Hortenzia-Hydrangea a Nagyik kedvence.

A hortenziák az utóbbi évtizedekben csak nem eltűntek a kertekből. Valószínűleg az éghajlatváltozás is szerepet játszik ebben. Európába az 1700-as évek végén került egy angol botanikusnak köszönhetően.  A világon legalább 50 faja ismert. A nemesítők munkájának köszönhetően virágzata lapos, félgömb, kúpos és gömbvirág formában, fehér, vörös, rózsaszín, lila, kék színárnyalatokban pompázik. Hazánkban két faj a leggyakoribb: a Hydrangea arborescens a cserjés hortenzia és a Hydrangea macrophylla a kerti hortenzia. Talán utóbbiból adhatják el népszerű cserepes virágként a legtöbbet.

Kerti hortenzia fajták.

Kerti hortenzia fajták

A faiskolák szaporítják még a Hydrangea paniculátát a bugás hortenziát és a Hydrangea petiolaris a kúszó hortenziákat is. A hortenziák őshazájukban erdők cserjeszintjeiben él ahol a talaj üde, lazaszerkezetű, enyhén savanyú /5,5-6,5 pH/, vagy savanyú /4,5-5,5 pH/ kémhatású. Ha ezeket a körülményeket biztosítani tudjuk kertünkben, ültessünk hortenziát. Az utóbbi évek csapadék hiánya, a nyári perzselő napsütés sok kertben meggyötörte a nem gondosan öntözött, rossz helyre telepített dísznövényeket. Júliusi-augusztusi kánikulában a hajtások, levelek hervadtak, kicsi és színtelen virágokat hoztak. A hortenzia igényét kielégítve válasszuk ki van-e megfelelő kertrész kertünkben. Ahol félárnyék, vagy szórt fény van a nyári-őszi évszakokban, azaz igazán megfelelő. A fajtának megfelelően legyen elegendő tágas tenyészterület, mivel a hajtásvégeken fejlődő hatalmas virágzatok oldalra húzzák a hajtásokat. Kifejezetten nagy virágtartóba is ültethetjük edényes növénynek. A savanyú talajok kivételével célszerű elvégezni az ültető gödör talajcseréjét. Mivel legalább évtizednyire ültetjük a hortenziát, elegendő savanyú virágföldet /Florasca BIO A /, vagy savanyú kertészeti tőzeget /Florasca Királytói tőzeg / használjunk.

Kerti hortenzia
Kerti hortenzia
Kék gömb kerti hortenzia

A Semiramis kertközpontban Gyöngyösön legnépszerűbb, legszebb fajtákat neveljük:

Hydrangea paniculata ’Limelight’

Hydrangea paniculata ’Limelight’

Hydrangea paniculata ’Limelight’ lime színű cserjés hortenzia 1,5-2 méter magas, felfelé törekvő, sűrű hajtásrendszerű cserje. Közép zöld színű levelei fogazottak. Hatalmas bugás virágzatait júliustól folyamatosan hozza az új hajtásvégeken őszig. A virágok színe kezdetben fehéres világoszöld, majd fehér színű lesz.

Ár: 5 literes konténerben 2900.-Ft/db

Hydrangea paniculata ’Wim s Red’

Hydrangea paniculata ’Wim s Red’

Hydrangea paniculata ’Wim s Red’ piros virágú cserjés hortenzia  1,5-2 méter magasra megnövő, sűrű hajtásrendszerű lombhullató díszcserje. Vesszői pirosak. Közép zöld színű levelei fogazott szélűek. 20-25 centiméteres hatalmas virágzata fehér színű, nyáron rózsaszínűvé változik, őszre pedig bordó lesz. Júliustól késő őszig díszíti a bokrot.

Ár: 5 literes konténerben 2900.-Ft/db

Hydrangea paniculata ’Polar Bear’

Hydrangea paniculata ’Polar Bear’

Hydrangea paniculata ’Polar Bear’ fehér virágú cserjés hortenzia 1,5-2 méter magasra megnövő, felfelé törekvő, sűrű hajtásrendszerű fajta. Hosszúkás levelei élénk zöldek. Krém fehér, majd enyhén rózsaszínbe forduló 30 centiméteres bugavirágzatát június végétől szeptemberig hozza.

Ár: 5 literes konténerben 2900.-Ft/db

Hydrangea paniculata 'Phantom

Hydrangea paniculata Phantom

Hydrangea paniculata ‘Phantom’ Óriás fehér virágú hortenzia Jó körülmények között akár 2 méter magasra megnövő lombhullató díszcserje.  Élénk zöld tojásdad, fogazott levelei vastagok. Félgömb alakú 15-20 centiméteres virágzatai a kellően savanyú talajban kezdetben hófehérek, majd rózsaszínűre színeződnek. Júliustól folyamatosan virágzik szeptemberig. Hortenzia műtrágyával rendszeresen tápozzuk. Ültethető szoliterként, virágtartóba, cserjecsoportba, vagy nyíratlan sövénynek.

Ár: 5 literes konténerben 3900.-Ft/db 

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Hydrangea paniculata ‘Vanille Fraise’ bugás hortenzia. 1,5-2 m magasra megnövő lombhullató díszcserje. Látványosan, tömegével hozza hatalmas krémfehér virágzatait júliustól-szeptemberig. A virágzatok ősszel különleges rózsaszínre, majd vörösre színeződnek. 

Ár: 5 literes konténerben 2900.-Ft/db

Hydrangea arborescens ’Annabelle’

Hydrangea arborescens ’Annabelle’

Hydrangea arborescens ’Annabelle’ cserjés hortenzia 1,5-2 méter magasra megnövő sűrű hajtásrendszerű, terjedő tövű, lombhullató díszcserje. Világos zöld, kerekded nagy levelei vannak. Krém fehér, nagyméretű, félgömb virágzatai az egyéves hajtásvégeken jelennek meg június-júliusban.

Szeptember végétől kapható.

Hydrangea anomala ssp. petiolaris

Hydrangea anomala ssp. petiolaris

Hydrangea anomala ssp. petiolaris-kúszó hortenzia.Léggyökereivel idővel 5-6 m magasra felkúszó lombhullató dísznövény. Lapos, bogernyős krémfehér, illatos virágzatai látványossá teszik július elejétől, A virágzatok az előző évi vesszőkön nőnek. Levelei ősszel sárgára színeződnek.

Ár: 5 literes konténerben 3000.-Ft/db 

Hortenzia gondozása, ápolása.

A gondosan elültetett hortenziát egyenletesen, párásítva öntözzük. A tápanyag utánpótlás a látványos virágzás eléréséhez kiemelkedően fontos ápolási feladat. Az általunk forgalmazott BIOPON és AGRECOL hortenzia műtrágya több komponensű mikroelemeket is tartalmazó ásványi trágya.Tartós használatával a virágméretük nagyobb lesz, színük csodálatos, a növény betegségekkel szemben ellenállóvá válik. Használjuk vegetációban rendszeresen! Meszes talajnál szükség van a klorózis megakadályozásának érdekében timsós kezelésre. A 100 grammos kiszerelést oldjuk fel 1 literes PET palackba, meleg vízbe /nehezen oldódik/. Ebből a törzsoldatból 1 decilitert öntsünk 10 liter öntözővízbe és nyirkos talajra öntözzük hetente. Bokronként legalább 5 liter szükséges, hatására élénkebb színűek lesznek a virágzatok. Bizonyos mértékben a bokrokat serkenthetjük új virágzatok képzésére, ha lemetsszük az elvirágzott részeket. Téli kemény fagyok idején takarjuk a töveket fenyőmulcsal, savanyú kertészeti tőzeggel, lombbal, karácsonyfa gallyaival, fátyolfóliával. Tavasszal március végén-április, elején metsszük vissza a veszőket 30-40 cm-re, vagy az egészséges részekig. Az ültetést követő évektől lesz igazán látványos kertrészünk a hortenziával.

Ismerje meg a virágzó, illatos futó-kúszó dísznövényeinket!