Magnólia / Liliomfa a kertek hercegnője

Április hónapban a Semiramis kertközpont egyik legnépszerűbb dísznövénye a magnólia, vagy kevésbé ismert nevén a liliomfa, legismertebb nevén a tulipánfa.  Az ismert fajok háromnegyede Kelet-Ázsiában, egynegyedük Amerikában őshonos. Igénylik az ottani hegyek üde, savanyú kémhatású, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű talajait. Kertekben ezeket az igényeket biztosítva kockázat nélkül tudjuk telepíteni. A legnépszerűbbek a lombhullató fajták, de terjednek az oltványok és az örökzöld fajták is. A magyarországi díszfaiskolák termelik a forgalmazott magnóliák döntő részét, míg külföldről oltványok és nagyméretű konténerben nevelt fajták érkeznek az azt megfizetni tudó közönségnek. Vásárlás előtt érdemes megismerni a legnépszerűbb fajtákat. Végső méretben, virág színben, nagyságban és formában nagyon sok liliomfa változathoz lehet hozzájutni.

Magnolia x soulangeana

Magnolia x soulangeana

Magnolia X soulangeana-nagyvirágú liliomfa. A legismertebb, legelterjedtebb hibrid. 4-6 méter magasra megnövő, terebélyes bokor. Nagyméretű tulipánszerű virágai belül fehér, kívül a töve irányában sötétedő rózsaszín.

Ár: 9,5 literes konténerben 100/120 cm-es 4900.-Ft/db

Ár: 5 literes konténerben 60/80 cm-es 3900.-Ft/db

Magnolia 'Susan'

Magnolia 'Susan'

Magnolia Susan – nagyvirágú liliomfa Nagyszámú lilásrózsaszín virágai miatt és alacsony 3-5 méteres végső magassága miatt sokan szeretik.

Ár: 7,5 literes konténerben 100/120cm-es 5200.-Ft/db

Ár: 9,5 literes konténerben 100/120 cm-es 4900.-Ft/db

Ár: 5 literes konténerben 60/80 cm-es 3900.-Ft/db

Ár: 2 literes konténerben 40/60 cm-es 2500.-Ft/db

Magnolia 'Rickii'

Magnolia 'Rickii'

Magnolia Rickii Tulipánszerű virágai nagyok, 10-15 centiméteresek, bíborvörösek. Mérete 3-5 méter.

Ár: 9,5 literes konténerben 100/120 cm-es 4900.-Ft/db

Ár: 5 literes konténerben 60/80 cm-es 3900.-Ft/db

Magnolia 'Rustica Rubra'

Magnolia 'Rustica Rubra'

Magnolia soulangeana ‘Rustica Rubra’ – Terjedelmes, idővel 3-5 m magasra megnövő liliomfa. Virága nagy, kehelyformájú, belül fehér, kívül lilás rózsaszín, lombfakadás előtt áprilisban nyílik.

Ár: 9,5 literes konténerben 120/140 cm-es 4900.-Ft/db

Ár: 5 literes konténerben 60/80 cm-es 3900.-Ft/db

Ár: 2 literes konténerben 60/80 cm-es 2500.-Ft/db

Magnolia 'Yellow Bird'

Magnolia 'Yellow Bird'

Magnolia ‘Yellow Bird’  6 méter magasra kúposan növő, sárga színű, kehely formájú virágot nevelő oltvány. Virágai közepes méretűek, a levelek kihajtásakor nyílnak, így kései fagyos területeken is biztonságosan díszít. Talajjal, fekvéssel szemben igényes.

Jelenleg nem kapható.

Magnolia grandiflora

Magnolia grandiflora

Magnolia grandiflora örökzöld magnólia Az elmúlt 10 évben egyre többen merték kertjükben elültetni ezt az örökzöld magnólia szépséget. Felületesen nézve a szobai fikuszhoz hasonlít. Lassan, mérsékelten fejlődik, állítólag 10-15 méter magas is lehet. Világoszöld, fényes, keskeny levelei bőrszerűek, fonákon barna molyhosak. Hatalmas virágait nyár közepétől augusztus végéig hozza amennyiben biztosítva van minden igénye. Mint minden magnólia ő is a túlöntözésre, pangó vízre érzékeny.

Magnolia grandiflora “Edith Bogue” nagyméretű illatos elefántcsont-fehér virágú, télálló.

Magnolia grandiflora “Bracken” fehér kehely alakú virágú, piramis habitusú.

Magnolia grandiflora “Gallisoniensis” csésze alakú krém-fehér virágú.

Ár: 5 literes konténerben 8600.-Ft/db

Magnolia ‘Chamaelon’ oltvány, Nagy rózsaszín virágai nyáron és kora ősszel virágoznak.

Ár: 9,5 literes konténerben 8900.-Ft/db.

Magnolia ‘Galaxy’ Nagy rózsaszín-lila virágú liliomfa.

Ár: 20 literes konténerben 9900.-Ft/db

Magnolia x Felix Jury óriás virágú liliomfa. Kihagyhatatlan ajánlatunk ez a 3-4 méter magasra megnövő hatalmas illatos sötét rózsaszín virágot április-májusban hozó fajta különlegesség.

Ár: 5 literes konténerben 150/170 cm magassággal 12900.-Ft/db

Magnolia-liliomfa gondozása-ápolása.

A magnólia, vagy magnóliák helyét gondosan kell megválasztani, hiszen néhány év múlva nem igen lehet átültetni, üvegszerű, rideg gyökérzete megsínyli a kiásást. Fajtaválasztással döntsük, el mekkora lehet a végső mérete, milyen legyen a habitusa, a virág mérete, színe és formája. Ha lehet, végezzünk egy komoly talajcserét, építsük ki a csepegtető öntözőrendszert az optimális vízigény kielégítésére.    A fajta hajtásrendszerét figyelembe véve szükséges 2-3 évig alakító metszésben részesíteni. Az első, vagy második évben a legerősebb, legegyenesebb vesszőt kell kijelölni, ha kis törzses fát akarunk nevelni. A díszfákhoz, gyümölcsfákhoz hasonlóan kell a suhángot továbbnevelni, majd a következő években a vázág rendszert, koronaformát kialakítani. A bokorformánál 2-3 évig alakítsuk az ágrendszert, metsszük szimmetrikus állásúra a vesszőket minden év tavaszán. Ezt követően bízzuk a magnóliára a növekedést, kialakul idővel a fajtára jellemző bokorforma. Növényvédelmi beavatkozásra az év folyamán szükség lehet. A levélgomba betegség megjelenésekor felszívódó, széles hatásspektrumú gombaölőszert használjunk. Szívó-rágókártevők esetén kontakt szert. Utóbbi években az amerikai lepkekabóca szaporodik fel nyár végére a levelek fonákján és a hajtásvégeken. A leggyakrabban előforduló ’betegség’ a tápanyaghiány. Ez akkor jelentkezik, ha a vásárlók a figyelmeztetés ellenére megspórolják a megfelelően elvégzett talajcserét a szakszerű tápanyag utánpótlást. Meszes talajnál, meszes öntözővíznél jelentkezik a klorózis. A fiatal levelek sárgulnak, az idősebb levelek szélei száradnak, a növény fejlődése leáll. Vasgálicos, vagy timsós kezelésben részesítsük a liliomfákat a ’Hortenziák a Nagyik kedvence’ cikknél leírt módon.

Magnolia soulangeana

Magnolia x soulangeana

Magnolia grandiflora

Magnolia grandiflora

Magnolia 'Susan'

Magnólia ültetése

Hogyan ültessük a magnóliákat, áfonyákat, hortenziákat?

Magnólia ültetése talajcserével.