Jezsámen-Phyladelphus a kertek koszorús lánya.

A közönséges jezsámen / Phyladelphus coronarius / a múlt század divatos növénye volt a Lajtán túl. Nagyon sok fajtát nemesítettek, szelektáltak a nyugat-európai kertészek. Az utóbbi 20 évben nagyon sok eljutott Magyarországra is. Egyikük másikuknál alig lehet lényeges különbséget látni. Van közöttük alacsony-középmagas és magas, szimpla és teltvirágú, enyhén illatos és illatos fajta. Vásárláskor ezek megismerése után döntsünk, milyen tulajdonságokkal rendelkező fajta alkalmas adott kertrészünk beültetésére. Felhasználhatóak szoliterként, cserjecsoportban, lombhullató sövénynövényként. Nyáron akár vágott virágként is felhasználhatjuk díszítésre.

Philadelphus virginalis ‘Innocence’

Philadelphus virginalis 'Innocence'

Philadelphus virginalis ‘Innocence’ tarka levelű jezsámen. 1,5-2 méter magasra megnövő lombhullató díszcserje. Levelei sárgás-krém fehér színnel márványozottak. Fehér, illatos nagy virágait június elején hozza.

Ára: 7,5 literes konténerben 3500.-Ft/db.

Philadelphus ‘Belle Etoile’

Philadelphus Belle Etoile

Philadelphus ‘Belle Etoile’ illatos jezsámen. Sűrű, széthajló hajtásrendszerű 1-1.5 méter magasra lassan megnövő lombhullató cserje. Illatos fehér virágait június- július-augusztusban élvezhetjük.

Jelenleg nem kapható.

Philadelphus 'Girandole'

Phyladelphus Girandole

Philadelphus ‘Girandole’ 1,5-2 méter magasra megnövő felfelé törekvő, később elhajló hajtásrendszerű jezsámen fajta.. Fél telt, krém fehér illatos virágait júniusban hozza.Levelei kihegyesedők, sötétzöldek, ősszel sárgára színeződnek.

Ára: 2 literes konténerben 2500.-Ft/db

Philadelphus lewisii 'Watertoon'

Philadelphus lewisii 'Watertoon'

Philadelphus lewisii ‘Watertoon’ – 1,5-2 m magasra megnövő, nagy, terebélyes lombhullattó gyors növésű, hosszú életű jezsámen fajta. Fehér, nagy illatos virágait június végétől hozza. Napos kertrészt, tápanyagban gazdag üde talajt kedveli.

Jelenleg nem kapható.

Philadelphus ’Snowbelle’

Phíladelphus Snowbelle

Phyladelphus ’Snowbelle’ 1-1,5 m magasra megnövő, sűrű hajtásrendszerű jezsámen fajta. Június elejétől tömegesen hozza rendkívül illatos dupla telt virágait. 4-5 cm-es levelei zöld színűek.

Ára: 5 literes konténerben 2900.-Ft/db

Philadelphus ‘Kalina’ – illatos jezsámen. A felfelé törekvő hajtásrendszerű, 2-2,5 méter magasra megnövő lombhullató cserje. Lándzsás levelei világos zöldek. Hófehér virágai 3-4 cm nagyok, négy sziromból állnak, világos sárga porzókkal, intenzíven illatosak. Június-július virágzási ideje. Jól tűri a városi viszonyokat, szárazságtűrő.

Ára: 2 literes konténerben 2500.-Ft/db

Philadelphus ‘Schneesturm – teltvirágú jezsámen. Mereven felfelé törekvő hajtásrendszere akár 2-3 méter magasra is megnövő, kifele hajló oldalágakkal. Hófehér, telt enyhén illatos virágait csoportosan június-júliusban hozza.

Ára: 5 literes konténerben 2900.-Ft/db

Jezsámen

Jezsámen

Philadelphus-jezsámen gondozása, metszése, növényvédelme.

Ültetési hely kiválasztása.

A látványos virágzás érdekében napos kertrészbe ültessük. Félárnyékos helyen legalább hat órányi napsütést kapjon. Átlagos, tápanyaggal feltöltött rendszeresen öntözött, üde talajt igényel, nem szereti a levegőtlen kötött talajt, a tartós szárazságot. Telepítsük vegyes dísznövény csoportba, szoliternek, sövénynek. Vegyük figyelembe, hogy dinamikusan fejlődik, biztosítva legyen a megfelelő térállás.

Első évben kiemelten fontos az egyenletes öntözés, idősebb korában elviseli a részlegesen aszályos időjárást. Ez azonban a növény legyengülésével jár, veszít szépségéből. A látványos virágzás csak egyenletesen nyirkos talajon történik. Téli fagytűrésük kiváló, -25 Celsius fokot kibírja. Elviselik a szeles területeket. A túlöntözött, pangó vizes, levegőtlen talajviszonyokat nem viseli el. Először a levelek megsárgulnak, majd lehullanak a bokorról.

Metszése.

Ültetés után a vékonyabb vesszőket felére, a vastagabbakat kétharmadára metsszük vissza. A jezsámen az egyesztendős vesszőkön hozza a virágokat, ezért márciusban csak a sérült, elhalt, egymást dörzsölő részeket távolítjuk el. Általában 3-4 évig nincsen szükség nagyobb metszésre, amennyiben nyáron virágzás után kimetszettük az elvirágzott részeket. Ezt követően már ifjítani szükséges a bokrot tavasszal. Egyenletesen a föld felett 20-30 cm-re lemetsszük az elöregedett gallyak egyharmadát. Hatására sok új hajtás fog fejlődni. A téli metszést nem szereti a jezsámen, mert a vesszők a metssz felületen keresztül kiszáradhatnak a fagyban.

A metszés idejét meghatározhatja az is, hogy a tarka lombozat legyen, vagy a dús virágzás látványossága.kertünkben.az adott fajtánál. A díszítő lombozat / Innocence fajta / , vagy formázott bokor kialakításánál virágzás előtt, márciusban végezzük el a metszést. Nagyobb lesz az új hajtásnövekedés.

Amennyiben a dús virágözön célunk, virágzást követően júliusban távolítjuk el az elvirágzott vesszőket. A virágok az előző esztendőben fejlődött vesszőkön nőnek.

 

Növényvédelme.

Gombabetegségek közül a lisztharmat károsítja szürkés bevonatával az elszáradó leveleket, hajtásokat időnként, Kéntartalmú készítményt használjunk ellene. Száraz, forró környezetben az atkák szaporodnak fel nyáron. Ekkor a levelek széle szárad, pöndörödik, fény felé tartva apró tűszerű szívásnyomokat látni. Csak atka ölő szeres védekezés fog segíteni, vagy a károsított részek eltávolítása. Párás időben szaporodnak el a leveleken és fiatal hajtásokon a levél tetvek és más rovar kártevők. Használjunk széles hatásspektrumú rovar ölőszert gombaölőszerrel kiegészítve. Az erősebb fertőzések blokkolják a növény fejlődését, elmaradhat a következő évi virágzás.

 

Trágyázása.

A bőséges virágzás érdekében tavasszal, vagy ősszel Florasca komposztált szarvasmarha trágya, Cofuna trágya kiszórása célszerű. Kiegészítésként nyáron kloridszegény műtrágya kijuttatása a mikroelemek pótlását biztosítja. Az optimális tápanyag ellátásával lehet csak biztosítani a fajtára jellemző méret, szín és illat kialakulását. A magas nitrogén tartalmú trágyák / gyepműtrágya/ a virágképződés rovására erős, lazaszerkezetű hajtásnövekedést generálnak.