Magnólia / Liliomfa a kertek hercegnője

Április hónapban a Semiramis kertközpont egyik legnépszerűbb dísznövénye a magnólia, vagy kevésbé ismert nevén a liliomfa, legismertebb nevén a tulipánfa. Az ismert fajok háromnegyede Kelet-Ázsiában, egynegyedük Amerikában őshonos. Igénylik az ottani hegyek üde, savanyú kémhatású, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű talajait. Kertekben ezeket az igényeket biztosítva kockázat nélkül tudjuk telepíteni. A legnépszerűbbek a lombhullató fajták, de terjednek az oltványok és az örökzöld fajták is.

Magyarországi díszfaiskolák termelik a forgalmazott magnóliák döntő részét, míg külföldről oltványok és nagyméretű konténerben nevelt fajták érkeznek az azt megfizetni tudó közönségnek. Vásárlás előtt érdemes megismerni a legnépszerűbb fajtákat. Végső méretben, virág színben, nagyságban és formában nagyon sok liliomfa változathoz lehet hozzájutni.

Legnépszerűbb fajtáink:

Magnolia X soulangeana-nagyvirágú liliomfa. A legismertebb, legelterjedtebb hibrid. 4-6 méter magasra megnövő, sűrű szétterülő váza alakú terebélyes bokor, idővel több törzsből álló tojásdad koronájú fa. Levelei hosszúkás tojásdadok, 10-15 centiméteresek, matt zöld színűek. A virágzást követően hajtanak ki. Nagyméretű tulipánszerű virágai belül fehér, kívül a töve irányában sötétedő rózsaszín, de talajtól, tápanyagtól függően bármilyen árnyalatú lehet a világos és sötétrózsaszín árnyalat között. Kedvelt fajta mivel a legtöbb virágot hozza minden tavasszal április-május hónapokban.

Ára: 12 literes konténerben 150/175 cm 14900.-Ft/db

Ára: 9,5 literes konténerben 40/60 cm 7900.-Ft/db-tól

Magnolia x soulangeana nagyvirágú liliomfa

Magnolia x soulangeana

Magnolia Rickii Lassan növekvő, gömb habitusú bokor. Levelei középzöld színűek, ősszel bronzos sárgára színeződnek. Tulipánszerű virágai nagyok, 10-15 centiméteresek, bíborvörösek. Későn virágzik ezért a kései fagyok nem okoznak kárt. Nyár végén másodvirágzásra hajlamos. Mérete 3-5 méter. Metszeni nem szükséges, szép, szabályos formára nő.

Ára: 12 literes konténerben 125/150 cm 14900.-Ft/db

Ára: 9,5 literes konténerben 60/80cm 7900.-Ft/db-tól

Magnolia Susan – nagyvirágú liliomfa Nagyszámú lilásrózsaszín 10-15 centiméteres virágai 6 enyhén csavarodó sziromból állnak. Kis méretű fajta, alacsony 3-5 méteres végső magassága miatt sokan szeretik. Levelei sötétzöldek, 7-15 centiméteresek megnyúlt tojásdadok, ősszel sárgára színeződnek.

Ára: 12 literes konténerben 125/150 cm 14900.-Ft/db

Ára: 9,5 literes konténerben 60/80 cm 7900.-Ft/db-tól

Magnolia Susan

Magnolia Susan

Magnolia „Sun Dew” – 5-6 méter magasra megnövő, feltörekvő hajtásrendszerű, gömbölyded koronájú lombhullató fajta. Illatos virágai nagyok, krém fehér színűek rózsaszín bemosódással, kedvező körülmények között akár 20-25 centiméteresek is lehetnek.

Ára: 7,5 literes konténerben 125/150 cm 9000.-Ft/db

Ára: 9,5 literes konténerben 150/175 cm 14900.-Ft/db

Magnolia soulangeana ‘Rustica Rubra’ – Terjedelmes, idővel 3-5 m magasra megnövő liliomfa. Virága nagy, kehelyformájú, belül fehér, kívül lilás rózsaszín, lombfakadás előtt áprilisban nyílik.

Ára: 12 literes konténerben 125/150 cm 14900.-Ft/db

Ára: 9,5 literes konténerben 60/80 cm 7900.-Ft/db

Magnolia „Alba Superba” fehérvirágú liliomfa. Hajtásrendszere felfelé törekvő. Végső magassága 4-5 méter. Ekkor már koronája terebélyes kúp alakú, több törzsből álló bokorfa. közép zöld levelei 10-15 centiméter hosszúak, 5-10 centiméter szélesek, fonákjuk molyhos. Virágait áprilisban lombfakadás előtt hozza, nagy hófehér színűek, tövüknél lilás-rózsaszínek, 8-10 sziromlevélből kehely formát alkotnak.

Ára: 9,5 literes konténerben 125/ 150 cm magassággal 9000.-Ft/db

Ára: 14 literes konténerben 125/150 cm magassággal 14900.-Ft/db

Magnolia grandiflora örökzöld magnólia Az elmúlt 10 évben egyre többen merték kertjükben elültetni ezt az örökzöld magnólia szépséget. Felületesen nézve a szobai fikuszhoz hasonlít. Lassan, mérsékelten fejlődik, állítólag 10-15 méter magas is lehet. Világoszöld, fényes, keskeny levelei bőrszerűek, fonákon barna molyhosak. Hatalmas virágait nyár közepétől augusztus végéig hozza amennyiben biztosítva van minden igénye. Mint minden magnólia ő is a túlöntözésre, pangó vízre érzékeny.

Jelenleg nem kapható.

Magnolia grandiflora - örökzöld magnolia

Magnolia grandiflora

Magnolia sieboldii „Oyama” koreai liliomfa,

Nyár elejétől hozza 10 cm átmérőjű hófehér virágait. Magassága és szélessége idővel 3-3,5 méter. Széles, elliptikus levelei 10-15 cm hosszúak, ősszel aranysárgára színeződnek. Ültessük félárnyékos helyre, savanyú kémhatású talajba. Kártevői nincsennek. Nyár közepétől hozza csodálatos virágait, szoliter növényként telepítsük központi helyre.

Ára: 7,5 literes konténerben 100/125 centiméteres magassággal 7900.-Ft/db

Ára: 9,5 literes konténerben 120/140 centiméteres magassággal 14900.-Ft/db

Magnolia grandiflora örökzöld magnólia

Magnolia grandiflora

Magnolia stellata

Magnolia stellata

Magnolia "Susan"

Magnolia Susan

Magnolia "Yellow Bird"

Magnolia Yellow Bird

Magnólia-liliomfa gondozása-ápolása.

Gondos ültetőhely megválasztása.

A magnólia helyét gondosan kell megválasztani, hiszen néhány év múlva nem célszerű átültetni. Üvegszerű, rideg, érzékeny gyökérzete megsínyli a kiásást. Amennyiben mégis átszeretnénk ültetni, március végén, április elején célszerű megtenni. Fajtaválasztással döntsük, el mekkora lehet a végső mérete, milyen legyen a habitusa, a virág mérete, színe és formája. Ha szükséges végezzünk talajcserét, építsük ki a csepegtető öntözőrendszert az optimális víz igény kielégítésére. Válasszunk olyan kertrészt ahol a növény védve van a forró délutáni naptól, viharos szelektől, fagyzugtól.

Metszése.

Ültetést követően a ceruzánál vékonyabb ágakat harmadára, a megnyúltakat célszerű felére visszavágni, hogy az újonnan fejlődő hajtások erősek legyenek. A fajta hajtásrendszerét figyelembe véve szükséges 2-3 évig alakító metszésben részesíteni. Ideje a lombhullató fajtáknál virágzást követően nyár közepétől augusztus végéig, örökzöldeknél áprilisban. Az első, vagy második évben a legerősebb, legegyenesebb vesszőt kell kijelölni, ha kis törzses fát akarunk nevelni. A díszfákhoz, gyümölcsfákhoz hasonlóan kell a suhángot tovább nevelni, majd a következő években a vázág rendszert, koronaformát kialakítani.

Körültekintően, átgondoltan tervezzük a formázást!

A bokorformánál 2-3 évig alakítsuk az ágrendszert, metsszük szimmetrikus állásúra a vesszőket. Az örökzöld magnóliáknál törekedjünk egy piramisforma kialakítására. Ehhez szükséges néhány alsó ág eltávolítására, rövid törzs kialakítására. Hatására felfelé ívelő növekedést érünk el. Az alakító metszés előtt alaposan vegyük szemügyre a növényt, hogyan fogjuk szimmetrikusra, de természetes formára, ugyanakkor szellősre változtatni a magnóliát. Távolítsuk el a sérült, elhalt, illetve keresztbe fejlődő, egymást dörzsölő vesszőket, megnyúlt vízhajtásokat.

Metszéskor legyen napos, száraz időjárás, hogy a sebfelületek hamar beszáradjanak a betegségek, károkozók elől. Legyen éles ollónk, karvágó ollónk, fűrészünk, hogy ne roncsolja a kérget, szöveteket. Ha ágat vágunk le törzsről, hagyjunk 2-3 cm-es csonkot a beforradáshoz. Használjunk fasebkenőcsöt.

Idősebb magnóliák nagyon megsínylik a metszést, ifjítást akár pusztulásukat is okozhatja,

Növényvédelem.

A magnóliát időnként növényvédelembe kell részesíteni, ha károsítók jelennek meg rajta. Fontos, hogy időben kezdjük meg a védekezést.

A baktériumok a levelek hervadását, elhalását okozzák. Réztartalmú növényvédő szerrel védekezzünk megjelenésekor. A lisztharmat gomba a levél felületén foltokat, szürkés bevonatot képez, ellene használjunk kéntartalmú anyagot.

Száraz, meleg környezetben a szabad szemmel nehezen látható atkák szaporodnak fel. A levél elöregedik, poros, pókhálós bevonatot kap, a nap felé tartva rengeteg apró szívásnyom látható. Ellenük atkaölőszer kijuttatása a megoldás.

Nyáron felszaporodhat a levéltetű, hernyó kártevők és az amerikai lepkekabóca. Permetezzünk széles hatásspektrumú rovar ölőszerrel.

Miért sárgul a magnólia levele?

A liliomfák nem szeretik a meszes, kötött, száraz talajt. Ha ilyen területen nem történt talajcsere klorózis, vashiány lép fel. Timsó oldattal „savanyítanunk” kell a talajt, vagy vasgálic oldattal pótolni a növény számára felvehető vasat.

Az örökzöld fajtáknál előfordul, hogy megbarnul a levelük télen. Ez akkor következik be, ha nincsen télen felvehető víz a talajban. A téli erős napsütés és szél kiszárítja a bőrszerű leveleket, nincsen a gyökérzetből vízszállítás. Elsősorban a fiatal, sekély gyökérrendszerű növényeknél tapasztalható. Fontos, hogy október végén alaposan öntözzük be a területét. Amikor a nappali léghőmérséklet is mínuszba vált át, takarjuk be a lombozatot fátyolfóliával. A talajfelszínt már előtte fenyőkéreggel borítsuk az átfagyás csökkentése érdekében.

Tápanyagellátás.

Tavasszal és nyár közepén szükséges kloridszegény műtrágyával ellátni a liliomfákat megfelelő mennyiségben. Ha ez megtörténik, júliusban-augusztusban a hajtások szépen berakódnak virágrügyekkel. Amennyiben nem kapunk magnólia műtrágyát, használhatunk hortenzia, vagy rododendron műtrágyát.

Tipp: Mindig konténerben nevelt / nem frissen beleszuszakolt / növényt vásároljunk. A földlabdás ára csábító lehet, de kockázatosabb eredése érzékeny gyökérzete miatt.