Selyemmirtusz-Lagerstroemia a négyévszakos dísznövény.

Az enyhébb telek, száraz, forróbb nyarak újabb dísznövények elterjedését hozza hazánkban. A selyemmirtusz, vagy kreppmirtusz viharos gyorsasággal jelenik meg a díszkertekben. Az Indiában, Dél-kelet Ázsiában honos növény áttelel némi takarással és imádja a nyári forróságot. Évelő lombhullató cserje, vagy kis fa. Ma már hihetetlen fajtaválaszték van kereskedelmi forgalomban, mindenki megtalálhatja a megfelelő színt és növényméretet. Gondozása egyszerűbb a murvafürtnél, rododendronnál, azáleánál.

Virágai gyűrött, fodros szélűek, fehér-rózsaszín-piros-lila és azok árnyalataiban sokfelé elágaznak, hatalmas virágzatot alkotnak. Nagyon hosszú ideig, akár 60-80 napig díszítik a növényt, az egynyári hajtások végén fejlődnek. Vonzereje abban rejlik, hogy azokban a hónapokban virágzik, amikor már más fák, cserjék nem hoznak virágokat. Termése kis borsónyi bogyó, mely idővel megbarnul. A virághüvelyek folyamatos eltávolításával hosszabb virágzást tudunk előidézni.

Levelei épek, lehetnek elliptikusak, gömbölyűek vagy oválisak. 3-8 cm hosszúak, 1,5-4 cm szélesek, rövid 2 mm-es levélnyélen fejlődnek, enyhén bőrszerűek, csupaszak. A legtöbb fajtánál sötétzöld színű, de kedveltek a sötétbordó levelű fajtái is. Őszi lombszín a hőmérséklet csökkenésével gyorsan kialakul. Narancssárgára, sárgára, pirosra színeződnek, majd gyorsan a hideg beköszöntével lehullanak.

Hajtásai felfelé törekvőek, melyeket oldalirányba tereli a nagyméretű virágzat. Egyszerűbb és célszerűbb a 3-4 törzsből kialakítani bokorfánkat, mely idővel lapított gömb, vagy váza alakú koronát nevel fajtától függő magassággal.

Idősebb növények téli díszévé válik a törzsekről leváló, lehámló szürkés-barnás árnyalatú kéreg, mely alatt a törzsön láthatóvá válik a narancssárgás-barnás színű kéreg.

Harmadik esztendős selyemmirtusz

Kínai selyemmirtusz

Selyemmirtusz igénye

Válasszuk ki kertünk legnaposabb, védett részét, ahová nyáron legalább 6 órán keresztül süt a nap. A fajtának megfelelő méretű tenyészterület biztosítva legyen. Szereti az enyhén savanyú kémhatású 6,0-6,5 pH-jú jó vízlevezetésű talajt. Lúgos talaj esetén végezzünk talajcserét B típusú virágfölddel. Mivel gyökérrohadásra érzékeny ne ültessük pangóvizes területre, levegőtlen agyagtalajba.

Ugyan idősebb korában elviseli a rövid ideig tartó aszályos időjárást, a bőséges virágzáshoz szükséges az egyenletes, megfelelő mennyiségű vízpótlás száraz időszakban. A levelekre ne kerüljön rendszeresen öntözővíz / öntözőrendszer /, mivel gombabetegségek kialakulását okozhatja.

Fagytűrése -15 Celsius fok körül várható. Ekkor még a fenyőmulccsal védett gyökerek nem károsodnak, viszont a föld feletti részek már elfagyhatnak. A fügéhez, gránátalmához hasonlóan ne metsszük fel a törzseket, hagyjunk fiatal hajtásokat nőni a talajfelszín közelében. Ősszel ezek betakarásával megvédhetjük a selyemmirtuszt a keményebb telektől.

"Superviolace"

Lagerstroemia indica 'Superviolacea'

"Petite Red"

Lagerstroemia indica 'Petite Red'

"Berlingot Menthe"

Lagerstroemia indica 'Berlingot Menthe

"Dynamite"

Lagerstroemia indica Dynamite

Gondozása.

A selyemmirtusz ültetése ugyanúgy történik, mint bármilyen más cserépben nevelt növényé. Szárazabb talajviszonyok esetén alaposan beöntözzük az ültetőgödröt, hogy optimális víztartalom legyen a mélyebb talajszinten is. Használjunk jó minőségű Florasca BIO komposztált szarvasmarhatrágyát, Cofuna szervestrágyát, vagy B tipusú virágföldet a talajjavításához. Kloridszegény virágzó növényekhez javasolt műtrágya használata elengedhetetlen a bőséges virágzáshoz. Az öntözésre nincsen recept, mindig a talajnedvességhez igazodjunk és ne a várható csapadékhoz. A Lagerstoemia szárazságtűrő, de nem jelenti azt, hogy nem igényel egyenletes öntözést. Különösen igaz ez akkor, amikor nagyméretű virágtartóban, teraszon, erkélyen neveljük.

Metszése.

A selyemmirtusz metszését ültetést követően minden tavasszal márciusban végezzük el. A virágot az egyéves vesszőkön fejlődő hajtások végén hozza. Folyamatos „termőegyensúlyt” kell biztosítanunk. Amennyiben ezt az ápolási munkát elhanyagoljuk, gyorsan „elseprűsödik” dísznövényünk. Kevesebb lesz a virág, jelentősen csökken méretük, a csenevész hajtásokat lehúzzák a virágot és letörhetnek. Ha nagyon visszametsszük, csonkoljuk az ágakat, nagyon erős hajtásokat hoz, kevesebb virággal, akár 4-6 héttel később. Gondolni kell arra is, hogy idővel egyes fajták 6-8 méter magasra is megnőhetnek és megfelelő koronakialakítás, célszerszámok nélkül kezelhetetlenné válik sok kertészkedőnek. Javasolt vásárláskor megismerni az adott fajta végső méretét és a kertrész méreteinek figyelembevételével válasszunk.

Az első néhány év az alakítómetszés időszaka. Időben döntsük el, hány törzset kívánunk nevelni selyemmirtuszunkon.

A kis fának nevelt növény törzse sokkal hamarabb fog hámló kérgével díszíteni. 5-6 méter magas légvezetékek közelébe ültethetjük, nem akadályozza a gyalogos, autós forgalmat. Viszont keményebb tél után nehezebben regenerálódik. A meghatározott törzsmagasság elérése után alakítjuk ki a 4-5 vázágat melyek egymástól szabályos távolságokra, tölcsérformába rendeződnek. Támasz mellett célszerű nevelni, hogy szép, egyenes törzsünk legyen, stabilan megtartsa a koronát.

Kialakíthatunk 3-4 törzset vázaszerű, tölcsérformájú alakkal. Ekkor a törzsek 50cm-re vannak egymástól és lapított, oldalirányba elhajló gömbkoronát alakítunk ki. Ültethetünk két különböző színű fajtát egy ültetőgödörbe és nevelhetünk egy különlegességet, egy növényszobrászati alkotást.

Kezdetben a metszéshez elég az éles metszőolló. Ahogyan vastagodnak az ágak, törzsek, szükség lesz karvágóra, fűrészre. És amikor már magas, jöhet a teleszkópos ágvágó. A metszés módszerére egy-két év után saját tapasztalatból rájövünk. Ősszel, lombhullás után megvizsgálhatjuk a tavaszi metszést követő változásokat. Hogyan fejlődött, erősödött, alakult növényünk. A tavaszi metszéskor ezeket a tapasztalatokat hasznosíthatjuk.

A munkát a talajfelszín közelében levő hajtások eltávolításával kezdje. Majd a törzsből nyáron kihajtottakkal folytassa. A koronában, vázágak között folytassa a munkát. A munkavégzés során folyamatosan néhány lépés távolságból döntse el, mit kell eltávolítani:

  • a korona közepe felé hajló vesszőket, ágakat,
  • az egymást dörzsölő, keresztező részeket,
  • az elfagyott, elhalt, sérült részeket,
  • tavalyi virágzatokat.
  • a ceruzánál vékonyabb vesszőket,
  • amennyiben magasabb törzset szeretnénk, úgy az alsó ágakat

Az ujjnyi vastag vesszők egyharmadát, akár felét is levághatjuk a növény kondícióját figyelembe véve. Legyen szellős, jól átlátható növényünk. A metszfelületek simák legyenek, nagyobb sebeknél használjunk fasebkenőcsöt a kórokozók, kártevők ellen.

Növényvédelme.

Leggyakoribb betegsége a lisztharmat. Abban a nyári száraz időszakban jelentkezik, amikor a meleg nappalokat hideg éjszakák váltják. A gomba spórái ott vannak a növényen és várják a számukra kedvező körülményeket. Más növényekhez hasonló tünetek tapasztalhatók a leveleken. Mintha liszttel szórták volna be felületüket. A fertőzés átterjed a friss hajtásokra, virágbimbókra. A megfertőződött növényi részek csavarodnak, torzulnak, majd elszáradnak. Akár a folyamatos virágzás is elmaradhat. Javasolt az alacsony nitrogéntartalmú műtrágyák használata, az erős visszametszés mellőzése, a szellős korona kialakítása. Fertőzés esetén kéntartalmú növényvédőszert használjunk.

A cerospórás levélfoltosság nyár vége felé jelenik meg a leveleken szabálytalan foltok alakjában. A beteg levél őszi lombszínt vesz fel és folyamatosan, idő előtt lehullanak. Segíti a fertőzést az esős időszak, vagy a rendszeres felületi öntözés. A tünetek észlelése után megfelelő gombaölőszerrel védekezzünk.

Rovarkártevők közül a levéltetvek okozhatnak kellemetlenséget. A levelek fonákján, zsenge hajtásrészeken szívogatnak. Ragacsos nedvet „mézharmatot” ürítenek melyeket a hangyák kedvelnek. Ha megindul a hangya invázió a törzsön, ágakon, nagy valószínűséggel a levéltetvek okozzák. A mézharmat idővel fekete korompenésszé válik. Célszerű megfelelő rovarölőszerrel védekezni.

Lúgos talajokon előfordulhat a levelek klorózisos sárgulása. Megfelelő anyagokkal „savanyítsuk” a talajt.

Nyári akciós árak!

Ára: 5 literes konténerben 5900.-Ft/db

Ára: 7,5 literes konténerben 5900.-Ft/db

Ára: 9,5 literes konténerben 7900.-Ft/db

Kérjük vásárlás előtt érdeklődjön a készleten levő fajtákról!