Gyümölcsfa oltványokról.

Amit a gyümölcsfa oltványokról egy kertészkedőnek illik tudni.

A “gyümölcsfavásárok” Magyarországon október végétől április elejéig tartanak a téli fagypont alatti időszak kivételével. A gyökérzet ugyanis nem viseli el a fagypont alatti hőmérsékletet, rövid időn belül károsodik. Hivatalosan október közepétől termelhető ki a faiskolákban az ún. Szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány. Általában ebben az időszakban jön az ősz hidegebb időszaka és a lehűlés segít abban, hogy a speciális gépekkel kitermelt oltvány ne száradjon ki az ideiglenes betárolásáig. Szabvány szerint tisztítják, osztályozzák, kötegelik, certifikációs címkével jelölik az oltványokat. A címke mindent tartalmaz, amelyet a gyümölcsfa oltványról a hatóságnak és a vásárlónak tudnia kell. A színe lehet kék /certifikált/, fehér /bázis/, nagyon ritkán fehér átlós lila csíkkal /prebázis/. A C.A.C. oltvány narancssárga, vagy más színű.

Certifikációs cimkék

Certifikációs szalagok NÉBIH

A gyümölcsfa oltvány eredését alapvetően meghatározza, hogy a faiskolában betartják-e a technológiai fegyelmet. Nem károsodhat a növény a szállítás során az értékesítőhelyen történő betárolásáig. Gyakran elkövetett hiba, hogy meleg szeles időjárásban, vagy fagypont alatti időszakban takarást, szigetelést nem biztosítanak, ez pedig a növény eredési esélyét rontja. A Vásárló nem veszi észre, nem ismeri fel az értékét veszített gyümölcsfa oltványt. Nyáron már nem tudja bizonyítani, hogy nem ő követett el hibát a növény ültetésénél, gondozásánál. Fontos információt jelent az értékesítés során, milyen körülmények között tárolják a csemetéket. Ma a klasszikus árusítóhelyeken a gyümölcsfa oltványok „szabadgyökérrel” kaphatóak. Nem mondható korszerűnek, kissé körülményesebb a vásárlás.

Fűrészporban, faforgácsban, tőzegben, homokban, illetve ezek keverékeiben vermelik el a kis fákat. Alapvető feladat a biológiai érték teljes megőrzése. Folyamatosan nyirkosnak, levegősnek kell lennie. Előnye, hogy a gyökérzet nincsen drasztikusan megkurtítva, látni kiemelés után a teljes oltványt. Ha bizonytalan az ember, körömmel kicsit felsértve a gyökér a hajtás egészséges színű, nem fekete, nem ráncos, nem korhadt. Válasszunk minél nagyobb, erősebb, sűrűbb gyökérzettel rendelkező növényt. A csomagolás vásárlást követően fontos feladat egészen ültetésig óvni kell a fagytól, kiszáradástól.

Gyümölcsfa oltványok forgács ágyásban

Gyümölcsfa oltvány forgácsban vermelve

Az áruházakban csak csomagolt szabadgyökerű gyümölcsfaoltvány kapható. Erősen kurtított gyökérzettel, sokszor fűtött eladótérben. Nem tudjuk megvizsgálni a csomagolás miatt alaposan a csemete gyökérzetét. A fajtaválaszték még induláskor is szerény, sokszor a 990.-forintos növény még annyit sem ér amennyiért árusítják. Kihajtott, vagy fonnyadt, ráncos vesszőjű oltványt még akciós áron sem vegyünk, mert munkát és időt veszíthetünk, ha nyáron az első 30 fokok után “megadja magát” növényünk. Piacokon, vásárokon árult gyümölcsfa oltványokat sem szabad megvásárolni, mert itt nem foglalkoznak a szakszerű szállítással, takarással. Ellenőrizetlen helyről származó, sokszor lopott a növény. Minden árusítóhely a vevő kérésére köteles a szaporítóanyagról tételes eladási jegyzéket, számlát kiállítani, származási bizonyítványt bemutatni.

Gyümölcsfa oltványaink:

Ismerje meg konténeres gyümölcsfa oltványainkat!