Hortenzia a Nagyik kedvence.

A hortenziák az utóbbi évtizedekben csak nem eltűntek a kertekből. Valószínűleg az éghajlatváltozás is szerepet játszik ebben. Európába az 1700-as évek végén került egy angol botanikusnak köszönhetően. A világon legalább 50 faja ismert. A nemesítők munkájának köszönhetően virágzata lapos, félgömb, kúpos és gömbvirág formában, fehér, vörös, rózsaszín, lila, kék színárnyalatokban pompázik. Hazánkban két faj a leggyakoribb: a Hydrangea arborescens a cserjés hortenzia és a Hydrangea macrophylla a kerti hortenzia. Talán utóbbiból adhatják el népszerű cserepes hortenziaként a legtöbbet. A hortenzia virágai valóban lenyűgözőek, felkészültséget igényel szakszerű gondozása. Miután sikerül megismerni a nevelésének alapjait, pénzt és időt takaríthat meg a vásárló. Növeli esélyét, hogy néhány évben látványos, színes virághozam legyen kertünkben.

Kerti hortenzia fajták.

Kerti hortenzia fajták

A Semiramis kertközpontban Gyöngyösön legnépszerűbb, legszebb fajtákat neveljük:

Hydrangea paniculata ’Limelight’

Hydrangea Lime Light

Hydrangea paniculata ’Limelight’ lime színű cserjés hortenzia 1,5-2 méter magas, felfelé törekvő, sűrű hajtásrendszerű cserje. Közép zöld színű levelei fogazottak. Hatalmas bugás virágzatait júliustól folyamatosan hozza az új hajtásvégeken őszig. A virágok színe kezdetben fehéres világoszöld, majd fehér színű lesz.

Ára: 7,5 literes cserépben 7900.-Ft/db

Hydrangea paniculata ’Polar Bear’

Hydrangea Polar Bear

Hydrangea paniculata ’Polar Bear’ fehér virágú cserjés hortenzia 1,5-2 méter magasra megnövő, felfelé törekvő, sűrű hajtásrendszerű fajta. Hosszúkás levelei élénk zöldek. Krém fehér, majd enyhén rózsaszínbe forduló 30 centiméteres bugavirágzatát június végétől szeptemberig hozza.

Ára: 7,5 literes konténerben 7900.-Ft/db

Hydrangea paniculata 'Phantom

Hydrangea paniculata ’Polar Bear’

Hydrangea paniculata ‘Phantom’ Óriás fehér virágú hortenzia Jó körülmények között akár 2 méter magasra megnövő lombhullató díszcserje. Élénk zöld tojásdad, fogazott levelei vastagok. Félgömb alakú 15-20 centiméteres virágzatai a kellően savanyú talajban kezdetben hófehérek, majd rózsaszínűre színeződnek. Júliustól folyamatosan virágzik szeptemberig. Hortenzia műtrágyával rendszeresen tápozzuk. Ültethető szoliterként, virágtartóba, cserjecsoportba, vagy nyíratlan sövénynek.

Ára: 7,5 literes konténerben 7900.-Ft/db

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Hydrangea paniculata ‘Vanille Fraise’ bugás hortenzia. 1,5-2 m magasra megnövő lombhullató díszcserje. Látványosan, tömegével hozza hatalmas krém-fehér virágzatait júliustól-szeptemberig. A virágzatok ősszel különleges rózsaszínre, majd vörösre színeződnek.

Ára: 7,5 literes konténerben 7900.-Ft/db

Hydrangea paniculata ‘Pink Lady’-bugás hortenzia. Akár 160-180 cm magasra megnövő fajta. Június végétől szeptemberig hozza hajtásai végén kúpos, fehér virágzatait, melyek idővel sötét rózsaszínné válnak.

Ára: 3000.-Ft/db 5 literes konténerben

Hydrangea arborescens ’Annabelle’

Hydrangea arborescens "Annabelle"

Hydrangea arborescens ’Annabelle’ cserjés hortenzia 1,5-2 méter magasra megnövő sűrű hajtásrendszerű, terjedő tövű, lombhullató díszcserje. Világos zöld, kerekded nagy levelei vannak. Krém fehér, nagyméretű, félgömb virágzatai az egyéves hajtásvégeken jelennek meg június-júliusban.

Ára: 7,5 literes konténerben 7900.-Ft/db

Hydrangea anomala ssp. petiolaris

Hydrangea anomala ssp. petiolaris

Hydrangea anomala ssp. petiolaris-kúszó hortenzia. Léggyökereivel idővel 5-6 m magasra felkúszó lombhullató dísznövény. Lapos, bogernyős krémfehér, illatos virágzatai látványossá teszik július elejétől, A virágzatok az előző évi vesszőkön nőnek. Levelei ősszel sárgára színeződnek.

Hydrangea machrophylla „Nostalgia” rózsaszín virágú kerti hortenzia.

Ára: 7900.-Ft/db 15 literes konténerben

 

Hydrangea paniculata „Little Spooky” fehér nagy virágú törpe bugás hortenzia. 50-60 centiméter magasra és 50 centiméter szélesre megnövő sűrű hajtásrendszerű fajta. Júliustól hozza nagyméretű halványan zöldes fehér virágzatait melyek betakarják a bokrot. A nyár folyamán körülményeitől / talaj, tápanyag, fekvés / a bugás virágok zöldes-rózsaszínesre változnak. Télre elszáradnak, de így is mutatósak lehetnek. Fogazott levelei zöldek, ősszel sárgás-bíboros árnyalatúvá színeződnek. Ültethetjük nagyobb virágtartóba, alacsony nyíratlan sövénynek.

Ára: 7900.-Ft/db 7,5 literes konténerben

 

 

Hydrangea paniculata „Sundae Fraise” rózsaszín bugás hortenzia Metszésétől függően 1-1,5 méter magasra és szélesre megnövő ,feltörekvő hajtásrendszerű fajta. Júliustól hozza nagy virágzatait, kezdetben krémfehér virágai pirosas-rózsaszínre színeződnek. Hatalmas virágzatai miatt megérdemli, hogy szoliter növényként kertünk egyik főszereplője legyen.

Ára: 7900.Ft/db 7,5 literes konténerben

Hortenzia gondozása, ápolása, metszése.

Ültetési hely kiválasztása.

A hortenzia szereti a reggeli, kora délelőtti napsütést, de nem szereti az ezt követő forró, erős napsütést. Ekkor rendre erősen meghervad a lombozat, megéghetnek a levelek, virágok.Ültessük tehát egy viharos széltől védett, napos reggelekkel, árnyékos délutánnal rendelkező öntözhető kertrészbe. Kerülhet szórt fénybe, árnyékba nem, mivel alig hoz majd virágot. Legalább 6 óra napsütésben legyen része. Ha nagyobb fák és más növények elé, alá ülteti, rendszeresen gondoskodjon egyenletes öntözéséről és tápanyag utánpótlásáról. Kerüljük a déli fekvést, a száraz, nem öntözhető területet. Vegyük figyelembe az adott fajta végső méretét, legyen élettér növekedéséhez. Javasolt mulcsozni a bokor környékét fenyőkéreggel a kiszáradás, gyomosodás ellen.

Szereti a jó szerkezetű, tápanyagban gazdag üde, savanyú kémhatású talajt. A pH értéktől függően megváltoznak a virágszínek. A kék színűek például rózsaszínre változnak. A mésztűrő fajták kivételével meszes talajon, vagy magas mésztartalmú öntözővíz használatakor levelei megsárgulnak, klorózisosak lesznek. Pangó vizes kötött talajban gyökerei megrothadnak és a növény pusztulását okozzák. Problémás talajviszonyok esetén végezzünk szakszerű talajcserét és nem kell lemondani a hortenziáról. A hortenzia ültethető szoliterként, színes dísznövény csoportba, nyíratlan sövénynek, de akár egy megfelelő méretű virágtartóba.

Metszése.

Ültetést követően tavasszal a vékonyabb vesszőket felére, a vastagabbakat kétharmadára metsszük vissza, hogy szépen bokrosodjon, megerősödjön. A különböző fajtákat eltérően kell gondozni. A Hydrangea macrophílla /kerti/ és a Hydrangea serrata /fűrészeslevelű/ fajta csoport virágrügyei a nappalok rövidülésével, a hőmérséklet csökkenésével nyár végén, ősz elején alakulnak ki a vesszőn. Gömbölyded rügyek. Ezért a fő virágzás végén, legkésőbb augusztus első hetéig kell metszeni. Eltávolítjuk a sérült, elhalt, egymást keresztező, sűrűsítő vesszőket, gallyakat. A vékonyabb hajtásokat felére, harmadára vágjuk, ők jelentik majd az újulást. A 4.-5. évtől már szükség van az elöregedett részek talajszint feletti kivágására. Legyen szellős, arányos, formás a hortenzia bokor. Ősszel, télen, tavasszal nem metsszük ezt a csoportot.

A Hydrangea paniculata /bugás/ és a Hydrangea arborescens /cserjés/ fajta csoport a rügyekből fejlődő az évi új hajtásokon hozza virágzatát.Kora tavasszal a rügyek kihajtásakor szükséges metszeni. A vékony vesszőket egyharmadára, a vastagabbakat felére kell visszavágni. Eltávolítjuk a sérült, elhalt, egymást keresztező, sűrűsítő részeket. Alakítsunk ki egy szimmetrikus kiszélesedő, szellős, napsütötte vázágrendszert, mely megtartja a nagy virágfejeket. Az erős visszametszés nagy virágokat, a gyenge kisebbeket, de nagyobb számút eredményez. A több éves gallyak folyamatos eltávolításával nem lesz szükség erősebb ifjításra. Készíthetünk a bokor köré vázszerkezetet, mely segít megtartani a nagyszámú és súlyú virágzatokat a nyár folyamán.

Tápanyagutánpótlás.

A hortenzia tápanyagigényes növény.

A tápanyag utánpótlás a látványos virágzás eléréséhez kiemelkedően fontos ápolási feladat. Az általunk forgalmazott BIOPON és AGRECOL hortenzia műtrágya több komponensű mikroelemeket is tartalmazó ásványi trágya. Tartós használatával a virágméretük nagyobb lesz, színük csodálatosabb, a növény betegségekkel szemben ellenállóvá válik. Használjuk vegetációban rendszeresen!

Meszes talajnál szükség van a klorózis megakadályozásának érdekében timsós kezelésre. A 100 grammos kiszerelést oldjuk fel 1 literes PET palackba, meleg vízbe /nehezen oldódik/. Ebből a törzsoldatból 1 decilitert öntsünk 10 liter öntözővízbe és nyirkos talajra öntözzük hetente. Bokronként legalább 5 liter szükséges. Hatására élénkebb színűek lesznek a virágzatok.

Növényvédelem.

Az egészséges, jó körülmények között gondozott hortenzia ellenáll az időjárásnak, károsítóknak, betegségeknek.Azért oda kell figyelni rendszeresen a növény változásaira.

-Fagykár: tavasszal megbarnulnak, feketednek rügyei.levelei, fiatal hajtásai.Hagyni kell 2-3 hetet a regenerálódáshoz és azt követően eltávolítani az elhalt részeket.

-Sárguló lombozat: okozhatja meszes talaj, vagy öntözővíz hatására jelentkező klorózis. Ha viszont a fonákon apró szívásnyomokat és pókhálószerű bevonatot látunk atkakártevő van jelen.

-Lilás lombozat: ha tavasszal, vagy ősszel erős hőmérséklet csökkenés éri a növényt. A felmelegedés hatására vissza zöldülnek a levek. Egyes fajtáknál előfordul, hogy ősszel nyugalmi állapotba kerülés előtt így változik levélszínük. Szintén hasonló a tünete a foszforhiánynak, amikor nem megfelelő műtrágyát használunk.

-Pajzstetű: nyár közepére szaporodnak fel a fiatal hajtásokon fehér viaszos bevonatot képezve. Szívogatnak, nyár végére már barna pöttyökké fejlődnek.

-Kendermagbogár: borsónyi darabokat rág ki a levélből az éjszakai órákban. A fő kártételt a földben található lárváik okozzák, melyek teljesen lerágják a gyökereket és a növény pusztulását okozzák.

A növényvédelmi ajánlásainkat érdemes áttanulmányozni!