Szomorú, csüngő ágrendszerű díszfák.

A díszkertek reprezentatív, szoliterként ültetett növénye a szomorú hangulatot megjelenítő csüngő ágrendszerű pendula díszfa. Ezeket a díszfákat úgy állítják elő a kertészek, hogy egy megfelelő alany magasra nevelt törzsébe oltják a nemes vesszőrészt, amely visszahajló, talajszintig csüngő hajtásokat nevel. Az oltás magasságától függ a fa mérete. Vásárlás során az azonos fajtájú pendula fák árát meghatározza a magasság. Nehezebb és drágább nevelni egy magasabbra oltott növényt. Az adott kertrész meghatározza, hogy melyik fajtát szabad ültetni, melyik időskori mérete mutat majd igazán szép látványt.

Fontos, hogy jól elkülönüljön majd a többi növénytől, kellően mutasson a hosszú évek során alakító metszéssel kialakított szoborszerű megjelenése. A lombsátor nyáron kiváló gyermekbúvóhelyet biztosít, télen villanyfüzérrel díszítve pedig csodálatos kerti látványosságot. A madarak nyáron fészkelő helyet, télen etetőhelyet kapnak koronájukban. Általánosságban elmondható, hogy a csüngő koronájú díszfáknak napsütötte, tágas kertrészt, szabad térállást jelöljünk ki. A talaj feleljen meg az adott fajta igényének. Mivel nagy és sűrű lombozattal rendelkeznek, csak rendszeresen öntözött területet biztosítsunk. Végső méretük miatt bátran ültethetőek légvezetékek alá.

A Semiramis kertközpont faiskolájában konténerben nevelt fajták:

Betula pendula ‘Youngii’ csüngő nyír 4-6 méter magasra gyorsan megnövő lombhullató fa. Csüngő ágrendszerű terebélyes fa. Vesszői, ágai vékonyak. Fényes zöld fogazott szélű levelei rombusz alakúak, ősszel sárgára színeződnek. Várható élettartama 30 év.

Caragana arborescens 'Pendula'

Caragana arborescens Pendula

Caragana arborescens ‘Pendula’-Csüngő borsófa. 175/200 cm magasan törzsbe oltott, talajfelszínig visszahajló hajtásrendszerű díszfa. Levelei párosan szárnyaltak, aprók zöld színűek, 15 cm hosszúak. Sárga pillangós, illatos virágait tömegesen hozza május végén. Ültessük átlagos kerti környezetbe, szoliternek.

Jelenleg nem kapható!

Morus alba 'Pendula'

Morus alba Pendula

Morus alba ’Pendula’ Szomorú, csüngő eperfa 5-6 méter magasra is megnövő terebélyes fa. Gally-illetve hajtásrendszere ívesen földig lóg. Szív alakú karéjos levelei fénylő világoszöldek, ősszel bronzos sárgára színeződnek. Gyümölcsei áltermések, teljes érésben lilás feketék, lédúsak, édes savasak, kellemes ízűek. Másfél hónapig, július végéig folyamatosan érik, a rigók csemegéje, de sokféleképpen házilag is feldolgozható. A szép korona kialakítása, megtartása érdekében évente kora tavasszal metsszük

Salix caprea 'Pendula'

Salix caprea Pendula

Salix caprea ’Pendula’ Szomorú barkafűz / kecskefűz/ A törzsbe oltás magasságától függően 1,5-3 méter magas, közepes növekedésű kis fa. Sűrű hajtásrendszere ívben visszahajló. Lombfakadás előtt március-áprilisban virágoznak 2-3 centiméteres barkái az egyéves vesszőkön. Levelei elliptikusak, 8-10 centiméteresek, matt zöldek, ősszel sárgás zöldre színeződnek. Fontos ápolási munka a barkák elvirágzása utáni metszés. Ültethető nagyobb virágtartóba is.

Ára: 7,5 literes konténerben MT120 14000.-Ft/db

Szomorú japán díszcseresznye

Szomorú japán díszcseresznye

A ’csüngő-szomorú’ hajtásrendszerű díszfák metszése:

A ’csüngő-szomorú’ hajtásrendszerű díszfák szakszerű, rendszeres metszést igényelnek egész életük folyamán. E fontos ápolási munka eredményeként alakul ki szoborszerű habitusa, látványos megjelenése, egészséges szellős lombozata. Fiatal korában alakító metszést végzünk. A munkavégzéshez használjunk éles, jó minőségű metszőollót. A metszés időpontja március legyen, kihajtásuk előtt. A meglévő hajtások közül eltávolítjuk a beteg, sérült, keresztbe növő, előző évi hajtásokat. Az oltásból nőtt vesszők közül 4-6 darab legalább ceruza vastagságút hagyunk meg szimmetrikusan a fa minden irányába. A kiválasztott hajtások lesznek a vázágak, vágjuk vissza mindet 4-6 rügyre. A szélső rügy mindegyike kifele nézzen, legyen egy centiméter hosszú hajtásrész a rügy után, amely szépen be tud forrni.

A kis fa erősödésével már lehet látni lombhullást követően, mennyire volt sikeres a tavaszi metszés, hogyan formálódott a korona szerkezet. Fajtánként már eltérő a metszés időpontja. A Salix caprea ’Pendula’ szomorú barkafűz / kecskefűz/ az egy éves vesszőn hozza barkáit minden évben. Ahhoz, hogy látványos, tekintetet vonzó fát neveljünk, minden évben virágzása után áprilisban, legkésőbb májusban kell lemetszeni az elvirágzott részeket. A többi csüngő díszfáinkat kora tavasszal márciusban-április elején metszzük meg. Most már több lehetőséget biztosít a fa ág-hajtásrendszere. Alaposan járjuk körbe a fát, szemléljük meg a koronát, tervezzük, meg mit szeretnénk.

Magasságban, szélességben, formában. Először a sérült, beteg, keresztbe növő részeket távolítsuk el. Ezt követően a vékony, sűrűsítő hajtásokat. Csak ezután döntünk azokról a koronából ívesen kifele fejlődő hajtásokról, amelyeket megfogunk hagyni 5-6 rüggyel. Előbb döntünk, és csak utána vágunk! Amennyiben szeretnénk a fa magasságát növelni, úgy az oltás környékén felfelé törekvő egészséges, erős hajtást akár 8-10 rügyre is meghagyhatjuk, bambuszpálca mellé köthetjük. Amennyiben a szélességét szeretnénk növelni, úgy a korona szélső, ívben lehajló ágait metsszük 6-8 rügyre, szimmetrikusan körkörösen. A belső hajtásokat alaposan megritkíthatjuk, így elkerüljük a lombozat zsúfoltságát. Júliusban a talajszintet elérő hajtásokat a földfelszín felett vágjuk vissza 10 centiméterre, így nem sérülnek azok.

Csüngő-szomorú díszfák gondozása, ápolása.

Metszés után az egy centiméternél nagyobb sebeket részesítsük megfelelő anyaggal és eszközzel faseb kezelésben. Lombfakadás előtt célszerű olajos-réz-kéntartalmú lemosó permetezésben részesíteni. Ez részben elpusztítja az áttelelő gomba és rovarkártevőket. Nyáron időnként ellenőrizzük a fát és a jelenlévő károsítók ellen vegyszeresen védekezzünk. A fajtára jellemző lombozat biztosítása érdekében rendszeresen végezzünk tápanyag utánpótlást és öntözést.

Kérjük vásárlás előtt a készlet felől érdeklődni szíveskedjenek.