Buddleja-nyári orgona a lepkekert titka.

A nyári orgona / Buddleja davidii / nem azonos az orgonával /Syringa vulgaris /. Távol-Keleten, Kínában és Japánban őshonos lombhullató cserje. Észak-Amerikában és Európában a számára kedvező körülmények segítették inváziós növényként való megjelenésében. A nemesítők munkájának eredményeként nagyon sok méretében, virágzatában, levelében eltérő fajta jelent meg a kertészetekben.  Szeretik a napos, öntözhető kertrészt, a tápanyaggal feltöltött talajt. Mérete, hajtásszerkezete miatt szoliternek, vagy színes cserjecsoportba ültessük. Amire kényes az a -15 Celsius foknál hidegebb hőmérséklet és a tartós szárazság. A “lepkebokor” különlegessége, hogy a virágzata a környék összes lepkéjét a kertbe vonzza. Csodálatos, egyedülálló látványban lesz részünk a hosszú virágzás alatt.

A Semiramis kertközpontban Gyöngyösön csodálatos konténeres nyári orgona /Buddleja/ fajta különlegességeket vásárolhat.

Buddleja davidii 'Black Knight'

Buddleja davidii 'Black Knight'

Buddleja davidii ‘Black Knight’ sötétkék virágú nyári orgona  Felfelé törekvő hajtásrendszerű, 2-3 méter magasra megnövő széles termetű nyári orgona.  Sötétzöld lándzsás levelei hosszúak. Nagy 25 centiméteres virágzata liláskék. Igazi Fekete Lovag a kertben!

Ár: 5 literes konténerben 2900.-Ft/db

Buddleja davidii 'Flower Power'

Buddleja davidii'Flower Power'

Buddleja davidii ‘Flower Power’. 2-3 m magasra megnövő nyári orgona hibrid. Virágait június végétől szeptemberig folyamatosan hozza, lila-narancssárga színűek.

Ár: 5 literes konténerben 2900.-Ft/db

Buddleja davidii 'Pink Delight'

Buddleja davidii 'Pink Delight'

Buddleja davidii ‘Pink Delight’ 2-3 méter magasra gyorsan növő, kecsesen ívelt hajtásrendszerű cserje. Lándzsás levelei szürkés zöldek, fonákjuk fehéres szőrözöttek. Illatos, 20-25 centiméteres nagy virágzatai rózsaszínűek.

Ár: 5 literes konténerben 2900.-Ft/db

Buddleja davidii 'Miss Ruby'

Buddleja davidii 'Miss Ruby'

Buddleja ‘Miss Ruby’® piros virágú törpe nyári orgona  1-1,5 méter magasra megnövő sűrű hajtásrendszerű díszcserje. Lándzsás levelei zöldek. Illatos, élénk bíborpiros bugavirágzatai június végétől jelennek meg a hajtásvégeken. szeptember végéig folyamatosan díszíti a kertet.

Ár: 5 literes konténerben 2900.-Ft/db

Buddleja davidii 'Adonis Blue'

Buddleja'davidii 'Adonis Blue'

Buddleja davidii ‘Adonis Blue’ ® kékvirágú nyári orgona  1,5-2 méter magasra megnövő  lombhullató fajta. Levelei sötétzöldek. Mélykék 25-30 centiméteres bugás virágzata csodálatos látványt biztosít az első őszi hidegek beköszöntéig.

Ár: 5 literes konténerben 2900.-Ft/db

Buddleja-nyári orgona gondozása, metszése.

Kertrész kiválasztása.

Kifejezetten napos helyre, vagy legalább nyolc órányi erős fény szükséges a bőséges virágzásához. Árnyékot nem szereti, virágot nem nevel. Átlagos, tápanyaggal feltöltött, jó vízelvezetésű, öntözhető kertrészbe ültessük. Nem szereti a vizes, levegőtlen, kötött talajt. Meghálálja, ha mulccsal, fenyőkéreggel takarjuk a növény gyökérzetét. Ez akadályozza a túlzott gyomosodást, segít a talajnedvesség megőrzésében. Télre a bokor tövére húzhatjuk, hogy ne károsodjon a keményebb hidegben. A fajták végső méretét figyelembe véve ültethető szoliterként, színes cserjecsoportba. A szarvasoknak, őzeknek “elég jól ellenáll”.

Metszése.

Általában a lepkebokrok föld feletti gallyai visszafagynak télen. Egyes területeken a késő tavasszal jelentkező erős fagy okozhat kárt. Ezért tavasszal a föld felett a fajta végső méretét figyelembe véve metsző-ágvágó ollóval-fűrésszel vágjuk vissza a földfelszín felett  az alacsonyabb fajtákat 20-30 cm-re, a magasabbakat 40-60 cm-re minden évben. Munkánk során távolítsuk el az elfagyott, elhalt, sérült, keresztbe növő gallyakat, gyenge hajtásokat. 6-7 vesszőnél többet ne hagyjunk, ha lehet, körkörösen kifelé állók legyenek. Ne ijedjen meg, ha úgy néz ki mint egy szarvas agancs. Nagyon elrontani nem lehet, mivel a virágok az új hajtásokon fejlődnek. Tavasszal legyünk türelmesek, mert a nyári orgonák későn kezdenek el kihajtani. Nyári ápolási feladat az elnyílt virágok folyamatos eltávolítása az újabb virágok fejlődése érdekében.

Trágyázása.

Mint minden virágzó díszcserje kiemelt tápanyagellátást igényel, hogy a fajtára jellemző színű-méretű-mennyiségű virágot nevelje szeptemberig. Ezt kloridszegény cserjeműtrágya, vagy hasonló hatóanyag összetételű termék rendszeres kijuttatásával  tudjuk biztosítani.

Növényvédelme.

Az időnként megjelenő levéltetvek és rovar kártevők ellen széles hatássprektrumú rovarölő szerrel védekezzünk.