Cotoneaster-madárbirs a pöttyös szőnyeg.

A madárbirs /Cotoneaster/ fajok szinte a világ minden táján megtalálhatóak a hóval állandóan borított területek kivételével. Egyes területeken annyira jól érzi magát, hogy özönnövénnyé vált. Például Új-Zélandon a Cotoneaster simonsii a kedvező körülmények miatt vált gyomnövénnyé. Magyarországon a fekete madárbirs /Cotoneaster niger/ a legtöbb hegységben előfordul.

Hazánkban az alacsonynövésű, szép lombozatú, sok-sok piros bogyótermést hozó fajták igénytelenségük miatt kifejezetten népszerűvé váltak. Lombhullató, télizöld és örökzöld levelű fajtái egyaránt kedvelt díszcserjék. Teljesen télálló növények, szárazságtűrésük közepes. Sokoldalúan felhasználhatóak, telepíthetjük szikla és sírkertekbe, rézsűre, cserjecsoportba, virágtartóba.

A Cotoneaster horisontalis-terülő madárbirs fajták igazi „négyévszakos” dísznövények. Aránylag korán kezdenek kihajtani, késő tavasszal hozzák rózsaszín kis virágaikat tömegével. Egy-egy fajtára jellemző hajtásrendszere érdekes mintát rajzol ki a talajfelszínen. Nyáron már a különböző formájú fényes sötétzöld levelei díszítik a kertet. Ősszel és télen a sárga-narancs-piros színekben pompázó lombozat és a birsalmácskák, a tömegesen fejlődő vörös bogyó termései hónapokig díszítik a kertet, eleséget biztosítva az éhes rigóknak, énekesmadaraknak. Növényvédelmi szempontból előnyös, ha ezekkel a dísznövényekkel szoktatjuk a kertbe ezeket az „ingyen napszámosokat” akik minden hernyót, férget összegyűjtenek fiókáiknak.

A Semiramis kertközpontban Gyöngyösön a legnépszerűbb fajtákat neveljük és forgalmazzuk:

Cotoneaster dammeri ’Major’

Cotoneaster dammeri ’Major’

Cotoneaster dammeri ’Major’- kúszó madárbirs. 1,5-2 m távolságra is elkúszó 0,2 m magasra megnövő, sűrű, elterülő hajtásrendszerű örökzöld dísznövény. Levelei apró, sötétzöld, elliptikusak, bőrszerű. Virágai május-júniusban nyílnak, aprók, fehérek. Augusztustól pirosra színeződnek apró bogyói. Rendszeres metszéssel, besűríthetjük, teljesen lezárhatjuk a talajfelszínt.

Ára: 2 literes konténerben 2500.-Ft/db

Cotoneaster dammeri ’Cardinal’

Cotoneaster dammeri Cardinal

Cotoneaster dammeri ’Cardinal’ kúszó madárbirs. 1-1,5 m átmérőjű, 0,3-0,4 m magasra megnövő, sűrű, legyökerező hajtásrendszerű örökzöld díszcserje. Ovális alakú levelei fényes, sötétzöldek. Május-júniusban tömegesen nyílnak fehér, illatos virágai. Piros bogyótermésük egész télen díszíti a bokrot.

Ára: 2 literes konténerben 2500.-Ft/db

Cotoneaster salicifolius ’Herbsfeuer’

Cotoneaster salicifolius ’Herbsfeuer’

Cotoneaster salicifolius ’Herbsfeuer’- ’őszi tűz’fűzlevelű madárbirs. 1-2m átmérőre, 0,4-0,5 m magasra megnövő sűrű hajtásrendszerű örökzöld dísznövény. Sötétzöld, hosszúkás, bőrszerű levelei mélyen erezettek. Világos piros bogyótermése akár 6-8 mm átmérőjű, tömegesen díszíti a bokrot télen.

Ár: 2 literes konténerben 2500.-Ft

Cotoneaster dammeri ‘Miranda’-kúszó madárbirs. 20-30 cm magasra, évek múltán 1 méter átmérőre lassan megnövő örökzöld cserje. Ágai kezdetben kiállnak, majd lesimulnak. 1,5-2 cm-es szélesen ovális levelei sötétzöldek, fényesek. Fehér virágai május-júniusban nyílnak. Borsónyi narancsvörös bogyói szeptembertől díszítenek.

Ára: 2 literes konténerben 2500.-Ft/db

Cotoneaster dammeri „Corall Beauty” – Magassága 30-40 cm, szélessége idővel 100-150 cm is lehet. Levelei apró bőrszerűek, fényesek, sötétzöldek. Örökzöld díszcserje. Levelei az élénkpiros bogyók őszi megjelenésével sárgás-vöröses- bronzossá színeződik.

Ára: 2 literes konténerben 2500.-Ft/db

Madárbirs-Cotoneaster fajták gondozása, metszése, tápanyagellátása, növényvédelme.

Ültetési hely megválasztása.

Az adott kertrész beültetése előtt választani kell az eltérő tulajdonságokkal rendelkező fajták közül, Milyen magas lehet évek múltán, apró, vagy nagy levelű, örökzöld, vagy lombhullató legyen. A csodás bogyóterméshez, lombszínhez napos hely szükséges. Elviseli az árnyékos helyet is, ekkor ne várjunk dekoratív virágzást, termést. A szélsőséges talajok kivételével mindent elvisel. 2-3 év egyenletes öntözése után elviseli az időszakos aszályos időjárást a legtöbb dísznövénnyel szemben. A gyors betelepítés érdekében 2 literes konténerben nevelt növényt vásároljunk és sűrűbb térállásba ültessük talajtakarásra, vagy épen sövénynek.

Madárbirs bogyótermése

Metszése.

A legtöbb madárbirs fajta kúszó hajtásrendszerű, nem rendelkeznek felálló növekedésekkel, vesszőkkel. Nem szükséges vázágrendszert, erős ágakat kialakítani. Fiatal korukban csak kisebb kiigazító, alakító metszésben részesítjük. A vízszintesen kiugró hajtásokat vágjuk vissza a többihez kora tavasszal márciusban. A függőlegesen növekvő magasabb fajtákat alakítjuk, formázzuk ügyelve a bokor természetes szimmetriájára. Az erősebb növekedésű fajtákat akár támaszrendszerre is felköthetjük, érdekes hatást, vagy éppen takarást teremtve. Metszéskor eltávolítjuk a sérült, beteg, elszáradt, egymást dörzsölő vesszőket.

Tapasztalni lehet, hogy a földön kúszó hajtás idővel legyökeresedik. Ez például jó egy rézsűn, árokparton, de nem előnyös más növényekre történő „hódításkor”. Utóbbi esetben vágjuk le és tépjük fel a kis szaporításokat.

Mivel jól tűri a metszést, gond nélkül visszametszhetjük az elöregedett, felkopaszodott bokrokat kora tavasszal 10-20 cm-re tövük felett. 1-2 éven belül ismét kialakíthatjuk formáját némi gondozással.

Növényvédelme.

Célszerű metszésénél az ollót fertőtleníteni a vírusos és baktériumos betegségek terjesztése ellen. Túlöntözése, vagy tartósan csapadékos időjárás gyökérfulladást okozhat. Felléphet ilyenkor tűzelhalás, rákbetegség, fonálféreg. Száraz, forró környezetben a levélatkák szaporodnak el. Időnként levéltetvek, pajorok, vincellérbogarak sanyargathatják. Időben ismerjük fel a károsítókat és hatékony növényvédőszerekkel védekezzünk ellenük.

Tápanyagutánpótlás

Ősszel, vagy kora tavasszal szórjunk ki Florasca komposztált marhatrágyát a talajfelszínre. Az egészséges növénynek szüksége van a bőséges virágzáshoz, termésképzéshez megfelelő kloridszegény műtrágyára. Használjon AGRECOL, vagy BIOPON általános készítményt a nyár folyamán minden évben.