Tűztövis a rigók gyümölcsfája

Az elmúlt húsz év alatt terjedtek el látványosan a tűztövisek /Pyracantha sp./ hazánkban a nemesített hibrid fajták megjelenésével. Ők már fagytűrőbbek, a varasodással, az erwiniás tüzelhalással szemben ellenállóbbak.  Nem utolsósorban terméseik nagyok, szép színűek az alapfajhoz viszonyítva. Éppen ezért ne ültessük az alapfajt a Pyracantha coccineát ha nem muszáj. A kertekben történő felhasználása több lehetőséget biztosít. Ültethetjük szoliterként, cserjecsoportba, vagy áthatolhatatlan sövénynek. De ha acélhuzalból a falon masszív támaszrendszert építünk, akkor a ’Red Column’ fajtából a vadszőlőhöz hasonló takarást nevelhetünk a déli oldalon.

Pyracantha coccinea ’Red Column’

Tűztövis gondozása.

Ahhoz, hogy minden évben nagyon sok virág, majd termés legyen, a növényen napos kertrészbe kell ültetni. Lehet félárnyékos helyre is, de ott kevesebb bogyót fog teremni. A talaj szempontjából nem igényes, de javasolt ültetéskor bőségesen komposztált marhatrágyával ellátni és évente klórmentes cserjeműtrágyával tápozni. Az ültetést követő években rendszeres öntözést igényel, később, amikor gyökérzete mélyebbre kúszik már szárazságtűrő. Fehér kis bokrétás virágzatai májusban-júniusban nyílnak.

Fürtökben hozza bogyóterméseit, amelyek színe és nagysága fajtától függ, augusztus elejétől kezdenek el színesedni. A bogyók februárig a bokron díszítenek, a rigók és más énekesmadarak téli tápláléka emiatt a madárbarát kertek alapnövénye A Pyracantha vesszőjén levő tövisek biztosítják, hogy áthatolhatatlan sövényt tudjunk nevelni az illetéktelen behatolók ellen. Járdák, autóbeállók, teraszok, játszó helyek mellé ezért ne ültessük. Lombozata télizöld / nem örökzöld /, tartósan tavaszig a rügyfakadásig a bokron maradnak.

A Semiramis kertközpontban Gyöngyösön konténeres dísznövényként egész szezonban kaphatóak, így fagymentes időszak kivételével bármikor ültethetőek.

Pyracantha coccinea ’Red Column’ oszlopos növésű sötétpiros tűztövis. Gyors növekedésű, évente 30-60 centimétert nő. Felfelé törekvő hajtásrendszerű díszcserje. Kiváló sövénynövény, akár 3 m magasságig zárt, áthatolhatatlan falat alkot. Levelei örökzöldek, virágai fehérek, bogyó augusztusban kezdenek beszíneződni. Szereti a napos kertrészt, üde tápanyagban gazdag talajt. Nyírt sövénynek, szoliternek ültessük. Téli hideget, átmeneti szárazságot jól tűri.

Pyracantha coccinea ’Orange Glow’

Pyracantha coccinea ’Orange Glow’ narancssárga bogyójú tűztövis. Közepes növekedésű, sűrű, áthatolhatatlan lombozatú dísznövény. Májusban hozza tömegesen fehér virágzatait, augusztus közepén már színeződnek nagy bogyói. Sötétzöld ovális levelei ősszel bronzosra váltanak. Optimális körülmények között 30 évig díszlik. Ültessük szoliterként napos helyre, hogy hatalmas bogyótömegével látványos eleme legyen díszkertünknek.

Ár: 2 literes konténerben 1900.-Ft/db

Ár: 5 literes konténerben 2400.-Ft/db

Pyracantha coccinea ’Soleil d Or’

Pyracantha coccinea ’Soleil d Or’ citromsárga bogyójú tűztövis. Közepes növekedési eréllyel 1,5-2 m magasra, 2-3 m szélesre is megnövő, sűrű hajtásrendszerű díszcserje. Fényes zöld levelű fajta. Illatos virágzásával és fürtös bogyótermésével díszíti kertünket. Rendkívül szívós fajta, napra ültessük feltétlen. Pillangók, énekesmadarak szeretni fogják.

Ár: 5 literes konténerben 2200.-Ft/db

Pyracantha coccinea Teton

Pyracantha coccinea ’Teton’ törpe narancssárga bogyójú tűztövis.1-1,5 m magasra az többi fajtánál lassúbb növekedésű alacsony örökzöld díszcserje. Hajtásrendszere sűrű, oszlopos habitusú. Levelei aprók, fényes sötétzöldek.  Előző évben fejlődött hajtásain április-májusban hozza tömegesen fehér virágait, majd augusztus közepétől narancssárga bogyóit. A napos kertrészben, tápanyagban feltöltött, üde talajban hozza a legtöbb termést. Kiváló megoldást jelent alacsony nyíratlan, vagy nyírt sövénynek, sziklakertekbe, rézsűre telepítve.

Ár: 5 literes konténerben 3000.-Ft/db

A Pyracantha-tűztövis metszése:

A tűztövist évente metsszük, hogy szép habitusú sűrű bokrot, sövényt neveljünk belőle. Figyelembe kell vennünk, hogy a virágrügyek az előző évben differenciálódnak. Ha nagyon visszametsszük növényünket, könnyen elmarad a bogyótermés, viszont az új hajtások nagyon sokat fognak nőni. A helyes arányt 1-2 év alatt kitapasztalható. Az idősebb bokrok fiatalítása is egyszerű, elegendő 30-50 centiméterre a föld felett eltávolítani az öreg ágakat tavasszal és történjen egy bőséges trágyázás. A tűztövis évi kétszeri metszésével már egy sűrű habitusú növényt kapunk, amely egy kis fantáziával társítva bármilyen formává alakítható. Félgömb, hasáb, piramis, kockaformára metszés már csak térlátás és ügyesség kérdése.

Tűztövis az áthatolhatatlan kerítés

Pyracantha-tűztövis sövény

Ismerje meg Magnóliáinkat-liliomfáinkat!

Ismerje meg saját nevelésű díszcserjéinket!