Dísznövények a teraszon.

A lakástulajdonosok igényesebb részének eszébe jut, hogy dísznövényekkel öltöztesse, szépítse teraszát, erkélyét, ablakát. Ha nyáron és ősszel, kertész szemmel vizsgáljuk eredményességüket, látni sokaknak nem sikerült. Tűzveszélyesre kiszáradt növények csúfítják sok helyen a környezetet. Valami nagyon nem sikerült a vásárlásnál, az ültetés, vagy az ápolás során. A probléma okát már nem tudja megállapítani utólag a hobbikertész. Jöjjön az újra tervezés!

Először mérjük fel a ’terepet’.

Szó szerint mérőszalaggal. Mekkora helyet és hol tudunk biztosítani a virágtartónak. A teraszt, erkélyt gyorsan elfoglalhatják más tárgyak, használati eszközök. Polc, tároló szekrény, szék, asztal, napernyő, ruha szárítóállvány, kerékpár, babakocsi és már alig találni a növényeknek helyet. A növények pedig igénylik a napos, szélvédett fekvést. Viszont többségük nem szereti a nyári időszakban nappal túlforrósodó, száraz levegőjű környezetet.

Virágtartó kiválasztása.

A kijelölt helyen nagyméretű / térfogatú/ virágcserép, vagy láda legyen. A kevesebb edény a könnyebb gondozást jelenti. Sok kicsi virágtartóba ültetett eltérő vízigényű növény ápolása komolyabb feladatot jelent a nyári időszakban, amikor néhány óra alatt kiszárad a virágföld. A nagyobb virágtartóba több a virágföld, ezáltal több víz raktározódik. Többféle, fajta dísznövény ültethető bele ezért látványosabbá, szebbé könnyebben tehető. Még egy szélvihar sem borítja könnyen fel. Az olasz I’ Del PlastiCotto teraszládák /Ducale/, szögletes ládák /Quadro/ előnye a vastag szerkezet, a használat során történő törhetetlenség, a kiváló UV ellenállóság és ezeknek megfelelően a hosszú élettartam. Alátétükbe fotelgörgő szerelhető, könnyen odébb gurítható takarításkor, növényápoláskor. Tény, hogy komoly beruházás vásárlásuk, de mint mindig az olcsó áron vásárolt virágtartó lesz a drága, amikor néhány év múlva repedni, törni kezd. Lakberendezési áruházak rattan, vagy fémlemezből készült keskeny csonka gúla alakú virágtartói alkalmatlanok hosszabb életű növények életben tartására. A legtöbbnek még furat sincsen az alján a felesleges víz elszivárogtatásához, nincsen alátét a víz ideiglenes tárolásához. Az optimális öntözésük teljességgel lehetetlen. Szó szerint kirohasztják a pangó vízzel, vagy az óvatos öntözéssel kiszárítják a beleültetett növényeket a kertészkedők.

I'Del Plasticotto virágcserép

Dísznövényválasztás.

A terasz, erkély adottságainak felmérése előzze meg a választást. Ismerni kell a fényviszonyokat, a szélviszonyokat. Ezek ismeretében fénykedvelő, fény-és árnyékkedvelő és árnyékkedvelő dísznövények közül kell kiválasztanunk a megfelelőeket. A vízigényt megfelelő technikával ki tudjuk elégíteni.

Mediterrán növények. Idetartoznak a klasszikus dézsás dísznövények, mint a leander /Nerium oleander/, kenderpálma /Trachycarpus fortunei/, sétányrózsa /Lantana camara/, murvafürt /Bougainvillea glabra/, eukaliptusz /Eucalyptus gunni/, hibiszkusz /Hibiscus rosa-sinensis/. Nyáron napos, meleg helyen szinte folyamatosan hozzák virágaikat. Télen viszont fényes, 10 celsius fokos helyet kell biztosítanunk számukra az átteleltetéshez.

Örökzöldek. Célszerű lassan növő, a metszést jól tűrő növények közül választani. Rendkívül változatos formai és színmegjelenésük, akár több jól megválasztott növényt is ültethetünk egy megfelelő méretű virágtartóba. Oszlopos, gömb, kúpos, kagyló, kúszó, csüngő, váza, formára nyírt, zöld, kék, sárga, szürke, ezüst, lila számtalan kombinációját. Tuják, borókák, tiszafák, törpefenyők, magyalok, babérok, koráll berkenyék, borbolyák, törpe bangiták közül célszerű vásárolni. Előnyük, hogy a megfelelően kiválasztott növények jól tűrik a hideget, nem gond a teleltetésük, megfelelő gondozással évekig díszítenek.

Lombhullatók. Tavaszi- nyári-őszi lombszíneikkel, formáikkal, virágaikkal, termésükkel a kezdő kertészkedőknek sok tapasztalatot és siker élményt adnak, látványos beültetésekre alkalmasak, az örökzöldeknél jóval alacsonyabb áron. Ha rendszeresen, szakszerűen metsszük hosszú életűek. Törperózsák, törpeloncok, törpeborbolyák, törpe gyöngyvesszők, veronikacserjék, törpe madárbirsek vegyes beültetéssel rendkívül attraktívak.

Évelő dísznövények. A legnagyobb tárháza lehet ötleteinknek. Pici odafigyeléssel már megvan a sikerélmény. Levendula, szegfűfélék, sziklakerti évelők, törpe díszfűfélék, cipruskák, törpe sásliliom, tűzeső, törpe margitvirág, törpe kokárdavirág, tarka levelű árnyékliliom, tarka levelű meténg, tarka levelű zsálya, szalmagyopár és sok más dísznövény. A lágyszárúak levelei télen elpusztulnak, de tavasszal dúsan újrahajtanak.

Balkonnövények. Ők a legnépszerűbb terasznövények nagy faj és fajtaválasztékban. Csak azoknak sikerül csodálatosra minden esztendőben, akik különböző forrásokból tanulnak, tapasztalatokat gyűjtenek és a megfelelőket ültetik. A terasz, erkély fekvése, mikroklímája alapjaiban meghatározza, melyik dísznövény fogja jól érezni magát az adott körülmények között. Érdemes kísérletezgetni és meg találni a legalkalmasabb balkonnövényeket. Mivel a hagyományos muskátli kivételével nem nagyon lehet átlagos lakáskörülmények között átteleltetni őket, célszerű október végén-november, elején tavasszal virágzó hagymás dísznövényeket /tulipán, nárcisz, jácint/ ültetni a helyükre, amelyek a következő tavasz végéig hozzák virágaikat.

Dísznövények

Dísznövények vásárlása.

A tapasztalt kertészkedők már rendelkeznek ismeretekkel, hol szerezhetik be kiválasztott növényeiket a legnagyobb biztonsággal, megfelelő minőségben. Általában volt mindegyikőjüknek néhány melléfogása, amelyből sikerült levonni a megfelelő tanulságot. Dísznövényeket választhatunk képek alapján, de ne vásároljunk csak képek alapján! A webshopok döntő része viszonteladó. Felveszik a megrendelést és leadják azt a valódi kertészeteknek. Egy tételben megrendelt csomag emiatt ritkán jön meg egyszerre, csak szakaszosan, hiányosan, más méretben, más fajtában, magas szállítási költséggel, drágábban. Úgy győződhetünk meg arról, hogy a web shop saját termesztéséből értékesít, ha rákeresünk a faiskolások egyesületeinek honlapján /Magyar Díszfaiskolások Egyesülete, Alföldi Faiskolások Egyesülete/ a kiválasztott termesztőre. Érdemes keresni az interneten egy közeli megfelelő fajta és méretválasztékkal rendelkező kertészetet ahol személlyesen vásárolhatunk. „Cipőt a cipőboltból!”

Ducale & Quadro teraszládák