Leander fiatalító metszése.

Sok-sok év után, amikor nagy virágcserepet is kinőtte leanderünk, felkopaszodott, a virágföldet teljesen átszőtte, amikor nem hoz annyi szép virágot, hajtásai csenevészekké válnak, betegségekre pedig fogékony lesz,szükségessé válik leanderünk teljes felújítása. Célszerű áprilisra időzíteni ezt a feladatot, amikor már nappal 15-20 Celsiusra emelkedik a hőmérséklet és bátran kirakhatjuk a szabadba.

Élezzük meg metszőollónkat, karvágó ollónkat, fűrészünket és kellő elhatározottsággal kezdjünk a munkának.

Leander visszametszve

Leander ifjítás

Első feladatként vágjuk vissza az ágakat 10-15 centiméteres hosszúságokra. Az elszáradt részeket a növény élő részéig metsszük, ügyeljünk, hogy a metsz felület sima, roncsolásmentes legyen. Metszés előtt denaturált szesszel, vagy hipóval fertőtlenítsük az eszközeinket a leanderrák terjedésének megakadályozása ellen.

Leander régi gyökérzete

Leander fiatalítás

Vegyük ki a növényt a virágcserépből, helyezzük stabil elfektetett helyzetbe.

Leander gyökérmetszése

Leander gyökérmetszése

Ásóval hasítsuk le a földlabda, a gyökérzet felét. Ügyeljünk, hogy arányos maradjon a „maradó” gyökérzet.

Virágcserép előkészítése

Virágcserép előkészítése

A virágcserép alján levő lyukakat takarjuk le papírtörölközővel, hogy a virágföld ne mosódjon ki az öntözés során az alátétbe, vagy teraszburkolatra.

Ültetési mélység

Leander ültetése

A leander visszaültetéséhez használjunk Florasca Bio C típusú virágföldet. Helyezzünk a virágcserépbe annyi földet, amennyivel a leander töve eredeti magasságba kerül, biztosít 6-8 cm öntözéshez szükséges szintet.

Alapos beöntözés

Leander beöntözése

A beültetett leandert alaposan öntözzük be, hogy ne maradjanak légüregek a gyökérzet mellett.

Ezt követően biztosítsuk a talaj egyenletes nedvességtartalmát.

Leander hajtásai

Leander hajtásai

Néhány héten belül a napra kihelyezett leander rejtett rügyeiből tömegesen fejlődnek a fiatal hajtások. Végezzünk kombinált növényvédelmi permetezést atka-pajzstetű-gombabetegségek ellen.

A legerőteljesebb 8-10 hajtást hagyjuk meg egyenletes eloszlásban, a többit távolítsuk el. A dinamikus fejlődéshez használjunk muskátli, vagy más virágzó növényeknek ajánlott műtrágyát, vagy azok tápoldatát.

Mikor és hogyan metszhetünk egy megfelelő kondícióban levő leandert?

Metszés tavasszal.

A leander virágrügyeit az előző évben neveli, a hajtások csúcsán. Ha tavasszal túlzottan visszavágjuk, jelentősen csökkenni fog a virágzatok száma. Áprilisban a fagyok megszűnése után kihelyezett növényt először szemrevételezzük. A megnyúlt, túl hosszú, vagy vékony hajtásokat vágjuk vissza felére, harmadára. A hajtások többségéhez nem nyúlunk.

Másik leander metszése előtt hypóval fertőtlenítse a metszőollót! Elkezdhetjük a virágzó növényekhez alkalmas műtrágyázást és az első komplex növényvédelmi permetezést. Nyáron az elvirágzott, kihajló, sérült, sűrűsítő ágakat visszavághatjuk, formázhatjuk a lombozatot. Inkább gömb, mint megnyúlt koronát neveljünk.

Metszés ősszel.

Az egészséges, idősebb, átlagos fejlettségű leandereket a teleltetés előtt október végén nyugodtan megmetszhetjük akár 60-80 cm-es hajtás hosszúságra az elvirágzott hajtásokat. A vékonyabb, beteg, sérült, vagy sűrűsítő ágakat távolítsuk el. Tartsuk szem előtt, hogy a jövő évi kora nyári virágzatok már a rügyekben vannak, az erős visszametszés csökkenteni fogja a kezdő virágzást!

Részesítsük a leandert alapos, lemosójellegű gombaölő-rovarölő-atkaölőszeres permetezésben. A téli tárolás során ugyanis felszaporodhatnak a károsítók, melyeket kora nyáron már elég nehéz lesz leküzdeni. A téli teleltetést október végétől-március közepéig fagymentes, de 10 Celsiusnál nem melegebb hőmérsékletű, világos helyiségben javasolt.