Hortenzia a Nagyik kedvence.

A hortenziák az utóbbi évtizedekben csak nem eltűntek a kertekből. Valószínűleg az éghajlatváltozás is szerepet játszik ebben. Európába az 1700-as évek végén került egy angol botanikusnak köszönhetően.  A világon legalább 50 faja ismert. A nemesítők munkájának köszönhetően virágzata lapos, félgömb, kúpos és gömbvirág formában, fehér, vörös, rózsaszín, lila, kék színárnyalatokban pompázik. Hazánkban két faj a leggyakoribb: a Hydrangea arborescens a cserjés hortenzia és a Hydrangea macrophylla a kerti hortenzia. Talán utóbbiból adhatják el népszerű cserepes hortenziaként a legtöbbet. A hortenzia virágai valóban lenyűgözőek, felkészültséget igényel szakszerű gondozása. Miután sikerül megismerni a nevelésének alapjait, pénzt és időt takaríthat meg a vásárló. Növeli esélyét, hogy néhány évben látványos, színes virághozam legyen kertünkben. 

Kerti hortenzia fajták.

Kerti hortenzia fajták

A Semiramis kertközpontban Gyöngyösön legnépszerűbb, legszebb fajtákat neveljük:

Hydrangea paniculata ’Limelight’

Hydrangea Lime Light

Hydrangea paniculata ’Limelight’ lime színű cserjés hortenzia 1,5-2 méter magas, felfelé törekvő, sűrű hajtásrendszerű cserje. Közép zöld színű levelei fogazottak. Hatalmas bugás virágzatait júliustól folyamatosan hozza az új hajtásvégeken őszig. A virágok színe kezdetben fehéres világoszöld, majd fehér színű lesz.

Ára: 7,5 literes konténerben 4900.-Ft/db 

Hydrangea paniculata ’Wim s Red’

Hydrangea paniculata ’Wim s Red’

Hydrangea paniculata ’Wim s Red’ piros virágú cserjés hortenzia  1,5-2 méter magasra megnövő, sűrű hajtásrendszerű lombhullató díszcserje. Vesszői pirosak. Közép zöld színű levelei fogazott szélűek. 20-25 centiméteres hatalmas virágzata fehér színű, nyáron rózsaszínűvé változik, őszre pedig bordó lesz. Júliustól késő őszig díszíti a bokrot.

Ára: 7,5 literes konténerben 4900.-Ft/db 

Hydrangea paniculata ’Polar Bear’

Hydrangea paniculata ’Polar Bear’

Hydrangea paniculata ’Polar Bear’ fehér virágú cserjés hortenzia 1,5-2 méter magasra megnövő, felfelé törekvő, sűrű hajtásrendszerű fajta. Hosszúkás levelei élénk zöldek. Krém fehér, majd enyhén rózsaszínbe forduló 30 centiméteres bugavirágzatát június végétől szeptemberig hozza.

Jelenleg nem kapható.

Hydrangea paniculata 'Phantom

Hydrangea paniculata Phantom

Hydrangea paniculata ‘Phantom’ Óriás fehér virágú hortenzia Jó körülmények között akár 2 méter magasra megnövő lombhullató díszcserje.  Élénk zöld tojásdad, fogazott levelei vastagok. Félgömb alakú 15-20 centiméteres virágzatai a kellően savanyú talajban kezdetben hófehérek, majd rózsaszínűre színeződnek. Júliustól folyamatosan virágzik szeptemberig. Hortenzia műtrágyával rendszeresen tápozzuk. Ültethető szoliterként, virágtartóba, cserjecsoportba, vagy nyíratlan sövénynek.

Ára: 7,5 literes konténerben 4900.-Ft/db 

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Hydrangea paniculata ‘Vanille Fraise’ bugás hortenzia. 1,5-2 m magasra megnövő lombhullató díszcserje. Látványosan, tömegével hozza hatalmas krémfehér virágzatait júliustól-szeptemberig. A virágzatok ősszel különleges rózsaszínre, majd vörösre színeződnek. 

Ára: 7,5 literes konténerben 4900.-Ft/db 

Hydrangea arborescens ’Annabelle’

Hydrangea arborescens "Annabelle"

Hydrangea arborescens ’Annabelle’ cserjés hortenzia 1,5-2 méter magasra megnövő sűrű hajtásrendszerű, terjedő tövű, lombhullató díszcserje. Világos zöld, kerekded nagy levelei vannak. Krém fehér, nagyméretű, félgömb virágzatai az egyéves hajtásvégeken jelennek meg június-júliusban.

Ára: 3 literes konténerben 2500.-Ft/db

Ára: 9,5 literes konténerben 4900.-Ft/db

Hydrangea anomala ssp. petiolaris

Hydrangea anomala ssp. petiolaris

Hydrangea anomala ssp. petiolaris-kúszó hortenzia. Léggyökereivel idővel 5-6 m magasra felkúszó lombhullató dísznövény. Lapos, bogernyős krémfehér, illatos virágzatai látványossá teszik július elejétől, A virágzatok az előző évi vesszőkön nőnek. Levelei ősszel sárgára színeződnek.

Ára: 7,5 literes konténerben 4900.-Ft/db 

Hydrangea machrophylla “Red”- piros virágú kerti hortenzia

Ára: 3 literes konténerben 2900.-Ft/db

Hydrangea machrophylla “Red Angel Blue”- kékes-rózsaszín kerti hortenzia

Ára: 3 literes konténerben 2900.-Ft/db

Hydrangea machrophylla White Swan- fehér virágú kerti hortenzia

Ára: 3 literes konténerben 2900.-Ft/db

Hydrangea machrophylla “Nostalgia” rózsaszín virágú kerti hortenzia

Ára: 3 literes konténerben 2900.-Ft/db

Hydrangea serrata “Bluebird” érdeslevelű hortenzia

Ára: 2900.-Ft/db

Hortenzia gondozása, ápolása, metszése.

Ültetési hely kiválasztása.

A hortenzia szereti a reggeli, kora délelőtti napsütést, de nem szereti az ezt követő forró, erős napsütést. Ekkor rendre erősen meghervad a lombozat, megéghetnek a levelek, virágok.Ültessük tehát egy viharos széltől védett, napos reggelekkel, árnyékos délutánnal rendelkező öntözhető kertrészbe. Kerülhet szórt fénybe, árnyékba nem, mivel alig hoz majd virágot. Legalább 6 óra napsütésben legyen része. Ha nagyobb fák és más növények elé, alá ülteti, rendszeresen gondoskodjon egyenletes öntözéséről és tápanyag utánpótlásáról. Kerüljük a déli fekvést, a száraz, nem öntözhető területet. Vegyük figyelembe az adott fajta végső méretét, legyen élettér növekedéséhez. Javasolt  mulcsozni a bokor környékét fenyőkéreggel a kiszáradás, gyomosodás ellen.

Szereti a jó szerkezetű, tápanyagban gazdag üde, savanyú kémhatású talajt. A pH értéktől függően megváltoznak a virágszínek. A kék színűek például rózsaszínre változnak. A mésztűrő fajták kivételével meszes talajon, vagy magas mésztartalmú öntözővíz használatakor levelei megsárgulnak, klorózisosak lesznek. Pangó vizes kötött talajban gyökerei megrothadnak és a növény pusztulását okozzák. Problémás talajviszonyok esetén végezzünk szakszerű talajcserét és nem kell lemondani a hortenziáról. A hortenzia ültethető szoliterként, színes dísznövény csoportba, nyíratlan sövénynek, de akár egy megfelelő méretű virágtartóba.

Metszése.

Ültetést követően tavasszal a vékonyabb vesszőket felére, a vastagabbakat kétharmadára metsszük vissza, hogy szépen bokrosodjon, megerősödjön. A különböző fajtákat eltérően kell gondozni.  A Hydrangea macrophílla  /kerti/ és a Hydrangea serrata /fűrészeslevelű/ fajta csoport virágrügyei a nappalok rövidülésével, a hőmérséklet csökkenésével nyár végén, ősz elején alakulnak ki a vesszőn. Gömbölyded rügyek. Ezért a fő virágzás végén, legkésőbb augusztus első hetéig kell metszeni. Eltávolítjuk a sérült, elhalt, egymást keresztező, sűrűsítő vesszőket, gallyakat. A vékonyabb hajtásokat felére, harmadára vágjuk, ők jelentik majd az újulást. A 4.-5. évtől már szükség van az elöregedett részek talajszint feletti kivágására. Legyen szellős, arányos, formás a hortenzia bokor. Ősszel, télen, tavasszal nem metsszük ezt  a csoportot.

A Hydrangea paniculata /bugás/ és a Hydrangea arborescens /cserjés/ fajta csoport a rügyekből fejlődő az évi új hajtásokon hozza virágzatát.Kora tavasszal a rügyek kihajtásakor szükséges metszeni. A vékony vesszőket egyharmadára, a vastagabbakat felére kell visszavágni. Eltávolítjuk a sérült, elhalt, egymást keresztező, sűrűsítő részeket. Alakítsunk ki egy szimmetrikus kiszélesedő, szellős, napsütötte vázágrendszert, mely megtartja a nagy virágfejeket. Az erős visszametszés nagy virágokat, a gyenge kisebbeket, de nagyobb számút eredményez. A több éves gallyak folyamatos eltávolításával nem lesz szükség erősebb ifjításra. Készíthetünk a bokor köré vázszerkezetet, mely segít megtartani a nagyszámú és súlyú virágzatokat a nyár folyamán.

Tápanyagutánpótlás.

A hortenzia tápanyagigényes növény.

A tápanyag utánpótlás a látványos virágzás eléréséhez kiemelkedően fontos ápolási feladat. Az általunk forgalmazott BIOPON és AGRECOL hortenzia műtrágya több komponensű mikroelemeket is tartalmazó ásványi trágya. Tartós használatával a virágméretük nagyobb lesz, színük csodálatosabb, a növény betegségekkel szemben ellenállóvá válik. Használjuk vegetációban rendszeresen!

Meszes talajnál szükség van a klorózis megakadályozásának érdekében timsós kezelésre. A 100 grammos kiszerelést oldjuk fel 1 literes PET palackba, meleg vízbe /nehezen oldódik/. Ebből a törzsoldatból 1 decilitert öntsünk 10 liter öntözővízbe és nyirkos talajra öntözzük hetente. Bokronként legalább 5 liter szükséges. Hatására élénkebb színűek lesznek a virágzatok.

Növényvédelem.

Az egészséges, jó körülmények között gondozott hortenzia ellenáll az időjárásnak, károsítóknak, betegségeknek.Azért oda kell figyelni rendszeresen a növény változásaira.

-Fagykár: tavasszal megbarnulnak, feketednek rügyei.levelei, fiatal hajtásai.Hagyni kell 2-3 hetet a regenerálódáshoz és azt követően eltávolítani az elhalt részeket.

-Sárguló lombozat: okozhatja meszes talaj, vagy öntözővíz hatására jelentkező klorózis. Ha viszont a fonákon apró szívásnyomokat és pókhálószerű bevonatot látunk atkakártevő van jelen.

-Lilás lombozat: ha tavasszal, vagy ősszel erős hőmérséklet csökkenés éri a növényt. A felmelegedés hatására vissza zöldülnek a levek. Egyes fajtáknál előfordul, hogy ősszel nyugalmi állapotba kerülés előtt így változik levélszínük. Szintén hasonló a tünete a foszforhiánynak, amikor nem megfelelő műtrágyát használunk.

-Pajzstetű: nyár közepére szaporodnak fel a fiatal hajtásokon fehér viaszos bevonatot képezve. Szívogatnak, nyár végére már barna pöttyökké fejlődnek.

-Kendermagbogár: borsónyi darabokat rág ki a levélből az éjszakai órákban.A fő kártételt a földben található lárváik okozzák, melyek teljesen lerágják a gyökereket és a növény pusztulását okozzák.