Gömbkoronájú ‘Globosa’ díszfák a kiskertek fái.

A kiskertek, díszkertek reprezentatív dísznövénye a gömbkoronájú ’Globosa’ díszfa fajták. Ezeket a díszfákat úgy állítják elő a kertészek, hogy egy megfelelő alany magasra nevelt törzsébe oltják a nemes vesszőrészt, amely gömbformájú koronát nevel. Vásárlás során az azonos fajtájú gömbfák árát meghatározza a magasság. Nehezebb és drágább nevelni egy magasabbra oltott növényt. A különböző fajták árában néha jelentős különbség tapasztalható azonos méret esetében. Az eltérés oka a nehezebb szaporítás és a lassabban növő fajták hosszabb nevelése.

Az adott kertrész meghatározza, hogy melyik fajtát szabad ültetni, melyik időskori mérete mutat majd igazán szép látványt. Fontos, hogy jól elkülönüljön majd a többi növénytől, kellően mutasson a hosszú évek során. Mivel általában jól tűrik a metszést, végső magasságukat meghatározhatjuk. Ez a méretbeli tulajdonság teszi lehetővé, hogy légvezeték, emeleti ablak alá telepítsük. Gondozásuk, ápolásuk is jóval egyszerűbb a jóval magasabbra növő társaiknál. Metszeni egy nagyobb létráról lehet, permetezni pedig teleszkópos permetezőszár segítségével.

Télen villanyfüzérrel díszítve csodálatos kerti látványosság. A madarak nyáron fészkelő helyet, télen etetőhelyet kapnak koronájukban. Általánosságban elmondható, hogy a gömbkoronájú díszfáknak napsütötte, tágas kertrészt, szabad térállást jelöljünk ki. A talaj feleljen meg az adott fajta igényének. Mivel nagy és sűrű lombozattal rendelkeznek, csak rendszeresen öntözött területre ültessük.

A Semiramis kertközpont díszfaiskolájában Gyöngyösön népszerű gömbkoronájú díszfákat nevelünk konténerben, melyek fagymentes időben egész évben ültethetőek:

Acer platanoides 'Globosum'

Acer platanoides 'Globosum'

Acer platanoides ‘Globosum’ gömbjuhar Az oltás magasságától függően idővel 3-5 méter magasra, metszés nélkül 4-5 méter szélesre lassan megnövő lombhullató fajta. Éves növekedése 10-15 cm. Ágrendszere sűrű, koronája lapított gömb. Fiatal hajtásai bronzos zöldek, később zöldek. Sárga virágait áprilisban hozza. Levelei 5-7 karéjúak, 15-20 centiméteresek, zöld színűek, ősszel sárgás pirosra színeződnek. Felálló sátorozó bugában nyílnak sárgás zöld virágai. Sekélyen gyökerezik.

Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'

Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'

Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ gömbakác Az oltás magasságától függően 4-5 méter magasra, 4-6 méter szélesre megnövő díszfa. Korona formája időnkénti metszéssel szabályos gömb, metszés nélkül lapított gömb. Hajtásrendszere sűrű, a vesszők tövist, virágzatot, termést nem hoznak. Szárnyalt levelei 9-19 elliptikus levélkéből állnak, 20 cm hosszúságúak. Kiváló fagy és szárazságtűrő.

Salix integra 'Hakuro-Nishiki'

Salix integra ‘Hakuro-Nishiki’ tarkalevelű japán fűz Magas törzsre oltott lassú növekedésű, különleges hatású díszcserje. Magassága 1-2 méter. Sűrű, finom hajtásrendszerű, gömb habitusú díszfa. Vesszői íveltek, télen vöröses színűek. Levelei fiatal korban fehér-flamingó rózsaszín-zöld márványozottan tarka, később fehéres zöld tarka fűzlevelek. Minél több napfényt kap, annál erősebb a zöld-fehér kontraszt. Ültethető nagyobb méretű virágtartóba, napos, vagy félárnyékos helyre. Évente metsszük vissza 20-30 centiméterre vesszőit, ha sűrű gömbkoronát szeretnénk nevelni.

Prunus fruticosa 'Globosa'

Prunus fruticosa Globosa

Prunus fruticosa ‘Globosa’ gömb csepleszmeggy Az oltás magasságától függően 3-4 méter magasra, 3-4 méter szélesre lassan megnövő lombhullató díszfa. Hajtásrendszere sűrű. Kerekded, 4-5 cm hosszú, 1,5-2 cm széles, apró, fényes, sötétzöld levelei bőrszerűek, enyhén fűrészesek, ősszel pirosra színeződnek. Hófehér, apró virágai áprilisban tömegesen nyílnak. Termése piros, borsó méretű, elvétve található. Fagy és szárazságtűrése jó. Akár nagyobb méretű virágtartóba is ültethető.

Morus alba 'Globosa'

Morus alba Globosa

Morus alba ‘Globosa’ gömb eperfa. Az oltás magasságától függően 4-5 méter magasra is megnőő, sűrű hajtásrendszerű kistermetű díszfa. Fiatal korában végezzük el tavasszal alakító metszését a szép, szabályos koronaforma gyors elérése érdekében. Levelei nyáron világos zöldek, ősszel sárgára színeződnek. Ültessük szoliterként előkertbe, utcára vezeték alá.

A gömb-’Globosa’ díszfák metszése, ápolása, gondozása.

Rendszeres, vagy időnkénti fiatalító metszésből, okszerű tápanyag utánpótlásból és növényvédelemből áll. Fiatal korában alakító metszést végzünk. A munkavégzéshez használjunk éles, jó minőségű metszőollót. A metszés időpontja március legyen, kihajtásuk előtt. A meglévő hajtások közül eltávolítjuk a beteg, sérült, keresztbe növő, előző évi hajtásokat. Az oltásból nőtt vesszők közül 4-6 darab legalább ceruza vastagságút hagyunk meg szimmetrikusan a fa minden irányába. A kiválasztott hajtások lesznek a majdani vázágak, vágjuk vissza mindet 4-6 rügyre. A kis fa erősödésével már lehet látni lombhullást követően, mennyire volt sikeres a tavaszi metszés, hogyan formálódott a korona szerkezet.

A következő év tavaszán már több lehetőséget biztosít a fa ág-hajtásrendszere. Alaposan járjuk körbe a fát, szemléljük meg a koronát, tervezzük, meg mit szeretnénk eltávolítani, visszametszeni magasságban, szélességben, formában. Először a sérült, beteg, keresztbe növő részeket távolítsuk el, ezt követően a vékony, sűrűsítő hajtásokat. Az erősebb, ceruzánál vastagabb, egyenletesen egymástól távolabbra, körkörösen fejlődő 8-10 hajtást vágjuk vissza 6-8 rügyre. Amennyiben nem akarjuk a fajtára jellemző végső méretre megnőni a gömb díszfát, akkor évente-kétévente visszametszhetjük, ritkíthatjuk a koronát márciusban, április elején. Ha nagyon visszametsszük a vesszőket, számítani kell a gyorsan megnövő, laza szövetszerkezetű fiatal hajtásokat károsító vihar kárra.

Metszéskor távolítsuk el a gallyak közül a szár és levélmaradványokat, mert ott telelnek át a gomba-és rovarkártevők. Metszés után az egy centiméternél nagyobb sebeket részesítsük megfelelő anyaggal és eszközzel faseb kezelésben. Lombfakadás előtt célszerű olajos-réz-kéntartalmú lemosó permetezésben részesíteni. Ez részben elpusztítja az áttelelő gomba és rovarkártevőket. Nyáron időnként ellenőrizzük a fát és a jelenlévő károsítók ellen vegyszeresen védekezzünk. Sokszor már a törzsön fel-le vonuló hangyák jelzik, hogy a levéltetűk elszaporodtak. A fajtára jellemző lombozat biztosítása érdekében rendszeresen végezzünk tápanyag utánpótlást és öntözést.

Kérjök vásárlás előtt a készletről érdeklődni szíveskedjenek.