származik. Ha keményfából gyártották, akkor 2-3 év alatt kezd elkorhadni, komposztálódni. ha puha fából, akkor 1-2 év múlva nedves körülmények között. Az újrahasznosított apríték készülhet régi ládákból, raklapokból, bontott faszerkezetekből, melyeket gyártásuk során napjainkra problémássá vált vegyi anyagokkal kezeltek. A felületi színezésre használt festékek nem jelentenek veszélyt, viszont gyorsan lemosódnak a fa felületéről.

A színezett faapríték hátránya, hogy idővel tömörödik és megakadályozza a víz és tápanyagok talajba jutását. Bomlásuk során emelik a talaj pH szintjét, lúgossá változtatják a talajt, mely a savanyú talajt kedvelő növények számára károsan változik. Lebomlásuk során nagy mennyiségű nitrogént vonnak el a növényektől, melyre tekintettel kell lenni.

Fenyőkéreg 60 liter

Fenyőkéreg

Fenyőkéreg árjegyzék 2022.

Fenyőkéreg árjegyzék
Termék megnevezéseméretbruttó árliter
cmFt/l
Borovi fenyőkéreg1 - 3Műa. zsák 60 l240040
Borovi fenyőkéreg3 - 8Műa. zsák 60 l240040
Vörösfenyőkéreg1 - 3Műa. zsák 60 l270045
Vörösfenyőkéreg3 - 8Műa. zsák 60 l270045
Fenyőkéreg0 - 1Terményes 80 l160020
Vörösfenyőkéreg EXTRAközepesMűa. zsák 60 l287047.80
Vörösfenyőkéreg EXTRAnagyMűa. zsák 60 l317052.80

A készletről kérjük vásárlás előtt érdeklődjön!