Photinia-korállberkenye a hódító sövénynövény

A korállberkenyék / Photinia / a 70-es évektől indultak hódító útjukra Új-Zélandról, amikor a „Red Select” a „Red Robin” legújabb, természetes mutációját Kínai és Japán szülők felhasználásával előállították. A Photinia Kelet-Ázsiai eredetű örökzöld cserje. Örökzöld, fényes, színes lombozatuk, károsítóinak alacsony száma, kiváló tulajdonságai segítették viharos terjedését a világban.

Az újabb fajták nagyobb és színesebb leveleket nevelnek, végső méretük is nagyobb választékot biztosítanak a kertépítészeti felhasználásban. A tavasszal megjelenő friss hajtások különleges színe, látványa, a bőséges virágzás a kert meghatározó részévé válik.

Szoliterként, színes cserjecsoportba, sövénynek, formára nyírt növénynek, virágtartóba egyaránt ültethetjük a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező korállberkenye fajtát. Válasszunk napos kertrészt, mert a közvetlen napsütés csökkenésével gyengébb lesz a növekedése, a levelek zöldülni kezdenek, a virágok száma és mérete is kisebb lesz.

A talaj lehet átlagos, de gondoskodni kell a tápanyaggal történő feltöltéséről, szerkezetének javításáról. Csak öntözhető területen biztonságos a telepítése. Fagyzugokban gondoskodni kell őszi takarásáról földdel, mulccsal, fátyolfóliával. Keményebb teleken visszafagyhat, de a védett vesszőkből, gallyakból gyorsan regenerálódik a Photinia.

Photinia x fraseri 'Camilvy'

Photinia fraseri 'Camilvy'

Photinia x fraseri ‘Camilvy’ – lilás piros korallberkenye. Idővel 2-3 m magasra is megnövő, terebélyes örökzöld díszcserje. Bőrszerű levelei nyáron is megőrzik magával ragadó szinüket. Idősebb levelei enyhén hullámos és zöld. Április-májusban hozza ernyős krémszínű virágzatait. Évente többször hozza lilás piros végű hajtásait. Kiváló nyírt sövényt, vagy nyírt szolitert nevelhetünk belőle.

Ára: 3 literes cserépben 60/70 cm magassággal 4900.-Ft/db

Photinia x fraeseri „Red Select” – A népszerű „Red Robin” fajta szelekciója révén jelent meg. Sűrű lombszerkezetű, Magassága 10 éves korára elérheti metszés nélkül a 4 métert, szélessége a 3 métert. Hajtásain a lándzsás levelek fényes vöröses-bronzos színűek kihajtáskor. Később nyáron zöldre színeződnek. Nyári, vagy kora őszi metszést követően a friss hajtások, levelek ismét vörösre váltanak. Jól formázható gömb-gúla-oszlop formára nyírva.

Ára: 3 literes konténerben 20/30 cm magassággal 4900.-Ft/db

Photinia x fraserii Red Robin

Photinia x fraserii Red Robin

Photinia x fraserii Red Robin- vörös levélű korallberkenye. 2-3 m magasra megnövő, felfelé törekvő, sűrű hajtásrendszerű örökzöld díszcserje. Friss hajtásainak vége csodálatosan vörös színű, nyáron 8-10 cm-es lándzsa alakú levelei zöld színűek. Május-júniusban hozza 10 cm.es átmérőjű virágzatait. Napos, kertrészbe, tápanyagban gazdag öntözhető talajba ültessük.

Photinia-korallberkenye erősebb növekedésű, feltörekvő hajtásrendszerű fajtájából nevelhetünk törzses fácskát egy erősebb, egyenes vessző kiválasztásával.

Törzses korallberkenye

Törzses korallberkenye

Photinia x fraeseri "Pink Marble Cassini

Photinia x fraseri Cassini Pink Marble'

Photinia x fraeseri „Pink Marble Cassini” – közepes méretű, metszés nélkül 1,5-3 méter magasra, 1-2 méter szélesre megnövő örökzöld díszcserje. Kihajtás után széles levelei zöld-fehér-rózsaszín, nyáron mélyzöld. Virágai jelentéktelenek, de előfordul, hogy nem jelennek meg. Szereti a napos, félárnyékos kertrészt, az öntözött, savanyú, tápanyagban gazdag talajt. -23 Celsius fokig nem károsodik. Keményebb fagyok után jól regenerálódik. A fiatal növények gyorsan fejlődnek, 40-60 centimétert!

Ára: 3 literes cserépben 60/70 cm magassággal 4900.-Ft/db

Korallberkenye sövény félárnyékos kertrészben.

Korallberkenye sövény

Photinia x fraserii „Little Red Robin”- törpe korallberkenye. Lassú növekedésű örökzöld díszcserje, évente 10-15 centimétert nő. Végső magassága 1 méter. Tavaszi színes élénkpiros lombozata látványos, nyáron sötétzöld. Ültessük napos helyre, alacsony sövénynek, vagy megfelelő méretű virágtartóba.

Ára: 3 literes konténerben 4900.-Ft/db

Photinia x fraserii Carée Rouge”. Fiatal hajtásai élénk pirosak, nyáron zöldek. Közepesen gyors fejlődésű, sűrű hajtásrendszerű. Idővel a 2 méteres magasságot, 1,5 méter szélességet is eléri. Elliptikus, lándzsa alakú levelei 8-10 centiméter hosszúak, 4-6 centiméter szélesek. Virágzatai fehérek, bogyótermései pirosak.

Ára: 3 literes konténerben 4900.-Ft/db

Tápanyagutánpótlása.

A korallberkenye tápanyagigényes dísznövény. Évente rendszeresen juttassunk ki komposztált szarvasmarha trágyát. Ezen felül javasolt klórszegény műtrágya kijuttatása is a fajtára jellemző lombozat nevelése, a fagytűrés fokozásának érdekében. Használjunk lassan lebomló, tartós hatású műtrágyát.

Műtrágyák

Photinia-korallberkenye növényvédelme.

Entomospóriumos levélfoltosság.

Időnként megjelenik a leveleken. A kezdetben vöröses-bordó, elmosódó szélű foltok később szürkés-barnássá színeződnek. A gomba terjedésének kedvez az őszi-kora téli csapadékos, párás időjárás, tartós harmatképződés, vagy a bokorra irányított öntözőrendszer. Az áttelelő gombák tavasszal tovább fertőzhetik a vesszőket, friss hajtásokat, leveleket. Márciusban feltétlen védekezzünk réztartalmú, vagy felszívódó gombaölőszerrel. Használjunk nedvesítőszert, a bőséges mennyiségű növényvédőszert minden irányból permetezzük a növényre. Ha szükséges két hét múlva ismételjük meg a védekezést.

Levéltetvek.

Meleg, párás időszakban gyorsan felszaporodnak a fiatal hajtásrészeken ezek a szívókártevők. A hangyák megjelenése már figyelmeztető legyen számunkra. Használjunk felszívódó széles hatás spektrumú rovarölőszert, mely más kártevők ellen is védelmet biztosít.

Vincellérbogár.

Kártételét a levélszélek ovális 5-7 mm-es félköríves berágásával tapasztaljuk. Nappal elrejtőzik így nehéz a rovar jelenlétét észre venni. Kertünket saját magunk megfertőzhetjük egy vásárolt, vagy ajándékba kapott növénnyel. Az igazi veszélyt a talajban százával megjelenő lárvák fogják jelenteni. Komoly veszélyforrást jelentenek!

Védekezzünk számunkra hasznos fonálférgekkel.

Entomosporiumos levélfoltosság

Korallberkenye gombás levélfoltossága

Metszése.

A beérett vesszőkön található levelek tövében rügyek fejlődnek, melyek metszés után kihajtanak. A telepítést követő nyár közepén célszerű felére visszametszeni a vesszőket, így gyorsan alakíthatunk ki sűrűbb bokrot. A következő év tavaszától, majd nyár közepén alakító metszést végezzünk a hajtások csúcsának 1/4, vagy 1/3 részének levágásával, vissza metszésével. Mivel jól elviseli a metszést, akár különböző formára nyírhatjuk. Idősebb, felkopaszodott bokrokat márciusban felére-harmadára visszavágva ifjíthatjuk. Ha lehet napsütéses, száraz időben végezzük a gombabetegségek megelőzése érdekében.

Sövény esetében trapéz formát alakítsunk ki, alul szélesebb legyen, mint felül. Ekkor a felső rész nem árnyékolja be az alsó részt, jobb lesz a növény fényellátottsága. Érdemes tudni, ha márciusban nem metsszük meg a növényt, gazdagon fog virágozni április végén, május elején. Fehér virágzatai a bodzáéhoz hasonlóak. Fagyzugos területen augusztus után nem végezzük ezt a munkát, hogy beérjenek a vesszők.