Buddleja-nyári orgona a lepkekert titka.

A nyári orgona / Buddleja davidii / nem azonos az orgonával /Syringa vulgaris /. Távol-Keleten, Kínában és Japánban őshonos lombhullató cserje. Észak-Amerikában és Európában a számára kedvező körülmények segítették inváziós növényként való megjelenésében. A nemesítők munkájának eredményeként nagyon sok méretében, virágzatában, levelében eltérő fajta jelent meg a kertészetekben.A virágok széles színválasztékban kaphatók, beleértve a lilát, kéket, rózsaszínt, fehéret, sárgát. Akár vágott virágként is felhasználhatjuk.

Szeretik a napos, öntözhető kertrészt, a tápanyaggal feltöltött talajt. Mérete, hajtásszerkezete miatt szoliternek, vagy színes cserjecsoportba ültessük. Amire kényes az a -15 Celsius foknál hidegebb hőmérséklet és a tartós szárazság. A „lepkebokor” különlegessége, hogy a virágzata a környék összes lepkéjét a kertbe vonzza. Csodálatos, egyedülálló látványban lesz részünk a hosszú virágzás alatt. Ültetés után már az első esztendőben virágot nevel friss hajtásvégein.

A Semiramis kertközpontban Gyöngyösön csodálatos konténeres nyári orgona /Buddleja/ fajta különlegességeket vásárolhat.

Buddleja davidii 'Black Knight'

Buddleja davidii 'Black Knight'

Buddleja davidii ‘Black Knight’ sötétkék virágú nyári orgona Felfelé törekvő hajtásrendszerű, 2-3 méter magasra megnövő, 1,5 méter széles termetű nyári orgona. Sötétzöld lándzsás levelei hosszúak, fonákja ezüstös-fehér molyhos. Nagy 25 centiméteres virágzata liláskék, illatos. Június végétől szeptemberig folyamatosan virágzik. Igazi Fekete Lovag a kertben! Jól ellenáll nyulaknak, őzeknek, szarvasoknak.

Ára: 5 literes konténerben 3500.-Ft/db

Buddleja davidii 'Flower Power'

Buddleja davidii'Flower Power'

Buddleja davidii ‘Flower Power’. 1,5-2 méter magasra megnövő nyári orgona hibrid. Virágait június végétől szeptemberig folyamatosan hozza. lila-sárga-narancssárga színű virágok egy virágzatban. Levelei zöldszínűek. Nagyméretű virágtartóban a terasz látványos dísznövénye lehet.

Ára: 4 literes konténerben 4200.-Ft/db

Buddleja davidii 'Pink Delight'

Buddleja davidii 'Pink Delight'

Buddleja davidii ‘Pink Delight’ 2-3 méter magasra gyorsan növő, kecsesen ívelt hajtásrendszerű cserje. Lándzsás levelei szürkés zöldek, fonákjuk fehéres szőrözöttek. Illatos, 20-25 centiméteres nagy virágzatai rózsaszínűek.

Ára: 5 literes konténerben 3500.-Ft/db

Buddleja davidii 'Miss Ruby'

Buddleja davidii 'Miss Ruby'

Buddleja ‘Miss Ruby’® piros virágú törpe nyári orgona 1-1,5 méter magasra megnövő sűrű hajtásrendszerű díszcserje. Lándzsás levelei zöldek. Illatos, élénk bíborpiros bugavirágzatai június végétől jelennek meg a hajtásvégeken. szeptember végéig folyamatosan díszíti a kertet.

Ára: 5 literes konténerben 3500.-Ft/db

Buddleja davidii 'Adonis Blue'

Buddleja'davidii 'Adonis Blue'

Buddleja davidii ‘Adonis Blue’ ® kékvirágú nyári orgona 1,5-2 méter magasra megnövő lombhullató fajta. Levelei sötétzöldek. Mélykék 25-30 centiméteres bugás virágzata csodálatos látványt biztosít az első őszi hidegek beköszöntéig.

Ára: 5 literes konténerben 3500.-Ft/db

Buddleja davidii ‘Lochinc’- világos ibolyás kék virágú, narancsszínű torokkal díszítő illatos 20-25 cm-es virágokkal. 1,5-2 méter magasra és szélesre megnövő, íves kihajló hajtásrendszerű.

Ára: 5 literes konténerben 3500.-Ft/db

Buddleja davidii ‘Royal Red’- lilás-vörös illatos virágú nyári orgona. Idővel metszés nélkül 2-3 méter magasra és szélesre is megnőhet, íves kifelé hajló ágrendszerrel.

Ára: 5 literes konténerben 3500.-Ft/db

Buddleja x weyeriana ‘Sungold’ – Rendkívül erős növekedésű, feltörekvő ágrendszerű. Metszés nélkül akár 2-2,5 méter magasra megnövő lombhullató díszcserje. Napsárga, „pamacsos” 20-30 centiméteres virágzatai júliustól tömegével díszítik szeptember végéig a bokrot. Keskeny, lándzsás levelei sötétzöld színűek.

Buddleja davidii ‘Wisteria Line’ – Sűrű, visszahajló hajtásrendszerű, közepes méretű 1,5 méter magasra és szélesre megnövő díszcserje. Lilás.kék színű illatos virágzatai rendkívül nagyok 30 centiméteresek. Júliustól szeptember végéig csalogatják a pillangókat. Átlagos tápanyagban gazdag, napos, öntözhető kertrészbe ültessük. Felhasználhatjuk szoliterként, színes növénycsoportba telepítsük.

Ára: 4 literes konténerben 4200.-Ft/db

Buddleja-nyári orgona gondozása, metszése.

Kertrész kiválasztása.

Kifejezetten napos helyre, vagy legalább nyolc órányi erős fény szükséges a bőséges virágzásához. Árnyékot nem szereti, virágot nem nevel. Átlagos, tápanyaggal feltöltött, jó vízelvezetésű, öntözhető kertrészbe ültessük. Nem szereti a vizes, levegőtlen, kötött talajt. Gyökérrothadás jelentkezhet, ekkor levelei megsárgulnak, hajtásai elszáradnak. Meghálálja, ha mulccsal, fenyőkéreggel takarjuk a növény gyökérzetét. Ez akadályozza a túlzott gyomosodást, segít a talajnedvesség megőrzésében. Télre a bokor tövére húzhatjuk, hogy ne károsodjon a keményebb hidegben fagyérzékeny vesszője, felszíni gyökérrendszere.

Rendszeresen hideg területeken a földig visszafagyhat tavaszra. Itt úgy fog újra kihajtani mint egy lágyszárú évelő. Kicsit később kezdi meg a virágzást. A fajták végső méretét figyelembe véve ültethető szoliterként, színes cserjecsoportba. A törpe fajtákat nagyméretű virágtartóban is nevelhetjük. A szarvasoknak, őzeknek „elég jól ellenáll”. Általában a kék és lila virágú fajták termelik a legtöbb nektárt amely a pillangókat vonzza a kertbe. Azoknak ajánljuk akik gyorsan akarnak virágzó, szín gazdag kertet létesíteni a gyors növekedésű nyári orgonákkal.

Metszése.

Általában a „lepkebokrok” föld feletti gallyai visszafagynak télen. Egyes területeken a késő tavasszal jelentkező erős fagy okozhat kárt. Ezért tavasszal a föld felett a fajta végső méretét figyelembe véve metsző-ágvágó ollóval-fűrésszel vágjuk vissza a földfelszín felett az alacsonyabb fajtákat 20-30 cm-re, a magasabbakat 40-60 cm-re minden évben. Munkánk során távolítsuk el az elfagyott, elhalt, sérült, keresztbe növő gallyakat, gyenge hajtásokat. 6-7 vesszőnél többet ne hagyjunk, ha lehet, körkörösen kifelé állók legyenek. Ne ijedjen meg, ha úgy néz ki mint egy szarvas agancs. Nagyon elrontani nem lehet, mivel a virágok az új hajtásokon fejlődnek.

Ha elmulasztjuk a metszést, akkor hatalmas bokrokká nőnek és magasan hozzák virágaikat. Nem alakul ki egy „nagy virágcsokor”

Tavasszal legyünk türelmesek, mert a nyári orgonák későn kezdenek el kihajtani. Nyári ápolási feladat az elnyílt virágok folyamatos eltávolítása az újabb virágok fejlődése érdekében.

Trágyázása.

Tavasszal és késő ősszel szórjunk ki Florasca komposztált szarvasmarha trágyát. Mint minden virágzó díszcserje kiemelt tápanyagellátást igényel, hogy a fajtára jellemző színű-méretű-mennyiségű virágot nevelje szeptemberig. Ezt kloridszegény cserjeműtrágya, vagy hasonló hatóanyag összetételű termék rendszeres kijuttatásával tudjuk biztosítani. Kerüljük a magas nitrogéntartalmú műtrágyák /gyeptrágya/ használatát, mely a hajtásnövekedést és a fagyérzékenységet fokozza a bőséges virágnevelés rovására.

Növényvédelme.

Az időnként megjelenő levéltetvek és rovar kártevők ellen széles hatásspektrumú rovarölő szerrel védekezzünk. Attól nem kell félni, hogy a virágokat látogató pillangók hernyó inváziót okozhatnak. Nem a nyári orgona a gazdanövényük.