Aranyfa-Forsythia-aranycserje a sárga csokor

Az aranyfát mindenki ismeri, sokan aranyeső néven, a régebben kertészeti képzésben részt vettek pedig aranyvessző néven. Ma már más növényt /Solidago/ neveznek aranyvesszőnek, mely Magyarországon invazív növény, mentségére legyen, hogy szép és még egyes fajtái gyógynövényként számtalan betegséget gyógyít. A Forsythia szinte mindenütt ott van. Közterületeken, intézmények, családi házak udvarán, autópályák mellett. Márciusban az egyéves vessző teljes hosszában hozza aranysárga virágait, hirdeti, hogy megjött a tavasz. Kínából származik ott ’csing-csung’-nak, aranycsengőnek hívják, virágait tavasszal leszedve gyógyászati célra használják teafőzetét különböző gyulladások kezelésére, a test méreg anyagainak eltávolítására.

A virágok nyersen, szárítva, főzetekben felhasználhatóak a vírusok, baktériumok, gombák elleni küzdelemben természetes hatóanyaguknak köszönhetően.

Nagyon sok fajtája, változata kapható a magyarországi kertészetekben. Felhasználásuk lehet szoliterként, cserjecsoportokba, nyírott, vagy nyíratlan sövénynek, formára nyírt növényként, talajtakaróként . Megfelelő tőállásban telepítve lejtők, árokpartok beültetésénél az eróziót megakadályozza. Jó tulajdonságokkal bír, minden kertben helye van. Elviselik a rossz talajviszonyokat, 3-4 esztendős korukban mélyre hatoló gyökérrendszerével már az ideiglenes aszályos időjárást.

A Semiramis kertközpontban a legnépszerűbb fajtákat termesztjük:

Forsythia-x-intermedia-Gold-Times

Forsythia intermedia 'Golden Times'

Forsythia x intermedia ‘Golden Times’ sárga-tarkalevelű aranyfa. Lassú növekedésű, 1,5 méter magas, széthajló hajtásrendszerű díszcserje. Virágai aranysárgák. Széles, lándzsás levelei világoszöldek sárga szegéllyel díszlenek tovább növelve a fajta díszítőértékét.

Ár: 4 literes konténerben: 3000.-Ft/db

Forsythia intermedia 'Goldzauber'

Forsythia intermedia Gold Zauber

Forsythia x intermedia ‘Gold Zauber’ Sűrű, felálló hajtásrendszerű, 2-3 méter magasra megnövő fajta. Nagyméretű sötét sárga virágai nagy tömegben jelennek meg a növényen.

Forsythia intermedia 'Marée 'd Or'

Forsythia x intermedia 'Marée'd Or'

Forsythia x intermedia ‘Marée d’Or’ Sűrű, talajfelszínen kúszó hajtásrendszerű, 60 centiméter magas törpefajta. Sárga virágait tömegesen hozza. Kiváló talajtakaró.

Forsythia viridissima 'Kumson'

Forsythia viridissima 'Kumson'

Forsythia viridissima ‘Kumson’ koreai aranyfa Felálló hajtásrendszerű, 1,5-2 méter magasra megnövő fajta. Korán virágzik, virágai arany sárgák. Díszítő értékét tovább növeli széles, lándzsás leveleinek fehér erezetének különleges rajzolata.

Ára: 2 literes konténerben 2500.-Ft/db

Ára: 5 literes konténerben 3900.-Ft/db

Forsythia x intermedia 'Week-End’

Forsythia x intermedia 'Week End'

Forsythia x intermedia ‘Week-End’ Sűrű felálló hajtásrendszerű, mérsékelt növekedésű 1,5 méter magasra megnövő fajta. Nagyméretű sötét sárga virágai kihajtás előtt nagy tömegben az egyéves vessző teljes hosszában virágoznak március végétől.

Jelenleg nem kapható.

Forsythia x intermedia „Lynwood” 2-2,5 méter magasra és 2 méter szélesre is megnövő, felfelé törekvő hajtásrendszerű lombhullató díszcserje. Élénksárga virágai mutatósan nagyméretűek, látványos mennyiségben díszítik az egyéves vessző teljes hosszát. -15 Celsius fokig gond nélkül elviseli a fagyokat.

Ára: 2 literes konténerben 2500.-Ft/db

Forsythia x intermedia „Melée ‘d Or” Közepes méretű, 1,5 méter magasra, 1,5 méter szélesre megnövő aranyfa. Keskeny, lándzsás halvány zöld levelei ősszel bordós lilára színeződnek. Virága sárga színű, 4 sziromból áll. Átlagos kerti viszonyokat szereti, jó fagytűrő.

Ára: 2 literes konténerben 2500.-Ft/db

A Forsythia-aranyfa fajták gondozása.

Ültetési hely megválasztása.

Az aranyfa kifejezetten napfény igényes díszcserje. Legalább 6 óra közvetlen napsütésben kell részesülnie. Árnyékban alig nevel virágot, hajtásai megnyúltak, vékonyak, csenevészek lesznek. Nem szereti a levegőtlen, vizes talajt. Átlagos, tápanyaggal feltöltött öntözhető talajt szereti. Nem különösebben igényes, mégis a kora tavasz egyik legszebb növénye. Ültessük szoliterként, vegyes cserjecsoportba, vagy nyíratlan sövénynek a célnak megfelelő tulajdonsággal rendelkező fajtát. Február-márciusban már vághatunk virágrügyekkel dúsan berakódott vesszőket a bokorról. Tegyük vázába ablak közelébe. 4-5 naponta cseréljünk vizet, vagy széntablettát használjunk a „poshadás” ellen. Megfelelő körülmények esetén folyamatosan kezdenek nyílni a virágok akár 2-3 hétig.

 

Metszése.

Ültetés után nyár elejéig a vékonyabb vesszőket felére, a vastagabbakat kétharmadra vágjuk vissza. Az újonnan fejlődő egy éves vesszők fognak virágrügyekkel berakódni és a következő év tavaszán virágozni. Ezért fontos, hogy évente a virágok elhalványulása, a bokor elvirágzása után végezzük el a metszést. MINDEN ÉVBEN! A metszéssel szabályozzuk a növekedést, a bokor formálását.

Nyár végén, ősszel nem vágjuk le a vesszőket, mivel csökkentenénk a tavaszi virágzást. Sövénynél a formára vágás elvenné a vizuális élményt. Metszése tehát rendkívül egyszerű. Lemetsszük a levirágzott vesszőket a földfelszín felett 20-30 cm-re, a törpe fajtákat formára nyírjuk. Eltávolítjuk a sérült, elszáradt, egymást keresztező vesszőket. Legyen szellős, egyenletes eloszlású munkánk után a bokor. Engedjük be a sok napfényt egészen a tövéig.

Kevesebb, de hosszabb, erős vesszőkön fog a legszebb tavaszi virágzás megjelenni. Ha nem metsszük meg évente az aranyfát, besűrűsödik a lombozat és csak a hajtások csúcsán lesz kevés virág. Idősebb, felkopaszodott bokrokat kora tavasszal ifjítsuk radikálisan. A földfelszín felett 10-20 cm magasan mindent visszavágunk ágvágó ollóval, éles kézifűrésszel. Válasszunk száraz, napsütéses időjárást a munka elvégzéséhez. Esős, hűvös körülmények között a sebfelületeken megjelenhetnek gomba és rovar kártevők. Gyorsan fog regenerálódni, bokrosodni díszcserjénk, Második esztendőre visszakapja eredeti méretét, formáját.

A sövénynek nevelt aranyfát kora tavasszal ne metsszük vissza, csak igazítsunk a kiugró vesszőkön különben levágjuk a virágok jelentős részét. Minden harmadik évben viszont vágjuk fele magasságra a bokrot virágzás után, hogy a belső ágrendszer megújuljon.

Gömb formára metszett aranyfa

Forsythia-aranycserje

Tápanyagellátás.

Mint minden dísznövény a Forsythia is sok, megfelelő összetételű tápanyagot igényel a növekedéshez, virágképzéshez. Tavasszal, vagy ősszel szórjunk ki Florasca komposztált szarvasmarha trágyát, nyáron pedig kloridszegény virágzó növényeknek alkalmas alacsony nitrogén és magas foszfor-kálium tartalmú műtrágyát.

Agrecol oldódó műtrágya-Univerzális kerti

Növényvédelem.

Nem igazán tapasztalni betegséget megfelelő gondozás mellett. A metszéssel biztosítsunk szellős lombozatot. Az öntöző víz a talajfelszínre, ne a lombozatra kerüljön.

Esős, párás, tartósan hűvös időjárásnál a monília okoz hervadásos, leszáradásos tüneteket a virágoknál, fiatal hajtásoknál. A környezetben levő beteg csonthéjas gyümölcsfák okozhatják a gombabetegség gyors terjedését. Távolítsuk el a beteg vesszőket, majd felszívódó gombaölőszerrel védekezzünk.

Időnként más növényről átfertőzve a levéltetvek is megjelenhetnek melegebb, párás időszakban. A hangyák megjelenése a vesszőkön jelezhetik a kártevő jelenlétét. Megfelelő rovarölőszerrel megszabadulhatunk a gyorsan szaporodó kolóniától.

Amennyiben a levélszéleken borsszem méretű kerek rágási nyomokat találunk, nagy valószínűséggel a vincellérbogár rágja az aranyfánkat éjjel. Nappal elbújik, nehezen találhatjuk meg. Nem a levélrágás jelenti a bajt, hanem a nyár közepén földbe rakott több száz petéje! Néhány hét múlva kikelnek és minden útjukba kerülő gyökér külső részét lerágják. A növények a melegben egyszerűen elszáradnak. A téli időszakot bebábozódva töltik és kora nyáron elhagyják a „szülőföldet” hihetetlen növénypusztulást okozva a dísz-vagy haszonkertben.

Mivel kényes biológiai termék interneten célszerű megrendelni valamelyik nagyobb forgalmazótól. Kora este öntözzük, permetezzük ki nagy víz adaggal. Ha nem szárad ki nyáron növényeink gyökér környezete, évekre megoldottuk a földben károsító lárvák, pajorok, vakondtücskök elleni védekezést.

A biológiai fegyver bevetéséről itt olvashat!

Ez a kis "Michelin baba" a vincellérbogár "bebábozódva".

Vincellérbogár bebábozódva