Babérmeggy az elegáns örökzöld.

A boróka tarka díszbogár tujákban végzett pusztítása következtében növekedett meg a Balkáni babérmeggy (Prunus laurocerasus) népszerűsége hazánkban. Az utóbbi 10 évben sok fajtáját forgalmazzák a faiskolák és kertészetek. Növekedési erélyük, formájuk, színük alapján telepíthetők sövénynek, szoliternek, talajtakarónak, de nagyméretű virágtartóba is jól gondozható.

Általában sűrű ágrendszerű bokrot nevel, mely nyírható, formázható. Egyes fajták fiatal hajtásai vöröses színűek. Levelei örökzöldek, bőrszerűek, fajtára jellemző formával, zöld színnel, fényességgel. Hosszú fehér virágzatai áprilisban-májusban nyílnak, illatosak. Termése kezdetben zöld, majd piros, később kékesfekete színű.

Babérmeggy ültetése:

Nagyon árnyékos és nyáron egész tűző napos, térburkolatos, vagy kavics talajtakarásos helyre lehetőleg ne ültessük. Előbbi helyen ritka hajtásrendszerű lesz, míg a másik helyen megéghetnek, kiszáradhatnak a levelek. Szereti a tápanyaggal feltöltött átlagos kerti talajt, a rendszeres, egyenletes öntözést. Konténeres növényt és a felhasználásnak legjobban megfelelő fajtát célszerű vásárolni. Az ültetést megfelelő gondossággal végezzük el. Általában elegendő a 80 cm-es tőtávolság, ha sövénynek telepítjük. Babérmeggy ültetése a kerítéstől elegendő távolságra, legalább 1 méterre legyen erősebb növekedésű fajtánál. Ha közelebb ültetjük nem marad elegendő hely, hogy megfelelően tudjuk a sövénynyírást elvégezni.

Babérmeggy metszése:

Tavasszal márciusban-áprilisban végezzük el metszését éles metszőollóval, sövénynyíró ollóval. A következő évközi metszést júliusban végezhetjük. Minden esetben maradjon levél a metszési felület alatt, mivel a levélnyél tövében levő rügyből fog kihajtani az új hajtás. Általában többet ne vágjunk le, mint a hajtás negyedét-harmadát. Esztétikai okokból a félbevágott leveleket célszerű eltávolítani metszés után. Ezt követően végezzünk tápanyag utánpótlást megfelelő klórszegény műtrágyával.

Babérmeggy növényvédelme:

Amennyiben nem ültetjük nagyon párás környezetbe, nem tartós a csapadékos, ködös időjárás, az öntözőrendszer nem áztatja a levélzetet, akkor nem kell komolyabb gombabetegségektől tartanunk. Időnként viszont megjelennek a tünetek.

Csonthájasok sztigminiás betegsége kedvezőtlen hűvös, csapadékos tavaszokon akár jelentős lombhullást okozhat! Először barnás-vöröses kerek foltok jelennek meg a levél felszínén, melyek idővel “kilyukadnak”. Már áprilisban javasolt réztartalmú, vagy felszívódó széles hatásspektrumú gombaölőszerrel védekeznünk. legalább két alkalommal.

A lisztharmat a vegetációban tud károsítani. A leveleken “lisztszerű” bevonat képződik, mely károsítja azokat, elbarnulnak, majd lehullanak a bokorról. Védekezhetünk kéntartalmú, vagy felszívódó lisztharmat elleni készítménnyel.

A baktériumos levélszáradás kezdetben szabálytalan megbarnuló elhalásokat okoz a levélszélen, majd a levelek belső részén. szabálytalan foltokban lyukacsosodik ki a levél, mejd lehull a hajtásról. Védekezzünk réztartalmú növényvédőszerrel.

A hamvas vincellérbogár éjszaka rágja meg a leveleket. A levélszélekbe 3-5 mm-es karélyokat rág. A petéit a talajba rakja ahol a kikelt lárvák a gyökereket rágva a növény pusztulását okozhatják. Vegetációban védekezzünk megfelelő hatóanyagú rovarölőszerrel.

 Klorózisos tünetnél használjunk vasgálicot vízben feloldva (1 evőkanál/ 5 liter víz).

Semmi esetre sem takarjuk talaját kaviccsal! A biztonságos téli teleltetést a fenyőkéreg takarás segíti. Megőrzi a csapadékot, hőszigetelést nyújt a gyökereknek. A kerti csap, öntözőrendszer őszi víztelenítése előtt alaposan öntözzük be örökzöld dísznövényeinket!

Babérmeggy "Piranha"

Prunus laurocerasus Piranha

Prunus laurocerasus „Piranha”-babérmeggy.

Közepes méretű újdonság. Magassága idővel 1-1,5 méter, szélessége metszés nélkül idővel akár 2,5 méter. Sötétzöld, fényes 5-9 cm-es bőrszerű, széles elliptikus levelének széle aprón fogazott. Savanyú, vagy semleges, tápanyagban dús, üde talajt kedveli. 25 Celsius fokig télálló. A betegségeknek kiválóan ellenáll.

Ár: 5 literes konténerben 6500.-Ft/db

Prunus laurocerasus "Novita"

Prunus laurocerasus Novita

Prunus laurocerasus “Novita” babérmeggy.

Látványosan gyors növekedésű, felfelé törekvő hajtásrendszerű magas örökzöld díszcserje. Metszés nélkül idővel 4-5 méter magasra és 1-3 méter szélesre megnő. Fényes, sötétzöld lándzsás alakú levelei egész évben takarnak sövényként telepítve. Jól tűri az akár 27 Celsius fokos téli fagyokat. Meszes, öntözetlen, tápanyagban sivár, rossz szerkezetű talajokat nem kedveli.

Ára: 3 literes konténerben 40/60 cm 2780.-Ft/db

Ismerje meg a klímaváltozás győzteseit!