Leander fiatalító metszése.

Sok-sok év után, amikor nagy virágcserepet is kinőtte leanderünk, felkopaszodott, a virágföldet teljesen átszőtte, amikor nem hoz annyi szép virágot, hajtásai csenevészekké válnak, betegségekre pedig fogékony lesz,szükségessé válik leanderünk teljes felújítása. Célszerű áprilisra időzíteni ezt a feladatot, amikor már nappal 15-20 Celsiusra emelkedik a hőmérséklet és bátran kirakhatjuk a szabadba.

Élezzük meg metszőollónkat, karvágó ollónkat, fűrészünket és kellő elhatározottsággal kezdjünk a munkának.

Leander visszametszve

Leander ifjítás

Első feladatként vágjuk vissza az ágakat 10-15 centiméteres hosszúságokra. Az elszáradt részeket a növény élő részéig metsszük, ügyeljünk, hogy a metszfelület sima, roncsolásmentes legyen. Metszés előtt denaturált szesszel, vagy hipóval fertőtlenítsük az eszközeinket a leanderrák terjedésének megakadályozása ellen.

Leander régi gyökérzete

Leander fiatalítás

Vegyük ki a növényt a virágcserépből, helyezzük stabil elfektetett helyzetbe.

Leander gyökérmetszése

Leander gyökérmetszése

Ásóval hasítsuk le a földlabda, a gyökérzet felét. Ügyeljünk, hogy arányos maradjon a „maradó” gyökérzet.

Virágcserép előkészítése

Virágcserép előkészítése

A virágcserép alján levő lyukakat takarjuk le papírtörölközővel, hogy a virágföld ne mosódjon ki az öntözés során az alátétbe, vagy teraszburkolatra.

Ültetési mélység

Leander ültetése

A leander visszaültetéséhez használjunk Florasca Bio C típusú virágföldet. Helyezzünk a virágcserépbe annyi földet, amennyivel a leander töve eredeti magasságba kerül, biztosít 6-8 cm öntözéshez szükséges szintet.

Alapos beöntözés

Leander beöntözése

A beültetett leandert alaposan öntözzük be, hogy ne maradjanak légüregek a gyökérzet mellett.

Ezt követően biztosítsuk a talaj egyenletes nedvességtartalmát.

Leander hajtásai

Leander hajtásai

Néhány héten belül a napra kihelyezett leander rejtett rügyeiből tömegesen fejlődnek a fiatal hajtások. Végezzünk kombinált növényvédelmi permetezést atka-pajzstetű-gombabetegségek ellen.

A legerőteljesebb 8-10 hajtást hagyjuk meg egyenletes eloszlásban, a többit távolítsuk el. A dinamikus fejlődéshez használjunk muskátli, vagy más virágzó növényeknek ajánlott műtrágyát, vagy azok tápoldatát.

Hogyan tehetjük csodássá balkonunkat, teraszunkat?