Virágos díszcserjéink.

Virágos díszcserjéink februártól októberig kínálnak csodálatos látványt a kertekben. A cserjék azok a dísznövények amelyek az éghajlatváltozást jól elviselik, igényeiket egyszerűen tudjuk kielégíteni. Gondos fajtaválasztással, aránylag szerény gondoskodással reprezentatív díszkertet tudunk alkotni, mely minden hónapban biztosít olyan képet, mely mágnesként vonzza a tekintetet.

A tervezett kertnek, kertrésznek ismernünk kell minden adottságát. A talaj fizikai és kémiai tulajdonságait, a fény – a hő- és a csapadékviszonyokat, méreteket, domborzati adottságokat. Csak ezek ismeretében történhet meg a virágos díszcserjék tudatos kiválasztása. Talajcserével, tápanyagpótlással, öntözéssel tudunk biztosítani megfelelő életfeltételeket, de a fény, vagy a hő viszony megváltoztatása már komolyabb feladatot jelent. Mindezek alapos megismerése után jöhet a megfelelő növények kiválasztása.

A díszcserjék összeállítása sem egyszerű feladat a bőség zavara miatt. Választani kell a növény biológiai igénye, fizikai mérete és tulajdonságai, illetve az egyéni ízlésvilág alapján.  A gondosan összeállított növénylista kora tavasztól késő őszig a különböző hónapokban virágzó díszcserjéket tartalmaz.

Februárban virágzik a Téli jázmin / Jasminum nudiflorum /, a Kikeleti bangita / Viburnum x bodnatense /. (MEGNÉZEM)

Márciusban virágoznak az Aranyfa-Forsythia fajták (MEGNÉZEM) és a Japánbirs-Chaenomeles fajták (MEGNÉZEM).

Áprilisban virágoznak a Japán gyöngyvessző-Spiraea fajták (MEGNÉZEM), a Jezsámen-Philadelphus fajták (MEGNÉZEM), a Liliomfa-Magnólia fajták (MEGNÉZEM) és az Orgona-Syringa fajták.

Májusban hozzák virágaikat a Fás bazsarózsa-Paeonia suffruticosa, a Rózsalonc-Weigelia fajták (MEGNÉZEM), Korallberkenye-Photinia fajták (MEGNÉZEM), a Bangita-Viburnum fajták (MEGNÉZEM) és a Tűztövis-Pyracantha fajták (MEGNÉZEM).

Június-július-augusztus-szeptember hónapokban hozzák virágukat a Rózsaoltványok (MEGNÉZEM), a Nyári orgonák-Buddleja fajták (MEGNÉZEM), a Hortenzia-Hydrangea fajták (MEGNÉZEM).

Szeptemberben virágoznak a Kékszakáll-Caryopteris fajták.(MEGNÉZEM)

Kékszakáll

A virágos díszcserjék elhelyezésénél ügyeljünk a minél változatosabb kompozíciók megteremtésére, a határozott téralakításra. Legyen a legmagasabbra, legnagyobbra megnövő a központi, súlyponti növényünk és hozzá válasszunk eltérő / formában, színben, megjelenésben / komponenseket, melyek határozottan mutatják alárendeltségüket. A térállásra fokozott figyelmet fordítsunk, évek múltán nem nyomhatják el egymást a kifejlett növények. Nagyobb kertekben több azonos fajtát ültessünk egymás mellé folt szerűen. Vegyük figyelembe díszcserjéink őszi lombszínét, ezzel még különlegesebbé fog válni alkotásunk!

Labdarózsa

Illatos díszcserjéink nem csak a lepkéknek okoznak örömet!

A színes és tarkalevelű díszcserjéink nem maradhatnak el egyetlen kertből sem.