Cserépkertészet

A kertészkedő kertjében, erkélyén júliusban, augusztusban találkozhat a mediterrán vidékekre jellemző szárazsággal, forrósággal. Öntözéssel tudja csak pótolni a hiányzó csapadékmennyiséget. A Földközi-tenger környékén élők évszázadok óta tudják, hogyan neveljenek dísznövényeket aránylag kevés öntözővíz felhasználásával, tökéletesen alkalmazkodnak klimatikus adottságaikhoz. Akik jártak már ezeken a vidékeken, tájakon láthatták, hogy virágaikat terrakottákban, kőedényekben nevelik. A terrakotta máz nélkül égetett agyagcserép. Ókori falfestményeken, mozaikképeken szinte mindenhol látható az ember környezetében. A ma élők is ebben nevelik a leandert, rózsát, begóniát és megannyi számunkra ismeretlen növényt. Magyarországon is egyre többen ültetik növényeiket különböző edényekbe, virágtartókba. Fenntartásuk, kezelésük egyszerű a kezdeti „nagyberuházás” hamar megtérül. A terrakotta kertészkedést ezért ajánljuk Kezdő kertészeknek. Kell hozzá egy terrakotta, egy általunk választott, a környezetbe illő és alkalmazkodó növény és a növény igényének megfelelő földkeverék.

Olasz terrakotta virágtartók

Olasz terrakotta virágtartók

A terrakotta

Az ember évezredek óta munkálja az agyagot, ősi művészete. A nehéz munkát ma már korszerű technológiával végzik, sorozatban gyártják azokat a formákat, méreteket, amelyek az ókori időszak óta beilleszkedtek az ember környezetébe. A kiváló alapanyag csak egyes vidékeken bányászható, biztosítéka a tökéletes minőségnek, korlátozott fagyállóságnak. Semleges kémhatása nem változtatja meg a talaj pH értékét. Porózus szerkezete biztosítja a gyökerek légzését a megfelelő párolgás általi hűtést. Fontos szempont a forma és méret kiválasztása. A formának harmóniában kell lennie a növény külső megjelenésével, gyökérzetének, hajtásrendszerének elhelyezkedésével. Méretének a dísznövény igényéhez kell igazodnia. Stabil legyen beültetett állapotban, ellenkezőleg az első szélvihar után pótolnunk kell. A „gyári szín” csak a cserép beáztatásáig tart a víztől sötétebb árnyalatúvá válik.

Később a használat során a talajban, öntözővízben található ásványi sók „kiütnek” külső falukon, patinássá válik, harmonizál a természettel. Az öregedési folyamatot lehet gyorsítani, ha joghurttal bekenjük a terrakottánk külsejét és peremét. Kezdetben ugyan gusztustalan lesz, ám hamarosan mohásodás kezdődik nyirkos, árnyékos helyen. A girlandos, mintás cserepek drágábbak a hagyományosnál. Szépségük a magasabb növésű növényeknél hangsúlyosabb. Csüngő növények /muskátli, petúnia, verbéna, begónia/ takarják a cserép oldalát, így az egyszerű cserepek megfelelnek tartásukhoz. Ültetés előtt alaposan áztassuk, be az edényeket különben a talajból a növények elől fogják a vizet elvonni. A cserép is foltos marad az egyenetlen víztartalom miatt. Használjunk vízhatlan, impregnált cserépalátétet az öntözővíznek. Vásárláskor kopogtatással kongassuk meg a terrakottát ujjunkkal. Ha érces hangú, nem „repedt cserép” hangú akkor hosszú-hosszú éveken keresztül fognak szolgálni. Szemben a hulladékokból préselt műanyag edényekkel, melyek a napon néhány év alatt tönkremennek.

Sunin Muskátli és balkon virágföld

Milyen növényt válasszunk?

Mielőtt bármit vásárol, vagy ültet, vizsgálja meg a tervezett környezetét. Milyen a fényviszony napközben, milyen a szélerősség viharos időszakban. Sok bosszúságot előzhet meg a növény nevelése során. Fényigényes növények közé tartozik a petúnia, muskátli, rózsa, oroszlánszáj, kakastaréj, szegfű, paprikavirág, árvácska, bársonyvirág, leander és a lantána. Félárnyékot igényel a begónia, dália, páfrányfélék, nebáncsvirág, hortenzia, liliom, azáleák, rododendronok, selyemmályva, hibiszkuszok. Figyelje, meg milyen dísznövényeket nevelnek hasonló körülmények között szomszédjai, amelyek szépek, nyugodtan választhatjuk. Célszerű mégis a „konténerkertészkedést” olcsó, igénytelen dísznövényekkel kezdeni, majd az ápolást jobban igénylő társaikkal folytatni. Petúnia-tavasszal palántaként vásárolható egynyári dísznövény. Csak virágzó méretben vásároljuk, megelőzve így a színekkel, virágmérettel kapcsolatos melléfogást. A magas növésűek elé ültessünk csüngő /pendula/ változatot. A földet minden évben cserélnünk kell a gombabetegségek fellépése ellen.

Muskátli-a legnagyobb hagyománnyal rendelkező dísznövényeikhez tartozik. Célszerű minden évben új növényt nevelni, vagy vásárolni, ha „virágözönt” szeretnénk. Nyár végén dugványozzuk gyökereztetőpor használatával. Különböző változatai ismertek /közönséges, angol, futó, fél futó, borostyánlevelű, illatos levelűek. Javasoljuk vegyesen történő ültetésüket. Dáliák-a nemesítő munka eredményeként ma már alacsony növésű /10-30 cm/ változatai ismertek. Áprilisban, tőzegben, nyirkos, meleg környezetben hajtassa, majd a kései fagyok után ültesse állandó helyére. Begónia- ültethetjük palántáról, de csomagos gumó hajtatásával. Vásárlás során ügyeljen a gumó méretére és „frissességére”, életképességére. Üzletekben gyakran ő is kiszárad a polcon a magas hőmérséklet miatt. Vegyesen ültessük a teltvirágú, fodros virágú, pendula fajtákat. A dísznövények helyett a fél futó paradicsom, tojásgyümölcs, törpegyümölcsfák is alkalmasak terrakotta edényben történő nevelésre, különleges megjelenést nyújtanak. Érdemes ültetésük előtt szakkönyvekből ötletet meríteni.

Virágföld megválasztása

Épp annyira fontos feladat, mint a növény kiválasztása. A dísznövények díszítőértékét nagymértékben növeli a tudományos kutatómunka eredményeként összeállított és ipari méretekben gyártott, ellenőrzött minőségű földkeverék. A speciális földkeverék sokáig biztosítják a levegős, jó vízgazdálkodású talajszerkezetet, a megfelelő kémhatást, valamint a növény számára szükséges tápanyagokat. Tőzegtartalmuk kiegyenlíti a kémhatásváltozást, megköti a káros sókat, egyenletes vízháztartást biztosít. Az „A” jelű földkeverék magas tőzegtartalma miatt laza szerkezetű, jó víztartó képességű, savanyú /5,5 pH/ és magas nitrogéntartalmú. A begóniák, páfrányok, azáleák, rododendronok, hortenziák talaja. A „B” jelű kissé kötött, tartós szerkezetű, jó vízháztartású és gyengén savanyú /6-6,5pH/. A petúniák, dáliák, mályvák, hagymás és gumós dísznövényeknél használjuk. A „C” jelű virágföld kötött, de jó szerkezetű és vízháztartású, közömbös kémhatású /7pH/ keverék a rózsa, muskátli, leander és szegfűfélék talaja.

Ápolási munkák

Az öntözés napi feladataink közé tartozik a nyári időszakban. A talaj ne száradjon ki, de túlöntözve sem legyen, mindkettő káros a növény számára. Ha a terrakotta alját tőzeggel, kókuszrosttal, agyag granulátummal béleljük, növelhetjük a vízháztartás mértékét. Nyáron hetente- kéthetente tápoldatozzunk. Az előírt adagolást folyamatosan tartsuk be. A növényvédelemnél hasznos a beteg részek folyamatos eltávolítása a növény „tisztántartása”. Szakkönyvből próbáljuk meghatározni a fellépő károsítókat, kórokozókat és ennek megfelelően védekezni.