Tűztövis a rigók gyümölcsfája

Az elmúlt húsz év alatt terjedtek el látványosan a tűztövisek /Pyracantha sp./ hazánkban a nemesített hibrid fajták megjelenésével. Ők már fagytűrőbbek, a varasodással, az erwiniás tüzelhalással szemben ellenállóbbak. Nem utolsósorban fehér virágzataik, terméseik nagyok, szép színűek, bőségesen jelennek meg a bokron az alapfajhoz viszonyítva.

Fajtától függően lehetnek sárgák, narancssárgák, vörösek, pirosak. Kis almatermésük borsó nagyságúak, fürtökben teremnek. Éppen ezért ne ültessük az alapfajt a Pyracantha coccineát ha nem muszáj. Nevét a vesszőkön fejlődő tüskékről kapta, mely állatnak, embernek áthatolhatatlan élő kerítést jelent sövényként telepítve.

A madaraknak viszont védelmet, fészkelő helyet, téli táplálékot biztosítanak a hideg hónapokban. Néhány fagyos nap után bogyója megpuhul, veszít savasságából. A rigók ekkor el sem hagyják a bokrot amíg lenem ették az összeset. Egyszerűen nevelhető, igénytelen, hosszú életű díszcserje. Ősszel és télen biztosít színes látványt amikor más cserjék fák már elvesztették leveleiket. Sokan idegenkednek tőle. Nem kell simogatni!

Pyracantha coccinea Red Column

A Semiramis kertközpontban Gyöngyösön konténeres dísznövényként egész szezonban kaphatóak, így fagymentes időszak kivételével bármikor ültethetőek.

Pyracantha coccinea ’Red Column’ oszlopos növésű sötétpiros tűztövis. Gyors növekedésű, évente 30-60 centimétert nő. Felfelé törekvő hajtásrendszerű díszcserje. Kiváló sövénynövény, akár 3 m magasságig zárt, áthatolhatatlan falat alkot. Levelei örökzöldek, virágai fehérek, bogyó augusztusban kezdenek beszíneződni. Szereti a napos kertrészt, üde tápanyagban gazdag talajt. Nyírt sövénynek, szoliternek ültessük. Téli hideget, átmeneti szárazságot jól tűri.

Pyracantha coccinea ’Red Column’

Pyracantha coccinea ’Orange Glow’ narancssárga bogyójú tűztövis. Közepes növekedésű, sűrű, áthatolhatatlan lombozatú dísznövény. Májusban hozza tömegesen fehér virágzatait, augusztus közepén már színeződnek nagy bogyói. Sötétzöld ovális levelei ősszel bronzosra váltanak. Optimális körülmények között 30 évig díszlik. Ültessük szoliterként napos helyre, hogy hatalmas bogyótömegével látványos eleme legyen díszkertünknek.

Ára: 5 literes konténerben 3900.-Ft/db

Pyracantha coccinea ’Orange Glow’

Pyracantha coccinea ’Soleil d Or’ citromsárga bogyójú tűztövis. Közepes növekedési eréllyel 1,5-2 m magasra, 2-3 m szélesre is megnövő, sűrű hajtásrendszerű díszcserje. Fényes zöld levelű fajta. Illatos virágzásával és fürtös bogyótermésével díszíti kertünket. Rendkívül szívós fajta, napra ültessük feltétlen. Pillangók, énekesmadarak szeretni fogják.

Ára: 2 literes konténerben 2500.-Ft/db

Ára: 5 literes konténerben 3500.-Ft/db

Pyracantha coccinea ’Soleil d Or’

Pyracantha coccinea ’Teton’ törpe narancssárga bogyójú tűztövis.1-1,5 m magasra az többi fajtánál lassúbb növekedésű alacsony örökzöld díszcserje. Hajtásrendszere sűrű, oszlopos habitusú. Levelei aprók, fényes sötétzöldek. Előző évben fejlődött hajtásain április-májusban hozza tömegesen fehér virágait, majd augusztus közepétől narancssárga bogyóit.

A napos kertrészben, tápanyagban feltöltött, üde talajban hozza a legtöbb termést. Kiváló megoldást jelent alacsony nyíratlan, vagy nyírt sövénynek, sziklakertekbe, rézsűre telepítve.

Jelenleg nem kapható.

Pyracantha coccinea Teton

Pyracantha hybrid „Fire Light” – „tűz fénye” fajta. Télizöld levelei kihajtásig a bokron maradnak, emiatt jó takaró sövénynövény. Fehér virágzatai tömegesen díszítenek júniusban. Narancsszínű bogyótermése nagyméretű, szeptembertől januárig borítja a cserjét. Levelei hosszúkásak, 3-5 cm méretűek. Fiatal hajtásai barnás-vörös színűek más fajtáktól eltérően. Metszés nélkül gyorsan megnőhet 2-3 méter magasra.

Ára: 5 literes konténerben 3500.-Ft/db

Tűztövis az áthatolhatatlan kerítés

Pyracantha-tűztövis sövény

Tűztövis gondozása, metszése, növényvédelme.

Ültetési hely kiválasztása.

Fényigényes növény, ezért ahogyan csökken a megvilágítottsága, úgy lesz egyre kevesebb virág és termés a növényen. Az árnyékot nem szereti. -18-20 Celsius fokot még elviseli, viszont örökzöld lombozata a téli napsütésben megbarnul, leszárad, ezért fontos késő ősszel alaposan beöntözni. Ültessük átlagos tápanyaggal feljavított talajba, öntözhető kertrészbe. A pangó vizes kötött talajt nem bírja, viszont elviseli idős korában az aszályos időszakot. Ismerni kell az adott fajta végső méretét mielőtt szoliterként, cserjecsoportba, sövénynek, virágtartóba, vagy falra futtatva ültetjük. A gombabetegségek elkerülése érdekében válasszunk szellős, lég járta helyet.

Járdák, autóbeállók, teraszok, játszó helyek mellé ezért ne ültessük. Nyírott sövénynél folyómétereként legalább 2 növényt ültessünk, hogy „ne legyenek ablakok a bokrok között. Ültethető nagyobb virágtartóba is, a ‘Teton’ fajtát választva. Lombozata télizöld / nem örökzöld /, tartósan tavaszig a rügyfakadásig a bokron maradnak.

Metszése.

Tavaszi ültetése után a vékonyabb hajtásokat felére, a vastagabbakat kétharmadára vágjuk vissza. A következő két-három évben tavasszal távolítsuk el a törött, elhalt, egymást keresztező, dörzsölődő részeket, alakítgassuk a bokrot, sövényt. Figyelembe kell vennünk, hogy a virágrügyek az előző évben differenciálódnak és a második éves vesszőkön hoz termést. Ha nagyon visszametsszük növényünket, könnyen elmarad a bogyótermés, viszont az új hajtások nagyon sokat fognak nőni. A helyes arányt 1-2 év alatt kitapasztalható. A díszcserjét a kívánt méretben és formában kell tartanunk az ezt követő években.

A metszésre alkalmas időpont a májusi virágzás is. Látjuk mely ágakon vannak bőven és melyeken ritkábban. Visszavágjuk felére az idősebb, elöregedett gallyakat, kimetsszük a középső, sűrítő részeket, szellősé, napsütötté tesszük belső szerkezetet. A vékony egyéves vesszőket metssze harmadára, felére. Ekkor formázhatjuk a növényt szélességében és magasságában. Idősebb, felkopaszodott növényt visszavághatjuk márciusban egyharmadára ifjításként. Nagyon gyorsan fog regenerálódni.

A tűztövis évi kétszeri metszésével már egy sűrű habitusú növényt kapunk, amely egy kis fantáziával társítva bármilyen formává alakítható. Félgömb, hasáb, piramis, kockaformára metszés már csak térlátás és ügyesség kérdése.

Növényvédelem.

Már metszéskor az olló fertőtlenítésével védekezzünk a baktériumos és gombás megbetegedések ellen, mint a varasodás, tűzelhalás. Ekkor a virágok leszáradhatnak, nem hoznak gyümölcsöt, a leveleken fekete foltok jelennek meg, és leesnek, a színes bogyók pedig elfeketednek és összezsugorodnak. Párás, meleg nyáron a levéltetvek, száraz, meleg időben az atkák szaporodnak el. Bogarak, hernyók rághatják a leveleket. Ismerjük fel időben a károsítókat és hatékonyan védekezzünk ellenük.