Tereprendezés, talaj előkészítés.

Az építkezés befejeztével igazi „áldatlan állapot” marad a legtöbb mesterember és beosztottai nyomán a ház körül, a kertben. Ha szerencsénk van, nem a kertben lett az építési törmelék, diszperzit és hasonló anyag egy része eltüntetve. Régi, idős, beteg fákhoz, növényekhez nem szabad ragaszkodni, javasolt eltávolítani. Később jelenthetnek problémát, amikor már nem lehetséges munkagéppel történő megközelíthetőségük. Nézzük, meg hol van szükség nagyobb tereprendezésre, hol van szükség vízelvezetésre. A csapadék nem folyhat az épület, építmények felé, nem erodálódhat területünk. Nagyobb szintkülönbségnél teraszok, rézsűk kialakítása szükséges. Mindezek ismeretében a tereprendezéshez egy jól gépesített vállalkozót bízzunk meg a munkák elvégzésére, ez lesz a leggazdaságosabb megoldás. A munkák elvégzése előtt ismerjük meg a területen esetlegesen levő víz- áram-gázvezetékek nyomvonalaival és jelöljük ki a munkavégzés előtt.

Az „Ügyfélkapun” megtekinthető az egységes elektronikus közműnyilvántartás, vagyis az e-közmű rendszer.

Tereprendezés

A termőfölddel gazdálkodjunk, hogy minél kevesebbet keljen pótolni, mert az ma már nagyon sokba kerül. Komolyabb fuvarozó, földmunkával foglalkozó cégeket érdemes megkeresni, mivel ők a kitermelt jó minőségű termőföldet tovább értékesítik. Ha lehet, kerüljük a homokbányákat takaró /fekete homok/ és más rossz minőségű altalajjal /alapásásból kitermelt föld/ történő feltöltéseket, mert ezek levegőtlen, rossz szerkezetű tápanyagban szegény talajt eredményeznek és későbbi talajjavításunk költséges lesz.

Termőföld

A szintezésnél vegyük figyelembe, hogy általában 25%-al tömörödik ülepedése során a talaj. Általában 1 köbméter föld 10 négyzetméteren szétterítve 7 centiméterrel növeli a talajszintet. A sok föld elhelyezése ugyan olyan problémát okozhat, mint a kevesebb földdel történő feltöltés. A feltöltés, terepszintezés előtt beépíthetjük a tervezett gyep helyén a vakond hálót, a tetőre hulló csapadék elszivárogtatására szolgáló dréncsövet. A talaj előkészítés során elvégezhetjük a tápanyagpótlást, talajjavítást és szükség esetén a vegyszeres gyomirtást. Tájékozódjunk, hogy milyen szerves trágyát, komposztot tudunk leszállítani 20-30 kilométeres környezetünkből. Állattartó-gombatermesztő és komposztálló telepeken, lovardákban érdeklődjünk a lehetőségek felől. Középtávon olcsóbb lesz ez a megoldás, mint zsákos komposztfélékkel a növény-gyeptelepítés során feltölteni, javítani talajunk szerves anyag tartalmát, szerkezetét.

Ha területünk egynyári és évelő gyomokkal fertőzött, akkor mindenképpen végezzünk, végeztessünk vegyszeres gyomirtást megbízható totális gyomírószerrel az előírások szigorú betartásával. Áprilistól szeptember végéig, vegetációs időben tudunk hatékony permetezést végezni. Ha sikeres volt a munka és elszáradtak a gyomok a terület méretének és megközelíthetőségének megfelelően, ásással, kapálógéppel, szántással végezzünk talajmunkát, talaj előkészítést. Ha saját magunk szeretnénk elvégezni, akkor bérelhetünk kapálógépet gépkölcsönzőben. A jó munkavégzéshez legalább 6-8 lóerős gépre és 30 cm mélységig nedves talajra lesz szükség. Amennyiben kivitelezőt keresünk, az elvégzendő munkát négyzetméterben és művelési mélységben határozzuk meg az adott talajtípusnak megfelelően. Időbéres munkára ne fogadjunk el árajánlatot! Kötött talajtípusnál célszerű ősszel elvégezni ezt a feladatot és csak a következő tavasszal megkezdeni a növénytelepítést, amikor kiváló talajszerkezet alakul ki a téli évszakban.

Hogyan történhet kertünk tervezése?