Automata öntözőrendszer építése.

Tervezés nélkül nem megy!

Ma Magyarországon díszkertet építeni ’locsolórendszer’ nélkül nem célszerű. Kivéve, ha a kerttulajdonos szeret és van ideje időszakonként minden nap optimálisan beöntözni a kertet. Vagy olyan ritka környezetben van a kert, ahol minden évszakban kiegyenlített a csapadék, az növényeknek szükséges talajnedvesség biztosított. Esetleg ültethetünk kifejezetten szárazságtűrő dísznövényeket /yucca, mahónia, cserszömörce, tűztövis, pozsgásak, sásliliom, akácfélék/ amelyek több kevesebb sikerrel átvészelik a forró, csapadékmentes hónapokat szakszerű mulcsozással. De mivel általában van gyep, évelők, cserjék, örökzöldek és fák, vagy tudatosan öntözünk, vagy hagyjuk kiszáradni a vízigényes növényeket. Megfelelő műszaki ismeretek, szerelési jártasság birtokában szabad csak nekikezdeni egy hosszútávon működő automata öntözőrendszer tervezésének és kivitelezésének. Borítékolható, hogy nem lesz egyszerű ügy gyakorlat nélkül. Igazi vizsgamunkát jelent megvalósítása, összehangolása, beüzemelése. Sokismeretlenes egyenletet kell megoldani a tervezés során. A kertépítészeti terv esetében egyszerűbb feladat a terv elkészítése a pontos méretek, növények, növénycsoportok, tereptárgyak, terepszintek megvannak. Elkészült, meglevő kert esetében alapos, pontos felmérés szükséges minden fontos részletről, méretről.

Vízforrás, vagy vízforrások.

Gondoskodni kell arról, hogy a tervezett öntözőrendszerhez eljusson az ingatlan bejövő vízórájától gerincvezetéken a víz legalább 80 cm mélyen a talajban. Semmilyen körülmények között nem szabad csökkenteni a cső átmérőjét / általában ¾ ”/, mert ezzel csökkentjük a szállított vízmennyiséget és nagyságrendekkel változtatjuk meg a nyomásértékeket ez pedig növelni fogja a rendszer bekerülési értékét. Pontosan megkell mérni a hálózati víz statikus és dinamikus víznyomást és becsülni azt, hogyan változik az értéke nyári vízfelhasználási csúcsok időszakában. Ezt egy víznyomásmérő órával végezzük el.

Alacsony érték esetén szükséges lesz nyomásfokozó szivattyú beépítésére az ingadozó ivóvíznyomás kiegyenlítésére.

Ásott, vagy fúrt kút esetében mérjük meg a kút vízhozamát és határozzunk meg egy optimális, a kutat nem károsító vízkivételi ciklust és vízmennyiséget. Vegyük figyelembe, hogy szeptemberben-októberben csapadékszegény időjárásnál minimális szintre fog csökkeni talajvíz esetében a kút vízszintje és szükséges lehet a hálózati vízzel történő öntözés.

Kerti vízóra csappal.

Kerti vízóra csapkiállással

Öntözési zónák tervezése.

Először ismerjük meg a Magyarországon forgalomba hozott rendszereket és válasszuk azt, amelyről a legtöbb jó véleményt olvastuk, amelyiket a legtöbb telepítő használja. Ezek a típusok beváltak, jó minőségűek, hosszú életűek, megbízhatóak, minden öntözési feladatra kész megoldást biztosítanak, alkatrészellátásuk kiváló. A tervezésről sok jó cikket találni, komoly segítséget adnak a szórófejek kiválasztásához. Még egy kisebb alapterületű kertben is különböző vízmennyiségeket kell kijuttatnunk a növények vízigényétől függően. Ez csak a szórófejek kombinációjával tudjuk optimálisan megvalósítani, vagy az azonos vízigényűek külön-külön történő zónás öntözésével. Egy zónát csak a rendelkezésre álló megfelelő nyomású vízmennyiséggel tudunk öntözni. Ha a vízigény nagyobb egy új zónát kell kiépíteni. Spray, vagy rotoros szórófejek közül választhatunk paramétereik alapján. Egy zónán csak hasonló teljesítményű fejeket használjunk.

Tartalékban mindig legyen egy-egy beépített szórófej amelyet, vagy részeit felhasználhatunk pótláshoz sérüléskor, meghibásodáskor.

Gyökérmentes csepegtető cső.

100%-os hatékonysággal alkalmazhatóak a gyökérmentes /Rootguard/ csepegtetőcsövek sövények mellett, vagy rézsűkbe 20-30 cm mélyen telepítve, egymástól 40 cm távolságra. Nem akadályozza a művelést, nem erodálja a talajt. Vízszegény területen gyepek öntözésére is használhatjuk legalább 10-15 cm mélyen beépítve, hogy a gyepszelőztetés ne károsítsa a csövet.

Ha valaki elbizonytalanodik a tervezés és kivitelezés során, kereshet olyan öntözéstechnikai céget, aki számítógépes program segítségével „ingyenes” tervet készít. A már előzőleg felmért 1:100-as felülnézeti tervet a vízforrás helyével és műszaki adataival elküldi online, postán, vagy személyesen.

Az elkészült tervet pontos zónakiosztással vásárlást követően megkap és kezdődhet az öntözőrendszer telepítése. Cégenként lehetőség van meghatározott keretek között személyes konzultációra is a munkák során felmerülő technikai feladatok megoldására.

Ha szakemberrel szeretnénk elkészíttetni öntözőrendszerünket, kérjünk több árajánlatot és tételesen hasonlítsuk össze a műszaki tartalmat, azok márkáját, beárazását, a vállalt munkavégzés időpontját, leírt garanciákat. A legtöbb leinformálható referenciával rendelkezőkből válasszunk. Szempont legyen egy olyan öntözőrendszer megépítése, amelyek karbantartási munkáit / szűrő, szórófej, mágnes szelep tisztítás, szórófej beállítás, vezérlőprogramozás, téli víztelenítés stb. / a legegyszerűbben magunk is eltudunk elvégezni.