Aranyfa-Forsythia-aranycserje a sárga csokor

Az aranyfát mindenki ismeri, sokan aranyeső néven, a régebben kertészeti képzésben részt vettek pedig aranyvessző néven. Ma már más növényt /Solidago/ neveznek aranyvesszőnek, mely Magyarországon invazív növény, mentségére legyen, hogy szép és még egyes fajtái gyógynövényként számtalan betegséget gyógyít. A Forsythia szinte mindenütt ott van. Közterületeken, intézmények, családi házak udvarán, autópályák mellett. Márciusban az egyéves vessző teljes hosszában hozza aranysárga virágait, hirdeti, hogy megjött a tavasz. Kínából származik ott ’csing-csung’-nak, aranycsengőnek hívják.

Nagyon sok fajtája, változata kapható a magyarországi kertészetekben. Felhasználásuk lehet szoliterként, cserjecsoportokba, nyírott, vagy nyíratlan sövénynek, formára nyírt növényként, talajtakaróként . Megfelelő tőállásban telepítve lejtők, árokpartok beültetésénél az eróziót megakadályozza. Jó tulajdonságokkal bír, minden kertben helye van. Elviselik a rossz talajviszonyokat, 3-4 esztendős korukban mélyre hatoló gyökérrendszerével már az ideiglenes aszályos időjárást.

A Semiramis kertközpontban a legnépszerűbb fajtákat termesztjük:

Forsythia-x-intermedia-Gold-Times

Forsythia intermedia 'Golden Times'

Forsythia x intermedia ‘Golden Times’ sárga-tarkalevelű aranyfa. Lassú növekedésű, 1,5 méter magas, széthajló hajtásrendszerű díszcserje. Virágai aranysárgák. Széles, lándzsás levelei világoszöldek sárga szegéllyel díszlenek tovább növelve a fajta díszítőértékét.

Ár: 4 literes konténerben 2900.-Ft/db

Forsythia intermedia 'Goldzauber'

Aranyfa

Forsythia x intermedia ‘Gold Zauber’ Sűrű, felálló hajtásrendszerű, 2-3 méter magasra megnövő fajta. Nagyméretű sötét sárga virágai nagy tömegben jelennek meg a növényen.

Ára: 5 literes konténerben 2900.-Ft/db

Forsythia intermedia 'Marée 'd Or'

Forsythia x intermedia 'Marée'd Or'

Forsythia x intermedia ‘Marée d’Or’ Sűrű, talajfelszínen kúszó hajtásrendszerű, 60 centiméter magas törpefajta. Sárga virágait tömegesen hozza. Kiváló talajtakaró.

Ára: 5 literes konténerben 2900.-Ft/db

Forsythia viridissima 'Kumson'

Forsythia viridissima 'Kumson'

Forsythia viridissima ‘Kumson’ koreai aranyfa Felálló hajtásrendszerű, 1,5-2 méter magasra megnövő fajta. Korán virágzik, virágai arany sárgák. Díszítő értékét tovább növeli széles, lándzsás leveleinek fehér erezetének különleges rajzolata.

Ára: 5 literes konténerben 2900.-Ft/db

Forsythia x intermedia 'Week-End’

Forsythia x intermedia 'Week End'

Forsythia x intermedia ‘Week-End’ Sűrű felálló hajtásrendszerű, mérsékelt növekedésű 1,5 méter magasra megnövő fajta. Nagyméretű sötét sárga virágai kihajtás előtt nagy tömegben az egyéves vessző teljes hosszában virágoznak március végétől.

Jelenleg nem kapható.

A Forsythia-aranyfa fajták gondozása, metszése, tápanyagellátása, növényvédelme.

Ültetési hely megválasztása.

Az aranyfa kifejezetten napfény igényes díszcserje. Legalább 6 óra közvetlen napsütésben kell részesülnie. Árnyékban alig nevel virágot, hajtásai megnyúltak, vékonyak, csenevészek lesznek. Nem szereti a levegőtlen, vizes talajt. Átlagos, tápanyaggal feltöltött öntözhető talajt szereti. Nem különösebben igényes, mégis a kora tavasz egyik legszebb növénye. Ültessük szoliterként, vegyes cserjecsoportba, vagy nyíratlan sövénynek a célnak megfelelő tulajdonsággal rendelkező fajtát. Február-márciusban már vághatunk virágrügyekkel dúsan berakódott vesszőket a bokorról. Tegyük vázába ablak közelébe. 4-5 naponta cseréljünk vizet, vagy széntablettát használjunk a „poshadás” ellen. Megfelelő körülmények esetén folyamatosan kezdenek nyílni a virágok akár 2-3 hétig.

 

A sárga csokor

Metszése.

Ültetés után nyár elejéig a vékonyabb vesszőket felére, a vastagabbakat kétharmadra vágjuk vissza. Az újonnan fejlődő egy éves vesszők fognak virágrügyekkel berakódni és a következő év tavaszán virágozni. Ezért fontos, hogy évente a virágok elhalványulása, a bokor elvirágzása után végezzük el a metszést. MINDEN ÉVBEN! A metszéssel szabályozzuk a növekedést, a bokor formálását. Nyár végén, ősszel nem vágjuk le a vesszőket, mivel csökkentenénk a tavaszi virágzást. Sövénynél a formára vágás elvenné a vizuális élményt. Metszése tehát rendkívül egyszerű. Lemetsszük a levirágzott vesszőket a földfelszín felett 20-30 cm-re, a törpe fajtákat formára nyírjuk. Eltávolítjuk a sérült, elszáradt, egymást keresztező vesszőket. Legyen szellős, egyenletes eloszlású munkánk után a bokor. Engedjük be a sok napfényt egészen a tövéig.

Kevesebb, de hosszabb, erős vesszőkön fog a legszebb tavaszi virágzás megjelenni. Ha nem metsszük meg évente az aranyfát, besűrűsödik a lombozat és csak a hajtások csúcsán lesz kevés virág. Idősebb, felkopaszodott bokrokat kora tavasszal ifjítsuk radikálisan. A földfelszín felett 10-20 cm magasan mindent visszavágunk ágvágó ollóval, éles kézifűrésszel. Válasszunk száraz, napsütéses időjárást a munka elvégzéséhez. Esős, hűvös körülmények között a sebfelületeken megjelenhetnek gomba és rovar kártevők. Gyorsan fog regenerálódni, bokrosodni díszcserjénk, Második esztendőre visszakapja eredeti méretét, formáját.

A sövénynek nevelt aranyfát kora tavasszal ne metsszük vissza, csak igazítsunk a kiugró vesszőkön különben levágjuk a virágok jelentős részét. Minden harmadik évben viszont vágjuk fele magasságra a bokrot virágzás után, hogy a belső ágrendszer megújuljon.

 

Tápanyagellátás.

Mint minden dísznövény a Forsythia is sok, megfelelő összetételű tápanyagot igényel a növekedéshez, virágképzéshez. Tavasszal, vagy ősszel szórjunk ki Florasca komposztált szarvasmarha trágyát, nyáron pedig kloridszegény virágzó növényeknek alkalmas alacsony nitrogéntartalmú műtrágyát.

 

Növényvédelem.

Nem igazán tapasztalni betegséget megfelelő gondozás mellett. Az öntözővíz a talajfelszínre, ne a lombozatra kerüljön. Ha mégis jelentkezik gombabetegség, vagy levéltetű akkor védekezzünk.