Virágos díszcserjéink.

Virágos díszcserjéink februártól októberig kínálnak csodálatos látványt a kertekben. A cserjék azok a dísznövények amelyek az éghajlatváltozást jól elviselik, igényeiket egyszerűen tudjuk kielégíteni. Gondos fajtaválasztással, aránylag szerény gondoskodással reprezentatív díszkertet tudunk alkotni, mely minden hónapban biztosít olyan képet, mely mágnesként vonzza a tekintetet.

A tervezett kertnek, kertrésznek ismernünk kell minden adottságát. A talaj fizikai és kémiai tulajdonságait, a fény – a hő- és a csapadékviszonyokat, méreteket, domborzati adottságokat. Csak ezek ismeretében történhet meg a virágos díszcserjék tudatos kiválasztása. Talajcserével, tápanyagpótlással, öntözéssel tudunk biztosítani megfelelő életfeltételeket, de a fény, vagy a hő viszony megváltoztatása már komolyabb feladatot jelent. Mindezek alapos megismerése után jöhet a megfelelő növények kiválasztása.

A díszcserjék összeállítása sem egyszerű feladat a bőség zavara miatt. Választani kell a növény biológiai igénye, fizikai mérete és tulajdonságai, illetve az egyéni ízlésvilág alapján. A gondosan összeállított növénylista kora tavasztól késő őszig a különböző hónapokban virágzó díszcserjéket tartalmaz.

Februárban virágzik a Téli jázmin / Jasminum nudiflorum /, a Kikeleti bangita / Viburnum x bodnatense /.

Márciusban virágoznak az Aranyfa-Forsythia fajták és a Japánbirs-Chaenomeles fajták

Áprilisban virágoznak a Japán gyöngyvessző-Spiraea fajták a Jezsámen-Philadelphus fajták, a Liliomfa-Magnólia fajták és az Orgona-Syringa fajták.

Májusban hozzák virágaikat a Fás bazsarózsa-Paeonia suffruticosa, a Rózsalonc-Weigelia fajták, Korallberkenye-Photinia fajták a Bangita-Viburnum fajták és a Tűztövis-Pyracantha fajták.

Június-július-augusztus-szeptember hónapokban hozzák virágukat a Rózsaoltványok, a Nyári orgonák-Buddleja fajták, a Hortenzia-Hydrangea fajták.

Szeptemberben virágoznak a Kékszakáll-Caryopteris fajták.

Kékszakáll

A virágos díszcserjék elhelyezésénél ügyeljünk a minél változatosabb kompozíciók megteremtésére, a határozott téralakításra. Legyen a legmagasabbra, legnagyobbra megnövő a központi, súlyponti növényünk és hozzá válasszunk eltérő / formában, színben, megjelenésben / komponenseket, melyek határozottan mutatják alárendeltségüket. A térállásra fokozott figyelmet fordítsunk, évek múltán nem nyomhatják el egymást a kifejlett növények. Nagyobb kertekben több azonos fajtát ültessünk egymás mellé folt szerűen. Vegyük figyelembe díszcserjéink őszi lombszínét, ezzel még különlegesebbé fog válni alkotásunk!

Labdarózsa