Magnólia / Liliomfa a kertek hercegnője

Április hónapban a Semiramis kertközpont egyik legnépszerűbb dísznövénye a magnólia, vagy kevésbé ismert nevén a liliomfa, legismertebb nevén a tulipánfa.  Az ismert fajok háromnegyede Kelet-Ázsiában, egynegyedük Amerikában őshonos. Igénylik az ottani hegyek üde, savanyú kémhatású, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű talajait. Kertekben ezeket az igényeket biztosítva kockázat nélkül tudjuk telepíteni. A legnépszerűbbek a lombhullató fajták, de terjednek az oltványok és az örökzöld fajták is. A magyarországi díszfaiskolák termelik a forgalmazott magnóliák döntő részét, míg külföldről oltványok és nagyméretű konténerben nevelt fajták érkeznek az azt megfizetni tudó közönségnek. Vásárlás előtt érdemes megismerni a legnépszerűbb fajtákat. Végső méretben, virág színben, nagyságban és formában nagyon sok liliomfa változathoz lehet hozzájutni.

Legnépszerűbb fajtáink:

Magnolia X soulangeana-nagyvirágú liliomfa. A legismertebb, legelterjedtebb hibrid. 4-6 méter magasra megnövő, terebélyes bokor. Nagyméretű tulipánszerű virágai belül fehér, kívül a töve irányában sötétedő rózsaszín.

Ára: 9,5 literes konténerben 100/120 cm-es 5900.-Ft/db

Magnolia Susan – nagyvirágú liliomfa Nagyszámú lilásrózsaszín virágai miatt és alacsony 3-5 méteres végső magassága miatt sokan szeretik.

Ára: 9,5 literes konténerben 100/120 cm-es 5900.-Ft/db

Magnolia Rickii Tulipánszerű virágai nagyok, 10-15 centiméteresek, bíborvörösek. Mérete 3-5 méter.

Ára: 9,5 literes konténerben 100/120 cm-es 5900.-Ft/db

Magnolia soulangeana ‘Rustica Rubra’ – Terjedelmes, idővel 3-5 m magasra megnövő liliomfa. Virága nagy, kehelyformájú, belül fehér, kívül lilás rózsaszín, lombfakadás előtt áprilisban nyílik.

Ár: 9,5 literes konténerben 120/140 cm-es 5900.-Ft/db

Magnolia grandiflora örökzöld magnólia Az elmúlt 10 évben egyre többen merték kertjükben elültetni ezt az örökzöld magnólia szépséget. Felületesen nézve a szobai fikuszhoz hasonlít. Lassan, mérsékelten fejlődik, állítólag 10-15 méter magas is lehet. Világoszöld, fényes, keskeny levelei bőrszerűek, fonákon barna molyhosak. Hatalmas virágait nyár közepétől augusztus végéig hozza amennyiben biztosítva van minden igénye. Mint minden magnólia ő is a túlöntözésre, pangó vízre érzékeny.

Ára: 9,5 literes konténerben 13900.-Ft/db

Magnolia-liliomfa gondozása-ápolása.

A magnólia, vagy magnóliák helyét gondosan kell megválasztani, hiszen néhány év múlva nem igen lehet átültetni, üvegszerű, rideg gyökérzete megsínyli a kiásást. Fajtaválasztással döntsük, el mekkora lehet a végső mérete, milyen legyen a habitusa, a virág mérete, színe és formája. Ha lehet, végezzünk egy komoly talajcserét, építsük ki a csepegtető öntözőrendszert az optimális vízigény kielégítésére.    A fajta hajtásrendszerét figyelembe véve szükséges 2-3 évig alakító metszésben részesíteni. Az első, vagy második évben a legerősebb, legegyenesebb vesszőt kell kijelölni, ha kis törzses fát akarunk nevelni. A díszfákhoz, gyümölcsfákhoz hasonlóan kell a suhángot továbbnevelni, majd a következő években a vázág rendszert, koronaformát kialakítani. A bokorformánál 2-3 évig alakítsuk az ágrendszert, metsszük szimmetrikus állásúra a vesszőket minden év tavaszán. Ezt követően bízzuk a magnóliára a növekedést, kialakul idővel a fajtára jellemző bokorforma. Növényvédelmi beavatkozásra az év folyamán szükség lehet. A levélgomba betegség megjelenésekor felszívódó, széles hatásspektrumú gombaölőszert használjunk. Szívó-rágókártevők esetén kontakt szert. Utóbbi években az amerikai lepkekabóca szaporodik fel nyár végére a levelek fonákján és a hajtásvégeken. A leggyakrabban előforduló ’betegség’ a tápanyaghiány. Ez akkor jelentkezik, ha a vásárlók a figyelmeztetés ellenére megspórolják a megfelelően elvégzett talajcserét a szakszerű tápanyag utánpótlást. Meszes talajnál, meszes öntözővíznél jelentkezik a klorózis. A fiatal levelek sárgulnak, az idősebb levelek szélei száradnak, a növény fejlődése leáll. Vasgálicos, vagy timsós kezelésben részesítsük a liliomfákat a ’Hortenziák a Nagyik kedvence’ cikknél leírt módon.

Magnolia soulangeana

Magnolia x soulangeana

Magnolia grandiflora

Magnolia grandiflora

Magnolia 'Susan'

Magnólia ültetése

Hogyan ültessük a magnóliákat, áfonyákat, hortenziákat?

Magnólia ültetése talajcserével.