Víznyerés.

Víz nélkül, öntözés nélkül ma Magyarországon nincsen kert. A csapadék egyenlőtlen eloszlású és kevés. A pótlás bármilyen formája pénzbe kerül. A helyi adottságokat mérjük fel legelőször és keressük a hosszútávon leggazdaságosabb formáját. Az olcsó öntözővízhez minden esetben befektetés szükséges. Kevés ingatlan van patak, folyó, tó mellett, de ott is komoly befektetés egy korszerű öntözőrendszer kiépítése minőségi, megbízható szivattyúval, szórófejekkel.

Hálózati víz.

A leggyakoribb, legdrágább felhasználási forma mivel csatornahasználati díj terheli a kiöntözött vizet. Középtávon megtérülő beruházás egy külön vízmérő, „locsolómérő” kialakítása. Az igénybejelentéshez a „kapcsolati űrlap” kitöltése szükséges, az ingatlan pontos megjelölésével. Az igényt a területileg illetékes műszaki csoport bírálja el.

Kisebb összeget lehet megtakarítani a május elejétől szeptember végéig igényelhető 10%-os átalánydíjas kedvezmény igénylésével, de ez nem fedezi a ténylegesen kiöntözött mennyiség vízdíját. -„A locsolási kedvezmény igénybevételének feltételeit az Üzletszabályzat IV. 4.3.b) pontja tartalmazza. A kedvezmény igénybevételéhez a felhasználónak kérelmet kell benyújtania, amelyen a feltételek meglétéről és a felhasználási hely külön értesítés nélküli ellenőrzés engedélyezéséről kell nyilatkoznia. A kedvezményezett időszakra eső, arányosított vízfogyasztás 10 %-a csatorna jóváírásként akkor érvényesíthető, ha a locsolási kedvezménnyel érintett időszak fogyasztása meghaladja a megelőző öt hónap fogyasztását, a kérelem benyújtásra kerül a kedvezményes időszak vége előtt, és ha a felhasználási helyen nincs tartozás. A kérelem nyomtatványa honlapunkon letölthető.”-Heves Megyei Vízmű Zrt.

Gazdaságosabb kertöntözés locsolómérővel

Kerti vízmérő óra

Esővíz gyűjtése, szikkasztása.

Az épületek tetejére érkező csapadékot akkor tudjuk hasznosítani, ha az ereszcsatorna rendszer alkalmas a víz összegyűjtésére és a megfelelő irányba történő vezetésére. Egy 100 négyzetméteres alapterületű tetőre évente átlag 600 mm csapadék érkezik, négyzetméterenként 600 liter. Ez éves szinten elvileg /veszteséget nem számolva/ 100 X 600 liter= 60.000 litert / 60 köbméter / jelenthet, ami segíthet a hiányzó csapadék kiegészítésében. A földfelszín alá telepített szigetelt betonciszternában, bordázott műanyagtartályban, földfelszínen telepített tartályokban gyűjthető a csapadék víz.

Mivel általában csak néhány köbméteres, vagy kisebb tartályba gyűjtik a legtöbb helyen az esővizet, szükséges és célszerű a felesleges mennyiséget a kertben, a talajban elszivárogtatni. Ennek eszköze az 50-es, 80-as és 100-as geotextíliával bevont dréncső, esetleg a 160-as, 200-as polietilén, duplafalú geotextília nélküli dréncső. A leggyakoribb 100-as csőhöz kapható könyök-toldó-T- szűkítő ídom amellyel egyszerűen szerelhetjük szivárogtató rendszerünket. A csapadékvizet oda kell, vezetni ahol a kertben a növénybeültetések lesznek. Legalább 60 centiméter mélyre kell beásnunk és ügyelni a szintezésre, lejtési viszonyokra. Méterenként 0,5-1 centiméter legyen a cső lejtése. A cső hosszának tervezésekor figyelembe kell vennünk a talaj víznyelő képességét, a telepített cső térfogatát. Tervezés és kivitelezés során biztosítsuk annak a lehetőségét is, amikor szélsőséges csapadékos időjárásnál már nem nyeli el talajunk a vizet.

Szivárogtatás

Szivárogtatás

Talajvíz.

A talaj felső vízzáró rétege fölött gyűlik össze a csapadék és a patakok, folyók vizéből, kitöltve a talajszemcsék /homok, sóder, kőszemcsék / közötti teret. Átlagos sík terepviszonyok mellett 2-5 méter mélyen, dombvidéken 8-10 méter mélyen található talajvíz. Célszerű tájékozódni a környék ingatlantulajdonosaitól, hogy vannak-e ásott, vagy fúrt kutak a térségben. Némi támpontot biztosíthat „Magyarország talajvíz térképe”. Ha található optimális mélységben víz, érdemes kertrendezés, kertépítés előtt fúratni, vagy ásatni egyet. Ekkor még nem jelentős a „taposási kár”, megközelíthető a kert minden része. A kút készítése engedéllyel együtt többszázezer forint, de középtávon megtérülő beruházás. Nem 700-900 forintba kerül 1 köbméter víz, megszabadulhatunk a 40000-60000 forintos víz számláktól a nyári, őszi időszakban.

A kivitelező kiválasztásában legyünk óvatosak, alaposak mivel sok a szélhámos. Legyen a közelben több referencia kút, legyen írásos árajánlat, amely tartalmaz a kútkészítéssel kapcsolatos minden költséget /engedélyeztetési eljárás, kiszállási-felmérési munkadíj, fúrás-ásás költsége mélységre vonatkozóan, anyagköltség, szállítási költségek, egyéb költségek./ A kúthoz elkészülte után építsük ki a szabályos földkábeles áramellátást, öntöző automata vezérléséhez szükséges elektromos vezetéket és az öntözőrendszer gerincvezetékét.

Ciszterna

Rétegvíz.

Két vízzáró réteg között helyezkedik el. A felszíni vizekből, csapadékból nincsen közvetlen utánpótlása. Általában 50 méter mélységtől található meg Magyarországon. Becsülhető mélységét és mennyiségét geoelektromos méréssel, szelvényezéssel állapítható meg. A mérés költséges, de csak 4-5 méternyi kútfúrás ára. Az adatok és elkészített költségvetés birtokában lehet optimális döntést hozni. Elkerülhető, hogy lesz egy 50 méteres kutunk elegendő víz nélkül, több évtizedes megtérüléssel. Elkerülhető, hogy még 60 méterre mélyebbre fúrjanak a kútfúrók megduplázva a tervezett bekerülési költségeket.

Geofizikai mérés eredménye Gyöngyösön 1-100 m

Geofizikai mérés eredménye Gyöngyösön100-200m

A rétegződések és víztartalmi zónák megismerése után állapítható meg, milyen technológiával történik, mekkora mélységig, milyen átmérővel a kútfúrás, mekkora lesz a béléscső átmérője, falvastagsága. Kerülni kell azokat a kútfúrókat akik próbafúrással akarják megállapítani a vízadó réteg mélységét! A megrendelő költségére. Ők ismeretlen mélységbe fúrnak és random próbálnak vizet találni. Kevés legyen az, hogy ” ott x méter mélyen vizet találtak. Komoly geológiai különbségek lehetnek akár néhány száz méterrel távolabb.

A gyöngyösi mérés 105 méteres kútmélységet határozott meg 2022.őszén. A furat 220-230 cm, a béléscső 125 mm átmérőjű. Víz hozama csak megbecsülhető lett volna, akár további mélyítő fúrás is szükséges lett volna.

Az árajánlat megismerése és a nagyon hosszú megtérülési idő eldöntötte a kút elkészítését.

Megnevezés Ft
Fúrási díj, 20.800 Ft/m 2.184.000
Sűrítő anyagok 80.000
Csavarkötéses béléscsövek:
125/6,3/1 – 21 m, 9.950 Ft/m 208.950
125/5.0/0 – 84 m, 6.670 Ft/m 560.280
Csövek szállítási költsége 50.000
Fúrógép üzemanyag, 480 Ft/l 320.000
Fel-, levonulás 320.000
Szállás díja 240.000
Összesen: 3.963.230

A megrendelőnek is lettek volna költségei: -fúróiszap eltávolítás, – elektromos ára,- 35-40 köbméter víz, -3,5-4,5 köbméter 4/8 mm-es gyöngykavics, -szükséges elektromos és vízvezeték.- nagy teljesítményű csőszivattyú.- tisztító szivattyúzás és beüzemelés . Ez újabb 800.000 forint. Ha elkészült volna a kút az eredetileg meghatározott paraméterek alapján, 1 méterre jutó költsége 45400.-Forint lett volna!