Magnólia / Liliomfa a kertek hercegnője

Április hónapban a Semiramis kertközpont egyik legnépszerűbb dísznövénye a magnólia, vagy kevésbé ismert nevén a liliomfa, legismertebb nevén a tulipánfa. Az ismert fajok háromnegyede Kelet-Ázsiában, egynegyedük Amerikában őshonos. Igénylik az ottani hegyek üde, savanyú kémhatású, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű talajait. Kertekben ezeket az igényeket biztosítva kockázat nélkül tudjuk telepíteni. A legnépszerűbbek a lombhullató fajták, de terjednek az oltványok és az örökzöld fajták is. A magyarországi díszfaiskolák termelik a forgalmazott magnóliák döntő részét, míg külföldről oltványok és nagyméretű konténerben nevelt fajták érkeznek az azt megfizetni tudó közönségnek. Vásárlás előtt érdemes megismerni a legnépszerűbb fajtákat. Végső méretben, virág színben, nagyságban és formában nagyon sok liliomfa változathoz lehet hozzájutni.

Legnépszerűbb fajtáink:

Magnolia X soulangeana-nagyvirágú liliomfa. A legismertebb, legelterjedtebb hibrid. 4-6 méter magasra megnövő, terebélyes bokor. Nagyméretű tulipánszerű virágai belül fehér, kívül a töve irányában sötétedő rózsaszín.

Ára: 9,5 literes konténerben 150/175 cm 12900.-Ft/db

Ára: 9,5 literes konténerben 40/60 cm 4900.-Ft/db-tól

Magnolia x soulangeana nagyvirágú liliomfa

Magnolia Rickii Tulipánszerű virágai nagyok, 10-15 centiméteresek, bíborvörösek. Mérete 3-5 méter.

Ára: 9,5 literes konténerben 125/150 cm 12900.-Ft/db

Ára: 9,5 literes konténerben 40//6 cm 4900.-Ft/db-tól

Magnolia Susan – nagyvirágú liliomfa Nagyszámú lilásrózsaszín virágai miatt és alacsony 3-5 méteres végső magassága miatt sokan szeretik.

Ára: 9,5 literes konténerben 125/150 cm 12900.-Ft/db

Ára: 9,5 literes konténerben 40/60 cm 4900.-Ft/db-tól

Magnolia Susan

Magnolia Susan

Magnolia „Sun Dew” – Magasra megnövő, feltörekvő hajtásrendszerű lombhullató fajta. Virágai nagyok, krém fehér színűek rózsaszín bemosódással.

Ára: 9,5 literes konténerben 150/175 cm 12900.-Ft/db

Magnolia soulangeana ‘Rustica Rubra’ – Terjedelmes, idővel 3-5 m magasra megnövő liliomfa. Virága nagy, kehelyformájú, belül fehér, kívül lilás rózsaszín, lombfakadás előtt áprilisban nyílik.

Ára: 9,5 literes konténerben 125/150 cm 12900.-Ft/db

Ára: 9,5 literes konténerben 40/60 cm 4900.-Ft/db-tól

Magnolia grandiflora örökzöld magnólia Az elmúlt 10 évben egyre többen merték kertjükben elültetni ezt az örökzöld magnólia szépséget. Felületesen nézve a szobai fikuszhoz hasonlít. Lassan, mérsékelten fejlődik, állítólag 10-15 méter magas is lehet. Világoszöld, fényes, keskeny levelei bőrszerűek, fonákon barna molyhosak. Hatalmas virágait nyár közepétől augusztus végéig hozza amennyiben biztosítva van minden igénye. Mint minden magnólia ő is a túlöntözésre, pangó vízre érzékeny.

Ára: 7,5 literes konténerben 4060 cm”Little Gem” fajta 12900.-Ft/db

Akciós magnólia fajták ára: 9,5 literes konténerben 5900.-Ft/db-tól.

„Alexandria” nagy világos rózsaszín virágú.

„Nigra” bíbor vörös virágú.

„Lennei” lilás rózsaszín nagy virágú.

„Genie” bíbor piros virágú.

„Oyama” hófehér sziromlevelek kármin piros porzókkal nyáron virágzik.

Magnolia grandiflora örökzöld magnólia

Magnolia grandiflora

Magnolia stellata

Magnolia stellata

Magnolia "Susan"

Magnolia Susan

Magnolia "Yellow Bird"

Magnolia Yellow Bird

Magnólia-liliomfa gondozása-ápolása.

Gondos ültetőhely megválasztása.

A magnólia helyét gondosan kell megválasztani, hiszen néhány év múlva nem célszerű átültetni. Üvegszerű, rideg, érzékeny gyökérzete megsínyli a kiásást. Amennyiben mégis átszeretnénk ültetni, március végén, április elején célszerű megtenni. Fajtaválasztással döntsük, el mekkora lehet a végső mérete, milyen legyen a habitusa, a virág mérete, színe és formája. Ha szükséges végezzünk talajcserét, építsük ki a csepegtető öntözőrendszert az optimális víz igény kielégítésére. Válasszunk olyan kertrészt ahol a növény védve van a forró délutáni naptól, viharos szelektől, fagyzugtól.

Metszése.

Ültetést követően a ceruzánál vékonyabb ágakat harmadára, a megnyúltakat célszerű felére visszavágni, hogy az újonnan fejlődő hajtások erősek legyenek. A fajta hajtásrendszerét figyelembe véve szükséges 2-3 évig alakító metszésben részesíteni. Ideje a lombhullató fajtáknál virágzást követően nyár közepétől augusztus végéig, örökzöldeknél áprilisban. Az első, vagy második évben a legerősebb, legegyenesebb vesszőt kell kijelölni, ha kis törzses fát akarunk nevelni. A díszfákhoz, gyümölcsfákhoz hasonlóan kell a suhángot tovább nevelni, majd a következő években a vázág rendszert, koronaformát kialakítani. A bokorformánál 2-3 évig alakítsuk az ágrendszert, metsszük szimmetrikus állásúra a vesszőket. Az örökzöld magnóliáknál törekedjünk egy piramisforma kialakítására. Ehhez szükséges néhány alsó ág eltávolítására, rövid törzs kialakítására. Hatására felfelé ívelő növekedést érünk el. Az alakító metszés előtt alaposan vegyük szemügyre a növényt, hogyan fogjuk szimmetrikusra, de természetes formára, ugyanakkor szellősre változtatni a magnóliát. Távolítsuk el a sérült, elhalt, illetve keresztbe fejlődő, egymást dörzsölő vesszőket, megnyúlt vízhajtásokat.

Metszéskor legyen napos, száraz időjárás, hogy a sebfelületek hamar beszáradjanak a betegségek, károkozók elől. Legyen éles ollónk, karvágó ollónk, fűrészünk, hogy ne roncsolja a kérget, szöveteket. Ha ágat vágunk le törzsről, hagyjunk 2-3 cm-es csonkot a beforradáshoz. Használjunk fasebkenőcsöt.

Idősebb magnóliák nagyon megsínylik a metszést, ifjítást akár pusztulásukat is okozhatja,

Növényvédelem.

A magnóliát időnként növényvédelembe kell részesíteni, ha károsítók jelennek meg rajta. Fontos, hogy időben kezdjük meg a védekezést.

A baktériumok a levelek hervadását, elhalását okozzák. Réztartalmú növényvédő szerrel védekezzünk megjelenésekor. A lisztharmat gomba a levél felületén foltokat, szürkés bevonatot képez, ellene használjunk kéntartalmú anyagot.

Száraz, meleg környezetben a szabad szemmel nehezen látható atkák szaporodnak fel. A levél elöregedik, poros, pókhálós bevonatot kap, a nap felé tartva rengeteg apró szívásnyom látható. Ellenük atkaölőszer kijuttatása a megoldás.

Nyáron felszaporodhat a levéltetű, hernyó kártevők és az amerikai lepkekabóca. Permetezzünk széles hatásspektrumú rovar ölőszerrel.

Miért sárgul a magnólia levele?

A magnóliák nem szeretik a meszes, kötött, száraz talajt. Ha ilyen területen nem történt talajcsere klorózis, vashiány lép fel. Timsó oldattal „savanyítanunk” kell a talajt, vagy vasgálic oldattal pótolni a növény számára felvehető vasat.

Az örökzöld magnóliáknál előfordul, hogy megbarnul a levelük télen. Ez akkor következik be, ha nincsen télen felvehető víz a talajban. A téli erős napsütés és szél kiszárítja a bőrszerű leveleket, nincsen a gyökérzetből vízszállítás. Elsősorban a fiatal, sekély gyökérrendszerű növényeknél tapasztalható. Fontos, hogy október végén alaposan öntözzük be a területét.

Tápanyagellátás.

Tavasszal és nyár közepén szükséges kloridszegény műtrágyával ellátni a liliomfákat megfelelő mennyiségben. Ha ez megtörténik, júliusban-augusztusban a hajtások szépen berakódnak virágrügyekkel. Amennyiben nem kapunk magnólia műtrágyát, használhatunk hortenzia, vagy rododendron műtrágyát.